Egynapos sebészet adta lehetőségek az integrált járóbeteg ellátásban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
VELENCEI-TAVI KISTÉRSÉGI JÁRÓBETEG-SZAKELLÁTÓ KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT.
Advertisements

A betegségbiztosítás, mint adómentes juttatási elem
Egynapos sebészetek Pest megyében
Adómentes juttatási elemek – Vállalati öngondoskodás
A Nyírbátori Szakrendelő jövőképe az egészségügyi reform kapcsán
Rehabilitáció és dementia
 1. Szociális:  - a lakás 1 órán belüli elérhetősége  - telefon 24 órán át  - gépkocsit nem vezethet a beteg: hazaszállítását meg kell oldani.
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
„Infrastruktúrafejlesztés a várpalotai kórházban”
Szakmai kártérítési felelősség magán- egészségügyi sajátosságai A felelősség bárkit levetkőztet.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Emeltszintű járóbeteg szakellátás fejlesztése a Dr. Hetés Ferenc Szakorvosi Rendelőintézet revizalizációjával NYDOP
Dr.Vámosi Péter Szent Rókus Kórház Szemészeti osztály
Rezidensi program Oktató-Mentor-Osztályfőnök Szemszögéből
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
A járóbeteg szakellátás helyzete, mutatói, kihagyott lehetőségek, rendelkezésre álló lehetőségek Az egy napos sebészet fejlesztési koncepciója Dr. Székely.
AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS RENDSZERE MAGYARORSZÁGON
Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.
Legújabb adómentes juttatási elemek: betegségbiztosítás!
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
A beteg útja a diagnózis közlésétől a műtéten át a gondozási szakaszig az emberi kapcsolatok függvényében Patai Gyöngyi Országos Onkológiai Intézet Általános.
,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben'' XII. Országos Konferencia Felnőttképzés jelentőssége az egészségügyi szakdolgozóknál.
A Bethesda Gyermekkórház küldetése és ennek kommunikációja
 A visszeresség, az alsó végtagok egyes szakaszainak a tágulata. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak (pl. az érfal gyengesége). Az.
Egynapos sebészet – telefoninterjú
XVIII. Pest Megyei Orvosnapok
Kitörési pont a betegellátásban: XVIII. Pest Megyei Orvosnapok
Az esetmenedzser munkája és szerepe az egynapos sebészet ellátásban
Az Egynapos Sebészet 6 éves tapasztalata Budaörsön
Kulturális Antropológiai Fesztivál Szimbiózis Napok Dr. Boldog Zsuzsanna megelőző orvostan és népegészségtani szakorvos.
Dr. Békefi Dezső Programtanács Seregélyes
Egynapos sebészet Beteg alkalmasság, beteg biztonság
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
A szociális és gyermekjóléti feladatellátás kistérségi működtetése központi szemszögből Kecskemét június 10.
Műtét technika alapjai
Egészségprogram Benefit (előny, haszon) Szűrővizsgálatok
AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS.
A Csurgói Egészségügyi Centrum első éve a betegellátásban
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
A MŰTÉTI BEAVATKOZÁS Minden olyan tevékenység, mely a szervezet integritását direkt vagy indirekt módon megbontja vagy helyreállítja.
A sürgősségi osztály indításával és működtetésével nyert tapasztalataink. CSMEK Hódmezővásárhely - Makó Dr. Lóczi Gerda.
SZEMÉSZETI REZIDENSEK SEBÉSZETI GYAKORLATI ALAPKÉPZÉSÉNEK SZÜKSÉGESSÉGE Végh Mihály Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, Szemészeti Klinika.
A betegellátás keretei és rendszere
Magyarország egészségügyi ellátórendszere
Egynapos sebészet: hazárdírozás, vagy biztonság?
Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Dr. Fülöp Norbert Kaposvár
Jahn Ferenc utcai Rehabilitációs Centrum
ZALA MEGYEI KÓRHÁZ A PTE Általános Orvosi Karának Oktatókórháza.
Egészségügyi ellátások finanszírozása
Egynapos sebészet a finanszírozás tükrében
Családtámogató ellátások
ALTATÁSBAN VÉGZETT FOGORVOSI ELLÁTÁS
Fővárosi Önkormányzat Bajcsy-Zsilinszky Kórház-Rendelőintézet Szervezeti Ábrája Főigazgató Finanszírozási és Controlling Igazgató.
AZ ORSZÁGOS SPORTEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET TÖRTÉNETE (A Sportkórházról dióhéjban)
Diverzifikáció az állatorvosi praxisban EGERSZEGI PÉTER, SEREGI ANTAL.
Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház bemutatása Dr. Papp Erzsébet orvosigazgató.
„Hova tovább?! „ – tájékoztató nap Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Prof. Dr. Decsi Tamás egyetemi tanár, főigazgató
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai „Eszköztár és kapcsolati háló” Szakmai konferencia Rehabilitációs és Szociális Igazgatóság.
Integráció Kecskemét - Kiskunfélegyháza - Kalocsa
HOSPITIUM MARKUSOVSZKY SAVARIENSE
Központi műtő működése kórházhigiénés szemmel
Járóbeteg szakellátás: Status quo vagy továbblépés?
Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház
Adómentes juttatás 2019-ben? Igenis létezik!
Az Érd MJV Önkormányzat Szakorvosi Rendelőintézetének új tevékenységei a KMOP pályázat keretében.
A Csurgói Egészségügyi Centrum első éve a betegellátásban
DR. BENDE BARNA ORVOSIGAZGATÓ
A 2019/20-as tanév orvosképzési kurrikuluma
Előadás másolata:

Egynapos sebészet adta lehetőségek az integrált járóbeteg ellátásban Dr. Marik József Pest megyei orvos napok 2009. november 5-7.

Ellátási környezet Alapellátás: központi ügyelet Járóbeteg szakellátás: belgyógyászat, diabetológia, kardiológia, gasztroenterológia, sebészet, traumatológia, szülészet-nőgyógyászat, terhesgondozás, bőrgyógyászat, fül-orr-gégészet,audiológia urológia, szemészet, neurológia, reumatológia, pszichiátria, ortopédia, diétás tanácsadás, foglalkozás-egészségügy, menedzser szűrés Diagnosztika: röntgen, ultrahang, labor Terápia: fizioterápia (elektro-, hydroterápia, gyógytorna, gyógymasszázs Rövid típusú ellátások: nappali kórházi ellátás, egynapos sebészet Fekvőbeteg szakellátás: rehabilitációs osztály

Egynapos sebészeti ellátás kritérium rendszer 1 Szakmai : nem ambuláns ellátás, szövődménymentes alapbetegség(??) a posztoperatív szövődmények relatíve ritkák, kockázatuk alacsony, nem vezetnek rövid idő alatt maradandó egészségkárosodáshoz, könnyen észlelhető és elhárítható a páciens elfogadja az egynapos sebészeti ellátási formát teljes körű szakmai információ megléte.

Egynapos sebészeti ellátás kritérium rendszer 2 Szociokulturális kritériumok: beteg megfelelő intelligenciájú, jól kooperál, jó a compliance, nem túl magas (biológiai) életkor(kivéve a gyevi bírót), biztosított a hazaszállítás, otthoni felügyelet, van telefon, A beteg otthona és a szolgáltató valamint a háttér kórház 30 percen belül elérhető autóval zavartalan lábadozás biztosított (pl: kis gyermekes szülő)

Egynapos sebészeti ellátás kritérium rendszer 3 Aneszteziológiai feltételek: teljes körű szakmai háttér megléte információ a tervezett beavatkozásról ASA I.-II. kategória, kivételes esetben ASA III. súlyos kísérő betegségek hiánya (legalábbis egyensúlya)

Speciális elbírálást igénylő esetek Nagy kockázatú beteg ellátása egynapos sebészeti formában – (pl:Mozgásában nehezített idős beteg, család jelenléte biztosított, utána megszokott környezet… ) Speciális ellátást igénylő beteg (pl: értelmi fogyatékos) - egynapos sebészeti formában volt megoldható egyáltalán a beteg műtéti kezelése ( gondozó személyzet vele tudott lenni, szintén gyorsan visszakerül megszokott környezetébe)

Beteg útja a rendszerekben – egynapos sebészetben Betegkiválasztás, műtét elvi időpontjának kijelölése, kivizsgálás elrendelése Esetmenedzser (egyezteti a beteggel a részleteket, vizsgálatok, tájékoztató, kapcsolat tartás lehetősége, kapcsolat a hozzátartozóval) Aneszteziológiai vizsgálat(alapesetben műtét előtt, bonyolultabb esetek: külön) Műtét A beteg útját szervezi, felügyeli az esetmenedzser!

Beteg útja a rendszerekben – kórházi ellátási struktúrában Betegkiválasztás, műtét elvi időpontjának kijelölése, kivizsgálás elrendelése A beteg önállóan intézi a vizsgálatokat Aneszteziológiai vizsgálat Műtét vagy további vizsgálatok vagy kezelések a tervezett műtét előtt A beteg egyedül mozog a rendszerben!

Betegtájékoztatás Tájékozott beleegyezés alapján végezhető el az ellátás Tájékoztatást kap a beteg és hozzátartozója (szóban és írásban előre) a szakorvostól, az esetmenedzsertől, majd az aneszteziológustól az ellátás menetéről, a lehetséges kellemetlenségekről, kezelésükről, a szövődményekről és azok felismeréséről, a teendőkről. Kapcsolatba tud lépni a szakorvossal vagy az esetmenedzserrel. NINCS MAGÁRA HAGYVA! NINCS KIEMELVE A MEGSZOKOTT KÖRNYEZETÉBŐL!

Műtét utáni gondozás Megfigyelés Fájdalom csillapítás (narkózis-local anaesth. Műtét alatt megkapja az első fájdalomcsillapítót…) Sebellenőrzés LMWH alkalmazása Szövődmények megfigyelése

Visszajelzés Kontroll alkalmával Az esetmenedzser tart kapcsolatot

Szervezési szempontok Betegcsere gyorsabb(befelé „gyalog”) A program tartható Folyamatos megfigyelés biztosított a postop. Időszakban Beteg elbocsátás: operatőr, anaesthesiologus együtt… A szakorvosok között az esetmenedzser segíti a kapcsolattartást

„Eredmények” Évi 1000-es műtéti szám Komolyabb szövődmény nem volt Kisebb sebszövődmény ambulanter ellátható volt. Páciensek kedvelik ezt a formát (kevesebb idő, rövidebb kimaradás a munkából) TEAM munka!! TVK!!! Miért????

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!