ENZIMES ÉS MIKROBIÁLIS BIOKONVERZIÓK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
IZOENZIMEK Definíció: azonos funkció, de: eltérő primer szerkezet,
Advertisements

TERMINÁLIS OXIDÁCIÓ.
A glioxilát ciklus.
Rézcsoport.
Szervetlen kémia Nitrogéncsoport
Heterogén katalitikus aszimmetrikus hidrogénezések: Kísérletek (S)-prolin és dihidroizoforon reakciójával Készítette:Témavezető: Fodor MátyásDr. Tungler.
Zsíranyagcsere Szokásos táplálék összetétel: - szénhidrát: 45-50%
A glioxilát ciklus.
KÖRNYEZETVÉDELMI BIOTECHNOLÓGIA
BIOKATALIZÁTOROK Fontos ipari enzimek.
Aceton, butanol 2,3-butándiol
KOMETABOLIZMUS. A fogalom tisztázása Régóta ismert tény, hogy a mikroorganizmusok képesek átalakítani szerves vegyületeket, de a termék felhalmozódik.
Hőtermelő és hőelnyelő folyamatok
Kémiai BSc Szerves kémiai alapok
A HIDROGÉN.
MODERN SZERVES KÉMIAI TECHNOLÓGIA
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
BIOKÉMIAI ALAPOK.
AMINOSAVAK LEBONTÁSA.
LEBONTÁSI FOLYAMATOK.
CITROMSAVCIKLUS.
LIPIDEK.
POLISZACHARIDOK LEBONTÁSA
Az elemek lehetséges oxidációs számai
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
Szénhidrátok.
Zsírsavak szintézise: bevezető
Az intermedier anyagcsere alapjai.
Az intermedier anyagcsere alapjai 3.
Pentózfoszfát-ciklus
Nukleotidok.
2. SZENT-GYÖRGYI – KREBS CIKLUS
Szerves kémia Alifás telítetlen szénhidrogének
EGYÉB HATÁSOK AZ ENZIMAKTIVITÁSRA BIM SB 2001 Ionerősség pH Hőmérséklet Nyírás Nyomás (hidrosztatikai) Felületi feszültség Kémiai szerek (alkohol, urea,
FERMENTÁCIÓS RENDSZEREK LEVEGŐELLÁTÁSA
Peptidszintézis BIM SB 2001 SZINTÉZIS PROTE(IN)ÁZ BONTÁS -CO-NH- (1901)
Egyéb fermentációs technikák
energetikai hasznosítása III.
4. Ismertesse az aminosavak reszolválási módszereit.(5 pont)
Koaguláció. Kolloid részecske és elektrosztatikus mezője Nyírási sík (shear plane): ezen belül a víz a részecskével együtt mozog Zéta-potenciál: a nyírási.
Koaguláció.
Reakcióegyenletek Gyakorlás
7. Primer és szekunder alkohol oxidációja
porfin – hem-proteinek
13. Előadás Alkoholok, éterek.
A szén és vegyületei.
Oxigéntartalmú szénvegyületek csoportosítása
A légzés fogalma és jelentősége
XENOBIOTIKUMOK MIKROBIÁLIS LEBONTÁSA
Doktorans Konferencia Enantiomer szelektív enzimatikus acilezés vizsgálata gyűrűs alkoholokon Készítette: Tomin Anna Szerves Kémia és Technológi.
Tagozat, 10. évfolyam, kémia, 16/1
+ - Alkoholok Név Olvadáspont (oC) Forráspont (oC) Sűrűség (g/cm3)
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
Koenzim regenerálás Sok enzimes reakcióhoz sztöchiometrikus mennyiségű koszubszt-rátra van szükség. Leggyakrabban ez NAD vagy NADP. Ezek olyan drága anyagok,
Szerves laboratóriumi gyakorlat II/14. évfolyam
Laky Dóra Ózon és ultraibolya sugárzás felhasználása ivóvíz fertőtlenítésre Konzulens: Dr. Licskó István Prof. Tuula Tuhkanen szeptember 25.
OXIGÉNTARTALMÚ SZERVES VEGYÜLETEK OXOVEGYÜLETEK.  Egy oxigénatomos funkciós csoportot tartalmazó vegyületek hidroxivegyületek  alkoholok  fenolok éterek.
2.2. Az anyagcsere folyamatai
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Szénhidrátok. Jelentőségük A Földön a legnagyobb tömegben előforduló szerves vegyületek  lehetnek energiaforrások (cukrok),  tápanyagraktárak (keményítő),
Felépítő folyamatok kiegészítés
Milyen kémhatásokat ismersz?
FERMENTÁCIÓK SZTÖCHIOMETRIAI LEÍRÁSA
Lebontó folyamatok.
22. lecke A szénhidrátok.
Alkének kémiai tulajdonságai
Oxigéntartalmú szerves vegyületek oxovegyületek
Elektromos töltés-átmenettel járó reakciók
Nukleotidok.
Bioenergiák: etanol, butanol
Előadás másolata:

ENZIMES ÉS MIKROBIÁLIS BIOKONVERZIÓK De novo FERMENTÁCIÓK  Si + X  Pj + (X+ X) mikroorganizmus növényi sejttenyészet állati szövettenyészet BIOTECHNOLÓGIAI ELJÁRÁSOK BIOTRANSZFORMÁCIÓK S + X P + X sejt(alkotórész) S + E P + E enzim

ENZIMES ÉS MIKROBIÁLIS BIOKONVERZIÓK TULAJDONSÁGOK,JELLEMZŐK: l.enzimtulajdonságok is!! -SZUBSZTRÁTSPECIFITÁS -REAKCIÓ(csoport)SPECIFITÁS – adott r. mellékreakciók -RÉGIÓSPECIFITÁS – a S egy adott helyén -SZTEREOSPECIFITÁS - enantiomerek felismerése - megadott e. keletkezik KIROTECHNOLÓGIA –szerves kémikusok új eszköztára -ENYHE REAKCIÓKÖRÜLMÉNYEK – OC , P, pH REAKCIÓTÍPUSOK

REAKCIÓTÍPUS ENZIMCSOPORT REAKCIÓK Oxidációk és és redukciók EC 1. Hidroxilálás, dehidroxilezés, epoxidálás, C-C kötés hidrogénezése,- dehidrogénezése, alkoholok, aldehidek oxidációja, alkil-, karboxialkil-, ketoalkil láncok oxidatív lebontása, subsztituensek oxidatív eltávolítása, oxidatív dezaminálás, oxidatív gyűrűfelnyitás, szerves savak, aldehidek, ketonok redukciója, heterofunkciós csoportok redukálása, , szubsztituensek reduktív eliminálása Hidrolízis EC 3. észterek, aminok, amidok, laktonok, éterek, laktámok hidrolízise Izomerizáció EC 5. kettős kötés és oxigén tartalmú csoport áthelyezés, racemizálás, intramolekuláris átrendeződés Kondenzáció EC 2. EC 4. dehidratálás, O-ésN-acilezés, glikozilezés, észterezés, laktonizáció, aminálás Új kötés létrehozása EC 6. C-C , C-O, C-P, C-N kötések kialakítása

ENZIMES ÉS MIKROBIÁLIS BIOKONVERZIÓK MIVEL TÖRTÉNIK? ENZIMEKKEL -OLDOTT, RÖGZÍTETT SEJTEKKEL - NÖVEKEDŐ SEJTEKKEL (fermentáció: AcOH, szorbóz, glükonsav)) -NYUGVÓ SEJTEKKEL (spórákkal) - RÖGZÍTETT sejtekkel - FÁZISRENDSZEREKBEN

k2 (kataláz) 107 /sec

Enzimek 3 csoportja (de lásd EC1.csoport:oxidoreduktázok) OXIDÁCIÓ 1. Biológiai oxidációkban az O2 mint végső elektronakceptor működhet, vagy közvetlenül belép a szerves molekulába. Enzimek 3 csoportja (de lásd EC1.csoport:oxidoreduktázok) *oxidázok vagy elektrontranszferázok (például glükóz-oxidáz): 1.1.3 O22- O2 + 2e- O22- H2O2 *dioxigenázok vagy oxigéntranszferázok (például triptofán-pirroláz): 1.13 A + O2 AO2 *monooxigenázok vagy hidroxilázok (például szteroid hidroxilázok): AH + DH2 + O2 AOH + D + H2O 1.13 NADH , NADPH

L-Triptofán dioxigenáz N-formil-kinurenin BIM SB 2001 C H 2 N O T r i ( ) L-Triptofán dioxigenáz N-formil-kinurenin

nem reagál közvetlenül, de... BIM SB 2001 nem reagál közvetlenül, de... *DEHIDROGENÁZOK 1.1.1 koenzim szükséglet : NADH , NADPH FADH2

Primer alkoholok oxidációja ADH -455 KJ/mol BIM SB 2001 Primer alkoholok oxidációja ADH -455 KJ/mol Acetobacter aceti CH3-CH2OH CH3-COOH + H2O O2 Ipari ecetgyártás: Orleans-i eljárás (14.sz) generátor eljárás (gyorsecet, bükkfaforgács…) szubmerz eljárás O2 ellátás kritikus S és P szint is kritikus RÁTÁPLÁLÁS CO2+H2O Acetobacter peroxydans J= 11,5 kg/m3h 1994: 19% AcOH, 2-3% EtOH fed batch

Ecetsav-platform

Szekunder alkoholok oxidációja. 10% glicerin 33 h alatt O2-nel dúsított levegővel G. melanogenus Szorbóz fermentáció, aszkorbinsav előállítás Bertrand szabály (1904) olyan szekunder hidroxil-csoportot képesek oxidálni, amelynek szomszédságában 2 cisz helyzetű alkoholos OH található

OXIDÁCIÓ 3. Szorbóz fermentáció Technológiai kérdések: alapanyag: lebontott keményítő (glükóz) szörp mikrobák: A. xylinum, A.(G.) suboxydans hidrogénezés Raney-Ni----Ni-hez szoktatás!!! rátáplálásos eljárás 10-20% szorbit →33-35% szorbit 50% konverzió: > 95% folytonos technológiák is ! nyugvósejtes fermentációk is!

Aszkorbinsav előállítás OXIDÁCIÓ 4. Aszkorbinsav előállítás Reichstein 1934 C H 2 O C H 2 O H O H C Acetobacter suboxydans, katalitikus H Acetobacter xylinum hidrogénezés (Ni) (szorbit-dehidrogenáz) O O O O O O O H H H H H H H C C C C C C C H H H H H H H C H 2 O 170 O C H C O H 200 bar O H C H NAD NADH H 2 2 C H 2 O H glükóz D-szorbit O C H O 2 H O C 2 O 2 kémiai átalakitás kémiai oxidáció L-szorbóz H enolizáció H O 2 Aszkorbinsav 2-keto-L-gulonsav

Aszkorbinsav előállítás OXIDÁCIÓ 5. BIM SB 2001 Aszkorbinsav előállítás Alternativ 2-keto- L-gulonsav előállítások

H H OXIDÁCIÓ 5. Aszkorbinsav előállítás- összefoglalás K BIM SB 2001 Aszkorbinsav előállítás- összefoglalás K Aszkorbinsav 2-keto-gulonsav M M K szorboszon L-gulonát H H M Glükóz → szorbit → szorbóz 5-keto-glükonát M M M D-glükonát

100-120 et/év 80% Kína klasszikus mások: BASF/TAKEDA DSM MERCK de novo Fejlesztések:glu vagy gal C-vitamin rDNS S. cerevisiae De novo C-vitamin eá.: Rosa rugosa 1-2% glu,fru,gal

Redukáló cukrok oxidációja 1 Glükóz oxidációja:elektrokémiai, HOCl A.niger OH O CH 2 glükóz-oxidáz CH OH 2 O O FAD FADH OH 2 OH OH kataláz H O O 2 2 2 b- D-glükóz glükono- d -lakton C O O H C O OH H O H C O H H C O H 2 Acetobacter suboxydans HO HO H H H H H C C C C C C C H H H H H H H HO C C C C C C C H H H H H H H H C O H H C O H hidrolízis H C O H C O C H OH 2 C H OH 2 D-glükonsav 5-keto-D-glükonát A.suboxydans NAD+ NADH+H+ Bertrand szabály!

Redukáló cukrok oxidációja 1 Glükóz oxidációja:elektrokémiai, HOCl

Redukáló cukrok oxidációja 2 pH szabályozás: CaCO3 Félfolytonos fermentáció lépés: ~7 pH, 37 OC Lépés: 7 pH, 30 OC,CaCO3 adagolás Növekedés 30 OC termékképződés 36 OC hőfokprofil Felhasználás: páclé,sütőpor, fémfelület tisztítás Sav: kation-bevitel (Cu,Fe,Ca) E574-579 50% oldat, sav lakton E575

Kurrens Vogelbusch technológia: 1.MeOH-on kemosztát folytonos technológiával sejttömeg előállítás Acetobacter metanolicus 2. Biokonverzió nagy glu cc. mellett Vb-IZ reaktorban Létezik tisztított glükózoxidázos technológia is (ARGONNE,USA) különleges integrált rendszer: elektro-deionizálással semlegesítik a keletkező savat.

Glükózoxidáz (EC 1.1.3.4) felhasználása *A glükózoxidáz/kataláz rendszer: glükóz eltávolítása tojásfehérjéből (sütőipar, szárítás előtt). Enzimkeveréket használnak (165 U kg-1) hozzáadott H2O2-dal (kb 0.1 % (w/w) biztosítják az elegendő molekuláris oxigént. *O2 eltávolítás a palackozott és dobozolt italok, konzervek fejtérfogatából eliminálandó a nem enzimes barnulást ill. egyéb oxidációs folyamatokat. * Enzimelektród (l. előző ea.)

Aromások redukciója glükózoxidáz Glükóz glükonsav Benzokinon hidrokinon

Propén-1,3-diol

EGYÉB OX/RED ÁTALAKULÁSOK BIM SB 2001 PRELOG-SZABÁLY Szulkatol Szulkaton Thermobacterium brockii lómáj koenzimregenerálás Prelog

Kinetikus reszolválás

EGYÉB OX/RED ÁTALAKULÁSOK BIM SB 2001 Et-4-klór-acetoacetát Et-4-klór-3-hidroxi-butanoát L-karnitin BT-vitamin, zsírszállító a m-ba, „zsírégető” l.később: koenzim regenerálás E.coli mint katalizátor

EGYÉB OX/RED ÁTALAKULÁSOK BIM SB 2001 KIROTECHNOLÓGIA Prokirális vegyület Királis vegyület R - C –R’ + NAD(P)H + H+ → R –CH - R’ + NAD(P)+ O OH NH2 NH Keton, ketosav Imin, iminosav Alkohol Aminosav Enzimek: ADH LDH AsDH KOENZIM REGENERÁLÁS