Híg oldatok törvényei. Kolligatív tulajdonságok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fluid-fluid határfelületek, a felületi feszültség
Advertisements

Az oldat gőznyomása és Raoult törvénye
A halmazállapot-változások
Gázok.
Ozmózis vizsgálata.
Belső környezet és a homeosztázis
Gázhalmazállapot Gázok jellemzése állapothatározóikkal (p, V, T) és anyagmennyiséggel (n); közöttük egyszerű összefüggések (gáztörvények): BOYLE (-MARIOTTE)
AZ ANYAGOK CSOPORTOSÍTÁSA
,,Az élet forrása”.
Halmazállapotok, Halmazállapot-változások
Többkomponensű rendszerek Vizes oldatok
SÓOLDATOK KÉMHATÁSA PUFFEROLDATOK
KOLLOID OLDATOK.
OLDATOK KOLLIGATÍV TULAJDONSÁGAI
LEPÁRLÁS (DESZTILLÁCIÓ) Alapfogalmak
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
HIDRODINAMIKAI MŰVELETEK
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
1 Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
13.Óra AZ OLDATOK TÖMÉNYSÉGE
Anyagismeret 2. Fémek és ötvözetek.
BIOKÉMIAI ALAPOK.
KIVÁLASZTÁS.
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
Gázhalmazállapot Gázok jellemzése állapothatározóikkal (p, V, T) és anyagmennyiséggel (n); közöttük egyszerű összefüggések (gáztörvények): BOYLE (-MARIOTTE)
A kémiai potenciál Gibbs vezette be 1875-ben. Jele: m [Joule/mol]
KOLLIGATÍV SAJÁTSÁGOK
Reakciók vizes közegben, vizes oldatokban
A moláris kémiai koncentráció
Vízminőségi modellezés. OXIGÉN HÁZTARTÁS.
Szonolumineszcencia vizsgálata
A forrás. A forráspont Var. Bod varu.
A víz.
Oldószermodellek a kvantumkémiában A kémiai reakciók legnagyobb része oldószerben játszódik le (jelentőség) 1. Az oldószermodellek elve 2.
7. Folyadékok és elegyek.
OLDÓDÁS.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Az elegyek és az oldatok
A keverékek szétválasztása alkotórészeikre
ÖSSZEGOGLALÁS KEVERÉKEK OLDATOK ELEGYEK.
A VÍZ HIDROGÉN-OXID KÉMIAI JEL: H2O.
Vegyipari és biomérnöki műveletek
Kémiai egyensúlyok. CH 3 COOH + C 2 H 5 OH ↔ CH 3 COOC 2 H 5 + H 2 O v 1 = k 1 [CH 3 COOH].[C 2 H 5 OH] v 1 = k 1 [CH 3 COOH].[C 2 H 5 OH] v 2 = k 2 [CH.
Oldatkészítés, oldatok, oldódás
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
HŐTAN 7. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Felkészítés szakmai vizsgára vegyipari területre II/14. évfolyam
A forrás- és az olvadáspont meghatározása
ÁLTALÁNOS KÉMIA 3. ELŐADÁS. Gázhalmazállapot A molekulák átlagos kinetikus energiája >, mint a molekulák közötti vonzóerők nagysága. → nagy a részecskék.
Oldat = oldószer + oldott anyag (pl.: víz + só, vagy benzin + olaj )
Ki tud többet kémiából ?. I.AII.AIII.AIV.AV.AVI.AVII.AVIII.A.
Vizes oldatok alkotórészeinek szétválasztási módszerei.
Elegyek Fizikai kémia előadások 5. Turányi Tamás ELTE Kémiai Intézet.
"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
keverékek szétválasztása
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Szervetlen vegyületek
Bemutató.Készítette:Izsáki Domonkos
A nitrogén és vegyületei
Oldatok töménysége.
Fizikai kémia I. az 1/13. GL és VL osztály részére
Fizikai kémia I. a 13. GL osztály részére 2016/2017
Kétkomponensű rendszerek: elegyek és nagyhígítású oldatok termodinamikája Az elegy fogalma. A parciális moláris mennyiségek. A parciális moláris térfogat.
Homogén egyensúlyi elektrokémia: elektrolitok termodinamikája
Híg oldatok tulajdonságai
OLDATOK.
Híg oldatok tulajdonságai
Előadás másolata:

Híg oldatok törvényei. Kolligatív tulajdonságok Nem illékony oldott anyagot tartalmazó oldatok speciális ún. kolligatív tulajdonságai: Az oldat feletti egyensúlyi parciális nyomás (ún. tenzió) csökkenésének mértéke: Dp Az oldat fagyáspontjának csökkenése: DTfagy Az oldat forráspontjának emelkedése: DTforr Az oldat ozmotikus nyomásának mértéke: p Kolligatív tulajdonságok: Az oldott részecskék összmolszámával, összkoncentrációval egyenesen arányos, de az oldott anyag mibenlététől (pl. glükóz, avagy karbamid, sít.) független tulajdonságok. Felhasználásuk: Egyféle oldott anyag esetén  molkoncentrációmérés  moltömegmérés Hígoldatok, mivel az egyenes arányosság szigorúan csak kis koncentrációk esetén teljesül.

Az oldott anyag molszámát tartalmazó oldatkoncentráció egységek Moláris koncentráció: Moltört: Molalitás:

Az oldatok feletti eredő telítettgőznyomás ideális és nem ideális oldatokra Illékony oldott anyag esetén (ideális oldat) az eredő nyomás a moltörtek (xA, xB, ahol xA+xB=1) arányában tevődik össze a tiszta oldószer és az oldott anyag telített gőznyomásának értékeiből (pA, ill. pB) : Ha B nem-illékony oldott anyag, akkor pB igen kicsi és xBpB elhanyagolható az oldószertől származó nyomásrész (xApA) mellett: A tiszta oldószerhez képest észlelhető gőznyomás- (tenzió-) csökkenés mértéke éppen arányos lesz a B nem-illékony anyag moltörtjével (Raoult-törvénye, ilyen nem-ideális, híg oldatokra):

Telítettgőznyomás-(tenzió-)csökkenés nemideális oldatokra A Raoult-féle tenziócsökkenés következményei egyaránt: mind az oldat fagyáspontjának csökkenése: DTfagy mind forráspontjának emelkedése: DTforr

Az oldatok fagyáspontjának csökkenése és forráspontjának emelkedése: Egy cM molalitású oldat fagyáspontjának csökkenése: DTfagy =cM DTMfagy,oldószer ,ahol DTMfagy,oldószer az oldószer molális fagyáspont-csökkenése. Egy cM molalitású oldat forráspontjának emelkedése: DTforr =cM DTMforr,oldószer ,ahol DTMforr,oldószer az oldószer molális forráspont-emelkedése.

Az oldatok fagyáspontjának csökkenése és forráspontjának emelkedése: Oldó-szer Képlete Olvadás-pont (°C) Forrás- pont (°C) DTMfagy (°C/m) DTMforr (°C/m) Ecetsav CH3COOH 16,6 118,5 3,59 3,88 Benzol C6H6 5,455 80,2 5,065 2,61 Kámfor C10H16O 179,5 - 40 Szén-diszulfid CS2 46,3 2,40 Ciklo-hexán C6H12 6,55 80,74 20,0 2,79 Etanol C2H5OH 78,3 1,07 Víz H2O 0,000 100,00 1,858 0,521

Az oldatok fagyáspont-csökkenésének gyakorlati jelentősége Utak sózása télen (a sóoldat fagyáspontja kisebb mint 0°C) Só és jég hűtőkeverékek a hűtőberendezésekben Fagyálló hűtővíz a gépkocsi motorokhoz (glikol, glicerin)

Az ozmózis, az ozmózis nyomás jelensége féligáteresztő membránoknál Féligáteresztő képességű membránok (celofán, sejthártya, dialízis membrán) A töményebb oldatot tartalmazó oldalon a koncentrációk kiegyenlítődésére való törekvés miatt spontán hígulás kezdődik.

Az ozmózis, az ozmózis nyomás jelensége féligáteresztő membránoknál A töményebb oldatot tartalmazó oldalon a spontán hígulást csak a folyadék oszlop súlyából eredő nyomás (ozmotikus nyomás, p) képes kompenzálni. p = c RT, ahol a moláris koncentráció, [az egyetemes gázállandó analógiájára: p = (n/V) RT =c RT]

Az ozmózis, az ozmózis nyomás gyakorlati jelentősége Mikrobák sejtlízise igen híg, vagy igen tömény cukor vagy sóoldatokban Infúzió fiziológiás ozmózisnyomású sóoldattal De aktív transzport is működtethető az állandó hígulás, vízbeáramlás elkerülésére, pl. a szem híg csarnokvize ellen a szaruhártya és a szivárványhártya sejtjeinek védelme érdekében