SZERVES SAVAK 1. Citromsav

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kommunális szennyvíziszapból tápanyag gazdálkodásra alkalmas termék
Advertisements

Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Az ammónia 8. osztály.
Inhibitorok Írta: Rauscher Ádám Bemutató: Kutsán György
KOMPLEX CUKORRENDSZEREK
A sav bázis egyensúly szabályozása
Vörösiszapok kezelése és hasznosítása
CITROMSAV FELDOLGOZÁSA
AEROB KEVERŐS BIOREAKTOROK
A glukóz direkt oxidációja: Pentóz-foszfát ciklus
A glükóz direkt oxidációja: Pentóz-foszfát ciklus
FERMENTÁCIÓ MŰVELETEI
Upstream / downstream folyamatok
Aceton, butanol 2,3-butándiol
Szerves savak: citromsav, glükonsav, ecetsav Polihidroxi-alkánsavak
Komposztálás és energetikai célú hasznosítás
SÓOLDATOK KÉMHATÁSA PUFFEROLDATOK
A légkör - A jelenlegi légkör kialakulása - A légkör összetétele
BIOKÉMIAI ALAPOK.
AMINOSAVAK LEBONTÁSA.
CITROMSAVCIKLUS.
LIPIDEK.
Az elemek lehetséges oxidációs számai
Heterogén kémiai egyensúly
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
Zsírsavak szintézise: bevezető
Glukoneogenezis.
Az intermedier anyagcsere alapjai 4.
Az intermedier anyagcsere alapjai 9.
CITRÁTKÖR = TRIKARBONSAV-CIKLUS
Az intermedier anyagcsere alapjai 5.
2. SZENT-GYÖRGYI – KREBS CIKLUS
Citromsav gyártása.
Monoklonális antitestek gyártása
Cellulóz-acetát lágyítása ε-kaprolaktonnal Katalizátortartalom hatása a lágyításra Készítette: Kiss Elek Zoltán Témavezető: Dr. Pukánszky Béla Konzulens:
Reakciók vizes közegben, vizes oldatokban
FERMENTÁCIÓS RENDSZEREK LEVEGŐELLÁTÁSA
Fermentor sterilezésének szabályozása
Vízminőségi modellezés. OXIGÉN HÁZTARTÁS.
energetikai hasznosítása III.
Biogáz Tervezet Herkulesfalva március 01..
Tavak, tározók rehabilitációja
Vízlágyítás.
Felszíni vizek minősége
Vízlágyítás.
Koaguláció.
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
OLDÓDÁS.
A kénsav és sói 8. osztály.
A salétromsav és a nitrátok
A sósav és a kloridok 8. osztály.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
A légzés fogalma és jelentősége
Energia-visszaforgatás élelmiszeripari szennyvizekből
IV. RÉSZ NITRÁT MENTESÍTÉS, BIOGÁZ TERMELÉS.
Bioenergiák: biodiesel, alga olaj
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
Felszíni vizek minősége
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
A magzati vesztesztés mértéke és annak vizsgálati lehetősége a termékenyítés utáni 60. napig tejelő szarvasmarhában Dr. habil. Gábor György PhD tudományos.
A K V A R I S Z T I K A Főbb témakörök - a víz - a hal
A Föld vízkészlete.
CUKORNÁD.
Környezetgazdálkodás 1.. A légkör, mint oxidáló közeg A CO 2 állandó légköri jelenlétének következménye – egyensúlyi pH pH alakító ionok a légkörben,
Vízlágyítás. Ca HCO 3 - Ca 2+ + H 2 O + CO 2 + CO 3 2- CaCO 3 képződés Túl sok CO 2 a vízben --> agresszív CO 2 Túl kevés CO 2 a vízben --> CaCO.
Készítette: Kothencz Edit
Aceton, butanol 2,3-butándiol
A minta-előkészítés műveletei
Bioenergiák: etanol, butanol
Előadás másolata:

SZERVES SAVAK 1. Citromsav

Általános tudnivalók Képlete: Összegképlete: C6H8O7 Molekulatömeg: 192 g/mól Tulajdonságai: Fehér, kristályos, kellemesen savanyú ízű anyag Háromértékű gyenge sav, így savasításra illetve pufferek készítésére fel lehet használni Előfordulása: A TCA (vagy Szent-Györgyi-Krebs) ciklus része, ezért szinte a legtöbb szervezetben előfordul Bizonyos citrusféléknek a termésében (lime, citrom) a szárazanyagnak akár a 8%-át is elérheti a citromsav, ennek a kinyerésére is vannak eljárások

Felhasználása Körülbelül 60%-ban az ital- és élelmiszer ipar használja fel pl: gyümölcslevek és gyümölcslé sűrítmények, lekvárok ízesítése, kon-zerválása –a száma E330 A gyógyszeriparban is felhasználják pl: vas-citrátot a vas bevi-telére, a nátrium sóját véralvadás gátlásra, kalcium bevitelre az angolkór megelőzésére, és kozmetikumok tartósítására Pufferelésre használják a háztartási tisztítószerekben Felhasználják a fémiparban felületek tisztitására, passziválásra (salétromsav helyett – ahol ez nem alkalmazható) Mosószerekben is felhasználják a víz lágyítására a foszfátok he-lyett mert nem okoz eutrófizációt, és emiatt a foszfát alapú lágyí-tok bizonyos országokban be vannak tiltva.

Termelés 1929 5 000 t/év 1953 50 000 t/év 1976 200 000 t/év 1980 350 000 t/év 2007 1 600 000 t/év Több milliárd dolláros piac A többi szerves savval ellentétben kizárólag fermentációs úton termelik (vagy citrusfélék terméséből)

Történet 1784 - SCHELE izomból izolálja 1923-ig citrusból termelik 1913 - ZAHORSKY citromsav termelő törzset szabadalmaztat 1917 - CURRIE: felületi eljárás, cukor, pH=2, Hozam: +60 % 1918 - Első CS üzemek Belgium, Pfizer (USA), Sturge (Anglia) 1928 - Felületi üzem Kaznejov, melasz. LEOPOLD: K-ferrocia- nid +20 % 1950 - Perquin, Kluyver Lab., Szűcs (P-limitáció) SZUBMERZ! +80 % 1960 - n-paraffin: Candida (Szardínia)

Bioszintézis A glikolízíssel kezdődik: Vázlatosan: glükóz  fruktóz-6-P  fruktóz-1-6-P  …  PEP   Piruvát  acetil-CoA  citrátkör Fontos a megfelelő oxigén ellátottság, mert a szintézis irreverzibilisen leállhat (a micélium-képződésé nem)

A TCA kör

Citromsav bioszintézis citoszól mitochondium

Citromsav bioszintézis Anyagcsere mérnöki beavatkozás: a továbbalakulás megakadályozása: olyan mutánsok kellenek aminek az akonitáz és izocitrát dehidrogenáz ak-tivitása kicsi. a citrát szintetáz aktivitása legyen nagy a citromsav felhalmozódása miatt nincs oxálacetát kép-ződés, ez az anaplerotikus utakon át történik (mint a lizin-nél): Piruvát + CO2 + ATP  oxál-acetát + Pi + ADP (Mg, Fe és K ionok kellenek a piruvát karboxiláznak) PEP + CO2 + ADP  oxál-acetát + ATP (Mg, K, Mn és ammónium ionok kellenek a PEP karboxiláznak)

Szubsztrátok, törzsek Melaszt, keményítő hidrolízátumot és hulladék szénhidrátot használnak mint szénforrást (szacharóz, glükóz) A melasszal a probléma, hogy ha szennyezett, például a Fe, Mn vagy Zn ionok mennyisége túl magas, akkor negatí-van hat a termelésre – ilyenkor ioncserélő oszlopokon ki-vonják a kationokat. Általában Aspergillus niger vagy wentii törzseket használ-nak (magas hozam, elnyomható az izo-citromsav, és glü-konsav termelés) Szénhidrogénekn is lehet fermentálni magas konverzióval Candida lipolytica törzzsel, de a probléma az alkánok rossz vízoldhatósága és nagyobb arányban keletkezik izocitrom-sav. Másrészt meg kell szabadulni a szénhidrogén nyo-moktól, mert egyesek karcinogének. (+ a kőolaj ára)

Tápoldat C-forrás: lásd fent N-forrás: NH4+ (vagy NO3-). NH4+ jobb: lásd bioszintézis. Az ammónia elfogyasztásával savanyodik a közeg: jó hatású P felesleg: kedvez a citromsav és oxálsav képződésnek Nyomelemek: Fe és Zn limit kell a citromsav képződéshez. Ha kevés: lassú növekedés és cukorfelhasználás  A vas az akonitáz kofaktora! A szaporodáshoz 2000 μg Fe/liter az optimális, a savtermelő szakaszban 50 – 200, Befolyásolja a pelletképződést is. A vastartalom csökkentésére a melaszt ioncserélni kell, vagy K-ferrocianidot adnak. Csak rozsdamentes készülékekben! A vas hatását ellensúlyozza: - MeOH - Cu adagolása - alacsonyabb hőmérséklet Mn > 20 μg/l felett a citromsavképződés csökken

Fermentációs paraméterek Oldott oxigén koncentráció: ha alacsony, csökken a cit-romsav termelés  inten-zív levegőztetés, néha O2 dúsítás! Ha kimarad a levegőztetés: a savtermelés leáll (a sejt-szaporodás újraindul) Kulcskérdés a morfológia  pelletképződés 

Fermentációs paraméterek pH: a melléktermékek képződését – fertőzési kockázatot befolyásolja Optimális pH=1.5 – 2.8 pH < 3 csak citromsav-képződés (az extracelluláris glü-kóz-oxidáz inaktiválódik) pH = 6 felett oxálsav képződés pH = 3-6 oxál- és glükonsav képződés is ha nincs pufferolva a közeg, a pH gyorsan 3 alá megy – de a melasz erősen pufferol  savanyítás kénsavval ilyen savas közegben kicsi a befertőződés veszélye. Hőmérséklet: Optimális = 28 – 33°C Ha <28 °C a citromsav képződési sebesség csökken Ha >33 °C  oxálsav képződés

Felületi tenyésztés Zárt kamrák: mosható, dezinficiálható (HCHO, gőz …) Állványokon tálcák (alumínium, mert rozsdamentes), (4 x 2,5 x 0,15 m) kb: 400-1200 l tápoldat. Tápoldat: hig melasz (cukor: 15-20%) + tápanyagok pH=6–6,5 K-ferrocianid - melasz minőség szerint: próbafermentáció Funkció: Fe, Mn, Zn eltávolítás, Feleslege a növekedést limitálja és a citromsav képződést növeli. C= 10-100mg/l Inokulum: konidium szuszpenzióval (100-150 mg/m2) Fermentáció: steril levegőbefúvás: nedvesség, hőmérséklettar- tás, O2 bevitel, CO2 eltávolítás Jelentős a bepárlódás: 30-40 % Fermentációs idő: 10-15 nap Hozam: 65-75 % Produktivitás: 7-8 kg citromsav/m3*nap. De olcsó.

Micélium (állattakarmány) Felületi tenyésztés fermentlé Melasz tart. sterilizálás Répamelasz Anyag el. Spóra Levegő fermentáció micélium elválasztás Micélium (állattakarmány)

Szubmerz tenyésztés Fermentor: 120-220 m3 keverős reaktor 200-1000 m3 air-lift, merülő-sugaras (pelletképzés)! Tápoldat: melasz tisztítás (ioncsere – k. ferrocianid) kukorica (elfolyósítás - elcukrosítás) Inokulálás: konidium vagy vegetatív(pellet) inokulum: 12 órával rövidebb! Fermentáció: levegőztetés: 0,2-1 vvm (O2 dúsítás)! hőmérséklet: 28-33 oC pH szabályozás: 2-2,6 2-3 nap pelletképződés, 5-8 nap citromsav képződés (függ a cukor koncentrációtól, a használt törzstől) Általában fed batch: 5% cukorral indul. Majd cukor és K‑ferrocianid rátáplálás

Szubmerz tenyésztés Fermentáció: Állandó mikrosz-kópos megfigyelés (pellet) citromsav konc.: 130 g/l melaszon; 200-250 g/l cukorból Konverzió: 87-92 %; Produktivitás: 0,67-0,75 kg citromsav/m3*h; ~16-18 kg citromsav/m3*nap Fruktóz: a szaharózból képződik invertálódással. Kezdetben polimerizálódhat

Szubmerz tenyésztés Anyag el. Nádmelasz Melasz tart. Spóra oltóanyag előállítás sterilizálás fermentáció Levegő micélium elválasztás Micélium (hulladék)

A feldolgozás lépései micélium szűrő segédanyag mésztej + FeCl3 1. MICÉLIUM ELVÁLASZTÁS 2. OXALÁT FERROCIANID ELTÁVOLÍTÁS 3. KALCIUM-CITRÁT KICSAPÁS ÉS ELVÁLASZTÁS 4. CITROMSAV FELSZABADÍTÁS ÉS GIPSZ ELVÁLASZTÁS micélium szűrő segédanyag IZOLÁLÁS mésztej + FeCl3 hulladék mésztej fermentlé ANYALÚG H2SO4 gipsz

A feldolgozás lépései 1. Micélium elválasztás → vákuum dobszűrő 0,2 – 1,0 mm átmérőjű göbök → Newtoni szuszpenzió, nyálkaképzés nehezíti a szűrést, szűrősegédanyag → szalmatörek 2., Oxalát mentesítés → termékminőség miatt, Ca(OH)2 adagolás → Ca-citrát kicsapódás veszélye (csak monosó) Klarifikálás → pl. nyomó szűrő, Funda szűrő, A fenti két lépést kihagyják, ha nem használják a micéliumot 3., Ca-citrát kicsapás → fontos paraméterei: citromsav koncentráció, hőmérséklet 70-90 oC, pH ~7, Ca(OH)2 adagolás üteme, mono-, di-, tricalcium citrát egyensúly → oldható-ság, nagy kristályok képződése előnyös → szenny., pH 7, 18-25%-os CaO,nagymennyiségű hő szabadul fel → hasznosítás, szűrés → vákuum dobszűrőn 4., citromsav felszabadítása 60-70 %-os H2SO4 felesleggel (1-2 g/l) képződő gipszet vákuum dobszűrőn szűrik

citromsav felszabadítás Feldolgozás, izolálás gipsz (hulladék) kicsapás fermentáció cefre citrát elválasztás bepárlás Citragil (takarmány) citromsav felszabadítás gipsz elválasztás citromsav nyersoldat

A feldolgozás lépései-II 1. SZÍNTELENÍTÉS ÉS IONMENTESÍTÉS 2. KONCENTRÁLÁS 3. KRISTÁLYOSÍTÁS KRISTÁLY SZEPARÁLÁS 4. SZÁRÍTÁS 5. APRÍTÁS, OSZTÁLYOZÁS 6. CSOMAGOLÁS aktív szén, gyanta, regeneráló sav jelentős sótartalmú oldat TISZTÍTÁS ANYALÚG MÉRETEN KÍVÜLI

A feldolgozás lépései-II 5. Színanyagok eltávolítása → aktív szenes oszlopon Ionok eltávolítása → kationcserélő, anioncserélő, regenerálás erős savval ill. bázissal 6. Tiszta citromsav oldat koncentrációja: 200-250 g/l → további koncentrálás - Többfokozatú vákuum bepárló , kb. 40 oC 7. Kristályosítás vákuumkristályosítóban 36,5 oC alatt → képződő termék citromsav-monohidrát 40 oC felett → vízmentes termék kristálycentrifuga → az anyalúg visszavezetése a folyamatba 8. Szárítás 36,5 oC alatti hőmérsékleten (kristályvízvesztés)

ioncserés sótalanítás Tisztítás ioncserés sótalanítás bepárlás kristályosítás centrifugálás szárítás aprítás osztályozás CSOMAGOLÁS citromsav nyersoldat

Melléktermékek, szennyvíz 1 tonna citromsavra számítva: Micélium: 135 kg (25 – 30 % fehérje, 15 – 20 % szénhidrát) Takarmány – trágya – papíripar Gipsz: 1,4 t építőipar Szennyvíz: 8 m3, 5 – 6 % szárazanyag; KOI ≈ 50 000 mg/l Feldolgozása: Bepárlás (szárazanyag: 65 – 70 %) takarmány kiegészítő (Citragil) (Az ár nem fedezi a költségeket) Élesztősítés: Torula 14 kg/ m3; 112 kg/8 m3 Biogáz: ANAMAT eljárás. Output: CH4, CO2, víz Aerob és anaerob eljárás kombinációja