Budapest Vízminősége Budapest Vízminősége Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nitrogén vizes környezetben
Advertisements

2010. július 8. Sopron Hidrológiai Társaság
A Föld 71%-át víz borítja, édesvíz készletének 90 %-a hó
Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból
Taksony település ivóvízminőség javító program október szeptember 13. KEOP Beruházás összköltsége nettó:
Alkalmazott kémia Növénytermesztő és ökológiai gazdálkodó felsőfokú szakképzésben tanulóknak Készítette: Erdeiné dr. Kremper Rita
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Környezeti analitikai vizsgálatok Fogarasi József 2009.
Humánkineziológia szak
Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s. Závod Košice Somodi karsztvízmű telep.
A VII. főcsoport elemei és vegyületei
-dihidrogén-monoxid, -hidrogén-hidroxid, -aqua (latin)
A víz mint őselem.
A víztisztítás és a vízminőség vizsgálata
Gyógyszeripari vízkezelő rendszerek
Tisztítás, fertőtlenítés
HIDROGÉN-KLORID.
Víztisztítás ultraszűrésel
Felszíni vizek minősége
Alkalmazott kémia Növénytermesztő és ökológiai gazdálkodó felsőfokú szakképzésben tanulóknak Készítette: Erdeiné dr. Kremper Rita
A KLÓR klorosz = zöld A KLÓR klorosz = zöld KÉMIAI JEL: Cl2
Ammónia.
A Víz Világnapja Március 22..
Atomok kapcsolódása Kémiai kötések.
Laboratóriumi kísérletek
Hidrológiai monitoringrendszerek
A vízszennyezés mérése, értékelése
VÍZSZENNYEZÉS Környezetgazdaságtan – 6. előadás
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
VÍZKEZELÉS előadás+gyakorlat
Az ivóvíz élvezeti értékét és a mosáshoz használt víz hatékonyságát részben az ivóvíz keménysége, vagyis CaO (kalcium-oxid) aránya határozza neg. A vízkeménységi.
szakmérnök hallgatók számára
Környezetvédelmi képzés vegyipari alapozással
Vízminőség- védelem. A VÍZ kémiai, fizikai, biológiai tulajdonságai alapján az élet, a társadalmi tevékenység számára nélkülözhetetlen, ezért a Földön.
Szennyvíztisztítás Melicz Zoltán Egyetemi adjunktus
Felszíni vizek minősége
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
A kalcium és a magnézium
A salétromsav és a nitrátok
A sósav és a kloridok 8. osztály.
KÉMIA 8. évfolyam Téma: A VÍZ.
A halogén elemek SÓKÉPZŐK.
Vízminőség védelem A víz az ember számára: táplálkozás, higiénia, egészségügy, közlekedés, termelés A vízben található idegen anyagok - oldott gázok -
A Rétköz környezetvédelme
Vízszennyezés.
Zsuga Katalin – Szabó Attila: A Tisza hazai vízgyűjtőterületének ökológiai állapota, környezetvédelmi problémái Győri Katalin Dorottya geográfus III. évf.,
Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina. Szennyvíztisztítás A fő szennyező források az ipar, a mezőgazdaság, valamint a lakosság. Forrás:
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
A víz aqua.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye ivóvíz minőségi helyzete 2003-ban Dr. Balogh Irén ÁNTSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Intézete Nyíregyháza.
Felszíni vizek minősége
Fertőtlenítés sterilizálás
Készítette: Fürész Arnold, Korsós Dávid, Ruppert László.
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
A vízszennyezés.
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Laky Dóra Ózon és ultraibolya sugárzás felhasználása ivóvíz fertőtlenítésre Konzulens: Dr. Licskó István Prof. Tuula Tuhkanen szeptember 25.
Vincze Lászlóné dr. főiskolai docens
A TISZA-TÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK JELENE ÉS JÖVŐJE SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A TISZA-TÓ KÉMIAI VÍZMINŐSÉGE.
Ionok, ionvegyületek Konyhasó.
A hidrogén. 1.Keresd meg a periódusos rendszerben a hidrogént! Hol a helye? Hány protonja, neutronja, elektronja van az atomjainak? Hány elektronhéja.
A NITROGÉN OXIDJAI. Nitrogén-dioxid A nitrogén változó vegyértékű elem. Többféle oxidja létezik. Nitrogén-dioxid NO 2 Vörösbarna, mérgező gáz. A salétromsav.
„SZOMJAS ÖKÖRNEK A ZAVAROS VÍZ IS JÓ”? Balázs Katalin Hogyan befolyásolhatja az emberi tevékenység vizeink vízminőségét?
Hidrogén-klorid. A hidrogén gáz és klór gáz hő vagy fény hatására robban – klór- durranó gáz. A hidrogén folytatja „égését” a klórgázban. H 2 + Cl 2 =
1 H-1134 Budapest, Váci út Postacím: 1325 Bp., Pf.: 355. Telefon: Fax: Tiszta vizet a Dunából.
A vízszennyezés minden, ami a vízminőséget kedvezőtlenül befolyásolja
A nitrogén és vegyületei
Magyarország vízrajza
NÖVÉNYI TÁPANYAGOT TARTALMAZÓ SZENNYVIZEK
Előadás másolata:

Budapest Vízminősége Budapest Vízminősége Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc

Víz minősége Társaságunk nemzetközi összehasonlításban is kiváló minőségű vizet szolgáltat Budapest és számos környező település lakosainak. Laboratóriumaink évente mintegy vízmintát elemeznek, és fizikai, kémiai, mikrobiológiai, bakteriológia radiológiai jellemzői alapján minősítik a termelt és a szolgáltatott víz minőségét. Társaságunk nemzetközi összehasonlításban is kiváló minőségű vizet szolgáltat Budapest és számos környező település lakosainak. Laboratóriumaink évente mintegy vízmintát elemeznek, és fizikai, kémiai, mikrobiológiai, bakteriológia radiológiai jellemzői alapján minősítik a termelt és a szolgáltatott víz minőségét. Az eredmények azt bizonyítják, hogy a budapesti ivóvíz minősége kielégíti a vonatkozó magyar szabványokat és az Európai Unió előírásait. Az ivóvíz minőségét Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) laboratóriumaiban is ellenőrzik. Az eredmények azt bizonyítják, hogy a budapesti ivóvíz minősége kielégíti a vonatkozó magyar szabványokat és az Európai Unió előírásait. Az ivóvíz minőségét Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) laboratóriumaiban is ellenőrzik.

Fertőtlenítés Az ivóvizet csőhálózatba jutása előtt klórgázzal fertőtlenítjük, folyamatosan működő klóradagolók segítségével. Műtárgyak (kutak, medencék, víztornyok) és csőhálózati szakaszok esetében klórmészport, illetve hypót is használunk fertőtlenítésre. Az ivóvizet csőhálózatba jutása előtt klórgázzal fertőtlenítjük, folyamatosan működő klóradagolók segítségével. Műtárgyak (kutak, medencék, víztornyok) és csőhálózati szakaszok esetében klórmészport, illetve hypót is használunk fertőtlenítésre.

Néhány Kémiai jellemzője szerepeik

Nátrium Testnedvekben található. Fontos szerepe az ozmózisnyomás szabályozása, töltés szállítása. Testnedvekben található. Fontos szerepe az ozmózisnyomás szabályozása, töltés szállítása.

Vas Életfontosságú elem, a hemoglobin és az enzimek alkotórésze Életfontosságú elem, a hemoglobin és az enzimek alkotórésze

Nitrit, Nitrát Szennyezésjelző vízminőségi paraméterek: túlzott műtrágya- felhasználás során a talajból beoldódik a vízbe. Káros hatása a vér oxigénfelvevő képességét csökkenti, valamint a vizek átalakulnak a baktériumok számára tápanyagban gazdag vizekké (eutrofizáció). Szennyezésjelző vízminőségi paraméterek: túlzott műtrágya- felhasználás során a talajból beoldódik a vízbe. Káros hatása a vér oxigénfelvevő képességét csökkenti, valamint a vizek átalakulnak a baktériumok számára tápanyagban gazdag vizekké (eutrofizáció).

Klorid Fémekkel alkotott sói, például a nátrium- klorid a gyomorsav sósavának képződéséhez és a különböző enzimek aktiválásához nélkülözhetetlenek

Ammónium: Szennyezésjelző vízminőségi paraméter: a szerves anyagok, a mikroorganizmusok élettevékenysége során felbomlanak, és ennek termékeként keletkezik. Települési és ipari szennyvizek bemosódásából eredhet, ezért a vizek elfertőződésére utal. Szennyezésjelző vízminőségi paraméter: a szerves anyagok, a mikroorganizmusok élettevékenysége során felbomlanak, és ennek termékeként keletkezik. Települési és ipari szennyvizek bemosódásából eredhet, ezért a vizek elfertőződésére utal.

Vízminőség kerületenként 2. kerület: klorid:29 mg/l vas:27 mg/l Nitrát 12,7mg/liter 2. kerület: klorid:29 mg/l vas:27 mg/l Nitrát 12,7mg/liter 3. kerület: klorid:25 mg/l / vas:29mg/l / Nitrát:12,1mg/l 3. kerület: klorid:25 mg/l / vas:29mg/l / Nitrát:12,1mg/l 15.kerület: klorid:24mg/l / vas: 39 mg/l /Nitrát:10,7 mg/l 15.kerület: klorid:24mg/l / vas: 39 mg/l /Nitrát:10,7 mg/l Összes kerület átlaga: klorid 28 mg/l / vas: 35 mg/l Nitrát 11,8 mg/l Összes kerület átlaga: klorid 28 mg/l / vas: 35 mg/l Nitrát 11,8 mg/l