Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A LEADER PROGRAM MINT HELYI PARTNERSÉG KÉRDÉSEI MAGYARORSZÁGON.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
Advertisements

Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Magyar Tudományos Akadémia
MTA Regionális Kutatások Központja Együttműködési irányok és kapcsolathálózati struktúrák a hazai kis és közepes méretű vállalkozások körében GENERÁCIÓK.
Kvantitatív Módszerek
Gazdasági Informatika Tanszék
A Helyi LEADER Akciócsoportok szerepe a vidék turizmusában
Regionális fejlesztések és szerkezetátalakulás a mezőgazdaságban
SZIE Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola
Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
DPR és egyetemi stratégia Diplomás Páyakövetés
Mini felderítő repülőgép készítése SolidWorks-szel
Vezetői tájékoztató a SZIE-DPR és SZIE-IMIR projektekről
‘rEUsearch’ Az Európai Unióhoz való csatlakozás hatásai a határon átnyúló kapcsolatokra, agráriumra és kereskedelemre – kutatási projekt (HURO/0801/075)
Szövegminta Szövegminta szövegminta MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZET- TUDOMÁNYI KAR, GÖDÖLLŐ.
„Gyakoroljuk a demokráciát!” Közösségi tervezés helyi projektekben Kuna Gábor, Cromo Közhasznú Alapítvány.
Mátyás Csaba szakmai vezető
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
A Pécsi Tudományegyetem eredményei a Diplomás Pályakövetési Rendszer első évében DPR Szakmai fórum Pécsi Tudományegyetem április 12. Veroszta Zsuzsanna.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG XI. VÁNDORGYŰLÉSE
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet GODA PÁL DOKTORJELÖLT, TANSZÉKI MÉRNÖK R.
A szakdolgozat készítés minőségirányítási aspektusai
A GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR FELADAT- ÉS STRUKTURÁLIS RENDSZERE Szerkesztette: © Dr. Szilágyi Tivadar, KARI TANÁCS KARI TANÁCS TÁRSADALMI.
Civil Biztonság- és Védelemtudományi Tanszék A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA Dr. Szilágyi Tivadar egyetemi tanár GTK3185BAN.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika.
Az ÚMVP intézményrendszere
Kutatás Üzleti Információ Informatika 1081 Budapest, Csokonai u 3. Telefon: Fax: Az e-kormányzat és az elektronikus.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Hallgatói szolgáltatások fejlesztése október 18. Nyitókonferencia Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Genfi Egyetem, Európai Tanulmányok Intézete A vidékfejlesztés területi és közigazgatási aspektusai a magyar és a.
MTA Regionális Kutatások Központja A magyar Leader program végrehajtásának fontosabb tanulságai és a nemzetközi együttműködés lehetőségei Dr. Finta István.
A MAGDOLNA-NEGYED SAJTÓELEMZÉSE A LBERT D ÓRA – Z ÁVECZ G ERGŐ Műhelyszeminárium,
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR, GÖDÖLLŐ K ONCEPCIÓ A GAZDASÁG - ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS TEVÉKENYSÉGÉNEK TERVEZÉSÉRE, SZERVEZÉSÉRE ÉS.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
DR. habil, Dr. Dr. VASS CSABA
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A VM VKSZI aktuális feladatai a LEADER Akciócsoportokkal kapcsolatban Országos LEADER HACS értekezlet Kismaros, április 16. Tar Gyula Osztályvezető.
összefüggései, új kihívásai
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
ÚJ SZEREPLŐ A VIDÉKFEJLESZTÉSBEN Helyi Vidékfejlesztési Iroda.
A projekt ütemterve november 10-től. A terv, hogy 3-4 hét alatt lebonyolítani a kerekasztal beszélgetéseket az alábbi dátumokkal: 1. kerekasztal:
Civil Biztonság- és Védelemtudományi Tanszék A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA Dr. Simicskó István c. egyetemi tanár, államtitkár
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Szakértelmek és tudások integrációja Horváth Zsuzsanna Budapest 2013.
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Regresszió-számítás március 30. Dr. Varga Beatrix egyetemi.
1 Identitás elemek vizsgálata: a kötődés, bizalom és konfliktus vizsgálatának keretei a magyar társadalom kvantitatív felmérései alapján Dr. Bugovics Zoltán.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Pirolízis szakmai konferencia TÁMOP A-11/1/KONV
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
Innováció-átok vagy lehetőség a felsőoktatásban? Dr. Urbányi Béla Egyetemi tanár.
RÁCZ ANDREA DEBRECENI EGYETEM, SZOCIOLÓGIA ÉS SZOCIÁLPOLITIKA TANSZÉK Hatékonyságmérések a gyermekvédelmi szakellátásban.
A beszállító vállalatok marketing tevékenységének elemzése Dr. Ercsey Ida PhD egyetemi docens Győr, má jus 04. A JÁRMŰIPAR GAZDASÁGI HATÁSA A KÖZÉP-
VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, március 21. (ISBN száma: ) Dr. Tóth Krisztina egyetemi docens GAZDASÁG- ÉS.
Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Döntéstámogatás a mezőgazdasági gépvásárlás.
Regionális és vidékfejlesztési ismeretek
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
Előadás másolata:

Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A LEADER PROGRAM MINT HELYI PARTNERSÉG KÉRDÉSEI MAGYARORSZÁGON KASSAI ZSUZSANNA doktorjelölt Pécs, május 9. Témavezető: Dr. Farkas Tibor egyetemi docens

A kutatás elméleti háttere Az öt vizsgált partnerségi dimenzió: 1.a részvétel, 2.az aktivitás, 3.a hatalom megosztása, ill. a döntésekbe való bevonás, 4.a kooperáció, 5.a társadalmi tőke. 2

A kutatás célkitűzései 3 1. A helyi vidékfejlesztési partnerségek összetételének a feltérképezése. 2. Annak feltárása, hogy a helyi partnerségek vajon valóban eleget tesznek-e a helyi aktív szereplők részvételére és döntésekbe való bevonására vonatkozó uniós irányelveknek. 3. Annak felmérése, hogy helyi partnerségek valóban hozzájárulnak-e a helyi közösség társadalmi tőkéjének építéséhez, az összefogási hajlandóságának fejlesztéséhez. 4. A hazai LEADER Helyi Akciócsoportok tipizálása a partnerségi dimenziók alapján. 5. A partnereknek a partnerség működésével való szakmai elégedettségének felmérése és annak megállapítása, hogy a partnerek szakmai elégedettsége és a társadalmi jellemzőik között van-e összefüggés.

4 felderítő kutatások primer statisztikai adatok gyűjtése (a partnerségek összetételi, pályázati, támogatási jellemzőiről) 78 HACS kérdőíves felmérés a munkaszervezet- vezetők körében (a partnerségek és az intézményrendszer működésével kapcsolatban) 72 HACS kérdőíves felmérés a HACS-tagok körében (a tagok részvételi, aktivitási, bizalmi, együttműködési, érdekérvényesítési és elégedettségi jellemzőiről) 68 HACS Forrás: saját szerkesztés, 2011 Az adatgyűjtés folyamata

Statisztikai módszerek 5 Forrás: saját szerkesztés, 2011 két- és többváltozós módszerek függőségi kapcsolat kölcsönös függőségi kapcsolat kereszttábla- elemzés korreláció- és regresszió- számítás klaszter- analízis nem metrikus változók metrikus változók

Indexszerkesztés 6 ahol: ∑X ij = az adott kérdésre kapott válaszok összpontszáma a vizsgált HACS-ra vonatkozóan X imin = az adott kérdésre adható válasz minimum pontszáma X imax = az adott kérdésre adható válasz maximum pontszáma n= az adott kérdésre kapott válaszok száma a vizsgált HACS-ra vonatkozóan Az egy csoportba tartozó változók részindexeinek számtani átlaga alapján határoztam meg az indexeket.

A partnerségi indexek 7 1. Részvételi index (RI); 2. Aktivitási index (AI); 3. Együttműködési index (EGYI); 4. Bizalmi index (BII); 5. Érdekérvényesítési (ÉRI); + Elégedettségi index (ELI).

Az indexekkel vizsgált LEADER partnerségek 8 Forrás: saját szerkesztés

A vizsgált LEADER partnerségek összetétele (%) 9 A HACS tagok szféránkénti megoszlása A HACS tagokat képviselők nemek szerinti megoszlása Forrás: saját szerkesztés, 2011

A tagok részvételi hajlandósága I. (%) 10 Forrás: saját szerkesztés, 2011

A tagok részvételi hajlandósága II. (%) 11 Forrás: saját szerkesztés, 2011

Aktivitási jellemzők (%) 12 Forrás: saját szerkesztés, 2011

Együttműködési hajlandóság (%) 13 Forrás: saját szerkesztés, 2011

A tagok közötti bizalom (%) 14 Forrás: saját szerkesztés, 2011

Érdekérvényesítési jellemzők I. (%) 15 Forrás: saját szerkesztés, 2011

16 Forrás: saját szerkesztés, 2011 Érdekérvényesítési jellemzők II.(%)

Partnerségi indexek 17 Forrás: saját szerkesztés, 2011

A partnerségek csoportosítása 18 Forrás: saját számítás és szerkesztés, 2011

Elégedettségi jellemzők 19 ELI = 0,64* AI + 0,36* BII+ 0,26* ÉRI Forrás: saját szerkesztés, 2011 Többváltozós regressziós modell:

20 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Kassai Zsuzsanna Tanszéki mérnök Szent István Egyetem Gödöllő Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Cím: 2100 Gödöllő, Páter K. u.1. Tel.: /2371 mellék 21 Elérhetőség