Az NHH spektrum stratégiája - 2006-2010 (elfogadásra került 2006. márciusában) HTE TETRA szakosztály 2009. január 19. Simon Gyula.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

NHH sajtótájékoztató Mobilvégződtetési-díjak és Versenyélénkítés a mobil-piacon Pataki Dániel, elnök Ludányi Edgár, közgazdasági főigazgató-helyettes.
Moderátor: Sugár Mihály Vezető tanácsadó Távközlésszabályozási kihívások 2011 Kerekasztal-beszélgetés.
Vezeték nélküli hálózatok
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
Dr. Pados László Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatala
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
2004. április 29.1 A földfelszíni digitális televíziózás (DVB-T) frekvenciagazdálkodási kérdései A digitális televíziózás dr. Kissné Akli Mária Okleveles.
Mobil e-ügyintézési rendszer kifejlesztése
közötti uniós programozási időszak tervezése az egészségügy területén dr. Török Krisztina főigazgató.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
SZABÁLYOZÁSI KIHÍVÁSOK
KBSZ STRATÉGIA KBSZ SZAKMAI NAPOK - VASÚT Siófok, április 10. Bajkó Erika kommunikációs vezető.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
1 A hírközlés szerepe a nemzetgazdaságban – új célok Vitaindító Vasváriné dr. Menyhárt Éva.
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
A magyar gazdaság helyzete, fejlesztési prioritások Varju László államtitkár Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Stratégiai tervezés.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Vezeték nélküli technológiák
Dr. Bakonyi Péter helyettes államtitkár Az információs társadalom kialakításának kiemelt feladatai Agrárinformatikai Fórum Budapest, 2003.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Mi akadályozza és mi segíti Magyarországon az internet alapú audiovizuális szolgáltatások terjedését? Rozgonyi Krisztina NHH Tanácstag Hírközlés 2006 CEBC.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Az IKTA/ számú pályázat alapján: Ügyfélbarát ügyintézést támogató informatikai rendszer prototípusának kialakítása (Elektronikus Polgármesteri.
| június 27. | MKT vándorgyűlés E-kormányzat és versenyképesség Dr. Paál Péter MKT Informatikai Szakosztály Vezérigazgató, IBM Magyarország.
VERSENY ÉS SZABÁLYOZÁS 2010 I.Áttekintés. MÚLT, JELEN, JÖVŐ AZ ÁGAZATI ÉS VERSENYSZABÁLYOZÁSBAN II.Betekintés. ELEMZÉSI MÓDSZEREK ÉS SZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
PMR és PAMR hálózatok frekvencia felhasználási helyzete a spektrumszabályozásban Nyárády Gábor HTE-TETRA SZAKOSZTÁLY január 19.
Tudásmenedzsment fejlesztések a tudásközösség – közösségi tudás – tudástőke hármas egységének jegyében az MTV-nél Móriczné Zvornik Csilla (MTV - humánerőforrás.
Infó-kommunikációs technológia, mint kritikus infrastruktúra védelmi faktor Napjaink egyik világméretekben egységesen felismert és értelmezett jelensége.
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október Keringer Zsolt MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata ASP alapú közigazgatás lehetőségei.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat (EKG) – a Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszer alapinfrastruktúrája
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
1 A digitális műsorterjesztés helyzete Magyarországon Kárpáti Rudolf műsorterjesztési vezérigazgató-helyettes Antenna Hungária Rt. Pécs Április 29.
A kiinduló pont – a jövő egészségpolitikájának reális megközelítése Az egészségügy fenntartható fejődésének alap- feltétele, hogy összhangba kell hozni.
Intelligens közúti kereszteződés
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
Szélessávú tervek és akciók
Projekt eredményeinek disszeminációja – 2. és 12. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
Az RRC06 hazai vonatkozásai dr. Kissné Akli Mária Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatala 12. Televízió- és Hangtechnikai Konferencia és Kiállítás május.
Kissné Akli Mária AH Zrt.
TECHNOLÓGIÁK VERSENGÉSE A MŰSORSZÓRÓ SÁVOKÉRT 12. Televízió- és Hangtechnikai Konferencia és Kiállítás május 2-3. HTE, 2007 május 2-3. Bálint Irén.
Spektrumliberalizáció és hatósági spektrum stratégia Bánhidi Ferenc Hírközlés 2008 Budapest 2008 november 14.
1 Mi lesz veled földfelszíni műsorszórás? (Hosszútávú EU tervek) Dr. Pados László NMHH Mobil tlf:
Kihívások az új jogszabálytervezet kialakítása során
Speciális Technológiák
A pilóta nélküli légijármű rendszerek hatósági tanúsítása
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Az NFFF megvalósításának szervezési és szervezeti kérdései
„2007 a médiaszabályzás kezdete” 12. Televízió és hangtechnikai konferencia Budapest, május 2-3. Dr. Sarkady Ildikó MeH, Médiapolitikai Főtanácsadó.
4G A NEGYEDIK GENERÁCIÓS VEZETÉK NÉLKÜLI SZOLGÁLTATÁSOK December Óbudai Egyetem, NIK Hidvégi Péter / 12.
1 A digitális hozadék Vári Péter főigazgató-helyettes március 19.
A Digitális Jólét Program megvalósítása
Óbudai Egyetem, NIK Kalla Mór
Vezetéknélküli és mobil hírközlő rendszerek
Híradástechnika I. 7. Wührl Tibor.
Szerzői jogi reform az Európai Unióban
Előadás másolata:

Az NHH spektrum stratégiája (elfogadásra került márciusában) HTE TETRA szakosztály január 19. Simon Gyula

2 A spektrum-szabályozás környezete, meghatározó elemei Nemzetközi környezet, kötelezettségek Hazai jogi környezet Gazdasági / piaci / verseny szempontok Frekvencia- gazdálkodási / műszaki / szabályozási szempontok nemzetközi és hazai A spektrum stratégiának így - meg kell felelnie a kötelezettségeknek, - ki kell elégítenie a piaci igényeket, - lehetővé kell tennie a technológiai fejlődés eredményeinek hazai megjelenését.

3 A spektrum stratégia célkitűzései:  az Információs Társadalom kialakításának, a digitális lemaradás további csökkenésének, a rádiótávközlési alkalmazások számára szükséges infrastrukturális háttér kiépítésének, a távközlési piac fejlődésének elősegítése  a távközlés-politikai, szabályozási célok eléréséhez szükséges stratégiai elvek meghatározása, a spektrum egyes részei új kiosztási lehetőségeinek, az egyes frekvencia tartományokra vonatkozóan a felhasználás céljának a megvizsgálása  a stratégiai fókuszterületek meghatározása, a spektrum felosztásában szükséges átrendezések és az ehhez kapcsolódó feladatok megvizsgálása.  a spektrum hatékonyabb igénybevételéhez alkalmazható új módszerek hazai adaptálhatóságának a megvizsgálása Az elfogadott spektrum stratégia időbeni hatálya 5 év ( ) és a polgári célú alkalmazásokra korlátozódik

4 EU politikai-szabályozási keret  Újítások és beruházások növelése az ICT kutatásokban  Egy kiteljesedő európai Információs Társadalom megvalósulása jobb közszolgáltatásokkal és jobb életminőséggel  Akadálymentes hozzáférés az információhoz és a szolgáltatásokhoz (Single European Information Space) (Bizottsági Közlemény ) i A European Information Society for growth and employment Prioritásai:

5 Az Egységes Európai Információs Tér (1) (Single European Information Space)  sebesség (gyorsabb szélessávú szolgáltatások) A digitális konvergencia által felvetett kihívások:  biztonság  nagyobb választék a tartalomszolgáltatásban  interoperabilitás ez tartalmazza egy hatékony spektrum-gazdálkodási stratégia kidolgozását és Célkitűzés: között EU szinten megtörténik az elektronikus hírközlésre vonatkozó keretszabályozás felülvizsgálata  célja annak azonosítása, hol van a szűk keresztmetszet a gyorsabb, innovatívabb, versenyképesebb szélessávú szolgáltatások bevezetése előtt A keretszabályozás felülvizsgálata jelentős csúszásban van, 2009-et írunk és még nem került elfogadásra !!

6 Az Egységes Európai Információs Tér (2) (Single European Information Space) Az új nagysebességű vezeték nélküli alkalmazások a rádióspektrum iránti megnövekedett igények hajtóereje digitális TV. services / applications” ”Bandwidth-hungry multimedia szélessávú mobil WLAN (Wi-Fi) WWAN (WiMAX) i 2010 :

7 Háttértanulmányok Célja: a spektrum stratégia összeállításához szükséges technológiai és piaci trendek, valamint piaci igények felmérése volt NHH spektrumgazdálkodási szempontok Közgazdasági megközelítés Piaci helyzet, trendek Egyes rádióalkalmazások spektrumelemzése: mobil szolgáltatások, PMR / PAMR rendszerek kis hatótávolságú eszközök (SRD-k) földfelszíni műsorszórás, szélessávú rádiós hozzáférési rendszerek általános pont-többpont rendszerek légi mozgószolgálati alkalmazások műholdas távközlés, amatőrszolgálat

8 Hogyan tudja támogatni a spektrum stratégia a piacot ? Ha elősegíti a verseny fennmaradását illetve élénkítését: új piaci szereplők megjelenését, a piaci szereplők közötti arányok versenyélénkülés irányába történő elmozdulását alternatívok teljes szolgáltatói portfóliójának kialakítását Ha elősegíti új technológiák megjelenését A hagyományos spektrumgazdálkodás liberalizációjával új szabályozási eszközrendszer bevezetésével jogszabályi környezet módosításával

9 Spektrum stratégiai célok és megvalósítási irányaik (1) A spektrum, mint korlátos erőforrás használati hatékonyságának növelése Hatékony, fenntartható piaci verseny Spektrum stratégiai célok: Új vezeték nélküli technológiák támogatása Megvalósítási irányok: 4. mobil szolgáltató/engedély kérdése alternatív szolgáltatók részére a teljes szolgáltatói portfólió kialakításának elősegítése ( MHz és MHz sávok újrarendezésével – ”refarming”) a 26 GHz (és a 32 GHz) sáv infrastrukturális célú megnyitása nagy adatátviteli sebességű rendszerek részére sávnyitás (WMAN, a 26 GHz sáv végfelhasználási célú megnyitása) Spektrum kereskedelem bevezetése, és jogszabályi hátterének megalkotása Spektrumhasználat liberalizálása Engedélymentes sávok számának növelése Műsorszórás digitalizációja

10 A definiált, azonosított stratégiai fókuszterületek: mobil rádiótávközlés szélessávú rádiós adatátviteli technológiák a műsorszórás digitalizálása Stratégiai fókuszterületek: A stratégia elérését elősegítő szabályozási eszközök: nem engedélyköteles sávok kiterjesztése könnyített engedélyezés A feladat : azon stratégiai fókuszterületek (rádiós alkalmazások, szolgáltatások, technológiák) meghatározása / azonosítása, amelyekkel a kitűzött távközlés-politikai szempontok elérhetőek spektrum liberalizáció (flexibilitás, technológiai semlegesség, másodlagos spektrum-kereskedelem és a jogi háttér kialakítása)

11 Mobil rádiótávközlés Nyilvános (közcélú) hálózatok: (3G-hez kapcsolódó fejlemények) Professzionális rendszerek: (PMR / PAMR)  a 4. szolgáltatói engedély kérdése  a GSM/DCS sávok UMTS célú igénybe- vételének kérdése  a 2,6 GHz-es UMTS bővítősáv sorsa  a és a MHz-es sávok átfogó átrendezésének megkezdése  MHz: az EDR fejlemények ismeretében a polgári TETRA kérdésének ismételt megvizsgálása  MHz: digitális szélesebbsávú PMR/PAMR adatátviteli rendszer feltétel- rendszerének kialakítása

12 Pont-többpont (p-mp) rendszerek: elsődlegesen, mint a végfelhasználói Internet- hozzáférés technológiája mint a WLAN rendszerek backhaul hálózata WLAN rendszer helyettesítésére (last mile) mint a mobil hálózatok infrastrukturális szétosztó hálózata szélessávú hozzáférési szolgáltatás biztosítására Szélessávú rádiós adatátviteli (hozzáférési) technológiák (1) WMAN rendszerek: Várható alkalmazási területei : (mint a „corporate orientált” szolgáltatók támogatásának eszköze)

13 WMAN rendszerek: Pont-többpont (p-mp) rendszerek: Szélessávú rádiós adatátviteli (hozzáférési) technológiák (2)  3,5 GHz - jogszabály-változtatások szükségessége  3,7 GHz - sávnyitás előkészítése  3,5 GHz - középsáv megnyitásának előkészítése  5,8 GHz (megnyitása vizsgálatokat igényel!)  26 GHz - mind hozzáférési szolgáltatás nyújtására, mind infrastrukturális szétosztási célokra felhasználható a sáv  32 GHz - nagysűrűségű (HDFS) hálózatok részére kijelölt sáv, a 26 GHz-es sáv telítődése esetén a további igények kielégítését teszi lehetővé

14 Szélessávú rádiós hozzáférési hálózatok (1) MAN WMAN WWAN WLAN WPAN 3G/4G (Flash-OFDM) WiMAX Wi-Fi (HIPERLAN /2) Bluetooth UWB (Local Wireless Interface) (Mobile WiMAX)

15 Szélessávú rádiós hozzáférési hálózatok (2) Mobilitás Átviteli sebesség Wi-Fi 2,4/5 GHz, HIPERLAN/2 FWA WiMAX (IEEE ) 4G3,5G (HSPA) 3G (IMT-2000) Flash OFDM (IEEE802.20) IEEE802.11n Mobil WiMAX ~100Mbps~10Mbps~2Mbps (LTE,UMB) (UMTS)

16 A műsorszórás digitalizációja (2) (digital switchover) COM(2005)461 - EU spektrumpolitikai prioritások ( a műsorszóró sávátrendezés során felszabaduló sávrészek sorsa) új, továbbfejlesztett szolgáltatások a műsorszórásban (pl. HDTV) konvergens szolgáltatások (pl. DVB-H) új rádiótávközlési szolgáltatások: RRC-06 – WRC-07 ”Digital Dividend” – digitális hozadék / frekvenciatöbblet A frekvenciatöbblet felhasználásának európai kilátásai:  IMT-2000 sávigény ( MHz)

17 - a negyedik UMTS engedély kiadásának kérdése - a 26 GHz-es sáv megnyitása, műszaki feltételrendszer kidolgozása - a 3,7 GHz-es sáv WMAN (WiMAX) célú megnyitásának megvizsgálása - a és a MHz-es sávok átfogó átrendezése MHz-es digitális szélesebbsávú PAMR (vagy nyilvános) adatátviteli rendszer feltételrendszerének kialakítása MHz: az EDR fejlemények ismeretében a polgári TETRA kérdésének ismételt megvizsgálása - az RRC-06 eredményei ismeretében a digitális átállás menetrendjének elkészítése, az átállás előkészítése Lehetséges akciótervek a közötti időszakra

18 Köszönöm a figyelmet !