A infokommunikációs szektorban működő kis-és középvállalkozások innovációs aktivitásának és készségének vizsgálata Empírikus kutatás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

ÚMFT Gazdaságfejlesztési programok sajtóbeszélgetés július 9., Budapest Burány Sándor, államtitkár Kocsis Magdolna, IH vezető GfP sajtóbeszélgetés.
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
Dr Raffay Ágnes Dr Lőrincz Katalin Hajmásy Gyöngyi
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával
Mi jellemző a magyar autóipari beszállítók helyzetére napjainkban?
Mihálovits András Vezető szerkesztő
1 Talentis Innovációs és Vállalkozásfejlesztési Program Dr. Takács Ernő.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Biotechnológiai KKV-k a nemzetköziesedő tudásháromszögben VÁLLALKOZÁSI UTAK A BIOTECHNOLÓGIÁBAN Halász György Imre Szeged, december 11. NKTH Innotárs.
1 „Az FSZH hosszú és rövidtávú elképzelései a foglalkoztatási célú civil szervezetekkel való együttműködésre, különös tekintettel a szolgáltatás-vásárlásokra.
A szénhidrogén bányászat magyar gazdaságban betöltött szerepe
Lengyel Balázs, IBS Budapest Vállalkozók, spin-off cégek
JVSZ EU Bizottság február 09. „A gazdaságfejlesztési pályázatok módosuló feltételrendszere és a gazdasági válság: könnyítések és kockázatok”
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a DDOP
1 „100 Kistigris” Sajtótájékoztató május 15. Magyarország legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásai.
Hogyan lehet a növekedést fenntartani adózás helyett? Előadó: Gurabi Attila
A vállalkozások PhD szintű munkaerőigénye Magyarországon
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
Ismétlés, rendszerezés
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
CSALÁDI VÁLLALKOZÁSOK Tapasztalatok Javaslatok Ajánlott dokumentum.
4. A nyilvánosság – a civil társadalom éltető kerete. Civilség és közhasznúság.
Amikor nem kell biztosíték: tőkefinanszírozás Török József Üzletfejlesztési igazgató Miskolc, március 21.
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
Pénz, piac és partnerség Túlélés és fejlődés a közösség részeként április 24. Budaörs.
Pénz, piac és partnerség Túlélés és fejlődés a közösség részeként április 17. Debrecen.
Kinek jut az MNB Növekedési Hitelprogramból? Sebők Orsolya Főszerkesztő
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
© 2005 IBM Corporation Az innováció kérdései Magyarországon.
Innovációs stratégia hatások Termék életciklus Nemzeti sajátosság
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
1 Új tendenciák az elmúlt év közbeszerzéseiben november 22. Berényi Lajos Elnök Közbeszerzések Tanácsa.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Bátora László vezérigazgató-helyettes Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, szeptember 17.
JEREMIE Programok módosulásai
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai elképzelései Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
A gazdasági válság hatása a magyarországi vállalkozások körében H-1024 Budapest, Margit krt. 5/b  Tel: :   Web:
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
A felsőoktatási intézmények gazdálkodásának szabályozása az új felsőoktatási törvényben Prof. Dr. Katona Tamás.
Lap.hu oldalak dinamizálása Lap.hu találkozó – május 14.
Az innováció, mint a versenyképes gazdasági növekedés alapja
Kis- és középvállalkozások válaszúton: versenyképesség, innováció, nemzetköziesedés EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS Sass Magdolna Pécs,
A tőkebefektetés 50 árnyalata Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, december 11.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
Piac & Profit Konferenciasorozat Start Garancia Zrt. Egy gonddal kevesebb! Pályázati garancia fedezet nélkül a Start Zrt-től Az értékteremtő befektetés.
K+F+I az Észak-Alföldi régióban Dr. Grasselli Norbert Innova Észak-Alföld Regionális Innovációs Ügynökség.
Decsi Zoltán Kaposvár, március 01. Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés pályázat.
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
Új Széchenyi Terv technológiafejlesztés pályázatok mikro-, kis- és középvállalkozások számára Kincses Róbert ügyvezető.
Salgótarján, május 19.. Pályázók köre: kisvállalkozások Támogatható tevékenységek és a támogatás mértéke: -Projektötlet minősítése – max. 3 millió.
Innováció, vagyis kitörés a Minden- napokból.
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
Előadás másolata:

A infokommunikációs szektorban működő kis-és középvállalkozások innovációs aktivitásának és készségének vizsgálata Empírikus kutatás

A kkv-szektor jellemzői Magyarországon A foglalkoztatottak 2/3-át alkalmazzák A GDP közel 40%-át termelik Tőkeellátottságuk alacsony: az összes jegyzett tőke 20%-a van a birtokukban Ezen jellemzőkből következik, hogy termelékenységük alacsonyabb, tőkehatékonyságuk viszont magasabb, mint a nagyvállalatoké Az összes nemzetgazdasági beruházásból részesedésük 37% Az export kevesebb, mint 20%-át bonyolítják Körükben az innovatív cégek aránya jóval kisebb kisebb: 15-20%, mint a nagyvállalatok körében: 25-40% (az EU-ban ugyanezek az arányok: 40 ill %) (Forrás: KSH (2005) Innováció 2003)

KKv-k az infokommunikációs szektorban A szektorban termelődik a GDP mintegy 4-4,5%-a Az innovatív vállalkozások aránya 33% Az itt működő vállalkozások túlnyomó része 97%-a kkv Hasonlóan a nemzetgazdasághoz, itt is a kkv-k adják a foglalkoztatottak némileg kevesebb, mint kétharmadát A szektorban magasabb a 10 fő alatti vállalkozások aránya, mint országosan Az ágazat nettó árbevételének majdnem 50%-a keletkezik a kkv-k körében – míg a nemzetgazdaságban 40%

A kkv-szektor K+F és innovációs tevékenységének kormányzati támogatási eszközei 1. Adórendszer: adókedvezmények, adóalap-kedvezmények, amortizációs kedvezmények 2. Tőkéhez jutási segítség: kockázati tőkealapok, állami tőke- hozzájárulással 3. Hitelhez jutás könnyítése: kedvezményes fejlesztési hitelek, állami hitelgarancia-nyújtás 4. Segítség a kutató-helyekkel K+F kooperációk kialakításához 4. Szabályozás egyszerűsítése, szabadalmi jogvédelem 5. Közvetlen állami támogatások

Innovációs Alap (md Ft) Teljes ítés Terv Bevételek35,434,136,836,7 Vállalatoktól1620,623,4 Költségvetési hozzájárulás12,2 12,3 Egyéb7,21,31,21 Kiadások22,527,736,836,7

A kutatás-fejlesztésre fordított kiadások a GDP százalékában 2003 K+Fa GDP százalékábanÉves átlagos növekedés, % Svédország4,2711,0 Finnország3,492,8 Japán3,152,2 Dánia2,625,8 Egyesült Államok2,590,4* Németország2,511,2 Ausztria2,375,7 Belgium2,375,3 Franciaország2,151,4 EU-251,932,4 Egyesült Királyság1,892,6 Hollandia1,80-1,6 Szlovénia1,545,0 Csehország1,263,5 Olaszország1,165,2 Írország1,125,2 Spanyolország1,056,7 Magyarország0,959,7 Portugália0,79-0,1 Észtország0,7716,7 Litvánia0,6812,4 Görögország0,611,5 Lengyelország0,56-3,5 Lettország0,381,8

A válaszadó vállalkozások főbb jellemzői Körükben túlreprezentáltak a 10 és 50 fő közötti vállalkozások, míg a 4 fő alattiak csak felét teszik ki az alapsokaságban betöltött részesedésüknek Túlnyomórészt hazai magántulajdonban vannak A hazai piachoz kötődnek és itt terveznek terjeszkedni is Árbevételükön belül csak 10% az export Szállítóik között domináns a hazai kkv-szektor, bár 24%-uk legfontosabb szállítója külföldi cég Magas az egyetemet végzett alkalmazottak aránya: az összes foglalkoztatott 32%-a

A válaszadó vállalkozások innovációs készsége (1) Körükben a K+F legalább kétszer olyan gyakori, mint az ágazat többi vállalatánál (54%-uknál foglalkozik egy vagy több munkatárs legalább részmunkaidőben kutatás- fejlesztéssel) 41%-uk innovatívnak, további 24% részben innovatívnak tartja magát Elterjedt körükben a kölcsönösségi alapon működő K+F együttműködési forma: a vállalkozások fele tart fenn ilyet, nagyobb részt hazai kkv-kkal, 22%-uk egyetemekkel, 16%-uk nagyvállalatokkal A szektorban erős a technikai korszerűsítési és a kutatás- fejlesztési kényszer (a vállalkozások 79%-a tervez ilyet), ami az ágazat jellegéből (gyorsan fejlődő high tech) és az erős versenyből is következik. Ehhez licenc-vásárlást a vállalkozások töredéke akar felhasználni, inkább saját fejlesztéseket terveznek

Hozzáállás a kutatás-fejlesztés külső támogatásának különböző formáihoz Fejlesztéseiket a válaszadó vállalkozói kör túlnyomó része saját tőkéből finanszírozza, bankhitelt és kockázati tőkét nem akar felhasználni Napjainkban már sokan tartják vállalkozásuk számára elérhetőnek az állami támogatások különböző formáit. A pályázatírás bonyolultsága és az elvárt saját forrás túl magas volta miatt azonban fele annyi vállalkozás vett már részt K+F pályázaton (32%, háromnegyedük volt sikeres), mint ahány elérhetőnek tart állami támogatást (60%) A válaszoló vállalkozások túlnyomó része nem tartja megfelelőnek a kutatás-fejlesztés mai formáját, de ezek közül is jóval kritikusabbak azok, akiknek saját tapasztalataik vannak a jelenlegi támogatási rendszer működésével kapcsolatban A vállalkozások fele a kutatás-fejlesztések előtt álló legfontosabb akadálynak a befektetés megtérülését tartja, 40% a túlságosan nagy forrásigényt, a fejlesztési inputok nem okoznak problémát

Vállalkozói vélemények(1) A támogatási rendszer általános problémája A jelenlegi K+F támogatások jelentős része kutatatást támogat, fejlesztéseket alig, és csak kutatással együtt. A magyar kkv- szektor számára az lenne az igazi segítség, ha alkalmazásokhoz, ill. alkalmazásokhoz kapcsolódó fejlesztésekhez is lehetne innovációs támogatást kapni. Ezzel szemben a NKTH nagy kutatási programokat támogat, aminek persze megvan a maga értelme, hiszen így fókuszáltan, az erőforrásokat egy-egy nagyobb K+F projektre koncentrálva jelentősebb eredményt lehet elérni, azonban így a kkv- szektornak nem sok jut az innovációs támogatásokból. Ezeket a támogatásokat alapvetően nagyvállalatok vagy kutatóhelyek kapják, ez utóbbiak közül szerencsés esetben magyar egyetemek

Vállalkozói vélemények(2) Problémák a pályázati feltételekkel A pályázatok részvételi feltételei nem egyszer lehetetlenek, nem teljesíthetők. Fontos pályázati feltételek nincsenek előre tisztázva. A pályázathoz előre össze kell rakni a terméket, hogy ne legyen később eltérés a pályázatban megígért és a létrehozott termék között. Mindehhez gondos dokumentáció kell, ami igen költséges. Nem ismeretes előre, milyen mértékű és igényességű lesz az utólagos monitoring Súlyos teher, hogy a megnyert pályázat esetén bankgaranciával kell rendelkezni a saját erő meglétéről A pályázatok kitöltése sok munka, túlságosan bonyolultak. A pályázat megírása minden cégnél legalább egy hónapba telik, gyakran több munkatárs és a pályázatíró cég részvételével A pályázatok elbírálási ideje többnyire túl hosszú

Vállalkozói vélemények (3) Javaslatok A jelenleginél protekcionistább kutatás-fejlesztési politika: fejlesztési pénzeket csak magyar tulajdonú cégeknek szabadna adni A multinacionalista vállalatoknak csak abban az esetben kellene fejlesztési támogatást nyújtani, ha K+F munkahelyeket hoznak létre A kutatás-fejlesztési foglalkoztatást a közterhek átvállalásával lehetne támogatni Innovációs ötletek projektmegvalósítási tervére lehetne 1-3 millió Ft-os támogatást nyújtani Kedvezményes (kamatmentes) fejlesztési hitelek A pályáztatási és döntéshozatali folyamat nyilvánosságát növelni kellene A konkrét pályázati kiírásokról való döntésbe és az értékelésbe az érintett vállalkozói kör szakmai szervezeteinek képviselőit is be kellene vonni