Antigoné és társai: nők az irodalomban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A görög epika.
Advertisements

Thalatta! THALATTA! Thalatta!.
Olvasás és internet Valaczka András, Tündérszép Ilonához •Az égitestek mondái, elnevezései •Eredetük, a hozzájuk fűződő mítoszok •Külön téma lehet.
A szerelem istene: Erósz, Amor, Cupido
Barokk zene Barokk zene.
Ismétlő feladatok összefoglaláshoz
Készítette: Barta Krisztina
Rodostói kakukkok.
Jules Verne.
A MŰNEMEK ÉS A MŰFAJOK RENDSZEREZÉSE
A romantika irodalmából
A XVII. század korstílusa
Készítette: Horváth Viktória Pozsgai Dia Tóth Kata Karlik Ágnes
Tematika 9. évfolyam irodalom.
Forradalmi költészete
Ókori görög régészeti leletek
HELLAS Kréta, Mükéné.
Ókori irodalom III. Eposz, kiseposz, tanköltemény.
Alexandre Dumas. Biography Alexandre Dumas est né le 24 juillet 1802 à Viller-Cotterêts, dans l'Aisne. Son père est un général durant la Révolution, et.
Az ógörög líra születése
Szophoklész Antigoné.
XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció Esztétika Tagozat
A mítoszok.
Gyönyörködni a nők mellein, jó a férfiak egészségének, segít, hogy tovább tudjanak élni. Erre jöttek rá német tudósok, miután több éven át ezt megfigyelték.
(XVI. század- XVIII. elejéig)
Homérosz és művei 3/A.
Dionüszosz 6/C.
Dante Alighieri: Isteni színjáték
A műeposz útja a római irodalomtól a barokkig
Képversek 30/A.
George Gordon Byron 26/A. Élete Született: London, 1788 Apai ágon főnemesi családból származott Apja,,Jack Byron kapitány’’, elszórta vagyonát, Franciaországban.
Ókori görög régészeti leletek
Élete december 1. született Pusztanyéken, elszegényedett katolikus nemesei családban től Székesfehérváron, 1816-tól Pesten tanult. 16 éves.
Háztartási munkamegosztás
Odüsszeusz az Alvilágban
A GÖRÖG DRÁMA.
A Z ANTIKVITÁS IRODALMA
Az Isten országában Annyi-annyi hely van, Mind befér, kit fed a vér. Én is bent vagyok már Krisztus vére árán, Elkísér utamon a fény. Az Isten országában.
A romantika.
A római irodalom.
A görög líra Apolló és a líra.
Dráma Irodalmi mű.
„Női szemmel minden más?!”
A görög mitológia néhány istensége
Anton Pavlovics Csehov
Szent Ágoston hatása a kálvinizmusra
Európa vallásai.
Mikes Kelemen 22/C.
Himnuszok 24/A.
Az ókori görög- római istenvilág
Specifikus betegcsoportok
A felvilágosodás jellegzetes műfaja: a levélregény
Az ember tragédiája és a Faust kapcsolata
A MAGYAR KULTÚRA NAPJA A Himnusz Kölcsey Ferenc (1790–1838) költeménye, amely Magyarország állami himnusza. A „Hymnus” a költő legnagyobb hatású verse,
Szapphó versek.
Az Angol Reneszánsz William Sheakespeare.
Három istennő összevész
Trójai háború KÉSZÍTETTE: Pergel Blanka 5.m.
Készítette: Hatvani Ferenc Bence
THEOGONIA Az istenek születése.
5. évfolyam – 3. téma Ókori Görögország.
LÍRA – EPIKA - DRÁMA.
TRUBADÚRKÖLTÉSZET.
a politikai liberalizmus és a Katolikus Egyház – Lamennais fordulata
A TRÓJAI HÁBORÚ.
Főnix – me Hol élünk? Hogy élünk? Demográfiai kór- és körkép
Katona József Érettségi tételminta.
Előadás másolata:

Antigoné és társai: nők az irodalomban 8/C

1. Antik hősnők A tragikus triász több drámában jeleníti meg Élektrát, Antigonét A római költő, Ovidius műve a Hősnők levelei: többek között Ariadné, Dido, Pénelopé levele szerelméhez + teljes levélváltás Párisz és Heléna között Az istenek közt közel annyi a nő, mint a férfi: Héra, Aphrodité, Perszephoné, Gaia stb Sokszor éppolyan cselekvő harcosok, mint a férfiak, például: amazonok Mégis kevesebb a szerepük, mint a férfiaké.

2. Nőírók A legjelentősebb ókori költőnő Szappho, tanultuk Aphroditéhoz című himnuszát További költőnők: Corinna, Camilla A középkorban: Marie de France angol elbeszélő költeményeket írt, Beatriz de Dia női trubadúr volt Vallási művek szerzői között sok nő van: Sienai Szent Katalin pl. (épp a férfi papsághoz ragaszkodó katolikus egyház nevelt fel nőírókat, és épp a nőket egyenjogúsító protestáns egyház szakított a Mária-kultusszal) A 19-20. században egyre több a női szerző, például George Sand, aki Szendrey Júliának is példaképe volt

3. Miért kevesebb a női főszereplő? Ősszüleink közt sokkal több a nő, mint a férfi Magyarázata: egy-egy férfi sok anya révén szaporodott, más férfiaknak viszont egyáltalán nem adódott alkalma önmaga átörökítésére Következményei: az átlagos adottságú férfiak nem tudtak szaporodni, csak a kiemelkedő képességűek, ezért felhalmozódott a rendkívüliséget biztosító génanyag Ezért vannak többségben a férfiak a legtehetségesebb emberek között – de a legtehetetlenebbek, hajléktalanok stb között is

4. Milyen szerep jut a nőknek a művekben? „cherchez la femme” – keresd a nőt A kifejezés Alexandre Dumas 1854-es regényéből ered, a Párizsi mohikánokból A detektív azt mondja benne: Il y a une femme dans toute les affaires … je dis: 'Cherchez la femme' Minden ügy mögött egy nő van; (amint elém hoznak egy esetet), azt mondom: keresd a nőt! A cselekmények végső mozgatói a nők: Heléna miatt tör ki a háború, Kirké és Kalüpszó miatt késlekedik Odüsszeusz, Pénelopé miatt akar hazatérni, Klütaimnészta miatt hal meg Agamemnón Kreón és Haimón csap össze, de a konfliktus mögött egy nő áll: Antigoné

Ki volt Elektra mellett a görög drámák másik kedvelt női főszereplője? Frederic Leighton: Elektra Agamemnon sírjánál Ki volt Elektra mellett a görög drámák másik kedvelt női főszereplője?

Dido a máglyán. Miért lett öngyilkos?

A várakozó Pénelopé. Kik szerepelnek még Ovidius gyűjteményében?

Miért mondhatjuk hálátlannak az athéni királyfit? A Theseus által magára hagyott Ariadné. May Gibbs festménye , 1892 Miért mondhatjuk hálátlannak az athéni királyfit?

Hol élt Szapphó?

Egy női trubadúr a középkorból. Hogy hívják?

Marie de France. Milyen műfajban alkotott?

Ki volt George Sand legismertebb hazai tisztelője?

Hogy hangzik a Dumas-regényből származó szállóige?