A szocializáció zavarai, deviancia jelenségek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A sportszocializáció.
Advertisements

„Tanulás az, ha rájövünk arra, amit már tudunk. Cselekvés az, ha megmutatjuk, hogy tudjuk. Tanítás az, ha másokat emlékeztetünk arra, hogy ő k is éppolyan.
Neveléselmélet, nevelésfilozófia
A munka fogalma és társadalmi jelentősége
Csoport munka.
Komplex Instrukciós Program
Családszociológiai alapismeretek 1. rész
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
Deviancia Minden tünet kialakulásánál szerepet játszik:
A deviancia összetett fogalma
Népszerű kultúra és magaskultúra
Nevelés- és oktatásszociológia
Szocializáció Fogalmak:
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
A politika intézmény-és rendszerelméleti megközelítései
A tanulók társas helyzete az iskolában
Szocializáció (első előadás).
Szociális tanuláselmélet
Szociális tanulás formái
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Személyiségzavar Rokszin Mónika.
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Szocializáció Dr. Szabó-Tóth Kinga.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A csoportok Vezetési Ismeretek Előadások III. Mi a csoport? A csoport olyan egyének közössége, – akiknek közösen kialakított normarendszerük van – akik.
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
A SZOCIALIZÁCIÓ.
Kultúra és Szocializáció
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
Együtt egymásért és magunkért
KULTURÁLIS ANTROPOLÓGIA III.. A 60-as évek antropológiája E. Wolf: részterületek, terminusválság El ő zmények: 1.Angolszász strukturalista funkcionalizmus.
Nevelés és érték Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens
KULTÚRA, ÉRTÉKEK, NORMÁK, DEVIANCIA
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
A CSOPORTOK Dr. Dinnyés János professor emeritus Vezetéstudományi tanszék.
DEVIANCIA -SZOCIOLÓGIA
Az addikciók kialakulásában szerepet játszó fő tényezők
Konformitás A viselkedés változása abból a célból, hogy ragaszkodjon a létező társas normákhoz Társas normák – széles körben elfogadott szabályok melyek.
ÖRÖKLÉS, KÖRNYEZET, NEVELÉS
A pszichikumról általában
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
Funkcionalisták Dr Skrabski Árpád. Saint Simon ( ) A társadalmat mozgató erők: megszokás amely intézményekben ölt testet újításra való hajlam.
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS.
A kriminálpszichológia
Az alapvető művelődési igények meghatározói
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
A deviancia értelmezési kerete
Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális gyermekvédelem
Deviáns viselkedésformák Magyarországon
Konformitás és Deviancia
Aldo Rossi ( ) The Architecture of the City.
Társadalmi kiscsoportok, konformitás és deviancia
Személyiségfejlődési zavarok
Interkulturális kommunikáció Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara HR-klub október 24.
A szocializáció folyamata
A Chicagói Iskola városökológiai modelljei
Kakusziné Körtvélyesi Anikó
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
Csoportos technikák, kompetencia-fejlesztő foglalkozások
FIATALKORI DEVIANCIÁK
A Chicagói Iskola városökológiai modelljei
A Chicagoi Iskola városökológiai modelljei
Előadás másolata:

A szocializáció zavarai, deviancia jelenségek A deviancia szociológiai elméletei

A deviáns magatartás értelmezési keretei A deviancia meghatározása Mi alapján minősítünk egy viselkedést deviánsnak? normatív kritérium statisztikai kritérium fenyegető jelleg A deviancia jelenségek okai: biopszichoszociális értelmezési keretben Az ember biológiai és társadalmi meghatározottsága + megváltozott környezet nehéz alkalmazkodás? deviancia növekszik?

Biológiai, genetikai tényezők Degeneráltság= ősi civilizálatlan emberi jelleg manifesztációja (genetikai hiba) 1960: XYY kromoszóma Hormonok, enzimek szerepe 2. Pszichés tényezők Kötődés szerepe: a társas funkciók elsajátításában Rossz gyerekkor – szocializációs problémák: szociális készségek fejlődése Másodlagos szocializációs intézmények: érték és norma közvetítése Krízishelyzet: a stresszel való megküzdés (hibás és egészséges formái) 3. Társadalmi tényezők Kultúra: kijelöli a társadalmi érték és norma elfogadható körét (változik) nyomást gyakorol a szabályok betartása érdekében

Modernizáció okozta változások: gyors adaptáció szükséges egyénnel és közösséggel szembeni kihívás: tradicionális és modern értékek ütközése tradicionális közösségek szerepének csökkenése Következmény: devianciák száma növekszik Szociológiai elméletek: sokféle magyarázat a devianciára Pl. deviancia= a társadalom egyik eleme, komoly funkcióval bír deviancia= csoportban kitermelődött sajátos kultúra, érték és norma deviancia= urbanizációs jelenség deviancia= címkézett viselkedés

A Chicagói Iskola (Park, Burgess, 1925) Ember és a fizikai környezet közötti kapcsolatból indulnak ki: az ember képes megváltoztatni a (fizikai és társas)környezetét így változik az emberek kollektív viselkedése is XX. sz. elején: nagy gazdasági változások – észak-amerikai nagyvárosok bevándorlói Kisebb városok: Város = élő organizmus: természetes egyensúly normatív együttműködés (kontroll) Nagyvárosok: új alkalmazkodást követel meg közösségi élet tönkremegy (dezorganizáció) deviáns viselkedés elterjed szervezetlenség a következménye(dezorganizáció)

Chicagói Iskola más szerzői: más magyarázatok A városok szerkezete: koncentrikus zóna (átmeneti zóna); (szektor, többgócú modell) A szociológusok módszere Chicagói Iskola más szerzői: más magyarázatok Whyte (1943): az utcasarki társadalom – másfajta szervezettség Thrasher (1927): fiatalkorúak galerije hogyan válik bűnözővé Chicagói Iskola kritikája A megközelítés előnyei Milyen későbbi megközelítés alapját adja?

Funkcionalizmus (1930- 1950 között) A társadalom mint rendszer, amelyben a deviancia a stabilitás fontos eszköze E. Durkheim: Deviancia funkciói: normák szempontjából közösség tagjai szempontjából R. Merton: a hivatalos társadalmi rend hiányosságai deviancia = létező igények hatékony kifejezése látens módon járul hozzá a társadalmi rend fenntartásához Deviáns és szabálykövető ember hasonlósága (Al Capone)

Anómia kialakulásának feltétele: Kritika: funkció = ok? Anómia elméletek Anómia= normátlanság, törvénytelenség E. Durkheim: Anómia kialakulásának feltétele: társadalmi és gazdasági változás oldala egyén oldala (vágyak)

Az anómia: állandóan jelen van Oka: cél (érték) eszköz (norma) R. Merton (1938): Az anómia: állandóan jelen van Oka: cél (érték) eszköz (norma) (harmónia felbomlása) egyénben feszültség alakul ki célok eszközök alkalmazkodás módja + + Konformitás + - Újítás - + Ritualizmus - - Visszahúzódás -+ -+ Lázadás

Normasértő és konform magatartás hasonlósága Cél? Pénz – siker Kritika Továbbfejlesztések: Agnew (1984): deviancia oka nem pusztán a célelérés hiányában keresendő Mitchell (1983) anómia: alsóbb társadalmi rétegek elidegenedés: felsőbb társadalmi rétegek

Kultúra, szubkultúra elméletek (1950-60-as évek) Szubkultúra = társadalom kisebb csoportjának kultúrája == deviáns viselkedés De! Vannak deviáns csoportok, amiknek sajátos szubkultúrája van Kultúra = problémamegoldás Deviancia = racionalitás, problémamegoldás egy verziója A. Cohen (1955): fiatalkorú bűnözők szubkultúrája státusz feszültségre adott kollektív problémamegoldás Mi a státusz feszültség oka?

Önértékelés és társadalmi értékelés különbsége a munkásosztálynál Háromféle feszültségoldási lehetőség Fiatalkorú bűnözői szubkultúra sajátosságai És a középosztálybeli fiatalok? Más szerzők: Cloward és Ohlin (1960: nem státusz feszültség, hanem gazdasági feszültség és a környező szubkultúra tanító szerepe Sykes és Matza (1966): deviáns ember racionalizáló technikái Matza: A normasértő elköteleződés természete serdülőknél

Differenciális asszociáció és szociális tanulás E. Sutherland (1942): differenciális asszociáció elmélete Bűnözés: tanult viselkedés, de nemcsak viselkedésmód tanulása Tanulás feltétele: személyes kapcsolat, kommunikáció, érintkezés (asszociáció) Fehérgalléros bűnözés Szociális tanulás: a szocializáció szerepe (Akers, 1977, Bandura 1969) jutalom, büntetés, utánzás szerepe Deviancia: szocializáció hibája, zavara miatt

Deviáns személy = rosszul szocializált egyén rosszul alkalmazkodó, éretlen személyiség impulzuskontroll hiánya normák által tiltott igények Devianciára való szocializáció két lépcsője: Elsődleges (családi) szocializáció: neurotikus személyiségfejlődés (alap) Másodlagos szocializáció: a deviáns csoport hozzáférhetősége szerint (bűnözés vagy alkoholizmus vagy kábítószer, stb.)