VERSENY ÉS SZABÁLYOZÁS 2010 I.Áttekintés. MÚLT, JELEN, JÖVŐ AZ ÁGAZATI ÉS VERSENYSZABÁLYOZÁSBAN II.Betekintés. ELEMZÉSI MÓDSZEREK ÉS SZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
Advertisements

Vita az infokommunikációs hálózatok semlegességéről Gálik Mihály Pápai Zoltán Urbán Ágnes.
Moderátor: Sugár Mihály Vezető tanácsadó Távközlésszabályozási kihívások 2011 Kerekasztal-beszélgetés.
TÁMOP projekt szakmai feladatai és eredményei Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Topár Gábor szakmai projektvezető Minőségügyi Konferencia ZMNE.
E-Corvina Informatikai Szolgáltató Kft Budapest, Róbert Károly krt ▪ Telefon: (1) ▪ Fax: (1)
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A Lisszaboni Szerződés nemzeti parlamenteket érintő rendelkezései Sinka László OGY KH EU Budapest, February 10 & 11, 2009.
SZABÁLYOZÁSI KIHÍVÁSOK
Műhelyvita december 13. Pécs, PTE-ÁJK Tóth András: Az elektronikus hírközlés és média gazdasági szabályozásának alapjai és versenyjogi vonatkozásai.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
DR. SARKADY ILDIKÓ MÉDIAPIACI TENDENCIÁK Jogi kihívások „Célkeresztben a fogyasztó” NAPI GAZDASÁG KONFERENCIA Budapest Mariott Hotel március 30.
Verseny és szabályozás 2009 Rövid bemutatás és jellemzés Kiss Ferenc László.
Új hatóság – új kihívások Szalai Annamária elnök INFOTÉR PARLAMENT június 2.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
A gazdasági fejlettség mutatói
2009. szeptember 14. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 2. előadás.
Industrial Organization - alapvető modellek
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 DátumTémakör szeptember.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 1. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Stratégiai tervezés.
Településmarketing Értékaudit.
Társadalom – politika – média Komplex digitális tananyag- és taneszköz- fejlesztés a társadalomtudományi képzés számára (TÁMOP /1/A )
A büntető eljárás alapjai
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Tévedések és hibák a könyvtárközi kölcsönzésben, a külföldi gyakorlat Dr.Szabóné Balogh Clarissa Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár.
Merre tart a hazai energiaszektor 2010 tavaszán. dr
Az információs ipar teljesítménye Európai Unió, Magyarország, Amerikai Egyesült Államok.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Pénzügytan II. 2010/2011. II. félév
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
A költségvetési intézmények feltételrendszereinek változása recessziós gazdasági környezetben, egy felsőoktatási intézmény szemszögéből Mag Zoltán Debreceni.
Az elektronikus könyvtárak hálózata Moldován István OSZK MEK Osztály Hódmezővásárhely, július 5-7. Digitalizálási konferencia.
Kiss Ferenc László Bevezetés a szabályozás gazdaságtanába.
A NEM KONZISZTENS VERSENYMODELL VESZÉLYEI A HÁLÓZATOS KÖZSZOLGÁLTATÁSOKBAN Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Budapesti Corvinus Egyetem, REKK.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
Verseny és szabályozás 2011 MTA KRTK KTI Bemutató konferencia május 29.
A Jelentős Piaci Erő jogintézménye a villamosenergia-piac szabályozásában Nagy Csongor István SZTE-ÁJK, BME-GTK.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Alberti Rita Apró Zoltán Bálint Zsolt Baranyi Zsuzsanna Balázs Dorottya Szabó Gergely.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
 Római szerződés: 1957március 25.  Európai Ipar fejlődése  1973 olajválság  es évek legnagyobb problémája  80 – s években Amerika és Japán.
10 dolog, amit EDIT-ről tudni kell
A nemzetközi felsőoktatási térben és a hazai felsőoktatás-politikai térben Pécs október 18. Dr. habil Fábri György egyetemi docens ELTE Egy magyar.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Verseny és szabályozás 2013 MTA KRTK KTI Bemutató konferencia szeptember 30.
Spektrumliberalizáció és hatósági spektrum stratégia Bánhidi Ferenc Hírközlés 2008 Budapest 2008 november 14.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
Árszabályozás a postai piacokon Kiss Károly Miklós, MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet (Hálózatok gazdaságtana kutatócsoport) Stenger Zsolt, Pannon.
A szerzői jogi iparágak magyarországi helyzete DAT 2006 a Magyar Tartalomipari Szövetség XVI. Konferenciája november 21. Dr. Bendzsel Miklós Dr.
A DIGITÁLIS MARKETING JOGI VONATKOZÁSAI
„2007 a médiaszabályzás kezdete” 12. Televízió és hangtechnikai konferencia Budapest, május 2-3. Dr. Sarkady Ildikó MeH, Médiapolitikai Főtanácsadó.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
2005. április.Road Show Szeged1 Ifjúsági Bizottság Tóth Gergely, Nagy Péter április 12.
A médiapiac szabályozásának változó eszközei Polyák Gábor
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
A zöld közbeszerzés európai és magyar jogi szabályozása Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
A médiarendszer fejlődése közszolgálati monopólium frekvenciaszűkösség politikai és kulturális megfontolások duális médiarendszer a kereskedelmi műsorszolgáltatás.
Az emberkereskedelem kérdései az áldozatok szempontjából Gál Eszter Európai Együttműködési Főosztály október 21. Belügyminisztérium.
BYTE Projekt FP 7 Gergely László MBA NIIF Intézet Big Data 2016 Európában és a világban – nem csak a szakma, esettanulmányok is.
Jövőre is a legkedvezőbb hitelprogram a Széchenyi Kártya hitellel a vállalkozásokért Szép Zoltán fejlesztési igazgató.
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform Záróülés
A HTE Vételtechnikai, Kábeltelevíziós Szakosztálya és a Média Klub előadása a BME TMIT I. épület B. 210-ben Mobilinternet semlegesség gyakorlati mérése.
Szerzői jogi reform az Európai Unióban
Előadás másolata:

VERSENY ÉS SZABÁLYOZÁS 2010 I.Áttekintés. MÚLT, JELEN, JÖVŐ AZ ÁGAZATI ÉS VERSENYSZABÁLYOZÁSBAN II.Betekintés. ELEMZÉSI MÓDSZEREK ÉS SZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK AZ INTERNET ÉS A MÉDIA VILÁGÁBAN III.Körbetekintés. A HÁLÓZATOS SZOLGÁLTATÁSOK PIACA ÉS SZABÁLYOZÁSA IV.Kitekintés. SZAKIRODALMI TÁJÉKOZTATÓ

I/1 Kiss Ferenc László Bevezetés az internet gazdaságtanába Áttekintő cikksorozat része Az internet mint termelési folyamat A navigálás gazdaságtana, keresésgazdaságtan Input-output viszonyok: belső gazdaságosságok Összekapcsolás Hatások más termelési folyamatokra

I/2 Gyenge Anikó A kivételek és a korlátozások céljai a szerzői monopoljogban Jogi és gazdasági háttér Érdekviszonyok, érdekegyensúlyozás A rendelkezési jog korlátozása (szabad felhasználás) A díjigények korlátozása (ingyenes hozzáférés) Digitális jelformájú szellemi termékek

I/3 Nagy Csongor István Az egyetemes szolgáltatás metamorfózisai A fogalom jellemzése, történelmi fejlődése Jogi keretekbe helyezi a gazdasági szempontokat Elektronikus hírközlés és az egyetemes szolgáltatások A verseny hatásai az egyetemességre Európai Unió Egyesült Államok

II/1 Polyák Gábor A médiapiac szabályozásának változó eszközei Három részterület: tartalom, szerkezet, hozzáférés Jogi-gazdasági megközelítés: gazdasági jelenségek >alkotmányos és politikai célok>szabályozás>visszacsatolások Médiarendszer: plurális, sokcsatornás, sokplatformos Eszközváltozás: –szűkös kapacitások elosztása helyett –a hozzáférés korlátainak minimalizálása –ösztönzés

II/2 Gálik Mihály –Pápai Zoltán –Urbán Ágnes Vita az infokommunikációs hálózatok semlegességéről A vita ismertetése A hálózatsemlegesség fogalma: „a bit is a bit”, „a packet is a packet” A hálózatsemlegesség megsértései: ár- és minőségdiszkrimináció A hálózatsemlegesség gazdaságtana Szabályozási kérdések: Amerika, EU Semlegesség, beruházásfinanszírozás, növekedés: Honnan lesz pénz?

II/3 Pápai Zoltán A verseny kérdése a szélessávú oligopolpiacon Kiindulás: az EU 2002-es „Új Kerete” A nemzeti szabályozó hatóságokat elemzi Torzulás az elemzésekben a piaci erő és a szabályozás felé Bizalmatlanság a piac működésével szemben

II/4 Nemeslaki András A hazai online könyvpiac keresletoldali jellemzői Hagyományos piaci tranzakciók internetes közvetítésének a hatásai Piackutatási projekt és eredményei A könyvpiac szerkezete és gazdasági jellemzői A keresők szegmentálásáa A vásárlásokra ható tényezők Hatások, pl. innovációra, versenyre

III/1 Ungvári Gábor–Koskovics Éva Áttekintés a magyar víziközmű- ágazatról Bevezetés a víziközmű-ágazatba Az egységes jogi-szabályozási rendszer követelménye Az infrastrukturális beruházások finanszírozása

III/2 Vince Péter Versenyélénkítés erőfölény- korlátozással – szabályozás és vállalatiszerkezet-átalakítás az európai unió energiapiacán Nem kielégítő piacfejlődés és okai Harmadik EU-s energiacsomag a liberalizáció gyorsításáért Jogsértési esetek és értékelésük a szabályozás szempontjából

III/3 Kiss Károly Miklós Piaci és szabályozási trendek és kihívások az európai uniós távközlési piacokon Mi történt a távközlésben 2009-ben? A harmadik EU-s távközlési csomag ismertetése

IV Bálint Éva Szakirodalmi tájékoztató, válogatott bibliográfia Magyar: 9 könyv, 40 cikk, 7 műhelytanulmány Nemzetközi: 51 könyv, 88 cikk, 67 műhelytanulmány Szakblog: 28