Ösztönzési problémák a hazai kiegyenlítő energia piacon

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
VIRTUÁLIS ERŐMŰ MEGOLDÁS
Advertisements

A Gazdasági Versenyhivatal fogyasztóvédelmi tevékenysége dr. Grimm Krisztina október 21.
Vita az infokommunikációs hálózatok semlegességéről Gálik Mihály Pápai Zoltán Urbán Ágnes.
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
Villamosenergia-piac
MEH - MAKK konferencia és fórum 1 Egy hazai fejlesztésű terhelésbecslő és szélerőmű termelésbecslő szoftver Bessenyei Tamás
Az óraátállítás hatásai a villamosenergia-rendszerre
GREEN projekt vezetője
CEP® Clean Energy & Passive House Expo CEP® Clean Energy & Passive House Expo II. Országos Villanyszerelő Konferencia Meglévő ingatlanok smartosításának.
/21 TESZÖV – Fejér Földgázpiac Aktuális információk Székesfehérvár, január 22.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
1 PV helyzetkép Az NCsT felülvizsgálata a napelemes trendek tükrében Horváth Attila Imre helyettes államtitkár Zöldgazdaság Fejlesztéséért, Klímapolitikáért.
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
Energetikai gazdaságtan
Kiskereskedelmi verseny és szolgáltatóváltás a hazai árampiacon Paizs László MTA KRTK KTI Budapest, 2012 május 29.
A HAZAI ÁRAMPIACRÓL Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Budapesti Corvinus Egyetem, REKK október 17.
A piac Szakiskola.
A napenergia-piac jellemzői Magyarországon
„VITASSUK MEG A JÖVŐNKET” II. blokk
KÖTELEZŐ ÁTVÉTELI MÉRLEGKÖR
Virtuális erőművi megoldások kapcsolt termelőknek a KÁT alatt és után.
Kiserőművek bevonása a rendszerszintű teljesítményszabályozásba
Energetikai gazdaságtan
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
Értékesítési csatornák
Rugalmasabbá tehető-e villamosenergia-rendszer a kiserőművek számára (is) a tartalékpiac átláthatóbb, versenyzőbb működésével? MEH - MAKK Konferencia 2008.
Piaci kereslet és kínálat
Energiaszállítás készítette: Dékány Eszter
Energiahálózatok és együttműködő rendszerek
A KULCSI SZÉLERŐMŰ MŰKÖDÉSI TAPASZTALATAI április 20. RENEXPO 2007 Stelczer Balázs EMSZET KFT
Kicsiben is megéri. Hogyan váltsunk villamosenergia-kereskedőt
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Néhány szó a földgáz piacról
A villamosenergia-piac várható hazai és regionális (globális) tendenciái dr. Szörényi Gábor főosztályvezető Magyar Energia Hivatal Budapest, október.
A marketing piac tartalma
A NEM KONZISZTENS VERSENYMODELL VESZÉLYEI A HÁLÓZATOS KÖZSZOLGÁLTATÁSOKBAN Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Budapesti Corvinus Egyetem, REKK.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
Árelőrejelzés a liberalizált magyar háztartási piacon
12. témakör Gazdasági kérdések 2.: Tulajdon, árak, liberalizáció.
A villamosenergia-kereskedelem működési keretei
Vállalatgazdaságtani alapfogalmak
Horváth J. Ferenc elnök Magyar Energia Hivatal ENERGOexpo Nemzetközi Energetikai Szakkiállítás és Konferencia Debrecen, szeptember ÁTTEKINTÉS.
MEH – MAKK konferencia és fórum Solid-DER projekt – május 8.
Horváth J. Ferenc, elnök Magyar Energia Hivatal Energiakonferencia Budapest Mariott Hotel, január 20. A VILLAMOSENERGIA- ÉS A FÖLDGÁZ-PIAC.
MVM Trade portfoliója 2009-ben
Horváth J. Ferenc, elnök Magyar Energia Hivatal GAZDASÁGI BIZOTTSÁG Energetikai Albizottság Budapest, december 14. A VILLAMOSENERGIA-ÁRKÉPZÉS RENDSZERE.
Árszabályozás az energiaszektorban: eredmények és kihívások Varró László Vezető Közgazdász
Békés György főosztályvezető-helyettes Villamosenergia-ár Előkészítő Osztály Tájékoztatás a megújuló és a kapcsolt villamosenergia-termelés áron keresztül.
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
A napelemes (PV) hálózatra termelő villamos erőművek helyzete a világban, és Magyarországon.
Horváth J. Ferenc elnök Magyar Energia Hivatal Energiapolitikai Konferencia Villamosenergia-ipari Alágazati Párbeszéd Bizottság március 22. A PIACI.
Privatizáció és liberalizáció az energiaiparban, veszteségek és lehetőségek a bányaiparban Holló Vilmos vagyongazdálkodási igazgató Balatongyörök, 2006.
A piacnyitás sikeressége
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
Decentralizált energiaellátás
A kelet-közép európai villamos energia átviteli hálózatok értékelése közgazdasági modellezésen alapuló költség-haszon elemzéssel Mezősi András – Szabó.
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
Villamosenergia-piacok Marossy Zita/Barna Mátyás február 27.
Város energetikai ellátásának elemzése
A megújuló energiaszabályozás növekvő szerepe a magyar energiarendszerben „Mivel pótolhatók a következő évtizedben kieső erőművi kapacitásaink?” GAZDÁLKODÁSI.
Fogyasztói tájékoztató Március 19.. VILLAMOSENERGIA MODELL NAGYKERESKEDŐKTERMELŐKMAVIR K E R E S K E D Ő K ELOSZTÓI ENGEDÉLYESEK F O G Y A S Z T.
Energetikai gazdaságtan Villamosenergia-termelés energia és teljesítménymérlegei.
Dr. Gerse Károly MVM Zrt., vezérigazgató-helyettes Versenypiac és fogyasztói árak Versenypiac Nagykereskedelem Viszonteladás.
A mérlegkör. 2 A mérlegkörök értelmezése A mérlegkör A szabályozási teljesítmény igénybevételének okozathelyes megállapítására és elszámolására, illetve.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
HMKE és kiserőművi mérések a Mintaprojektben
A megújulók piaci lehetőségei és támogatási megoldásaik
A mátrai ligniterőmű fejlesztése
Kerekasztal beszélgetéshez
Előadás másolata:

Ösztönzési problémák a hazai kiegyenlítő energia piacon Paizs László MTA Közgazdaságtudományi Intézet és Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont MTA, Verseny és Szabályozás 2007, 2008. május 14.

Kutatás tárgya A hazai kiegyenlítő energia piac árazási rendszere elősegíti-e a villamos energia piac biztonságos, de egyúttal takarékos (alacsony tartalék-kapacitások melletti) működését?

Kiegyenlítés I. A villamos energia speciális termék mert: a keresletet és a kínálatot folyamatos egyensúlyban kell tartani, miközben a villamos energia nem tárolható. A tervezett és a tényleges fogyasztás közötti különbséget a hálózat üzemelésért felelős szereplő az erőművek (fogyasztók) fel- és leszabályozása révén egyenlíti ki. A kiegyenlítés költségei beépülnek a villamos energia végfelhasználói árába. Liberalizált piaci környezetben a kiegyenlítő energia beszerzése és értékesítése elkülönült piacokon történik.

Kiegyenlítés II.

Kiegyenlítő energia beszerzése Lekötött tartalékkapacitások: 1300 MW (vö.: összes beépített kapacitás: 8700 MW; éves csúcsfogyasztás: 6500 MW) A beszerzés napi rendszerességgel tartott aukciókon történik. A rendszerszintű szolgáltatások költsége: kb. 35 Mrd forint évente, kb. 1 Ft/kWh.

Kiegyenlítő energia elszámolása A villamosenergia-piac szereplői (termelők, kereskedők, nagy fogyasztók) mérlegkörökbe szerveződnek. A mérlegkör felelős (kereskedő) naponta összesíti a mérlegkör tagok tervezett másnapi termelését és fogyasztását és a kiegyensúlyozott menetrendet leadja a rendszerirányítónak. A negatív egyenlegű mérlegkörök kiegyenlítő energiát vásárolnak a rendszerirányítótól. A pozitív egyenlegű mérlegkörök kiegyenlítő energiát adnak el a rendszerirányítónak.

Az elszámoló árakkal szembeni követelmények Ösztönözniük kell a menetrendtartásra: pontos tervezés (az eltérések „ne legyenek túl nagyok”) a tervezett/becsült fogyasztással megegyező menetrend Robosztusnak kell lennie a rendszerirányítás fizikai- és pénzügyi stabilitását veszélyeztető arbitrázs tevékenységgel szemben

Kiegyenlítő energia elszámoló árai Erősen szankcionáló rendszer, de aszimmetrikusan büntető árakkal: Deficit költsége: PPKE – P = 6 Ft/kWh Suffucit költsége: P – PNKE = 14 Ft/kWh Ezért alultervezésre ösztönöz. PPKE (pozitív kiegyenlítő energia ára) P (nagykereskedelmi vill. energia ára) PNKE (negatív kiegyenlítő energia ára) PPKE = Max{1,5*Pközüzem; Pfelszabályozás} PNKE = Min{0,08*Pközüzem; Pleszabályozás}

Kiegyenlítő energia igénybevétel szerkezete A kereskedők alultervezése miatt az országos mérleg egyenlege jóval többször volt deficites mint szufficites.

Következtetések A kiegyenlítés társadalmi költsége feltehetően magasabb az optimálisnál mert: a büntető árrendszer a kereskedőket vélhetően az optimálisnál pontosabb tervezésre ösztönzi, ugyanakkor az aszimmetrikus árrendszer és az időről-időre felmerülő arbitrázs lehetőségek a kereskedőket az alultervezésben teszi érdekeltté, ami felszabályozási többletköltségeket eredményez.

Lehetséges megoldások A kiegyenlítő energia beszerzési árához igazított elszámoló árak – probléma: piaci erőfölény a szabályozó energia piacon. Választott megoldás (2008-): PPKE = Max{EEXbaseload; Pfelszabályozás} PNKE = Min{EEXbaseload; Pleszabályozás}

Köszönöm a figyelmet!