A gyöngyért le kell merülni! Radio.hu / hangtár Új világ szimfónia B.03.03 – 21.2 Olasz CapriccoB.03.04 – 2.2 Radnóti versekB.03.04 – 20.30 Seven TearsP.03.04.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hírlevél küldés WEB-SET-tel. Törvényi háttér • évi XLVIII. törvény a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól (reklámtörvény)
Advertisements

Elektronikus Ügyfélkapu – kapcsolat az ügyfél és a közigazgatás között
Elektronikus aláírás Balogh Zsolt György egyetemi docens
DIGITÁLIS PÉNZ.
Jogi szakokleveles közgazdász
B – csoport E-kereskedelem logisztikája és E-logisztika
Magyar törvények és PKI. Büntetőjogi rendelkezések • Bűncselekmények, melyek eszköze az informatika • Bűncselekmények, melyek tárgya az informatika Aki.
ILBK451, 2013/2014. I. félév, ea: Kovács Zita 4.Azonosítás AZ INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI.
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Az informatika szerepe a vállalati kultúra és versenyképesség javításában Dr. Kornai Gábor AAM Tanácsadó.
Új szabályok, új fogalmak az elektronikus ügyintézésben dr
E-KERESKEDELEM SZABÁLYOSAN
1 Kormányszóvivői tájékoztató március 31. Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (emma)
A törvényességi felügyelettel összefüggő írásbeli kapcsolattartás
Elektronikus archiválórendszer fejlesztése PKI alapokon Készítette: Kollár Balázs november 11.
Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
Általános tájékoztatás az oklevélmellékletről
Dr. Mészáros Gábor október 20. A szakmai képesítések elismeréséről szóló 2005/36 EK irányelv Dr. Mészáros Gábor október 20. Magyar Ekvivalencia.
Elektronikus aláírás, időbélyegzés, elektronikus hitelesítés
A digitális aláírás technológiája
Informatikai biztonság alapjai 2. Azonosítás
Digitális Aláírás ● A rejtjelező algoritmusokon alapuló protokollok közé tartozik a digitális aláírás is. ● Itt is rejtjelezés történik, de nem az üzenet.
Az e-kereskedelem (e-business)
Elektronikus dokumentumok
Az elektronikus kapcsolatok joga 1.Szolgáltatások és szolgáltatók az elektronikus kapcsolatokban 1.1. Információs társadalommal összefüggő szolgáltatások.
Az elektronikus aláírás állami elismerése
Elektronikus kereskedelem
Mi is tulajdonképpen SprintWealth üzlet? A SprintWealth weboldalról szoftvereket és e-könyveket tölthetsz le 29 USD regisztrációs díj ellenében. Az oldal.
eEgészség – Digitális Aláírás (TTP) státusz a projekt 11. hetében „A digitális aláírás egészségügyben való alkalmazhatóságát lehetővé tévő módosítandó.
1 eEgészség – Digitális Aláírás Előadás a projekt lezárásához „Megbízható harmadik fél szolgáltatás, a digitális aláírás bevezetése az egészségügyi ágazatban”
Dátum Tőkepiaci közzétételek a PSZÁF honlapján (Tájékoztató a tőkepiacról szóló évi CXX. tv. 34.§ (4) bekezdés d) pontjának végrehajtására felkészülésről)
A tőkepiaci közzétételek elektronikus hitelesítése június 12. dr
Az európai közösségi jog általános rendszere szerinti elismerés Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Budapest, november 10.
Az elektronikus aláírás
Krasznay Csaba BME Informatikai Központ
Készített: Schneider Gábor GM/N/ Április 1.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat (EKG) – a Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszer alapinfrastruktúrája
Elektronikus aláírás, azonosítás, hitelesítés
Internet, Elektronikus levelezés
A kis- és közepes vállalkozások információs rendszerei Erdős Ferenc.
Egyszerű ügyiratok.
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS . E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS Az elektronikus posta ( ) olyan rendszer, amelynek segítségével más felhasználók számára.
Ügyfélkapu, elektronikus aláírás Szokol Vivien. Ügyfélkapu Internetes okmányiroda, ügyfélkapus hozzáféréssel.
SZÁMADÓ Elektronikus számlák befogadása, e-dokumentumok a cégek gyakorlatában Csiba András Kornis György Számadó Kft 1.Elektronikus számla.
Azonosítás és biztonság pénzintézeti környezetben Jakab Péter igazgató Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. Bankbiztonság.
Rövid áttekintés a MOK/HEFOP kártyák használhatóságáról Készítette: Nádor Szabolcs,
Elektronikus számlázás jogi szabályozása, kontírozás dr. Kovács Ferenc APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási főosztály osztályvezető.
Vacha Ferenc fejlesztési koordinátor Az elektronikus ügyintézés törvényi háttere és gyakorlata.
Az elektronikus számlázás jogszabályi háttere és ellenőrzése dr. Boros Richárd ellenőrzési főosztályvezető-helyettes APEH Kiemelt Adózók Igazgatósága.
26/09/20161 Elektronikus számlázás ellenőrzési tapasztalatai Czöndör Szabolcs Elektronikus Kereskedelem Ellenőrzési Osztály.
Változott a jogszabály (46/2007. PM rendelet) - EDI alapú számlázás még könnyebben!,,Így készül az elektronikus számla” konferencia: Április 08.
Az elektronikus számla adóigazgatási azonosításra alkalmassága.
Elektronikus Számlakibocsátók Egyesület Elektronikus számlázás – 2015 Mi történjen 2008 és 2015 között? Barsi András, Mitnyik Béla.
Munkáltatói intézkedések közlésének Hszt. szerinti szabályozása
„Nem a papírra van szükség, hanem a rajta lévő információra!”
Elektronikus aláírás és iratkezelés
ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS E-JOG.
Elektronikus számlázás - technológiai tapasztalatok
Magyar információbiztonsági szabványok V.
Az elektronikus aláírás
2016. december 2., EU ETS szakmai konzultációs nap
2018. március 3. B épület E1 előadó
Az elektronikus közbeszerzés bevezetése és várható hatásai
Az elektronikus aláírás
Az elektronikus aláírás
2019. március 2. B épület E1 előadó
IT hálózat biztonság Összeállította: Huszár István
Előadás másolata:

A gyöngyért le kell merülni! Radio.hu / hangtár Új világ szimfónia B – 21.2 Olasz CapriccoB – 2.2 Radnóti versekB – Seven TearsP – 13.46

Hatásvadászat: az elektronikus aláírás Hatásvadászat: az elektronikus aláírás NJSzT Közgyűlés május 15. Dr. Kornai Gábor

Gyorsan csúszunk lefelé! A kiábrándulás völgye A megvilágosodás emelkedője A termelékenység fennsíkja Technológiai lökés A felfújt várakozások csúcsa U.S. IPOs 1997/8 Dot-comindulása Internet www Amerikai karácsony 1998 Európai IPOs Dot-com arányának esése Befektetői kiábrándulás Brick-and-Mortar csődök Dot-comhanyatlás Üzletikiábrándulás “Igazi”E-businesskiemelkedés OptimalizáltE-business Net utáni üzletek E-business vége     év Az ‘E’ a csúcson

Az elektronikus aláírás A kiábrándulás völgye A megvilágosodás emelkedője A termelékenység fennsíkja Technológiai lökés A felfújt várakozások csúcsa Hazai törvény- előkészítés Európaitörvények E-business Végrehajtásiutasítások Hitelesítők “Igazi”alkalmazások Az élet rendje Törvénykezés 2000 mamamama

Vadásszunk a hatásokra! Eddig elmondhattuk: nem lesz itt (igazi) e-business, amíg nincs elektronikus aláírás! Mit mondunk majd (kifogásnak) ezután? Mit tettünk eddig? Mit kellene még megtennünk?

Mi ebben az üzlet? A hitelesítés! Hány ilyen szolgáltató lesz nálunk? Becsült befektetési igény: 0,5 mdFt/szolgáltató

Digitális utópia Számítógépes rendszerek is elismerhetik egymást… –Automatikus anyaggazdálkodás –Digitális logisztika –Intelligens beszerzés –JIT, SCM, CRM, ETC, STB

Továbbá... Tárolóhelyet takaríthatunk meg - dematerializálódás Iratkezelés: digitális intelligenciát használhatunk Időt és pénzt takarítunk meg Nő a biztonság!

A személy szintje A magánember: az állampolgár - igazolja magát választ, szavaz pereskedik adót fizet hivatalos ügyeit intézi információt kap és ad ….

A személy szintje A magánember: a fogyasztó - fogyaszt megrendel (pl. házhozszállítást) lefoglal (pl. időpontot) elfogad (pl. közműszámlát) információt kap és ad fizet, fizet és fizet... ….

A személy szintje A dolgozó (vezető, vállalkozó, munkavállaló): Használhatja a ”MAIL MERGE” funkciót…...

A személy szintje A magánember: a szülő, a gyerek - van hatás? Ellenőrzőkönyv, iskolai igazolás: lehet Digitális végrendelet: NEM LEHET!?...

Hol is vagyunk mi? Az ország informatizáltsága –„VIR előtti” alkalmazáskultúra (kb. 10 éves lemaradás) –Drága telekommunikáció (liberalizálás előtt) –„Internet előtti” üzleti kultúra (3 éves lemaradás) –Nincs elfogadott országos informatikai stratégia, program –E-government?

Az elektronikus aláírás Fontos előrelépés de csak egy lehetőség, ha nem élünk vele!

A telefon és internet-használat költségeket mutatja az ábra. Az összevetésnél ne feledjük, a többi országhoz viszonyított többszörös díjat, a hazai lényegesen kisebb keresetekből kell kifizetnünk. Vegyük észre, több országban ingyenes az internet! Annak használata ugyanis nem csak az egyén érdeke.

Az elektronikus aláírásról szóló évi XXXV. törvény

Elektronikus aláírás Egyszerű - azonosító jel, pl. odaírt vagy szkennelt név Fokozott biztonságú, - titkosított Minősített biztonságú, - titkosított, hitelesített

A fokozott biztonságú és a minősített aláírásnál: Az üzenet sértetlenség az biztosítja, hogy az aláírás előállításához a magánkulcsot és az üzenetet használja fel a matematikai algoritmus.

A titkosított elektronikus aláírás Kölcsönos egyértelmű összerendelés aláíró egyértelműen meghatározható az aláíró lehetősége kizárólagos a dokumentum változatlan aláírás időpontja csatolható nem csak a szöveges dokumentumokhoz alkalmazható

Időbélyegzés Az üzenethez egy szolgáltató hozzáteszi a dátum és idő lenyomatot és együtt írja alá saját kulcsával

Magánkulcs tárolása PIN kód ujjlenyomat beszédhang iriszkép

Elektronikus dokumentum, amit elektronikus aláírással láttak el elektronikus irat - szöveg elektronikus okirat - nyilatkozat

Az elektronikus aláírás, illetve dokumentum bizonyítási eszközként való alkalmasságát megtagadni, illetve joghatás kiváltására való alkalmasságát kétségbe vonni nem lehet kizárólag amiatt, hogy elektronikus formában létezik.

az elektronikus aláírással aláírt iratok és az elektronikus aláírások bizonyítási eszközként való felhasználást ne tagadják meg pusztán azok elektronikus formája miatt december 13.-án az Európai Tanács irányelvet fogadott el az elektronikus aláírás szabályozásáról Az 5. cikk 2. pontja

TÍPUSELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS MINŐSÍTETT TANÚSÍTVÁNYON ALAPULÓ, BIZTONSÁGOS ALÁÍRÁS KÉSZÍTŐ ESZKÖZZEL KÉSZÍTETT FOKOZOTT BIZTONSÁGÚ ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS TOVÁBBI KÖVETELMÉNYEK ET KIELÉGÍTŐ ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS JOGHATÁS LEHETŐSÉGE nem lehet megtagadni a joghatást, bizonyítási eszközként való felhasználását nem lehet megtagadni az elektronikus forma miatt Sajátkezű aláírással megegyező szerep olyan esetekben is joghatást válthat ki amikor a sajátkezű aláírás nem JELLEMZŐKminden elektronikus aláírás meghatározott technikai követelményeknek megfelelő elektronikus aláírás szigorúbb technikai követelményeket kielégítő elektronikus aláírás

2001.évi CVIII. törvény Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről.

Az 5. cikk 1. pontja szerinti esetekben, vagyis akkor ha az elektronikus aláírás fokozott biztonságú elektronikus aláírás, és ez az aláírás olyan, amely biztonságos aláírás készítő eszközzel készült és minősített tanúsítványon alapul, akkor ezen aláírásoknak olyan jogihatást kell biztosítani, amilyen jogi hatást a sajátkezű aláírásoknak biztosít az adott tagállam jogrendszere.

Eker törvényéből: Két fél nyilatkozata után jön létre szerződés, tehát megrendelésünk visszaigazolásakor. Tilos e-reklám! Nem lehet egy cég csak virtuális.

Internet címek e-kereskedelem.hu mtieco.hu controllingportal.hu misag.at

Társaságok

Újságok E-üzlet The Hungarian e-business Byte Computer Panoráma Computer Word Infopen

hírlevelek Carnation