Sajtódigitalizálás a könyvtárban Czupi Gyula Halis István Városi Könyvtár Nagykanizsa A Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület rendezvénye 2008. június.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Keresés a számítógépes katalógusokban
Advertisements

Káldos János ELDORADO-projekt Matarka Egyesület konferenciája, Fővárosi Levéltár ELDORADO ELektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere,
Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal Moldován István Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
A könyvtári digitalizálás kézikönyve és honlapja
Magyar Digitális Képkönyvtár Dávid Adrienne OSZK Elektronikus Dokumentum Központ XI. Országos Közművelődési Telematikai Konferencia október 1., Miskolc.
A számítógép-használat a levéltári munkában
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Budapest, Előadó: Dr. Mihalik József
Tatabánya, október 9. ODR konferencia A Magyar Elektronikus Könyvtár ODR konferencia Digitalizált dokumentumok a könyvtárközi kölcsönzésben Tatabánya,
Könyvtári munkafolyamatok. Főfolyamatok Alfolyamatok Részfolyamatok Támogató folyamatok.
A használók fizetési hajlandósága – tapintatos kommunikáció a térítéses információszolgáltatás irányába Czupi Gyula, Halis István Városi Könyvtár, Nagykanizsa.
Kisalföldi Tudástár szolgáltatásainak horizontális és vertikális bővítése a hatékony információátadás érdekében TÁMOP A-11/ Projektnyitó.
Előzmények Sikeres pályázat a kézirat elkészítésére (2004) A könyv megjelenése (2006)
Az Országos Széchényi Könyvtár szolgáltatásai
MOKSZ és a Semmelweis Egyetem kari / tanszéki könyvtáros értekezlet, Korszerű könyvtári szolgáltatások tanszéki, klinikai vetülete Áncsán Gizella.
MÉDIAISMERET I. INZERTKÉP SZINOPSZISA Beküldendő feladat 2. Készítette: Nemes Marianna Informatikus Könyvtáros Szak Távoktatás tagozat II. évfolyam II.
Országos Széchényi Könyvtár
Könyvtárhasználat.
Miskolci Egyetemi Publikációs Adatbázis Egy új szolgáltatás születése és bevezetésének problémai Kiss Andrea, Miskolci Egytem,
Gyűjteményünk Elsősorban helyismereti dokumentumok Szépirodalmi és szakirodalmi művek, szakdolgozatok, képeslapok Heves megyei.
Dr. Kokas Károly, SZTE EK Sajtódigitalizálás: hol tartunk? merre megyünk?
Magyar Szó Lapkiadó, Újvidék DÉLVIDÉKI KÖZÉLETI NAPILAP
Sajtótigitalizálás a könyvtárban – Szakmai nap az Országos Széchényi Könyvtárban Intézményünk Németh László Városi KönyvtárNémeth László Városi.
Sajtótigitalizálás a könyvtárban – Szakmai nap az Országos Széchényi Könyvtárban Intézményünk Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár Klimo-theca.
Sajtótigitalizálás a könyvtárban – Szakmai nap az Országos Széchényi Könyvtárban Intézményünk MEK Egyesület – Országos Széchényi Könyvtár]
Rónay Gabriella R ENDEZETT ARCHÍVUM – FOLYAMATOSAN VÁLTOZÓ KÖZEGBEN.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
Sajtótigitalizálás a könyvtárban – Szakmai nap az Országos Széchényi Könyvtárban Intézményünk [Intézmény neve] –[Intézmény webcíme] [Az intézményt.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
Digitalizálás a könyvtárban Békés Megyei Könyvtár Szakmai nap február 7. Moldován István OSZK MEK osztály.
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár.
Az elektronikus könyvtárak az olvasók szolgálatában avagy, mit nyújt az OSZK a hálózaton Moldován István OSZK MEK Osztály A könyvtáros.
Túrkeve, Digitális gyűjtemény kialakítása Moldován István OSZK Digitális Gyűjtemény
Budapest, Hungary, 21st World Congress on Reading 1 Elektronikus könyvtár(ak) az olvasás szolgálatában Moldován István OSZK
Új és tervezett szolgáltatások a Magyar Elektronikus Könyvtárban Moldován István Kódex Könyvtáros klub június 1.
Magyar Digitális Képkönyvtár az OSZK-ban Dunaújváros, Networkshop március 17.
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE E-könyvek az elektronikus könyvtárban K2 kísérleti műhely szakmai.
Az elektronikus könyvtárak jelene és jövője
Bánkeszi Katalin Egyházi Könyvtárak Egyesülése Országos Széchényi Könyvtár Digitalizálás Mit? Miért? Hogyan? Mivel? Továbbképzés Budapest,
Műszaki szakfolyóiratok digitalizálása és archiválása a versenyképesség növelése érdekében ifj. Drótos László ifj. Drótos László OSZK MEK Osztály.
SAJTÓMÚZEUM SAJTÓMÚZEUM Digitális sajtótörténeti könyvtár és forrásgyűjtemény sajtomuzeum.oszk.hu NETWORKSHOP 2008 Dunaújvárosi Főiskola Dunaújváros, 2008.
A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár - mint fogadó intézmény -
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
Digitális tartalomszolgáltatás
IKTA Beszámoló 2002 június Káldos János (OSZK)1 Az Országos Széchényi Könyvtár könyvtörténeti adatbázisa és kép-archívuma Bibliotheca Eruditionum.
CÉL BÁRKI, BÁRHONNAN RÉSZESE LEHESSEN A HAZAI KÖNYVTÁRI RENDSZER SZOLGÁLTATÁSAINAK KSZR = AZ ODR KIEGÉSZÍTÉSE, AMELY BIZTOSÍTJA AZ ORSZÁGOS SZOLGÁLTATÁSOK.
A TÖRVÉNYEKBEN ELŐÍRT SZOLGÁLTATÁSOK
Az MKE 15. országos konferenciája
A KÖNYVTÁR – KAPU A VILÁGRA A Halis István Városi bemutatói 2003.
TIOP-1.2.3/08/ Nagykun Tudásdepó-Expressz Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúrafejlesztése.
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Balassi Bálint Megyei Könyvtár Salgótarján,
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
A Debreczeni Képes Kalendáriom Gellér Ferencné dr. Internet Fiesta 2005.
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Országos Széchényi Könyvtár digitális folyóirat archiválási.
Programzáró szakmai nap Szolnok, november 12. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet.
A KSZR FORRÁSOK HATÉKONY FELHASZNÁLÁSA ZALA MEGYÉBEN KISS GÁBOR IgazgatóKSZR MŰHELYNAPOK – ZALAEGERSZEG 2015.november 11.
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
A megyei levéltárak csatlakozása az Elektronikus levéltárhoz Décsey Sándor Főlevéltáros MNL SZKK.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
A könyvtári dokumentumok digitális átállása
Lente Tamás Méliusz Juhász Péter Könyvtár
Hogyan tájékozódjunk a magyar orvosi szakirodalomban?
HunTéka – több mint könyvtári rendszer
Az előadás témája: DIGITÁLIA: Ahogy egyre jobban öregszem...
Őszintén az archiválásról
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
A LEVÉLTÁRI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSA
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
A világ csudája Egy várostörténeti portál:
Előadás másolata:

Sajtódigitalizálás a könyvtárban Czupi Gyula Halis István Városi Könyvtár Nagykanizsa A Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület rendezvénye június 19. Országos Széchényi Könyvtár

Mi a digitalizálásunk célja? – Helyismereti kutatások segítése. – Az itt élők (egy kisváros), a környező apró falvakban élők igényes dokumentum-ellátása, a tanulás segítése. Mindez olcsó eszközökkel, könnyű betanulással, a létrehozás és a használat tömegessé válásának lehetőségével. – Potenciálisan a „helyről”, a régióról létrejött dokumentumok adatbázisba szervezése.

Tehát: NEM a dokumentumok újbóli sajtó alá rendezése és elektronikus kiadása, HANEM a dokumentumról készült digitalizált képek tárolása és leírása, digitális archiválása, digitális közzététele.

Az ötlet 1999-ben: mikrofilmet digitalizálni.

Motiváció Először az újdonság és az értelmes cél (nincs levéltár, de van digitalizálható, bár csak mikrofilmen elérhető újság). A használat lehetőségeinek folytonos javítása is jó motiváció. Ilyenek:

Jegyzetelő, tárgyszavazó szoftver Zalai Közlöny, 2 évfolyam, 500 kép, csak az idea létezett, nem volt eszköz, de lett két CD és szoftver a visszakereséshez, és volt tárgyszavazás.

Webes felületen tárgyszavak nélkül Zalai Közlöny, az 1920-as évek, 10 ezer oldal, saját eszköz, tömegessé vált a képek száma, az internetes megjelenés nem tudta a tárgyszavazást használni.

Webes felületen tárgyszavakkal Zalai Közlöny, további 10 ezer oldal, internetes megjelenés, mely használni tudja a tárgyszavazást.

Tárgyszó helyett automata szövegfelismertetés Állást a kereskedő ifjaknak ! Szüreti mulatság Selyemgyár Bankhivatalnok Bankok Kereskedelmi iskola Bankigazgatóvá nevelés

Digitalizáló eszközeink Digitalizáló műhelyünkben egyszerű, olcsó eszközök

Szoftverek: ingyenes, olcsó – képmanipuláló: GIMP (Linux) – összefűző: DjVu Solo – szövegfelismerő: ABBYY FineReader

Eljárások – körülvágás, – tisztítás, – automatikus szövegfelismertetés, – konvertálás és összefűzés képfolyammá DjVu formátummal

A dokumentumok leírása – Korábban kiválasztott képenként leíró kifejezések. – Mostanság a bibliográfiai leírás webes változatának másolata kerül a leírásba, ezt követi az automatikus szövegfelismertetés eredménye.

Szervezeti háttér – KSZR – finanszírozás és a legfőbb gondozó bére – a munkaügyi központ támogatása – könyvtáros asszisztensek munkaköri feladatává vált a szkennelés, a digitális közzététel előkészítése – ezzel fenntartható a folyamatos működés – de vannak alkalmi segítők is: nyári digitalizálási gyakorlaton, önkéntes munkatárs is szkennel.

Köszönöm a figyelmet!