Programozás Az adatokról C# -ban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
C# nyelvi áttekintő A „Programozás C# nyelven (Illés Zoltán)”
Advertisements

Összetett adattípusok 8/b tétel
Összefoglalás 1. Pascal program szerkezete 2. Pascal típusai
Tömbök C#-ban.
Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária
Algoritmus és programozás
ADATBÁZIS KEZELÉS – Adattípusok
LEgyméretű tömbök, vektorok Alkalmazott Informatikai Tanszék SZÁMÍTÁSTECHNIKA I. dr.Dudás László 17./0. lVektorok definiálása lVektorok definiálása kezdőértékekkel.
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
Hernyák Zoltán Magasszintű Programozási Nyelvek I.
Programozás alapjai.
Turbo Pascal Változók.
Programozás alapjai.
Dinamikus tömbök.
Csala Péter ANDN #4. 2 Tartalom  C# - ban előre definiált típusok  Változók  Változókkal műveletek  Elágazás  Ciklus.
Bevezetés a Java programozásba
Bevezetés a Java programozásba
1 Programozás alapjai GEIAL312B (ANSI C) BSc (Bachelor of Science) / Alap képzés 2005/2006. őszi félév Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék.
4. előadás (2005. március 8.) Pointerek Pointer aritmetika
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Programozás II. 6. Gyakorlat const, static, dinamikus 2D.
A CLIPS keretrendszer CLIPS "C" Language Integration Production System.
Mutatók, tömbök, függvények
Borland C/C++ mintapéldák
Web-grafika (VRML) 10. gyakorlat Kereszty Gábor. Script típusok Elemi típusok: szám: egész vagy lebegőpontos – int / float – 1 / 1.1 string: ‘Hello World!’
C++ Alapok, első óra Elemi típusok Vezérlési szerkezetek
Vizuális és web programozás II.
PHP I. Alapok. Mi a PHP? PHP Hypertext Preprocessor Szkriptnyelv –Egyszerű, gyors fejlesztés –Nincs fordítás (csak értelmező) Alkalmazási lehetőségek:
P ROGRAMOZÁS C# - BAN Kivételkezelés. P ÉLDA I. Nullával való osztás miatt kapjuk a hibaüzenetet.
P ROGRAMOZÁS I/O műveletek. S YSTEM.C ONSOLE A programjainknak fontos része a felhasználóval való kommunikáció. Adatokat kell kérni tőle, vagy közölnünk.
Tömbök Csernoch Mária.
A JavaScript bemutatása
ELTE Adatokkal kapcsolatos fogalmak  Konstans: az az adat, amely a műveletvégzés során nem változtat(hat)ja meg értékét, mindvégig ugyanabban az „állapotban”
Programozási Nyelvek (C++) Gyakorlat Gyak 02.
Programozási nyelvek Páll Boglárka.
Algoritmusok és készítésük
Programozási nyelvek, Pascal
1.3. Pascal program felépítése Az els ő program. Program ; … Begin … End. Program fej Deklarációs rész Végrehajtó rész.
1.4. Fordítás, szerkesztés, az objektumkönyvtár használata.
Operátorok Értékadások
Készítette: Csíki Gyula
Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Turbo Pascal Indítás: C:\LANGS\Turbo Pascal Turbo Pascal.
Visual Basic 2008 Express Edition
Objektum orientált programozás
Objektum orientált programozás
Objektum orientált programozás
A Visual Basic nyelvi elemei
Fontos tudnivalók A MATLAB egy fajta objektummal dolgozik (Mátrix)
C Programozási alapok.
Free pascal feladatok
Excel programozás (makró)
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Programozás I. 3. gyakorlat.
Programtervezés, programozás I. 2.5 tömbök,stringek
Objektum orientált programozás 4. Mutatók, típusok és struktúrák Nagy Szilvia.
Függvények, mutatók Csernoch Mária. Függvények függvény definíciója az értelmezési tartomány tetszőleges eleméhez hozzárendel egy értéket –függvény helyettesítési.
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
a programegységek között
Kifejezések C#-ban.
Programozás C# -ban Elágazások.
Hernyák Zoltán Magasszintű Programozási Nyelvek I.
A CLIPS keretrendszer
Hernyák Zoltán Magasszintű Programozási Nyelvek I.
Változók.
JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Előadás másolata:

Programozás Az adatokról C# -ban

Változó és kifejezés Maga a képlet egy kifejezés. A benne szereplő együtthatók pedig a változók. A változók értékkel való feltöltését, majd az ezzel történő kiszámítást kiértékelésnek nevezzük.

Változók Programozás- technikai megközelítésben a változó egy névvel ellátott tárolóhely a számítógép memóriájában. Jellemzői: Név Típus Tárbeli kezdőcím Érték Memória adatterülte 1,43 -3,65 2,4 Név Típus Tárcím a valós b c x1 x2 4 12,4

A változó neve A változó azonosítására szolgál A változóra mindig a nevével tudunk hivatkozni, ezért célszerű olyan nevet választani változóinknak, amely utal a tartalmára, használatára. (Beszédes nevek) C# nyelvben a változó nevében nem szerepelhet: Foglalt szavak (INT, FOR, IF stb..) Speciális karakter: #,@ stb….. Nem kezdődhet számmal C#-ban használhatunk ékezetes neveket, de a többi nyelvben nem nagyon, így itt sem igazán elterjedt. Kis és nagybetűk között különbséget tesz! (Case Sensitive)

A változó típusa A típus a legösszetettebb szerepet betöltő jellemzője egy változónak. A típus megadásával meghatározzuk a változó által felvehetett értékek halmazát, a változóval végezhető műveleteket, a tárban való ábrázolás módját. Csoportosítása: Elemi típusok: az algoritmus szempontjából nincs szerkezetük, nem tudjuk az egyes részeit külön kezelni. Összetett típusok: Elemi vagy összetett típusokat tartalmaznak valamilyen szerkezeti összefüggés szerint.

Típusok Típusok Elemi típusok Egész Valós Karakter Logikai Mutató Összetett típusok Tömb Karakterlánc Rekord Állomány

A típusban tárolható adatok Típusok C#-ban Típus Típus neve Méret Értéktartomány A típusban tárolható adatok Egész byte 1 byte 0 tól 255 ig Előjel nélküli egész számok int 4 byte -2,147,483,648 től 2,147,483,647 ig előjeles egész számok Valós float ±1.5 × 10−45 től ±3.4 × 1038 ig Valós(lebegőpontos) számok double 8 byte ±5.0 × 10−324 töl ±1.7 × 10308 ig decimal 16 byte ±1.0 × 10−28 tól ±7.9 × 1028 ig Logikai bool true/false True, false értékek Karakter char 2 byte U+0000 tól U+ffff ig Unicode karakterek Karakterlánc string - Karakterláncok

Változó deklarálása Mielőtt használni szeretnénk egy változót, a C# nyelvben deklarálni kell. A deklaráció során meg kell adni a változó nevét és a típusát. Ezek alapján megtörténik a szükséges tárterület lefoglalása. A változók deklarálásának a helye meghatározza a változó élettartamát és hatáskörét. Az élettartam azt jelenti, hogy az adott változó a program futása során mikor és meddig használható a hatókör azt adja, hogy a program mely részeiben használható a változó

Változók deklarálása Deklaráció: típus + név! int i; char c; string s; Emellett megadható a változónak egy kezdőérték is a típusnak megfelelően: int i=0; char c=’G’; string s=”Helló világ”; Ezen parancsok létrehoznak a memóriában változókat, amelyeket a későbbiek során felhasználhatunk programunkban.

Konstansok A C# programokban állandókat, vagy más néven konstansokat is definiálhatunk. A konstansok a program futása alatt megőrzik értéküket, s nem lehet felüldefiniálni őket, illetve értékadó utasítással megváltoztatni értéküket. Más nyelvektől eltérően, itt a konstansnak is van típusa. const int a=10; const string s=”string típusú konstans”;

Hibák (Error) Gyakran előforduló hiba, hogy a deklaráció során nem adunk nevet vagy típust a változónak, vagy egyáltalán nem deklaráljuk, de a programban próbálunk hivatkozni rá. Ekkor a .NET fordító a futtatáskor hibát jelez. Gyakori hibák: Előfordul, hogy nem megfelelő típusú kezdő értékkel látjuk el a változókat. Ebben az esetben a következő hibaüzenetek jelenhetnek meg a képernyőn: Cannot implicitly convert type 'string' to 'int' Cannot implicitly convert type 'int' to 'string' Azonos változónevek esetén is hibaüzenetet kapunk. Gyakori hiba az is, hogy az osztály, vagyis a class neve megegyezik valamely változó nevével, esetleg lefoglalt kulcsszót akarunk alkalmazni a névadásnál.

Figyelmeztetések (Warning) Bizonyos esetekben, amikor nem Error, hanem Warning típusú hibaüzenetet kapunk A fordító olyan hibát talál a programunkban, amitől az még működőképes, de hatékonyságát csökkenti. Ilyen hiba lehet, ha egy változót deklarálunk, de nem használunk fel.

Néhány helytelen deklaráció int a="alma"; string f=2; int 2r=18; int class=10; int void=10; const int pi =3.14; string szoveg#=”Hello”;

Kifejezések Egy konkrét érték: Egy változó (a,b,c,x1) 5 (egész) ‘A’ (karakter) másik nevén literál Igaz (logikai) Egy változó (a,b,c,x1) Változók és konkrét értékek valamint műveleti jelek értelemszerű kombinációja (a+b)/2, 5<n,

Kifejezések A műveleti jeleket operátoroknak nevezzük, a változókat és konkrét értékeket operandusoknak. A megoldóképletre visszagondolva az x1,x2-nek valós típusúnak kell lenni, mert a másik oldalon elvégzett műveleteknek megfelelően a legbővebb változó típust kell megadnunk.