1 Simple Network Management Protocol, azaz egyszerű hálózatmenedzsment protokoll Takács Béla 2006.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
4. alkalom – Hálózat Kezelés
Advertisements

A hálózat működése 1. A DHCP és az APIPA
Adatbázis gyakorlat 1. Szerző: Varga Zsuzsanna ELTE-IK (2004) Budapest
GPRS/EDGE General Packet Radio Service/ Enhanced Data rate for GSM Evolution.
Kliens-szerver architektúra
Hálózati és Internet ismeretek
IT-DEV-CON – Addig nyújtózkodj, ameddig a felhőd ér! Kőnig Tibor | blogs.msdn.com/tibork-on-ms | twitter.com/tibork.
Bevezetés a VoIP technológiába
Tempus S_JEP Számítógép hálózatok Összefoglalás Összefoglalás Összeállította: Broczkó Péter (BMF)
1 Internet. 2 WWW  World Wide Web  Hivatkozásokkal összekötött hipermédia dokumentumok rendszere  Dokumentumok -> Weboldalak  A weboldalak hipertext.
Az internet és a web A HTML alapjai.  „Úgy gondoljuk, hogy a világpiacon talán öt darab számítógépet tudnánk eladni.” (Thomas Watson, az IBM elnöke,
IPSec.
A TCP/IP hivatkozási modell
Számítógép hálózatok.
1 Informatikai Szakképzési Portál Hálózati és Internet ismeretek Hálózati menedzsment.
Webszolgáltatások PHP-ben
Hálózati architektúrák
Jogában áll belépni?! Détári Gábor, rendszermérnök.
Hálózati alapismeretek
13.a CAD-CAM informatikus
Adatátvitel. ISMERTETŐ 1. Mutassa be az üzenet és csomagkapcsolást! Mi köztük az alapvető különbség? 2. Melyek a fizikailag összekötött és össze nem kötött.
IP alapú hálózatok tervezése és üzemeltetése II.
Virtuális méréstechnika
Kincses Zoltán, Mingesz Róbert, Vadai Gergely
Address Resolution Protocol (ARP)
A TCP/IP cím.
WEB Technológiák Dr. Pance Miklós – Kolcza Gábor Miskolci Egyetem.
WSDL alapismeretek A WSDL (Web Services Description Language – Web szolgáltatások leíró nyelv) egy XML-alapú nyelv a Web szolgáltatások leírására és azok.
adminisztrációs feladatok
Adatbázis-kezelés Papp-Varga Zsuzsanna. Elérhetőségek    as.
Bevezetés az ebXML-be Forrás: An Introduction to ebXML ebXML and Web Services Practical Considerations In Implementing Web Services Romin IraniRomin Irani.
SOAP alapismeretek A SOAP egy egyszerű XML alapú protokoll, ami lehetővé teszi, hogy az alkalmazások információt cseréljenek a HTTP-én keresztül. Forrás:
SUN Network File System (NFS)
Levelezés, és a többiek Takács Béla Irodalom Bodnár –Magyari: Az Internet használata I. (Kiskapu) Bodnár –Magyari: Az Internet használata.
Takács Béla Eset: Egyenrangú (peer-to-peer) hálózat Mi kell hozzá? A számítógépekben (PC-kben) legyen hálózati kártya (Network Interface Card)
A protokollok határozzák meg a kapcsolattartás módját.
INTERNET.
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat Féléves tematika Adatbázis alapfogalmak, rendszerek Adatmodellek, adatbázis tervezés Adatbázis műveletek.
UDP protokollok User datagram protocol- Felhasználói datagrammprotokoll.
DDoS támadások veszélyei és az ellenük való védekezés lehetséges módszerei Gyányi Sándor.
LOGO Webszolgáltatások Készítette: Kovács Zoltán IV. PTM.
Számítógép-hálózatok
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Hálózati alapismeretek
Gyakorlat 3. Számítógép hálózatok I.
Illés Zoltán ELTE Informatikai Kar
Supervizor By Potter’s team SWENG 1Szarka Gábor & Tóth Gergely Béla.
Java web programozás 11..
Hálózat menedzsment Óravázlat Készítette: Toldi Miklós.
Automatizálási folyamatok az SQL 2012-ben
Készítette: Pandur Dániel
Kapcsolatok ellenőrzése
Számítógép hálózatok.
Az IPv4 alhálózati maszk
Bevezetés az informatikába 11. előadás Internet. Egyetlen nagy egységes elveken működő világhálózat hálózatok összekapcsolása nagy világhálóvá csomagkapcsolt.
TÁMOP /1-2F Felkészítés szakmai vizsgára informatika területre modulhoz II/14. évfolyam Az írásbeli feladatsor jellegzetes feladattípusainak.
Tűzfal (firewall).
A szállítási réteg az OSI modell 4. rétege. Feladata megbízható adatátvitel megvalósítása két hoszt között. Ezt úgy kell megoldani, hogy az független.
A TCP/IP protokoll. Az ARPANET eredeti protokollja: Network Control Protocol. 1974: Vinton G. Cerf és Robert E. Kahn: új protokollstruktúra fejlesztése.
Hálozat Menedzselés. SNMP A Simple Network Management Protocol (SNMP) az Internet közösségből származik. A 80-as évek közepén fejlesztették ki, mert egyre.
eeszt A csatlakozás feltételei és körülményei
Hálózatos programok készítése
A HTML alapjai Az internet és a web.
MIB Dokumentáció.
Adatbáziskezelés.
Hálózatkezelés Java-ban
Hálózati struktúrák, jogosultságok
IP alapú hálózatok tervezése és üzemeltetése II.
Internet és kommunikáció
Előadás másolata:

1 Simple Network Management Protocol, azaz egyszerű hálózatmenedzsment protokoll Takács Béla 2006.

2 Mire szolgál? Az SNMP létrehozásakor az volt a cél, hogy lehetőséget adjon számítógép hálózatok távoli menedzselésére, meghatározott adatok lekérdezésével és beállításával, valamint lehetővé tegye a hálózat eseményeinek monitorozását. Más szóval: A hálózatra kötött eszközök vezérlését, adatainak lekérdezését szolgálja.

3 Hol használják? Elsősorban a TCP/IP típusú hálózatok menedzsmentjére dolgozták ki, ezért nem véletlen, hogy az SNMP 1989-ben bekerült a TCP/IP hálózatok standardjai közé és a legnépszerűbb és legfontosabb hálózatmenedzselő protokollá vált.

4 Az SNMP jellemzői (1.) Bővíthető, amit a MIB (Management Information Base) révén valósul meg. Kliens –szerver felépítésű A menedzselhető eszközön fut egy SNMP daemon, amely többnyire az UDP 161 és 162-es portokon figyel a kérésekre. A kéréseket a menedzselő állomás küldi, ez leggyakrabban egy számítógép, amely előtt a hálózat rendszergazdája ül.

5 Az SNMP jellemzői (2.) A TCP/IP protokollcsalád alkalmazási rétegébe tartozik. Alkalmazási protokoll lévén, a rendszergazda parancsokat adhat ki, és üzeneteket fogadhat. (A parancsokról később) Az SNMP-t egyszerűnek definiálták, hogy sok helyen elfogadják, és ez sikerült is. Sajnos az egyszerűség a biztonság rovására ment, emiatt tovább kellett fejleszteni!

6 Az SNMP jellemzői (3.) Az ügynök nagyrészt passzív, vagyis csak akkor szólal meg, ha a menedzser felkéri valamely feladat végrehajtására. Egészen kivételes esetekben joga van szólítatlanul üzenetet küldeni a menedzsernek. Ez a felépítés biztosítja az egyszerűséget, a könnyű megvalósíthatóságot.

7 Az SNMP parancsokból GET REQUEST, egy bizonyos információ lekérése GETNEXT REQUEST, a következő információ lekérése: ennek segítségével végig lehet lépkedni az információkon GET RESPONSE, a válasz üzenet SET, egy objektumnak értékadás TRAP figyelmeztető üzenet, pl. valami elért egy beállított értéket.

8 Az SNMP mint protokoll (1.) OSI terminológia IDU Interface Data Unit ICI Interface Controll Information SDU Services Data Unit PDU Protocol Data Unit Ez főleg a vizsga miatt kell !

9 Az SNMP protokoll (2.) Az SNMP a PDU-hoz az MIB-1-et illetve MIB-2-t használja. A MIB olyan objektumokat leíró adatbázis, melyben csak az alábbi szabványos adattípusok fordulnak elő: INTEGER, OCTET STRING, OBJECT IDENTIFIER, NULL, SEQUENCE, SEQUENCE OF.

10 Az SNMP protokoll (3.) azonosító

11 Az SNMP protokoll (4.) SNMP csomag felépítése (nem Trap üzenet esetén) Üzenethossz ByteByte SNMP-csomag HeaderHeader Verziószám Community Name Csomagtípus (Get, GetNext,...) PDU-fejlécfejléc PDU (Protocol Data Unit) PDU hossz ByteByte RequestID Hibakód Hiba-Index PDU törzs hossza ByteByte PDU-Body Variable Binding 1 Variable Binding 2... Variable Binding n

12 Az SNMP részei (1.) Az SNMP tehát három alapvetően részből áll: MANAGER (program) AGENT (ügynök) MANAGED NODES (menedzselt hálózati egységek) Manager Agent MN

13 Ha valaki többre is kíváncsi … Az SNMP részletes leírása megtalálható a következő RFC-kben (RFC: az Internet szabványokat ún. RFC-kben, Requests For Comments dokumentumokban adják ki): RFC 1155: Structure of Management Information RFC 1156: Management Information Base (MIB-1), FRC 1157: Simple Network Management Protocol RFC 1158: Management Information Base (MIB-2). RFC 1445 és 1448 SNMPv2 Nem kell megtanulni!

14 Mit kell tudni a MIB-ről? (1.) A MIB egy hierarchikus felépítésű (fa struktúrájú) bővíthető adatbázis. Némelyik objektum csak olvasható (pl. forgalomszámláló), némelyik értékét meg is lehet változtatni. Minden egyes menedzselt pontnak elkészülhet a saját MIB-je. Ezek olyan részfák, amelyeket természetesen nem kötelező megvalósítani.

15 Mit kell tudni a MIB-ről? (2.)

16 Mit kell tudni a MIB-ről? (3.) A MIB-2 a MIB -1 kiterjesztése, bővítése

17 Kitekintés Az SNMP egyszerűsége miatt ingyenes fejlesztő eszközei miatt elég elterjedt, de A CMIP (Common Management Information Protocol) ma már komoly versenytársa igaz ez több erőforrást igényel (pl. memória, adatfeldolgozó képesség), de hatékonyabb, intelligensebb megoldású.