H OGYAN KÁROS AZ INTERNET ? E LEMZÉS VII. OSZTÁLYOS TANULÓK KÖRÉBEN Ozsváth Berényi Hajnal KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Központja.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Női viselet.
Advertisements

A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
NEKIK MÁR CSAK GYEREKJÁTÉK Felmérés az internetező gyerekekről A Piackutatás Napja május 5.
Internet alapú tanulás vidéki térségben. Székelyföldi tapasztalatok Kiss Adél Pro Educatione Egyesület – Tanulmányi és Felnőttképzési Hálózat, Csíksomlyó.
© Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. Önkéntes oktatói tapasztalatok.
VI. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” szeptember 26–28. Balatonalmádi Dr. Biró A. Zoltán Sapientia Erdélyi.
Kulcsárné dr. Papp Enikő:
Ahány ház, annyi szabály Székely Levente
Missziónk A gyerekeket meg kell hallgatni és a felnőtteket segíteni kell abban, hogy erre képesek legyenek. A Kék Vonal minden munkatársa és önkéntese.
M ASZKOK MÖGÖTT A gyermekpszichodráma módszerének bemutatása Készítette: Kovács Ágota.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Kutatómunka a pszichológiában: gyakorlatok HEFOP 109-es pályázat
A Magyar Köztársaság kormánya. A középfokú felvételi változásai Arató Gergely államtitkár prezentációja december 9.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
Reklámpszichológia Kutatási módszerek.
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
Iskolák vidéki térségekben A társadalmi átalakulás történeti, kulturális beágyazottsága, ütközőpontjai a Kárpát medencében a XXI. század elején SOPRON.
Szigor vagy engedékenység a gyermeknevelésben
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV Iskolaválasztási tanácsadás STEVANYIK LÁSZLÓ.
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Tiltják? Tűrik? Támogatják? Hogyan viszonyulnak a szülők gyermekük internethasználatához?
VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi Hogyan fogja a gyermekünk használni az internetet? Fiatal családok tervei az internetszabályozással.
The Relationship of NCC and Internet Safety Education, Cyber Awareness on Various Scenes A NAT és a biztonságos internetoktatás kapcsolata, kibertudatosság.
Veszélyes webes világ? Aggódnak-e a szülők gyermekük internethasználata miatt?
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
VII. NEMZETKÖZI MÉDIAKONFERENCIA „A MÉDIA HATÁSA A GYERMEKEKRE ÉS FIATALOKRA” SZEPTEMBER 25 – 27. BALATONALMÁDI Biró A. Zoltán Újratermelődik-e a.
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
TÁMOP / jelű Együtt, hogy jobb legyen című projekt Kettős mentorálás Készítette: Bagi Lászlóné február 24. Hódmezővásárhely.
Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17.
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
A szociális képességek fejlesztése módszertana
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
A N emzetközi Gy ermekmentő Sz olgálat Magyar Egyesület pápai számítógépes klubjának Safer Internet tevékenysége és megvalósulási formái Készítette: Nagy.
Sajátos képzési igényű hallgatók számára nyújtott szociális szolgáltatások a Szegedi Tudományegyetemen Horváth Hajnalka SZTE ETSZK IV. évf. Szociális munka.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Speciális gyermekvédelem
Motiváció Tanoda- Tiszasziget Balázs Ákos Tanodavezető Motiváció Tanoda-Tiszasziget.
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
Iskolapszichológus protokoll – vitapontok, dilemmák és megoldási javaslatok 2. N. Kollár Katalin és Martonné Tamás Márta március 22.
Internet a családban Székely Levente –
 Sajó Képzési és Humán Fejlesztési Központ Alapítvány  Bükk 900 Természetbarát Egyesület Jókai Mór Református Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános.
„ADJ TERET, NYISS UTAT!” – SZOCIÁLIS KOMPETENCIÁKKAL A HÁTRÁNYOK ELLEN avagy Ágota és Ambrus testvérek lettek.
Élet az Ságvári Bence eszközökben VIII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 29. A fiatalok internet- és médiahasználati szokásairól.
A Biztonságos Böngészés Program március. 2 Az internet csodálatos dolog és nélkülözhetetlen eszköz MI A PROBLÉMA?
A éves gyermekek támogatása a tanulásban - szülői szemmel Prigl Ágnes szülő Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti.
Tovább együtt eredményesen … A FELSŐ TAGOZAT ÍGY.
Biztosan tapasztaltátok már, hogy manapság 2010-ben a számítógép elengedhetetlen az életben a tanulásban és a tanárok munkájában is. Nos mai beszámolóm.
Erőszakos médiatartalmak fiatal fogyasztói Székely Levente.
A Nemzetközi Gyermekment ő Szolgálat biztonságos internet oktatási programjának tapasztalatai Nagyváradon.
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
Erre használom az internetet
Okos városok és technológiák a társadalom szemszögéből
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Esély a szülőknek, lehetőség
A pedagógiai gyakorlatot támogató kutatások, vizsgálatok.
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
Előadás másolata:

H OGYAN KÁROS AZ INTERNET ? E LEMZÉS VII. OSZTÁLYOS TANULÓK KÖRÉBEN Ozsváth Berényi Hajnal KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Központja

A MÉDIA HATÁSA A GYERMEKEKRE ÉS FIATALOKRA A SZÉKELYFÖLDI TÉRSÉGBEN Amit a székelyföldi adatelemzés keretében rögzítettünk (külön tanulmány is készült): A legtöbb családban nincsenek otthoni szabályok A szülők nagy része nem ellenőrzi, hogy gyereke milyen oldalakat néz meg az interneten Sok szülő nem is tudja, gyereke mire használja az internetet Nagyon kevés az a szülő, aki együtt internetezik gyerekével, aki megbeszéli a gyerekkel az interneten látottakat, aki ajánl valamilyen internetes oldalt a gyereknek Valamivel gyakrabban nehezményezik a szülők, hogy a gyerek túl sokat számítógépezik, illetve internetezik

Biztonságos internetezésről a legtöbbet, a legtöbben barátoktól, az internetről, az iskolai órák keretében tudnak, mindössze ezután következnek a szülők Honnan tudsz meg a legtöbbet a biztonságos internethasználatról? IGEN válaszok, sorrend, gyakoriság (%) Barátoktól71,2 Az internetről62,1 Az iskolai órán tanultakból54,5 Szülőktől53,7 Testvérektől41,8 A médiából40 internethotline.hu18,2 kék-vonal.hu12,4

H OGYAN VITTEM TOVÁBB EZT A TÉMÁT ? I. Miért van ez így? Miért nincs ebben a tekintetben szorosabb kapcsolat a szülők és gyerekek között? II. Kedvezőtlenebb-e a helyzet rurális települése- ken, mint városon?

A Z ELVÉGZETT MUNKA : Esettanulmány, több módszerrel: A korábbi kutatás adatainak részletesebb eredménye Személyes megfigyelés Szülőkkel készített interjú Miért fontosak a kvalitatív módszerek?

N ÉHÁNY ELŐZETES EREDMÉNY I. Miért nincs szorosabb kapcsolat a szülők és gyerekek között? Az IKT használata vonatkozásában a szülő és a gyerek kompetenciája közti olló inkább tágul: A szülő egyre kevésbé ért ahhoz, amit a gyerek csinál A gyerek egyre több dologgal foglalkozik az interneten A szülő eleve hátránnyal indult, ezt nehezen tudja bepótolni

Szülő-gyermek kapcsolat alakulása: A gyerek másoktól is tanul, a szülő sok esetben csak a gyerekétől A gyerek a kortárs csoporttal könnyebben kommunikál A szülő egyúttal korlátoz, szabályoz, felügyel Mindez negatívan befolyásolja a szülő-gyermek kapcsolatokat.

II. Kedvezőtlenebb-e a helyzet rurális környezetben? A szülők tudása még kevesebb

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!