Kósa Éva : VII. Nemzetközi Médiakonferencia, 2013. Médiapolisz lakói I. Közvetítő faktorok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az információs társadalom helyzete Magyarországon
Advertisements

GfK Custom ResearchTalpra, magyar! Bacher János2010/03/03 Talpra, magyar! Számokban a sport fogyasztásról Bacher János GfK Hungária.
A sportiskolába járó tanulók szüleinek válaszai a kérdőíves felmérésre (1245 válaszadó)
Sorozatszámítás Sorozatszámítás (N,A,s) s := kezdőérték
A Szegeden tanuló külföldi középiskolások egészségi állapota
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Valósidejű fenyegetések a virtuális térben Symantec Kiberbűnözési felmérés Teasdale Harold szeptember 26.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet
A biztonságos netes bankolás Pap Gyula Gyermekmentő szolgálat, Médiakonferencia szeptember 26.
KÓSA ÉVA – LÁSZLÓ MIKLÓS: EGYÜTT-EGYEDÜL
Az internet, a TV és társas támogatás összefüggései
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
A dunaújvárosi fiatalok szabadidő eltöltési szokásai
2003. január Tanulói munkaterhek. A kutatás módszere  Válaszadók: 2700 tanuló és szüleik (elsősorban az édesanya)  Kérdezés módja: személyes interjúk.
GfK Hungária-Szonda Ipsos Internet Audience Research IV. negyedév időszakban végzett felmérés alapján készült A Magyar Online (Hajdú Online – Szabolcs.
Ahány ház, annyi szabály Székely Levente
Mindenki Ságvári Bence másképp VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. Az internethasználat jellegzetességei, a kockázatok.
Miben mások? A fiatalok internetezési szokásai
A dohányzás visszaszorítása érdekében megvalósuló program Segítség - a dohányfüst - mentes életért május 31.
Közösségi internethasználat Nyitrai Erika ELTE IK Algoritmusok és Alkalmazásaik Tsz. tanársegéd.
GYERMEKBÁNTALMAZÁSOK A TABULA RASA ALAPÍTVÁNY TEVÉKENYSÉGE Kovácsné Duró Andrea ME BTK Tanárképző Intézet
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
ISKOLÁK Az iskolai oktatásban 48 olyan intézmény vesz részt, ahol a komi- permják nyelvet anyanyelvként lehet tanulni. Ez 38,1%-a az iskolák összes számának.
A tételek eljuttatása az iskolákba
Információs társadalom és a társadalmi egyenlőtlenségek Tausz Katalin.
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Művelődés és szórakozás
,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben” IX. Országos Konferencia Budapest, február 23–24. Mit esznek a Szigetlakók, és mit gondolnak.
Növeli-e a középiskolai erőszak esélyét a televízió, a számítógépes játékok használata, valamint a vallásosság hiánya ? A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat.
VII. NEMZETKÖZI MÉDIAKONFERENCIA „A MÉDIA HATÁSA A GYERMEKEKRE ÉS FIATALOKRA” SZEPTEMBER , BALATONALMÁDI A középfokú médiaoktatás legújabb.
Ide hallgass, gyermekem! Új hullámok a gyerekrádiózásban a Picur Rádió példáján szeptember 26. „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” c.
VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi Hogyan fogja a gyermekünk használni az internetet? Fiatal családok tervei az internetszabályozással.
Médiapolisz lakói III. Dr. Antalóczy Tímea Dr. Szabó Andrea VII. Nemzetközi Médiakonferencia, IX. 25. Közélet, közérzet.
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
László Miklós MILYENEK Médiapolisz lakói? VII. Nemzetközi Médiakonferencia, 2013.
H OGYAN KÁROS AZ INTERNET ? E LEMZÉS VII. OSZTÁLYOS TANULÓK KÖRÉBEN Ozsváth Berényi Hajnal KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Központja.
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
Gyermekvédelem az európai önszabályozás függvényében.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
A gyermekek jogi védelme az új médiakörnyezetben „VII. Nemzetközi Médiakonferencia” A média hatása a gyermekekre és a fiatalokra Dr. Koltay András a Médiatanács.
Szülői vélemények gyermekeik tévénézési szokásairól
A kiskorúak védelme a hatósági gyakorlatban dr. Futó Gábor Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiafelügyeleti főosztály szeptember 28.
A közösségi média térhódítása a vállalati kultúrában
szakmérnök hallgatók számára
A társadalmi t ő ke, az internet- elérés és a túlzott TV-nézés összefüggései Dr. habil Németh Erzsébet, BKF, főiskolai tanár, a Viselkedéstudományi Intézet.
Alvás Világnapja, március 13. Kiss Katalin, kutatás vezető Szinapszis Kft. Így alszanak a magyarok - Egy piackutatás tanulságai -
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Migrációról iskolásoknak Iskolai projekt
Közösségi érték (public value) vizsgálat Budapest, Szonda Ipsos.
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Egészséglelkesek az iskolákban Az egészségfejlesztés helyzete az általános iskolákban.
Csoport, egyszemélyes csoport, család
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
Tanulói elégedettségvizsgálat ismertetése HJK
A szociális képességek fejlesztése módszertana
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
A N emzetközi Gy ermekmentő Sz olgálat Magyar Egyesület pápai számítógépes klubjának Safer Internet tevékenysége és megvalósulási formái Készítette: Nagy.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Az új csendes generáció Székely Levente
Internet a családban Székely Levente –
 Sajó Képzési és Humán Fejlesztési Központ Alapítvány  Bükk 900 Természetbarát Egyesület Jókai Mór Református Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános.
Szilágyi Árpád online üzletág vezető M-RTL Zrt.
Élet az Ságvári Bence eszközökben VIII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 29. A fiatalok internet- és médiahasználati szokásairól.
Gyerekek a hálón – gyerekek a hálóban? VIII. Nemzetközi Médiakonferencia A média hatása a gyerekekre és a fiatalokra szeptember 29 – október 1. Balatonalmádi.
A Nemzetközi Gyermekment ő Szolgálat biztonságos internet oktatási programjának tapasztalatai Nagyváradon.
Tehetséggondozás mozgóképkultúra és médiaismeret
Free Association Research Kft.
Előadás másolata:

Kósa Éva : VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Médiapolisz lakói I. Közvetítő faktorok

Korosztályi sajátosságok 1.- Nő a generációk közötti különbség 2.- Nő a generáción belüli hasonlóság 3.- Fokozódik a fiatalok függetlenedése : téri, kulturális, kapcsolati önállóság, tekintély hiánya 4.- Változás a kultúraátadásban : a felnőttek (szülők, tanárok) közvetítette kultúra mellett és helyett a kultúra kortársi közvetítésének dominanciája erősödik

A háttér Eszközellátás Médiával töltött idő Használati készségek, skillek

Egyes eszközök a fiatalok otthonában internet hozzáférés: szinte teljes : 95% és 79%-ára több eszközzel is lehet kapcsolódni az otthonok felében 49%- kettőnél több tévé van az otthonok harmadában - 30%- kettő vagy több asztali vagy hordozható számítógép van

Saját eszközök a fiatalok otthonában

Tv és internethasználat tanítási- és szünnapokon 2013

Tendencia: Egy átlagos tanítási napon körülbelül mennyi időt töltesz internetezéssel? 2 009, 2011, 2013

Televíziózás hétköznap és hétvégén Televízióval töltött idő: Tanítási napokon : 23% 3 -4 vagy több óra A tanítás nélküli napokon: 51% 3- 4 vagy több óra A TV adók hasznosságának és érdekességének rangsora egyforma: RTL Klub, tv2, m1

Internetezés hétköznap és hétvégén Internettel töltött idő Tanítási napokon : 38% 3 -4 óra A tanítás nélküli napokon: 48% 4 vagy több óra 46%-a kifejezetten sok időt tölt a közösségi oldalakon Interneten végzett tevékenység A minta közel fele (47%) féle tevékenységet végez az neten

Internetezés kezdete Egyre korábban : az általános iskolások 68%-a 10 éves kora előtt már internetezett, a középiskolásoknak viszont csak 23%-a.

Netes ismeretek 2013.

TENDENCIÁK : Netes ismeretek I.

TENDENCIÁK : Netes ismeretek II.

Szülői mediáció A szülő mennyire - tudja, milyen tartalmakkal találkozik, ő maga milyen modell = 1. tudatosság szintje - felügyeli, kontrollálja a médiával töltött időt, tartalmakat, támaszkodik a jelölésekre = 2. resktriktív mediáció jellemzőek a médiatartalmakkal és –használattal kapcsolatos megbeszélés magyarázat, értékítélet, érzelmek, kritikai érvelések = 3. instruktív mediáció (Lemish, 2008; )

A megkérdezettek felénél (48-62%) a tv és az internet esetében sem tartalomra sem az időtartamra nem vonatkozik semmilyen szabály. Csak 10% esetében van arra szigorú szabály, hogy hétköznap este meddig tévézhet, De csak 3%-nál korlátozzák egyértelműen a tévézés mennyiségét, és 6%-nak azt, hogy milyen műsorokat nézhet. Az interneten 9%-uknál szabályozzák szigorúan a látogatható oldalakat. Restriktív mediáció: szabályok az időre és a tartalomra (tv és internet)

Az internettel kapcsolatban vagy nem is érdekli a szülőket, vagy korlátozás nélkül engedik -18%-nak az online játékot, --37%-nak filmet letölteni --71%-nak, hogy ismeretlen emberrel beszéljen, --74%-nak hogy ezzen, chateljen bárkivel, --80%-nak hogy profilt hozzon létre egy közösségi oldalon --82%-nak hogy online vásároljon Restriktív mediáció: szabályok a nethasználatban

Szabályok a nethasználatra A megkérdezettek 69% -ánál soha nem ellenőrzik, milyen oldalt nézett a neten, 84% -ánál soha nem ellenőrzik, kivel chatelt 86%-nál soha nem ellenőrzik a levelezést

TENDENCIÁK a restriktív mediációban

válaszlehetőségek: nincsenek néha vannakvannak *71235 Vannak-e otthoni szabályok arról, hogy a TV műsorokra vonatkozó, karikában jelölt életkori határokat be kell tartanod? (%)

Instruktív mediáció 2013

Büntetés ha 1 hétig nem nézhetnél tévét ha 1 hétig nem használhatnád a mobiltelefonodat ha 1 hétig nem szamítógépez- hetnél és nem internetezhetnél ha 1 hétig nem találkozhatnál a barátaiddal * Válaszd ki azt a büntetést, amelyiket személy szerint a legsúlyosabbnak érzel!

TENDENCIÁK az instruktív szülői mediációban

Médiaoktatás Az iskolában semmit nem hallott a médiáról a megkérdezett diákok 2011-ben 34%-a 2013-ban 11% -a.

Média oktatás II.

Tanárok: instruktív és restriktív mediáció

Korosztályi sajátosságok 1.- Nő a generációk közötti különbség 2.- Nő a generáción belüli hasonlóság 3.- Fokozódik a fiatalok függetlenedése : téri, kulturális, kapcsolati önállóság, tekintély hiánya 4.- Változás a kultúraátadásban : a felnőttek (szülők, tanárok) közvetítette kultúra mellett és helyett a kultúra kortársi közvetítésének dominanciája erősödik: „rés” a mediációban.

Adatfelvétel: IthakaAdatelemzés: Danó Györgyi