Globális Szövetség a gyermekek on line szexuális kizsákmányolása ellen 2013. szeptember 25-27. Balatonalmádi ÚJ UNIÓS KEZDEMÉNYEZÉS A GYERMEKEK ONLINE.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Magyarországon új sportként, minél szélesebb körben megismertetni az általunk oly szeretett játékot. Olyan környezetet teremteni, ahol harmonikus közösségben.
Advertisements

Fehér Péter PhD Edutus Főiskola Budapest
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
ÁLDOZATOK NAPJA „EGYÜTT AZ ÁLDOZATOKÉRT”
Safer Internet Plus magyarországi programBudapest március 24. Az EU Safer Internet Plus magyarországi programja.
KAPCSOLÓDÁS A NEMZETI TEHETSÉG PROGRAMHOZ MEGYEI PROGRAMFEJLESZTÉS HÁLÓZATÉPÍTÉS Kormos Dénes fejlesztő-kutató szakpedagógus.
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
Pácsonyi Imre tankerületi igazgató
LEADER nemzetközi együttműködés „A projekt útja” Parizán Anna Tanácsos Vidékfejlesztési Minisztérium Szeptember 26.
Europe Direct Tájékoztató Központ Budapest ELTE Rektori Hivatal Pályázati és Innovációs Központ ELTE Innovációs nap 2013.
Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen NANE
(Igazságügyi Hivatal, főigazgató)
HÁLÓZATSZERŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A KOMPLEX SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN
Michael Wolters, Abt. Internationales.Europa 1 Szociális párbeszéd Németország vegyiparában Budapest, november 27.
NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK ÚTRAVALÓ A NEMZETI VIDÉKI HÁLÓZAT LEADER SZAKOSZTÁLYÁTÓL.. Budapest, szeptember 26. TNC Start Up Fórum Páliné Keller Csilla,
Fiatalok foglalkoztatásának javítása: mit jelent ez a gyakorlatban? BORBÉLY-PECZE, Tibor Bors, Ph.D. MOM Kulturális Központ Budapest, november 28.
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
Dr. Kisné dr. Szabó Adrienn osztályvezető Belügyminisztérium
Dr. Péterfalvi Attila: A NAIH internetes gyermekjogi projektje Balatonalmádi, szept.27.
Fiatalok motiválása a véleményformáló diáksajtósok bevonásával
A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága dr. Dinók Henriett.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
Nemzeti stratégia a bűnmegelőzésről összeállította: Finszter Géza
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2009 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól június 3.
UNICEF PROJEKT: GYERMEKBARÁT ISKOLA 2011/2012
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2010 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól December 9.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az AQUAPOL együttműködési hálózatot 2003-ban, az Európai Unió támogatásával hozták létre Hollandia, Belgium és Németország.
EasyWay ITS Hungary workshop tervezett programja Házigazdai üdvözlés – Kovács Ákos MK vezérigazgató EasyWay áttekintés – dr. Lindenbach Ágnes ITS Hungary.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
INTERREG IIIC Szolnok, INTERREGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTERREG PROGRAMOK MAGYARORSZÁGON „Centurio Szeminárium” RÓZSA Diána Program menedzser,
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
A közúti közlekedésbiztonság alakulása Magyarországon;
Nemzetközi szolidaritás. Gazdagok kontra szegények Életszínvonal.
Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
IPA alapok felhasználása a környezetvédelem területén a Nyugat-Balkánon április 10. Scherczer Károly Róbert Nemzeti IPA koordinátor Külügyminisztérium.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
FaragóT:Nemzetközi klímapol 1 A NEMZETKÖZI KLÍMAPOLITIKAI EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS AZ ABBÓL ADÓDÓ FŐBB HAZAI FELADATOK dr. Faragó Tibor c. egyetemi tanár
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
„A nők, fiatalok és gyerekek elleni erőszak Európában” A SCELLES Alapítvány (Franciaország) kiadványa.
Kiválóság és verseny a felsőoktatásban. Globális folyamatok Prof. Dr. Hrubos Ildikó Budapesti Corvinus Egyetem „Fókuszban a tudományos műhelymunka” – harmadik.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Pécs Telep-programok Tenczer tamás EMMI SZÜTFFÁT.
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
Fókuszban a nemzetköziesedés. Fejlesztési cél: PTE NEMZETKÖZIESEDÉSÉNEK ELŐSEGÍTÉSE Nemzetközi beiskolázási marketing tevékenység erősítése Új nemzetközi.
DPR és ALUMNI Dr. Kuráth Gabriella területfelelős.
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
- A Magyarországon észlelt áldozatok eljárásjogi helyzete
Belépés a felsőoktatásba: nemzetközi tendenciák Jelentkezési tendenciák kutatás – műhelykonferencia június 16. Kasza Georgina.
Szabadkereskedelmi társulások
Belső Biztonsági Alap I
MUSZÁJ MUSZAJMUNKACSOPORT.HU Munkacsoport a Gyerekkori Szexuális Abúzus Áldozatainak Jogaiért.
A három pillér elve (vertikális) az elkövetővé válás esélyének csökkentése + az áldozattá válás esélyének csökkentése + a bűnalkalmak kontrollja „Bűnmegelőzés.
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
Az emberkereskedelem kérdései az áldozatok szempontjából Gál Eszter Európai Együttműködési Főosztály október 21. Belügyminisztérium.
A GYERMEKEK ONLINE SZEXUÁLIS KIZSÁKMÁNYOLÁSA ELLENI KÜZDELEM RENDVÉDELMI TAPASZTALATAI Szigeti György r. százados KR NNI KGBEFŐO Csúcstechnológiai Bűnözés.
Dr. Vadasi Vivien BM, Európai Együttműködési Főosztály A migráció és mobilitás átfogó megközelítése az Európai Unióban (GAMM) Az Európai Unió Menekültügyi,
A REGIONÁLIS INTEGRÁCIÓK
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

Globális Szövetség a gyermekek on line szexuális kizsákmányolása ellen szeptember Balatonalmádi ÚJ UNIÓS KEZDEMÉNYEZÉS A GYERMEKEK ONLINE VÉDELME ÉRDEKÉBEN – 1

Gyermekek on line szexuális kizsákmányolása - a jelenlegi helyzet 100 gyermekből 9 lány és 3 fiú ilyen jellegű cselekmény áldozatává válik. A statisztikai adatok szerint naponta 2600 pedofil témájú lekérdezés történik az interneten, és minden 400. keresés ezzel kapcsolatos. Bár 1992 és 2010 között e bűncselekmények terén visszaesés tapasztalható, megfigyelhető egyfajta eltolódás az egyes súlyosabban büntetendő cselekményfajták felé. 2

CÉLJA A Globális Szövetség létrehozásának célja, hogy világszinten előmozdítsa a résztvevők elköteleződését a gyermekek online szexuális kizsákmányolása elleni küzdelemben való aktív közreműködés, az áldozatok hatékonyabb azonosítása és minél szélesebb körű támogatása, valamint az elkövetők büntetőjogi felelősségre vonása iránt. 3

TAGJAI A december 5-i nyitókonferencián az EU 27 tagállama mellett 21 unión kívüli ország is részt vett és csatlakozott a Szövetséghez (Albánia, Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Fülöp-szigetek, Grúzia, Ghána, Horvátország, Japán, Kambodzsa, Koreai Köztársaság, Moldova, Montenegró, Nigéria, Norvégia, Svájc, Szerbia, Thaiföld, Törökország, Új- Zéland, Ukrajna és Vietnam). 4

Válaszok, irányok Prevenció Figyelemfelhívás Áldozatközpontú megközelítés Gyermekbarát nyomozás Szociális segítségnyújtás 5

A résztvevők politikai nyilatkozatban erősítették meg elköteleződésüket, amelynek keretében az alábbiakat vállalják: az áldozatok azonosítására irányuló erőfeszítések fokozása, illetve annak biztosítása, hogy az áldozatok megfelelő segítségben, támogatásban és védelemben részesülnek, a gyermekek online szexuális bántalmazásával kapcsolatos esetek kivizsgálására, valamint az elkövetők azonosítására és bíróság elé állítására irányuló erőfeszítések fokozása, a gyermekek felvilágosítása az interneten rájuk leselkedő veszélyekről, ideértve a saját készítésű felvételeket és a pedofilok által alkalmazott, a szexuális visszaélést online előkészítő módszereket („grooming”) is, a gyermekbántalmazást bemutató online anyagok hozzáférhetőségének és a gyermekek ismételt áldozattá válásának csökkentése. 6

Magyar rendészeti vállalások I. Nemzeti protokollt alakítunk ki az áldozat azonosítási mechanizmusunk fejlesztésére 2014 végéig. Növeljük az ICSE (Interpol) adatbázisban általunk azonosított áldozatok számát évente 10%-kal. A helyi rendészeti szerveknél is kiépítjük 2015 végére a felelős szakértői hálózatot. A magyar szálat tartalmazó nemzetközi nyomozásokban támogató szerepet töltünk be, ahol lehetséges közös nyomozócsoportot alakítunk vagy abban részt veszünk. A rendészeti szakemberek részt vesznek a bírák és ügyészek továbbképzésében. 7

Magyar rendészeti vállalások II. Folyamatosan továbbfejlesztjük forenzikus kapacitásainkat és technikáinkat. A rendészeti szakemberek részt vesznek a kapcsolódó hazai és nemzetközi konferenciákon, aktív partnerek a megelőző kampányokban végére a nemzetközi standardokkal konform modell megállapodást hozunk létre a magánszférával való kapcsolatrendszer bővítése érdekében. Megfelelő és rendszeres visszajelzést ad a rendészet partnereinek az aktuális helyzetről. 8

Köszönöm a figyelmet! Dr. Kisné dr. Szabó Adrienn 9