MATÁSZSZ szakmai konferencia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
Advertisements

Energetikai projektek előkészítése, finanszírozása M27 ABSOLVO Consulting.
GreenTech Megújuló Energia Klaszter 1. Konferencia
Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
ZALAEGERSZEG 2020 – INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA NYDOP-3.1.1/F A VÁROS GAZDASÁGÁNAK FŐ FEJLŐDÉSI KORLÁTAI ÉS LEHETŐSÉGEI A megújuló.
K ÖZÖSSÉGEK FENNTARTHATÓ ENERGIAPOLITIKAI ESZKÖZEINEK FEJLESZTÉSE JÚNIUS JÚNIUS JÚNIUS JÚNIUS JÚNIUS
Hazai és uniós kedvezményes finanszírozási lehetőségek
Út a napenergia hasznosítás felé, avagy sikerek és nehézségek az önkormányzatokkal való együttműködésben.
Tartalom Megújuló energiaforrások a távfűtésben és decentralizált rendszereknél Pályázati lehetőségek Egy biomassza alapú távhő projekt bemutatása.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
1 PV helyzetkép Az NCsT felülvizsgálata a napelemes trendek tükrében Horváth Attila Imre helyettes államtitkár Zöldgazdaság Fejlesztéséért, Klímapolitikáért.
Jób Viktor Rába Energiaszolgáltató Kft. ügyvezető
Raklap és Tüzép csoport Raklap és Tüzép csoport.
Gyöngyös KISKUNMAJSA FEBRUÁR január. Uniós direktíva Az unió átlagára érvényes az úgynevezett 3 x 20-as direktíva, mely szerint 2020-ra :
Fűtéskorszerűsítési projektek energetikai befektetővel Magyar Fenntarthatósági Csúcs – 2012 Budapest, Szigeti László – Energetikai szaktanácsadó.
Kecskemét kistérségi Széchenyi tervi mottónk: „EGYNEK MINDEN NEHÉZ, SOKNAK SEMMI SEM LEHETETLEN” (GRÓF SZÉCHENYI ISTVÁN) Kecskemét kistérségi fenntartható.
Megújuló energiák felhasználásának helye és lehetősége a nemzeti vagyon kezelése során Marjay Gyula ingó- és ingatlanvagyonért felelős főigazgató.
A távhőszolgáltatás időszerű (hatósági) kérdései
Dr. Gerse Károly MVM Zrt. vezérigazgató-helyettes április 18. Európai energiapolitika - magyar lehetőségek a villamosenergia-iparban Kihívások Lehetőségek.
1 Megújuló villamosenergia arányát tekintve: Új befektetések a fenntartható energiarendszerekbe Technológiánként: Értékben: Régiónként: Forrás:
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
LAKATOS TIBOR KORONCZAI GYÖNGYI Eger, május 18. Biomassza, biog á z felhaszn á l á sa a t á vfűt é sben, p á ly á zati lehetős é gek.
A befektetői tőke szerepe a megújuló energiát
) 27/07/2014 A befektetői tőke szerepe a távhőszolgáltatás fejlesztésében Fernezelyi Ferenc Kereskedelmi igazgató Dalkia Energia Zrt. MaTáSzSz konferencia.
LAKATOS TIBOR igazgató Visegrád, november 5-6. Biomassza a távhőben, termeljünk-e villamosenergiát?
EU csatlakozás tükrében (fejlesztések támogatással)
Befektetői tőke szerepe a megújuló energiaforrások hasznosításában
Kozik Árpád Műszaki Igazgató ALFA-NOVA Kft május 13.
Energetikai pályázatok pályázói szemmel
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Pécs május 13. Erdészeti biomassza használat és a jövő alternatív tüzelőanyagai - jelen helyzet, lehetőségek, veszélyek - dr. Német Béla, Csete Sándor,
Országos Környezetvédelmi
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Bioenergia hasznosítás támogatása a METÁR-ban – Az új támogatási koncepció Barts Gábor piacelemző Közgazdasági Elemző és Fenntartható Fejlődés Osztály.
Geotermikus erőművek létesítésének lehetőségei Magyarországon
Lorem ipsum. KEOP-OS ENERGETIKAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Horváth Péter július 11. Fórum - Hosszúhetény.
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Civin Vilmos MVM Zrt. „Klímacsúcs” Budapest, február 27. Klímaváltozás és egy állami tulajdonú villamos társaság.
2006 Az új energia stratégia fő célkitűzése a megújuló energiaforrások hasznosítási lehetőségének vizsgálata  napenergia hasznosítási lehetőségek  hőszivattyús.
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
Megújuló energetika  EU külső energiaforrásoktól való függése 50%-ra csökkent 1999-re  EU cél: 2020-ra 20%-ra növelni a megújuló részarányát a teljes.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
Schmidt Csaba polgármester október 24. Városi Fűtéskorszerűsítési Program Tatabánya.
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
Erőforrás hatékonyság és Körkörös gazdaság tettek és tervek a kormány asztalán V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős.
Gyöngyös Bad Schönborn 2013 november13. január. Uniós direktíva Az unió átlagára érvényes az úgynevezett 3 x 20-as direktíva, mely szerint 2020-ra : 20.
Stratégiai kérdések az energetikában Kecskeméten, a TERMOSTAR Kft. szemszögéből.
50 éves a SZÉPHŐ Zrt. távhőszolgáltatási üzletága
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
MEGÚJULÓ ENERGIA A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN előadó: Ámon Ada Energy Summit – Gerbeaud Ház Budapest, november 25.
A biomassza felhasználása II.. A biomassza felhasználása II. (tendenciák) EU tendenciák Hazai elképzelések –Lakossági elfogadottság –NCST –Energiafajták.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
Egészségügyi intézményekben végzett energia hatékonysági beruházások
Város energetikai ellátásának elemzése
Aktuális pályázati lehetőségek Okos Jövő Innovációs Klaszter O KOS J ÖVŐ I NNOVÁCIÓS K LASZTER K LUBEST június 16. NOS Kft.
ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia A megújuló energia jövője a Közép-dunántúli régióban Edutus Főiskola,
ÖTLETTŐL A SIKERIG! A REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI HOLDING ZRT. CÉGCSOPORTJÁNAK FEJLESZTÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEI ILENCZFALVI SZÁSZ GÁBOR VEZÉRIGAZGATÓ.
NAPELEM MINT ALTERNATÍV ENERGIAFORRÁS. MIRE VALÓ A NAPELEM? Hiedelem = melegvíz termelés Valódi alkalmazás = elektromos áram termelés Felhasználás: közvetett,
KOMMUNÁLIS HULLADÉK HASZNOSÍTÁSA ÉS A BIOFÜTŐMŰ Zöldek Klaszter Nemzetközi Konferencia Tatabánya, szeptember 13. Takács Károly, polgármester, energetikai.
Környezet és Energia Operatív Program Várható energetikai fejlesztési lehetőségek 2012-ben Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
1 III. GREENNOVÁCIÓS NAGYDÍJ PÁLYÁZAT Nevezés kategóriája: Greennovatív gyártó, termelő Pályázati anyag címe: Biomassza kazánokkal a fenntartható termelésért.
Energetikai célú pályázatok rövid áttekintése Gajzágó Gergő programmenedzser május 19.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29.
XVII. Épületgépészeti, Gépészeti és Építőipari Szakmai Napok
A VEOLIA pécsi erőműve a körkörös gazdasági modell tükrében
Előadás másolata:

MATÁSZSZ szakmai konferencia Megújuló energia a távhő jövője A biomassza hasznosításának gyakorlati tapasztalatai, lehetőségei MATÁSZSZ szakmai konferencia Méhn Imre ügyvezető mehn.imre@terraconsult.hu

Az előadás tartalma Az EU és hazánk megújuló energetikai célkitűzései; A WIS Zrt., mint szakmai-pénzügyi befektető bemutatása; A miskolci biomassza fűtőmű beruházás ismertetése; Tanulságok, tapasztalatok;

Az EU klíma- és energia programja Az EU a klíma- és energiapolitika területén elkötelezte magát a „20-20-20” kezdeményezés mellett, ennek részeként vállalta, hogy az 1990. évi szinthez képest legalább 20%-kal csökkenti az üvegházgáz kibocsátását. a megújuló energiaforrások részarányát a jelenlegi 8,5%-ról 20%-ra növeli. az energiahatékonyság fejlesztése révén 20%-kal csökkenti az elsődleges energia-felhasználást.

Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terve A Magyarország Kormánya Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervében – az Európai Unió részéről előírt 13%-os célérték helyett – 14,65%-os megújuló energiaforrás részarány elérését vállalta 2020-ra. Ennek a vállalásnak az elérésében különösen fontos szerepet szán az NCST a távhőhálózatok biomassza felhasználást lehetővé tevő fejlesztésének.

Nemzeti Energiastratégia 2030 Távhőrendszerek esetében elengedhetetlen a vezetékek és a hőközponti hálózat modernizálása, a megújuló energiaforrások bevonása, elsősorban a biomassza és a geotermikus energia alkalmazásával, valamint az anyagukban nem hasznosítható települési hulladékok energetikai hasznosítása.

A WIS Zrt. mint pénzügyi-szakmai befektető célkitűzés Az előzőekben bemutatott uniós és kormányzati célkitűzéseknek a megvalósításában különösen fontos szerep hárul a hazai szakmai-pénzügyi befektetőkre. A korábban bemutatott vállalások elérését lehetővé tevő fejlesztések megvalósításában való aktív, tevékeny részvételt tűzte zászlajára, vállalati stratégiájának egyik fókuszába a WIS Zrt. és cégcsoportja.

A WIS Zrt. fontosabb ingatlanfejlesztési beruházásai Helyszín Beruházás megnevezése Beruházási érték Miskolc Európa Center Miskolc Üzleti és Logisztikai Park, valamint Inkubátor Központ 3,1 Mrd Ft Budapest Európa-Center Üzleti és Logisztikai Park 15 Mrd Ft Sárvár Spirit Hotel Thermal Spa 13,5 Mrd Ft Római Wellness Otthon 2. 1,8 Mrd Ft

A WIS Zrt., mint szakmai befektető megújuló energetikai beruházásai Társaság Együttműködő partnerek A projekt megnevezése Projektadatok A beruházás nagysága Elnyert/Igényelt támogatás Bioenergy-Miskolc Kft. MIHŐ Kft. Miskolc Kenderföldi Bio-fűtőmű létesítése 3 MW 0,85 km távhő vezeték 780 millió Ft 329 millió Ft Biogas-Miskolc Kft. MIVÍZ Kft. Miskolci biogáz üzem létesítése 375 + 500 kW 2*5.000 m3 2.200 millió Ft 1.000 millió Ft Kalocsa-Távhő Kft. Kalocsa Város Önkormányzata „Zöld távhő” szolgáltatás kialakítása Kalocsa városában 3,5 MW 4 km távhő vezeték 28 hőközpont 1.300 millió Ft 638 millió Ft BIOENERGY-Duna Kft. MOHÁCS-HŐ Kft. Bio-fűtőmű létesítése Mohácson 4,5 MW 623 millió Ft 307 millió Ft Biomű-Baranya Kft. Tettye Forrásház Zrt. Biogázüzem létesítése Pécsen 2*375 kW 2*4.150 m3 2.145 millió Ft

A WIS Zrt. tevékenysége a projektfejlesztés során Projektötlet megfogalmazása; Műszaki koncepció kidolgozása; Üzleti terv készítés; Tervezés és engedélyeztetés; Forrásszervezés, pályázatkészítés; Önerő, Támogatás, Banki finanszírozás, Projektmenedzsment Kivitelezés; Üzemeltetés;

A Bioenergy-Miskolc Kft. bemutatása Tulajdonosi összetétel: 25% Miskolci Hőszolgáltató Kft. 75% WIS Befektetési és Kereskedelmi Zrt. A városnak opciós joga van a tulajdonrésze növelésére a jövőben. A projektcég törzstőkéje 5 millió forint Jelentkezés MATÁSZSZ rendes tagnak: 2012. május 9.

A beruházás célja Hozzájárulni Miskolc kiliáni városrészében a távfűtési alrendszer korszerűsítéséhez, az energiahatékonyság növeléséhez, 1.100 lakás és az intézmények hőellátásához egy évi 4.500 tonna faapríték felhasználásával működő, 3 MW névleges teljesítményű kazán létesítésével, mellyel évi 1 millió m3 földgázt lehet kiváltani.

A fejlesztés indokoltsága Az ellátásbiztonság fokozása érdekében szükséges a miskolci távfűtés jelenlegi teljes földgázfüggőségének csökkentése. A térségben a szükséges alapanyagok rendelkezésre állnak, így helyben lehetővé válik a biomassza fűtési célú hasznosítása. A fejlesztés mintaként szolgálhat a további hazai megújuló energiás távhő fejlesztésekhez.

A projekt főbb elemei 3 MW teljesítményű faapríték tüzelésű kazán telepítése egy „zöldmezős” beruházás keretében. Az alapanyag előállító és kiszolgáló berendezések beszerzése. A hőátadáshoz szükséges távhővezeték hálózat kiépítése.

A fejlesztés fontosabb adatai A beruházás nagysága: 780 millió Ft KEOP pályázati támogatás: 329 millió Ft MFB beruházási hitel: 315 millió Ft Önerő: 136 millió Ft

A fejlesztés fontosabb műszaki adatai I. Hőteljesítmény: max. 3 MW Tüzelőanyag Közterületről származó faapríték; Kezeletlen fa csomagolóanyag apríték; Energiaültetvényekről származó faapríték; Erdészetekből származó vágási apríték; Kazán hatásfok: 85 % Távhővezeték hossza: 0,85 km Üzemidő: 5.500 óra/év

A fejlesztés fontosabb műszaki adatai II. Évi közel 1.000.000 m3 földgáz kiváltására van lehetőség. A fejlesztésnek köszönhetően 50.000 t CO2 kibocsátás elkerülés érhető el (20 éves életciklus alatt). Keletkező maradékanyag (hamu) kb. 90 tonna/év.

Levegőtisztaság-védelmi adatok

A fejlesztés globális értékei A fejlesztés megújuló energiaforrást hasznosít, így hozzájárul az ellátásbiztonság növeléséhez, hiszen csökken a gázfüggőség. A korábban hulladéklerakóba kerülő, vagy egyszerűen lebomló másodnyersanyagok felhasználásával takarékoskodni lehet a természeti erőforrásokkal és csökkenthető az klímaváltozást okozó üvegházgáz kibocsátás. A fejlesztés mintaként szolgálhat más hazai megújuló energiát hasznosító távhő fejlesztéshez.

A fejlesztés lokális értékei A fejlesztés kizárólag hazai alapanyagok hasznosítására épül. A fejlesztés helyben munkahelyet teremt (beruházás és üzemeltetés, beszerzés). A fejlesztés lehetőséget ad arra, hogy jelenlegi áron ne kerüljön kifizetésre 100 millió forint a földgázért más ország nemzetgazdaságát erősítve, hanem helyben, hazánkban lehessen visszaforgatni 50 millió forintot az apríték megvásárlásával. A fejlesztés megvalósításával a gáz alapon szolgáltatott hőárhoz képest költségmegtakarítás érhető el.

Tanulságok, tapasztalatok Társadalmi párbeszéd fontossága Fűtőmű vs. erőmű; Gőz vs. füst; Biomassza vs. hulladék; Technológiai fegyelem fontossága, különösen a biomassza fűtőanyag tekintetében. Távhőtermelői működési engedélyezési eljárás és az új belépők esetén a hatósági ármegállapításnak az összehangolása szükséges az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében. Kiszámítható szabályozási környezet, figyelemmel a beruházások várható megtérülési idejére.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket! www.bioenergy-miskolc.hu