Túlélés a KÁT Rendszer megszűnése után ,avagy hogyan alakítsuk át a Kapcsolt Erőműveket hosszútávon fenntartható energiaipari működésre Eger, 2011. május.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
VIRTUÁLIS ERŐMŰ MEGOLDÁS
Advertisements

S ZOFTVERSZOLGÁLTATÁSOK : B ILINCS VAGY S ZABADULÁS ? Zsoldos Sándor IPR-Insights Consulting & Research.
1 Előrejelzések a villamosenergia- igények és -források alakulásáról, a rendelkezésre álló technológiákról Dr. Tombor Antal elnök-vezérigazgató MAVIR Rt.
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
Energiaköltségek optimalizálása
Állóeszköz-gazdálkodás
Villamosenergia-piac
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Depóniagáz, mint üzemanyag
Megújuló energiaforrások Napenergia hasznosítása
GREEN projekt vezetője
Út a napenergia hasznosítás felé, avagy sikerek és nehézségek az önkormányzatokkal való együttműködésben.
Tartalom Megújuló energiaforrások a távfűtésben és decentralizált rendszereknél Pályázati lehetőségek Egy biomassza alapú távhő projekt bemutatása.
VÁLSÁGÁLLÓ PORTFÓLIÓMENEDZSMENT KILÁTÁS A ‘B’ ÉPÜLETBŐL május 11. Sellyey Tamás, Indotek Group.
• országos program vállalatok és intézmények energiahatékonyságának növelésére • védnökök, műszaki tudományos partnerek, gazdasági-társadalmi partnerek.
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
Közmű tulajdon Önkormányzat – önkormányzati törvény – alapfeladat – ellátási kötelezettség – üzemeltető kiválasztása Állam – regionális rendszerek – Vízgazdálkodási.
KÖTELEZŐ ÁTVÉTELI MÉRLEGKÖR
Virtuális erőművi megoldások kapcsolt termelőknek a KÁT alatt és után.
Kiserőművek bevonása a rendszerszintű teljesítményszabályozásba
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
XXXI. FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferencia Tűzifa hiány? Dobogókő November 08. Jung László EGERERDŐ Zrt. vezérigazgató-helyettes.
Fosszilis vs. megújuló Gazdaságossági szempontok
A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége szervezésében az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő Zrt. támogatásával TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSI KONFERENCIA ÉS KIÁLLÍTÁS.
A villamos kapacitás fejlesztése hazánkban
A távhőszolgáltatás időszerű (hatósági) kérdései
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
MEGÚJULÓ, ZÖLDENERGIA FORDULAT Hungary after 2014: A new path for sustainable growth Szabó Imre, január 23.
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
Photovoltaikus kiserőművi rendszerek jelene és jövője Magyarországon
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Néhány szó a földgáz piacról
) 27/07/2014 A befektetői tőke szerepe a távhőszolgáltatás fejlesztésében Fernezelyi Ferenc Kereskedelmi igazgató Dalkia Energia Zrt. MaTáSzSz konferencia.
LAKATOS TIBOR igazgató Visegrád, november 5-6. Biomassza a távhőben, termeljünk-e villamosenergiát?
Kapcsolt energiatermelés az új szabályozási környezetben Rudolf Viktor elnök, MKET Távhőszolgáltatási konferencia MaTáSzSz május Pécs.
Távhő-termelők helyzete a hatósági hőár megállapítás után
TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSI SZAKMAI NAPOK Visegrád november A TÁVHŐSZOLGÁLTATÁS JÖVŐJE AZ ÚJ ENERGIASTARTÉGIA TÜKRÉBEN Csonka Tibor vezérigazgató É.
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
Bioenergia hasznosítás támogatása a METÁR-ban – Az új támogatási koncepció Barts Gábor piacelemző Közgazdasági Elemző és Fenntartható Fejlődés Osztály.
Biomassza Bajnokság Magyarországon Kovács Emese ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ „Biomasszát fenntarthatóan” c. Konferencia Gödöllő,
Geotermikus erőművek létesítésének lehetőségei Magyarországon
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
Horváth J. Ferenc, elnök Magyar Energia Hivatal Energiakonferencia Budapest Mariott Hotel, január 20. A VILLAMOSENERGIA- ÉS A FÖLDGÁZ-PIAC.
MVM Trade portfoliója 2009-ben
Horváth J. Ferenc, elnök Magyar Energia Hivatal GAZDASÁGI BIZOTTSÁG Energetikai Albizottság Budapest, december 14. A VILLAMOSENERGIA-ÁRKÉPZÉS RENDSZERE.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
A piacnyitás sikeressége
Bercsi Gábor: A kapcsolt energiatermelés hazai helyzetének áttekintése; Cogen Day, április 25.; 1/37 Kapcsolt energiatermelés hazai helyzetének áttekintése.
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és a minőségi üzletvitel érdekében.
Energetikai gazdaságtan
Paksi atomerőmű. A paksi atomerőmű Magyarország egyetlen atomerőműve. Épült: Alapkiépítés: 1760 MWe.
Decentralizált energiaellátás
MIT TEHETÜNK A GÁZFÜGGŐSÉG CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN?
Dr. Bárány Gábor erdőgazdálkodási osztályvezető
Fetter István Kereskedelemfinanszírozás és EU Szolgáltatások vezető CIB Bank Zrt. EU támogatások finanszírozása és ezen túlmutató pénzügyi szolgáltatások.
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és a minőségi üzletvitel érdekében.
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és
Az alternatív energia felhasználása
A biomassza felhasználása II.. A biomassza felhasználása II. (tendenciák) EU tendenciák Hazai elképzelések –Lakossági elfogadottság –NCST –Energiafajták.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
Város energetikai ellátásának elemzése
A megújuló energiaszabályozás növekvő szerepe a magyar energiarendszerben „Mivel pótolhatók a következő évtizedben kieső erőművi kapacitásaink?” GAZDÁLKODÁSI.
Háztartási méretű kiserőmű (HMKE) Jogszabályi keretek, műszaki feltételek előadó: Harsányi Zoltán E.ON Műszaki stratégiai osztály.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
„Erre van előre” Magyarország energetikai jövőképe Dr. Munkácsy Béla adjunktus (ELTE TTK)
Dr. Stróbl Alajos (ETV-ERŐTERV)
A VEOLIA pécsi erőműve a körkörös gazdasági modell tükrében
ELMŰ Hálózati Kft. ÉMÁSZ Hálózati Kft.
Előadás másolata:

Túlélés a KÁT Rendszer megszűnése után ,avagy hogyan alakítsuk át a Kapcsolt Erőműveket hosszútávon fenntartható energiaipari működésre Eger, 2011. május 16.

A Távhő és a Kapcsolt Erőművek A Távfűtésre felhasznált hőenergia 40-60%-át a Kapcsolt Erőművek adták – nagy részben földgáz bázison. A Kapcsolt Erőművek átlagosan 25-50% árelőnyt biztosítottak a Távhő Szolgáltatóknak az alternatív Gázkazános megoldásokkal szemben. A Kapcsolt Erőművek a KÁT Rendszerben kapott villamos energia (11 HUF/kWh) ártámogatás 40-60%-át az önköltség alatti hőenergia ár formájában továbbadták a Távhő Szolgáltatóknak. A z elmúlt 10 évben Távhő Szolgáltatók a fenti feltételek szerinti termelési struktúrára alapozták a távhőszolgáltatást.

Mi is történik most !!?? A KÁT megszűnésével és a hőenergia árak befagyasztásával a Kapcsolt Erőművek negatív árrést pénzügyi fedezetet fognak termelni – az erőmű-üzemeltetési és általános költségek előtt is. A Kapcsolt Erőművek leállása drasztikusan fogja növelni a Távhő Szolgáltatók hőenergia költségét . A földgáz piaci trendjei 3.000 HUF/GJ feletti földgáz árat indukálnának – ami 4.500 HUF/GJ hőenergia díjat, és 6.000 HUF/GJ feletti Távhő árat jelenthet. …ha minden így marad akkor a SZÁMLA - 80-90 milliárd HUF lesz, amit valakinek ki kell fizetni

Ki fizeti a Számlát ? Hőenergia Ártámogatási Rendszer és vagy az „Olcsó” Gáz .végül ezt a számlát a fogyasztók fizeti, csak az a kérdés melyik fogyasztói csoportok !! Kapcsolt Erőművek – amennyiben termelnek…..!!?? A Távhő Szolgáltatók – Önkormányzatok – ha más nem, akkor nekik mindenképpen fizetni kell…!! Távhő Fogyasztók - ??? ..de lehet a „számla” nagyságát csökkenteni hosszú távon és fenntartható módon… ….. a számla csökkentés módja: A távhő termelés struktúrájának átalakítása A távhő fogyasztók körének intenzív bővítése

Távhőtermelés Struktúrájának Átalakítása A Kapcsolt Erőművek üzemeltetésének átalakítása annak érdekében, hogy a Kapcsolt Erőművek a villamos energia piacon versenyképesen jelenhessenek meg - Virtuális Erőmű Megoldások. Új megújuló energiára épülő (elsősorban biomassza) Fűtőművek létrehozása. a régi Gázkazánok cseréje és új Hőtároló Rendszerek telepítése. Új Hőenergia Mix: Biomassza Fűtőmű (és, vagy más megújuló energia) – 70% Kapcsolt Erőmű – 20% Gázkazán - 10%

Villamos Energiaipar – 2010. A magyar Villamos Energia Rendszer napi minimum igénye átlagosan 4.500 MW – amelyet a KÁT Rendszer megszűnése előtt: 1) Atomerőmű – 1860 MW; 2) KÁT Rendszer (Kapcsolt+Megújuló) – 1703 MW; 3) Mátra (Szén) & Import & Egyéb Fosszilis Nagyerőmű szállított – 930 MW – Megjegyzés mélyvölgy időszakban és a szélerőművek alacsony kiterheltségénél a 3) kategória 600-800 MW kapacitása emelkedett. A magyar Villamos Energia Rendszer napi maximum igénye átlagosan 6.500 MW, amely a Mavír előrejelzései alapján évente 100 MW-al emelkedik és 2025.-re eléri a 8000 MW-ot . Ennek megfelelően a következő 10-15 évben 4 – 5.000 MW villamos kapacitást kell létesíteni Magyarországon. Már rövid távon 3-5 éven belül jelentős hiány lesz jól szabályozható decentralizált villamos energiatermelő kapacitásokból.

Hőenergia Felhasználás - 2010 Magyarországon a fejlett EU országokhoz képest nagyon alacsony a Távhő, de a Kapcsolt Termelés aránya is. A Megújuló energiaforrások aránya félrevezetően magas – valójában az egyedi fűtéssel rendelkező elsősorban vidéki lakosság tűzifa felhasználása miatt. Mind a magas hatékonyságú megújuló energiaforrásokra épülő egyedi hőszolgáltatások, mind a távhőszolgáltatások területén több 100 milliárd HUF nagyságú piaci lehetőségek vannak

Távhőtermelés és Szolgáltatás - 2010 Míg a villamos energia termelésben a KÁT Rendszer „csak” 11,4%al részesedik, illetve rövid távon könnyen kiváltható, addig a hőenergia termelésben a 31%-os arány jelentős és azonos teljesítőképességű kapacitásokkal nem váltható ki. A fentieknek megfelelően a KÁT-ra jogosult Kapcsolt Erőművek „kiváltása” nem csak a távhő ár szempontjából, hanem technológiai és ellátás-biztonsági szempontból is elengedhetetlen. Ennek megfelelően a következő 3-5 évben szükséges lesz a Távhő Szektor intenzív Fejlesztési Programját végrehajtani.

Kapcsolt Energia Termelés – 2010. A KÁT Rendszer megszűnése után a multinacionális vállalatok tulajdonában lévő Kapcsolt Erőművek stratégiai döntés alapján fognak kapcsolódni az adott vállalatcsoporthoz tartozó villamos energia kereskedőhöz. 551 MW kapacitásnak – ami a KÁT Rendszerben működő Kapcsolt Erőművek mintegy 40%-a – a villamos energia szabad piacán kell az értékesítését megoldania. A fentiekben meghatározott Kapcsolt Erőmű Portfolió a KÁT Rendszerben 1,7 TWh villamos energiát, és 6,8 PJ hőenergiát értékesített.

Kapcsolt Energia Termelés – KÁT Rendszerben és a Szabad Piacon. A Kapcsolt Erőmű termelése, illetve bevételei mintegy 40-45%al fognak visszaesni a KÁT Rendszer megszűnése után. A jövőben a hőenergia bevétek aránya megnő és már a bevételek több mint harmadát fogják adni. Várhatóan egyes Kapcsolt Erőművek nem tudják a csökkenő bevételek mellett tevékenységüket fenn tartani – ennek megfelelően az Erőművek 25-50%-a átmenetileg, illetve egy részük véglegesen leállhat.

A Kapcsolt Energia Termelés Kihívásai a KÁT Rendszer után A Kapcsolt Erőművek a KÁT Rendszerben a hőenergia igényekre lettek méretezve és a havi termelésüket a jogszabályokban megadott energetikai hatásfok tartása mellett a mindenkori hőenergia igények határozták meg. A megtermelt villamos energia ugyan menetrendezésre került, de a valós piaci kereslettől függetlenül került a villamos energia hálózatba. A KÁT Rendszer megszűnése után a Kapcsolt Erőművek termelését át kell állítani villamos energia vezérelt üzemmódra – Ennek megfelelően a hőenergia termelést kizárólag az fogja meghatározni, hogy melyik órában és mennyi villamos energiát lehet értékesíteni a szabad piacon. A Kapcsolt Erőművek villamos értékesítésére alapvetően két alternatíva adott: a telephelyen belüli On-Site Értékesítés - elsősorban az ipari, intézményi és kereskedelmi projekteknél. általában a beépített villamos kapacitás meghaladja a helyi igényeket, így a megfelelő kihasználtság miatt Off-Site értékesítés is szükséges. a közvetlen fogyasztói igények kielégítéséhez szükséges műszaki megoldások 15-30 millió HUF beruházást igényelnek – emellett általában a fogyasztók csak egy éves szerződést kötnek és a beruházások ennyi idő alatt nem térülnek meg. Telephelyen kívüli Off Site Értékestés : a Kapcsolt Erőművek 82%át kitevő távhő projektek egyedüli alternatívája az egyedülálló projektek lehetőségei korlátozottak – méret problémák és kiegyenlítés hiánya. Új erőműmenedzsment igények - szoftver, hardver, humán. Az Üzemeltetés és karbantartás nem engedi meg a kényelmes KÁT feltételeket.

Termék Kategóriák a Villamos Energia Piacon A KÁT rendszer megszűnése 11,00 HUF/kWh „veszteséget jelent a Kapcsolt Erőműveknek – ez olyan mintha azonos költségszínvonal mellett elvesztenék a bevételeik egyharmadát.. A VPP Megoldás a kieső KÁT Bevételeket pótolni nem tudja, de jelentős mértékben csökkenti igen.

Termék Kategóriák a Villamos Energia Piacon a Greenergy VPP több mint 4,00 HUF/kWh árelőny biztosít csak értékesítési oldalon ( HUPX árak nem tartalmazzák a kiegyenlítő energia költségét míg a Greenergy VPP ára igen)

Kapcsolt Kiserőmű Bevétel és Költség struktúrája A VPP Megoldás legalább 6,00 HUF/kWh árelőnyt jelent az „Egyedül megpróbálom” helyett: Magasabb villamos energia árbevétel Alacsonyabb Gázköltség Alacsonyabb Üzemeltetési és Általános Költségek

A Virtuális Erőmű Rendszer Működése Diszpécser rendszer A Szabad Piac HUPX MAVÍR Kereskedők Megrendelés - Menetrend Értékesítés Virtuális erőmű Diszpécser Rendszer VPP 1. VPP 2. VPP n. Termelés Megrendelés – Allokált Menetrend Diszpécser rendszer Erről az egyszerű elvi sémáról már az előző előadásokban volt szó, én tulajdonképpen ennek a középső zöld szaggatott vonallal jelzett területnek a technikai hátterét szeretném bemutatni, valamint azokat a szempontokat, amiket egy erőmű csatlakozásánál mindenképpen figyelembe kell venni. Érdekes, bár talán nem meglepő, hogy ezekkel a színes nyilakkal jelzet kommunikációs irányok a diszpécser rendszer és az erőművek vonatkozásában sokkal komolyabb infrastruktúrát igényelnek, mint a diszpécser rendszer és a kereskedelmi kapcsolatok irányába. Míg utóbbi sok esetben kimerül egy email váltásban (ez alól a MAVÍR azért kivétel), addig előbbi komoly online adatgyűjtést és ezt támogató kommunikációs kapcsolatokat jelent. Termelés E1. E2. E3. E4. E5. En.

A Virtuális Erőmű Rendszer Működése Értékesítés: A VPP egyidejűleg több értékesítési csatornán keresztül is értékesít: Szabályozható kapacitás Kereskedőknek; Kiegyenlítő Energia Mavír-nak; Sztenderd Termékek HUPX-on. VPP Erőműegységek Kialakítása: a VPP Erőműegységeit a különböző értékesítési szerződések és az egyes egyedi erőművek képességei és termelési alapfeltételei szerint kerülnek kialakításra - A VPP Erőműegységei havonta újraallokálhatóak– Szabályok előrejelzése viszont negyedéves szinten történnek: Energia díjra (Villamos + Hőenergia) való optimalizálás Kapacitás kihasználtságra való optimalizálás A VPP „mindig” rendelkezik belső kiegyenlítő kapacitással – ennek megfelelően a VPP a kiegyenlítő energia költségeit jelentősen tudja csökkenteni, így a szállítási pontossága nagyon magas (kisebb mint 1% menetrendi eltérés) A VPP rendelkezik minimum kapacitás kihasználtsággal – amelynek mértéke „rugalmasan” alakítható – 15%-30% A VPP Erőműegységeken belül a menetrend; az értékesítés és termelés, illetve az elszámolás a VPP tagok számára „nyilvános”.

A Virtuális Erőmű Management Szolgáltatás Villamos Energia Értékesítése: A VPP biztosítja a lehetséges értékesítési csatornák legoptimálisabb kihasználását a kereskedelmi szerződéseken keresztül és ennek alapján biztosítja a valódi idejű kereskedelmi igények és a termelés közötti megfelelőséget. Földgáz Beszerzés: A VPP biztosítja a mindenkori termelésnek megfelelő földgáz beszerzését és a földgáz értékesítési menetrendnek megfelelő allokálását. Erőmű Üzemeltetési Menedzsment Szolgáltatások: Teljes körű üzemeltetési menedzsment – nem beleértve: Egyes esetekben a helyi kezelői feladatok ellátása Könyvelési és pénzügyi szolgáltatásokat Adófizetéseket Kapcsolattartás tulajdonosokkal és pénzintézetekkel Kulcsfontosságú a kapcsolt hőenergia termelés összehangolása a hőszolgáltatást biztosító más termelési technológiákkal. Gázmotor Szerviz és Karbantartás: Teljes körű tervszerű kis és nagy- karbantartás Hibaelhárítás

A Virtuális Erőmű Management Szolgáltatás Díjai VPP Alapszolgáltatás: Villamos Energia Értékesítés + Földgázbeszerzés_ 0,5 – 2,00 HUF/kWh Jutalék alapú díj a ténylegesen elért villamos energia bevételek alapján – az elszámolás nyitott könyv elve szerint történik. Erőmű Üzemeltetési Menedzsment Szolgáltatások: 0,5 – 1,00 HUF/kWh Havi fix díj = alapdíj + mozgódíj erőműmérethez igazítva Anyagköltségek és szolgáltatási díjak tényleges beszerzési áron Gázmotor Szerviz és Karbantartás : +/- 2,00 HUF/kWh Havi Alapdíj + Mozgódíj tényleges üzemóra alapján Hibaelhárítások anyagköltsége tényleges beszerzési listaáron Nagykarbantartás külön árajánlat alapján

A Virtuális Erőmű Management Szolgáltatás A VPP Management Szolgáltatásokat a Greenergy Diszpécser Központ működtetése alapján 0-24 órában az év minden napján azonos szolgáltatási tartalommal végzi A Greenergy a VPP Management Szolgáltatásokat a VPP tagok számára összehangoltan egy felelősségi körben végzi. A VPP Management Szolgáltatás egy Értéknövelt Szolgáltatás, ahol a VPP tagok az alternatív megoldásokhoz képest többletbevételre tesznek szert – 6,00 HUF/kWh – és ez a többlet bevétel kerül megosztásra a VPP Management Szolgáltatásokat nyújtó Greenergy és a VPP Tagok között. A VPP Management Szolgáltatás olyan értékesítési lés költségoptimalizálási lehetőségeket is biztosít a VPP Tagok számára amelyet egyedül lehetetlen „igénybe venni”. A VPP Management Szolgáltatás nemcsak a KÁT Rendszer megszűnése után a túlélést biztosító eszköz, hanem a hosszú távú fenntartható versenyképességi alapeszköz a decentralizált Kapcsolt Kiserőművek számára

A „Túlélés” és a fenntartható Jövő alapjai TÚLÉLÉS és JÖVŐ Virtuális Erőmű – VPP – Megoldások létrehozása és Üzemeltetése Hőenergia Termelési Technológia Átalakítása – Új Projektek Fejlesztése ÚJ HŐENERGIA TERMELÉSI PROJEKT MODELL Kapcsolt Kiserőmű-egység (földgáztüzelés) – 20% Biomassza Fűtőmű – opcionálisan: CHP egység – más megújuló energiaforrásra épülő termelőegységek (biogáz, geotermikus energia) – 70% Magas Hatásfokú Gázkazánok és Hőtároló Egységek – 10%