Fónai Mihály: A jogi-és igazgatási képzési területen végzettek elhelyezkedésének presztízs-szempontjai Frissdiplomások 2010 Műhelykonferencia - 2011. február.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Bérek, adók és transzferek” szakmai konferencia
Advertisements

1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Az időjárás és éghajlat
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
2003. január Tanulói munkaterhek. A kutatás módszere  Válaszadók: 2700 tanuló és szüleik (elsősorban az édesanya)  Kérdezés módja: személyes interjúk.
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
A TAO támogatási rendszer Magyar Labdarúgás Fóruma
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Havonta új katalógussal jelentkezünk!
Pályakezdők munkával való elégedettsége Kiss Paszkál ELTE PPK Társadalom- és Neveléspszichológiai Tasznék.
TÁMOP 4.1.1/A-0/2/KMR TÁMOP 4.1.1: első intézményi pályakövetési eredmények, tapasztalatok A BCE 2005-ben végzett hallgatóinak 5 éves „jubileumi”
a szülői elégedettségmérés legfontosabb eredményeiről
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
„Alacsony státusú szakok” – Kísérlet a diplomák munkaerő-piaci értékkülönbségeinek alternatív magyarázatára Kiss László Projekt megnevezése: Felsőoktatási.
A MARKETING GYAKORLATA A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN Kuráth Gabriella Pécsi Tudományegyetem november 4.
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
ISKOLÁK Az iskolai oktatásban 48 olyan intézmény vesz részt, ahol a komi- permják nyelvet anyanyelvként lehet tanulni. Ez 38,1%-a az iskolák összes számának.
1 FELVÉTELI A KÖZÉPFOKÚ ISKOLÁKBAN A 2008/2009. TANÉVBEN 1 Oktatási Hivatal.
A tételek eljuttatása az iskolákba
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
A JAPÁN FELSŐOKTATÁSI RENDSZER Paál Balázs
A Pécsi Tudományegyetem eredményei a Diplomás Pályakövetési Rendszer első évében DPR Szakmai fórum Pécsi Tudományegyetem április 12. Veroszta Zsuzsanna.
Mobilitási hajlandóság a Közép-magyarországi régióban
Az építőipar fejlődése és válsága Dél-Dunántúlon.
A DEBRECENI EGYETEM HALLGATÓI VONZÁSKÖRZETE Németh Szabolcs – I. éves PhD hallgató DE-AGTC.
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Hallgatói elégedettség mérésének előzetes eredményei Polgár J. Péter – Kovács Ernő.
Iskolai életutak az alacsony végzettségűek körében
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
A munkaerőpiaci képzési és átképzési programok eredményességének vizsgálata regionális és kistérségi vetületekben MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi.
Chrappán Magdolna DE BTK Neveléstudományok Intézete.
Friss diplomával a munkaerőpiacon DPR Szakmai Nap III. - Diplomás pályakövetés - nemzetközi és hazai gyakorlatok június 10. Budapesti Corvinus Egyetem.
Társadalmi háttér és mobilitás Educatio – DPR Február 8. Budapest.
Reál diplomával a munkaerőpiacon Diplomás kutatás 2010.
Vándorló diplomások, diplomáért vándorlók Frissdiplomások kötetbemutató Budapest, március 7. Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások.
Veszélyes webes világ? Aggódnak-e a szülők gyermekük internethasználata miatt?
A keringési rendszer megbetegedései okozta halálozás.
szakmérnök hallgatók számára
A nyelvi identitás alakulása egynyelvű svéd és kétnyelvű finnországi családokban.
A évi demográfiai adatok értékelése
A évi demográfiai adatok értékelése
A szemcsehatárok tulajdonságainak tudatos módosítása Szabó Péter János BME Anyagtudomány és Technológia Tanszék Anyagvizsgálat a gyakorlatban (AGY 4) 2008.
A szemcsehatárok tulajdonságainak tudatos módosítása
Az internetes ismerkedés hatása a homofíliára Lőrincz László Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézet
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
Változások a család és a munka szerepében és megítélésében Pongrácz Tiborné „Nők a családban, a munkahelyen és azon túl – Közép-európai együttműködés a.
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Az egyenlő bánásmód érvényesítése és a társadalmi.
Gyorsjelentés a Kulturális Központok Országos Szövetsége tagintézményeinek felméréséről Kecskemét,
Kutatási eredmények és fehér foltok a migránsok munkaerő-piaci beilleszkedésének kutatásában Kováts András MTAKI.
Tanulói utánkövetés 2009/2010. A 2009/2010-es tanévben iskolánkban 210 tanuló végzett. 77 fő a szakközépiskola valamelyik tagozatán 133 fő szakmát szerzett.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
GAZDASÁGI ADOTTSÁGOK ÉS FEJLŐDÉSI IRÁNYOK A délkelet-európai országok Novák Tamás MTA – VKI május 16.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
2011/2012 tanév félévi statisztikai adatai. Hiányzások, mulasztások a tanév során (az első 20) Osztály Egy főre eső igazolt órák száma Egy főre eső.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Fónai Mihály – Márton Sándor A tehetséggondozó program hallgatóinak professzió-képe – egy sokváltozós modell- magyarázat lehetséges elemei – május.
Statisztikák. TáTK-n végzettek munkaadó cégformája szerint (ELTE Diplomás pályakövetés adatai 2010)
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet1 Fehérvári Anikó Munkapiaci elvárások FSZ- és BA-hallgatók körében ONK november.
Felnőttképzés és felnőttoktatás a felsőoktatásban Fekete Ilona Dóra Eger 2011.
Általános iskolások pályaválasztása 2014
Előadás másolata:

Fónai Mihály: A jogi-és igazgatási képzési területen végzettek elhelyezkedésének presztízs-szempontjai Frissdiplomások 2010 Műhelykonferencia február 8. -

Hipotézisek Első hipotézisem a jogász szakmák (kisebb mértékben a közigazgatási szakemberek) magas társadalmi presztízsére és hivatásrendi jellegére vonatkozó állítások, és az empirikus kutatások eredményei alapján az, hogy a joghallgatók társadalmi rekrutációjukat tekintve magas státuszú családokból érkeznek. Állításomat a szülők iskolai végzettségével, a családok lakóhelyével, valamint a hallgatók középiskolai életútjára (a szerkezetváltó iskolák magas arányára) vonatkozó eredményekkel tesztelem. Második hipotézisem szoros kapcsolatot mutat az elsővel: azt várom, hogy a hallgatók professzió-képére a jogász szakmák magas presztízsének az elfogadása a jellemző – ez már hallgató korukban is érvényesül, ami a professzióra vonatkozó társadalmi vélekedéseken, és sztereotípiákon alapul, így hozzájárul a szakmai szocializációs folyamatokhoz is. Hipotézisemet a hallgatói motiváció kutatás diplomás foglalkozási csoport rangsorával, a család anyagi helyzetével, valamint az elégedettségi mutatókkal vetem egybe. Harmadik hipotézisem az elhelyezkedés presztízs szempontjaira vonatkozik: a hallgatók arra törekszenek, hogy a jogász szakmákon belül a magasabb presztízsű szakmákban helyezkedjenek el. Azt is várom, hogy az elhelyezkedési stratégiákat és mintázatokat jelentős mértékben alakítja a regionalitás, valamint a hallgatók szüleinek a társadalmi státusza. Állításaimat a hallgatói motivációs kutatás és a végzett hallgatók körében folytatott kutatás eredményeivel vetem össze. 2

Társadalmi rekrutáció – a szülők iskolai végzettsége a megkérdezettek 14 éves korában IgazgatásszervezőJogász Anya iskolai végzettsége Apa iskolai végzettsége Anya iskolai végzettsége Apa iskolai végzettsége 8 általános alatt4,30,4 8 általános14,35,86,64,3 Szakmunkásképző, szakiskola 20,037,78,614,0 Szakközépiskola, technikum 22,929,019,526,8 Gimnázium25,77,219,510,9 Főiskola10,014,525,716,7 Egyetem (tudományos fokozat nélkül) 2,95,815,221,0 Egyetem, tudományos fokozattal 0,0 4,76,2 3

Családtagok iskolai végzettségi szakterületének és foglalkozásának kapcsolódása a megkérdezettéhez (százalékban) IgazgatásszervezőJogász Az iskolai végzettség szakterülete Munkája, foglalkozása Az iskolai végzettség szakterülete Munkája, foglalkozása Anya5,79,914,010,9 Apa5,7 12,111,7 Bármelyik nagyszülő 2,94,27,06,2 Bármely testvér11,410,15,17,0 4

Jogi kari hallgatók lakhelyének típusa 14 éves korukban (százalék) DE ÁJKELTE ÁJKPPKE JÁKSZTE ÁJK Főváros1,024,549,02,0 Megyeszékhely, megyei jogú város 35,032,48,043,0 Egyéb vidéki város36,022,527,039,0 Község28,020,616,0 5

Jogi kari hallgatók édesanyjának iskolai végzettsége a hallgatók 14 éves korában (százalék) DE ÁJKELTE ÁJKPPKE JÁKSZTE ÁJK 8 általános2,0 1,05,0 Szakmunkásképző, szakiskola 12,06,91,08,0 Szakközépiskola, technikum 19,014,99,025,0 Gimnázium20,08,952,015,0 Főiskola27,031,729,024,0 Egyetem (tudományos fokozat nélkül) 18,035,68,018,0 Egyetem, tudományos fokozattal 2,0--5,0 6

Jogi kari hallgatók édesapjának iskolai végzettsége a hallgatók 14 éves korában (százalék) DE ÁJKELTE ÁJKPPKE JÁKSZTE ÁJK 8 általános3,0--4,0 Szakmunkásképző, szakiskola 18,211,83,020,0 Szakközépiskola, technikum 27,320,638,031,0 Gimnázium11,15,917,09,0 Főiskola17,221,629,013,0 Egyetem (tudományos fokozat nélkül) 21,234,312,019,0 Egyetem, tudományos fokozattal 2,05,91,04,0 7

8

Diplomás szakmák anyagi megbecsültsége (az első és a második helyen említett szakmák – az említések százaléka az egyes szakmák szerint) Rangsorolha- tó szakmák Gazdasági menedzser Gépészmér- nök InformatikusJogászOrvosVillamos mérnök Jogász40,940,155,547,849,142,5 Közgazdász32,727,933,346,761,932,4 Informatikus45,534,522,240,942,742,5 Műszaki mérnök 46,660,818,531,327,458,3 Orvos24,229,766,625,311,827,1 9

Diplomás szakmák társadalmi megbecsültsége (az első és a második helyen említett szakmák – az említések százaléka az egyes szakmák szerint) Rangsorolha- tó szakmák Gazdasági menedzser Gépészmér- nök InformatikusJogászOrvosVillamos mérnök Jogász52,139,944,475,460,946,1 Közgazdász23,716,918,520,611,69,7 Informatikus7,19,27,42,62,55,3 Műszaki mérnök 27,133,23,710,710,432,4 Orvos67,964,777,771,385,274,4 10

A munkahelyek presztízse (említések száma) 1. legelismertebb2. legelismertebb3. legelismertebbLegkevésbé elismert Igazgatás- szervezők JogászokIgazgatás- szervezők JogászokIgazgatás- szervezők JogászokIgazgatás- szervezők Jogászok Egyetem, főiskola Kutatóinté- zet Bíróság Ügyészség Ügyvédi iroda Közjegyzői iroda Államigaz- gatás Önkor- mányzati igazgatás Gazdál- kodó szervezetek Civil szervezetek Egyéb Elemszám

A DE ÁJK elsőéves hallgatóinak választásai – milyen tervei vannak a végzés után – az egyes kijelentések megfelelnek-e a terveinek (az adott kijelentést elfogadók aránya, %) Jogász szakosIgazgatásszervező szakosÖsszes elsőéves Közigazgatás, államigazgatás 51,987,970,3 Vállalkozásban alkalmazottként dolgozni 59,270,164,8 Újabb diploma49,365,757,6 EU - s állás53,461,457,4 Külföldön dolgozni46,153,649,9 Közjegyző32,761,947,3 Jegyző29,554,342,0 Rendőr32,746,439,6 Saját vállalkozás41,236,038,6 Ügyvéd53,514,633,8 Adótanácsadó19,341,230,3 Ügyész23,920,422,1 Bíró19,113,116,1 Családi praxisban dolgozni14,214,914,6 N = 235N = 225N =

A végzettek munkahelytípusa (milyen jogászi szakmában dolgozik) Igazgatás- szervezők Jogászok ElemszámSzázalékElemszámSzázalék Egyetem, főiskola11,441,6 Bíróság00,041,6 Ügyészség00,031,2 Ügyvédi iroda00,05723,3 Államigazgatás2434,37731,4 Önkormányzati igazgatás 2535,73313,5 Gazdálkodó szervezetek 710,04116,7 Civil szervezetek11,031,2 Egyéb57,1229,0 Elemszám70100, ,0 13

Összegzés Első hipotézisem a társadalmi rekrutációra és a hivatásrendi jellegre vonatkozott (elsősorban a jogászok körében). Ez a hipotézis igazolódott, hisz a joghallgatók és a végzett jogászok társadalmi rekrutációjukat tekintve közép-és felső-középosztálybeliek, magas a diplomás szülők aránya. Igazolódik a hivatásrendi állításom is, ezt ugyancsak a rekrutáció viszonylagos zártsága mutatja, például a jogász „felmenők” aránya, ami „születési” és „hivatásrendi” jelleget kölcsönöz a vizsgált csoportnak. Második hipotézisem szorosan összefügg az elsővel – maguk a jogász szakos hallgatók és a végzett jogászok is elfogadják a jogászok magas társadalmi presztízsére vonatkozó állításokat, és maguk is ezt gondolják a választott szakról és professzióról. Ezt megerősíti, hogy más szakmák képviselői is meglehetősen kongruens módon látják magas státuszúnak a jogászokat. Ez tovább erősíti a hivatásrendi jelleget, és azt, hogy a világot a hivatásra és a laikusokra osztják. Harmadik hipotézisem magára az alapkérdésre vonatkozott: arra, hogy a hallgatók arra törekszenek, hogy a magas presztízsű jogászi szakmákban, professziókban helyezkedjenek el. Ez a várakozásom csak részben igazolódott, aminek csak egyik oka az elemzett országos kutatások mintaválasztási eljárása, a joghallgatói és végzett jogászi alminta nagysága és például karok szerinti összetétele. A jogászi alminták nagysága alkalmas az általános folyamatok jellemzésére, ami rendkívül ambivalens: a joghallgatók és a végzett jogászok munkakör és szakmai rangsora valamint a tényleges elhelyezkedés mintázatai között lényeges különbségek vannak. E különbségek részben azzal magyarázhatók, hogy csökkenhetett a klasszikus igazságszolgáltatási professziók vonzása, részben azzal, hogy az elhelyezkedés tényleges esélyei és lehetőségei felértékelték azokat a szakmákat és munkaköröket, amelyek egyébként alacsonyabb presztízsűek voltak, különösen igaz ez a (központi) államigazgatási pozíciókra. Maguk az ambivalenciák megmaradtak, ez azt is jelenti, hogy más a jogászi szakmák és munkakörök „ideáltipikus” rangsora, és más a tényleges munkaerő-piaci mintázat rangsora. Azt is vártam, hogy ezek a folyamatok részben megfelelnek a térbeli mozgás, a társadalmi háttér, és a karok ezzel is összefüggő sajátosságainak, ez a feltevésem azonban csak részben igazolódott – valószínű, hogy a válaszolók száma és összetétele mellett a tényleges esélyek és lehetőségek bizonyos mértékig felülírják ezeket (a rekrutációval és a karok pozícióival) összefüggő folyamatokat. 14

Köszönöm a figyelmüket! 15