B arokk, mint művészettörténeti stílus

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Canaletto
Advertisements

A barokk művészet Általános jellemzői Építészet Zene Irodalom
Köves Kaba Kedves Kuruczlányai
Korstílus:minden művészeti ágban megjelent
A XVI – XVIII. SZÁZAD KORSTÍLUSA
A barokk festészet.
Libertás III. forduló. A barokk mint művészettörténeti stílus Ezen stílus elnevözése az itáliai barocco szóbul származik, amely kagylódíszt, vagy nyakatekert.
Rákóczi vitézei Damjanich János Általános Iskola Intézményi Társulás Cibakháza, Nagyrév.
BAROKK Stílustörténeti korszak és korstílus kb tól kb ig
Az érett reneszánsz festészete (A 16. század eleje)
Rodostói kakukkok.
Az ellenreformáció és a barokk
A barokk stílus A 16. század végén a reformációra válaszul megszületnek az ellenreformációs tanok Katonái, a katolikus egyház 1540-ben alapított Jézus.
Pro libertate III. forduló
A romantika irodalmából
A reneszánsz.
A XVII. század korstílusa
Reneszánsz Itáliában született (a renaissance francia szó, újjászületés) A képzőművészetek feladata: -természet kutatása és megismerése -valóság hiteles.
A 19. századi líra átalakulása
A Barokk Építészet A barokk a reneszánsz után következő stílustörténeti korszak és korstílus, amely kb. 1600-tól kb. 1750-ig tartott, és melyre bonyolult.
RENESZÁNSZ FESTÉSZET „A festészet az a művészet, amely arányos vonalakkal és a dolgok természetéhez hasonló színekkel, a perspektíva tényét követve oly.
A MAGYAR BAROKK /50.
Szendrő nevezetességei
Szövetség A B A R O K K.
BAROKK … Örökségünk Rákóczi verseny III.forodulójára
BAROKK.
(XVI. század- XVIII. elejéig)
B A R O K K Lovászi kurucok.
Építészet, szobrászat, festészet
A tiszaháti felkelők prezentációja a barokk stílusról. III. Forduló
A Rákóczi – szabadságharc korának művészettörténeti stílusa, a BAROKK
Kuruc lányok összefognak
A barokk, mint művészeti irányzat
Barokk szobrászat.
Manierizmus (16. sz. közepe és vége)
A velencei érett reneszánsz festészet (16. sz.)
Építészettörténet.
A reneszánsz A szó a fr. renaissance ‘újjászületés’ szóból származik
A XVI – XVIII. SZÁZAD KORSTÍLUSA
A barokk Tyukodi pajtások.
Vígh Xénia: A reneszánsz művészet
műelemzés ELJÁRÁSOK, MÓDSZEREK
Barokk szobrászat.
A barokk, a XVII.sz. korstílusa
Mikes Kelemen 22/C.
A klasszicizmus 24/A.
Kultúra a török hódoltság korában
Diego Rodriguez de Silva y Velazquez
Zenetörténeti korok.
ROMÁN KOR A középkor művészete Készítette: Ecseri István.
Barokk művészet Készítette: Ecseri István.
Ars Sacra Esztergomi Hittudományi Főiskola levelező tagozat
A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag
AZ ÓKORI GÖRÖGORSZÁG MŰVÉSZETE
Román stílus ( XI- XIII.szd.)
A barokk kor K észítette: D eák S zilvia (11.B). T T artalom  Általános jellemzés  Építészet  Képzőművészet  Szobrászat  Festészet  Zene  Irodalom.
M ű vészeti korok szépségei Játékos vetélked ő Kriván Norbert Buzás Kristóf 12.C 12.A.
A barokk. A szó eredete: portugál „barocco” - szabálytalan alakú kagyló, gyöngy korstílus a században előzménye: katolikus megújulás a 16. század.
A román, gótikus és a reneszánsz művészet
BÚTORTÖRTÉNET 1.3.
Poltrona di Proust | 1978 Alessandro Mendini Fiktusz Lilla.
Barokk.
A LIMBOURG TESTVÉREK MINIATÚRÁI
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Barokk.
Előadás másolata:

B arokk, mint művészettörténeti stílus

B arokk jellemzői Olasz barocco szóból ered, jelentése: nyakatekert, kagylódísz, okoskodás 1600 Itáliában alakult ki 1700-ig tartott A reneszánszt felváltó korstílus Stílus jegyei: Díszítettség fokozódása Íves alaprajzú épületek Templomok túldíszítettek Kedveli az aranyozásokat Gazdag oszlopfők Timpanonok Bonyolult minták Gazdag díszítés

É pítészet, szobrászat Legfőbb alkotásai: templomok, Rendkívüli díszítettség, aranyozás, márványdíszítés Alapmotívum a csigavonal, mennyezettre festett kupola belső Szobrok mozgalmasak diszharmonikusak, fény és árnyék hatások nyújtotta illúziók keltési lehetőségek

Festészet Fő témái: bibliai és mitológiai jelenetek gazdagon díszített főúri portrék csendéletek Táj és zsáner képek Jellemzői: gazdag élénk színvilág fény árnyék hatások mozgásban való ábrázolás dinamizmus érzelmek eltúlzott ábrázolása színgazdagság alakok alakcsoportok

A barokk Magyarországon A barokk bázisa Magyarországon a nemesség, a megújult rendi társadalom. Megkésett a polgárosodás és a városiasodás is, megrekedt a 17 században, és a magyar barokk e században kezdődött meg. Periódusai: barokk kezdete kb 1600-tól 1640-ig hősi barokk kb 1640-től 1690-ig kiteljesedés, misztikus barokk kb. 1690-től 1740-ig késői barokk: a rokokó kb. 1740-től 1770-ig

V árak és kastélyok a magyar-barokk jegyében Magyarországon az észak-itáliai és a francia barokk az osztrák közvetítéssel jelent meg a 17 század második felében. A Habsburg befolyás alatt álló királyi Magyarország területén a vár- és építészetben foglalkoztatott észak itáliai, hadmérnökök, építészek tevékenysége jelentős.

K astélyok Az 1700-as évektől a magyar barokk építészet irányítását az olasz mesterektől az osztrákok vették át. Az 1690-es években kapcsolódott be a magyarországi stílusfejlődésben a bécsi barokk nagy mestereinek első nemzedéke. Ráckeve Savoyai kastély Gödöllő Grassalkovich kastély Fertőd Kastély Kerti épületeket komponált bele az építkező a park lévén az egész tájat is, barokk kompozíciós egységbe rendezte.

Barokk festészet és szobrászat A barokk kori magyar festészetet egyrészt a külföldön szerencsét próbáló, itthon munkához csak nehezen jutó mesterek, másrészt az egyházi megrendeléseket elnyerő külföldi festők képei jellemzik. II Rákóczi Ferenc udvari festője Mányoki Ádám. A barokk-szobrászat inkább egyházi mint a világi művészetet tekintve hagyott jelentős műveket az utókorra. Díszes templom belsők, szenteket ábrázoló plasztikák. A világi szobrászat alkotásai jóval szegényesebbek.

Barokk festészet és szobrászat

Barokk a magyarság szolgálatában Történelmi háttere: a feudális erők megerősödése a katolikus ellenreformáció nem csak egyházi hanem főúri művészet is Erős benne a vallásos elem A földi és emberi világot megveti A tömegeke lenyűgözése A Jezsuiták honosították meg Magyarországon