BAROKK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A barokk művészet Általános jellemzői Építészet Zene Irodalom
Advertisements

Köves Kaba Kedves Kuruczlányai
Mindenszentek temploma Pécs
Korstílus:minden művészeti ágban megjelent
A XVI – XVIII. SZÁZAD KORSTÍLUSA
Libertás III. forduló. A barokk mint művészettörténeti stílus Ezen stílus elnevözése az itáliai barocco szóbul származik, amely kagylódíszt, vagy nyakatekert.
Rákóczi vitézei Damjanich János Általános Iskola Intézményi Társulás Cibakháza, Nagyrév.
BAROKK Stílustörténeti korszak és korstílus kb tól kb ig
Reneszánsz Magyarországon
Az érett reneszánsz festészete (A 16. század eleje)
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
Rodostói kakukkok.
Az ellenreformáció és a barokk
A barokk.
A barokk stílus A 16. század végén a reformációra válaszul megszületnek az ellenreformációs tanok Katonái, a katolikus egyház 1540-ben alapított Jézus.
Pro libertate III. forduló
BAROKK MŰVÉSZET (16. sz. vége-18. század )
A reneszánsz.
OSZTÁLYOZÓ VIZSGÁK 9.O. 10.O..
A XVII. század korstílusa
Reneszánsz Itáliában született (a renaissance francia szó, újjászületés) A képzőművészetek feladata: -természet kutatása és megismerése -valóság hiteles.
Reneszánsz festészet RAFFAELLO.
A barokk kezdetei hazánkban
A barokk kezdetei hazánkban
A MAGYAR BAROKK /50.
Hunyadi Mátyás.
Szendrő nevezetességei
Szövetség A B A R O K K.
BAROKK … Örökségünk Rákóczi verseny III.forodulójára
(XVI. század- XVIII. elejéig)
Építészet, szobrászat, festészet
A tiszaháti felkelők prezentációja a barokk stílusról. III. Forduló
A Rákóczi – szabadságharc korának művészettörténeti stílusa, a BAROKK
Kuruc lányok összefognak
B arokk, mint művészettörténeti stílus
A barokk, mint művészeti irányzat
Barokk szobrászat.
Építészettörténet.
(középszintű érettségihez)
A RENESZÁNSZ KULTÚRA MAGYARORSZÁGON
A XVI – XVIII. SZÁZAD KORSTÍLUSA
A barokk Tyukodi pajtások.
Vígh Xénia: A reneszánsz művészet
Barokk szobrászat.
A román kor (romanika) művészete
Ungvár.
A barokk, a XVII.sz. korstílusa
Barokk művészet, sz. fordulójától a 18. sz. közepéig
Kultúra a török hódoltság korában
ROMÁN KOR A középkor művészete Készítette: Ecseri István.
Mátyás templom Készítette: Veszi Viktória.
Barokk művészet Készítette: Ecseri István.
Ars Sacra Esztergomi Hittudományi Főiskola levelező tagozat
Palota Casertában Luigi Vanvitelli olasz építész tervezte Casertában (Nápolytól északi irányban, mintegy 40 kilométrerre) a Burbon III. Károly által.
A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag
Román stílus ( XI- XIII.szd.)
A barokk kor K észítette: D eák S zilvia (11.B). T T artalom  Általános jellemzés  Építészet  Képzőművészet  Szobrászat  Festészet  Zene  Irodalom.
A barokk. A szó eredete: portugál „barocco” - szabálytalan alakú kagyló, gyöngy korstílus a században előzménye: katolikus megújulás a 16. század.
Az ókori Róma művészete. 1. Róma történetének szakaszolása az államformák szerint Királyság (i. e. 8. sz.- i. e. 6. sz.) Köztársaság (i. e. 6. sz.- i.
BÚTORTÖRTÉNET 1.3.
AZ ÓKERESZTÉNY ÉS A BIZÁNCI MŰVÉSZET
Barokk.
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Barokk.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

BAROKK

Építészet A barokk építészet legfőbb alkotásai egyértelműen a templomok. Ezek az építmények rendkívüli díszítettségükkel, aranyozásaikkal,márványdíszeikkel az egyszerű hívőket voltak hivatottak elkápráztatni és ráébreszteni a római katolikus Anyaszentegyház hatalmára és nagyságára. A barokk építészet egyik alapmotívuma a csigavonal volt. A barokk építészek gyakran éltek az illúziókeltés módszereivel, díszítményeikkel, festményeikkel sokszor megnövelték a teret. A világi épületek (paloták) esetében gyakran találkozhatunk mennyezetre festett kupolabelsővel, noha toronnyal nem.

Festészet A barokk festészet az időben lejátszódó cselekményt, a történést akarta bemutatni, még akkor is, ha portrészerűen csak egyetlen alakot, tárgyat, tájat ábrázolt. Megmozgatta a formát s ennek érdekében előszeretettel aknázta ki a fény és az árnyék festői ellentétét.. Elvárás volt, hogy a festmény a képzeletet megragadó, látványos elemekkel fokozza a hatást, ami eléggé meghatározta a témát és az alkotó módszereit. A legismertebb barokk stílusú magyar festő Mányoki Ádám, II. Rákóczi Ferenc portréjának megalkotója.

Szobrászat A barokk szobrok mozgalmasak,gyakran kihasználják a fény-árnyék hatások nyújtotta illúziókeltési lehetőségeket. Mind az építészetben, mind a szobrászatban kiemelkedő alkotó volt a nápolyi születésű Giovanni Lorenzo Bernini. Bernini talán leghíresebb épületegyüttese a római Szent Péter-bazilika kolonádja Legismertebb szobra a Szent Teréz extázisa címet viseli. Az istenélményt ábrázoló szobrot egy titkos ablakból érkező fény világítja meg, és teszi még csodálatosabbá.

A barokk Magyarországon A magyarországi barokk építészet első emléke a Spazzo által tervezett nagyszombati volt jezsuita templom. Elrendezésében a jezsuiták fő templomát, az Il Gesut követi. A jezsuiták nyomán meginduló építkezések emlékei a győri Szent Ignác-templom, a soproni Szent György-templom átépítése és a kassai volt jezsuita templom. A korszak építészei általában olasz mesterek voltak. A magyar barokk templomépítészetre a hangsúlyos tornyok és kapuk, ablakokkal megvilágított, oldalkápolnákkal tagolt középhajó jellemző. A várépítészet az előző század hagyományait követte. Az első barokk kastélyt Esterházy Pál nádor emeltette Kismartonban. A kastélyépítészet azonban csak a török harcok után bontakozott ki. Elsőként Savoyai Jenő ráckevei kastélya épült fel.U alakú alaprajza, mely a díszudvart fogja közre, teljesen eltér a korábbi kastélytípusoktól.

Várak és kastélyok a magyar-barokk jegyében Versailles Esterházy kastély: Fertőd Királyi kastély: Gödöllő Almásy-kastély: Gyula Festetics kastély: Keszthely Savoyai kastély: Ráckeve Draskovich-kastély: Sellye Püspökvár: Győr Siklósi vár: Siklós Tatai vár: Tatabánya

Barokk festészet és szobrászat mozgásban való ábrázolás, dinamizmus gazdag, élénk színvilág fény-árnyék hatások maximális kifejező erejének felhasználása perspektíva-játékok kidolgozott részletek (pl. ruhák redőzete, mellékalakok, háttér, fénysugarak) érzelmek eltúlzott, patetikus ábrázolása (fontosak az arckifejezések) pompa, pátosz és színpadiasság, alakok eltúlzott pózai alakok és alakcsoportok bonyolultan összefonódnak Szobrászat:a hangsúly a világi ábrázolásra került át szenvedélyes mozgás az alakok színpadias beállítása jellemző mélyen árnyékolt ruharedők pillanat varázsának megragadása ötletgazdagság portré szobrászat

Barokk a magyarság szolgálatában 17.század Egyházi próza Veresmarti Mihály: Megtérése históriája Barokk széppróza kezdetei :Lépes Bálint, Hajnal Mátyás Barokk költészet kezdetei:Nyéki Vörös Mátyás Főnemesi udvari irodalom: Zrínyi Miklós, Gyöngyösi István Udvari költészet: pl. Balassa Bálint, Pázmány Miklós Humanista örökségek prédikációk:pl Nagyari József Históriás énekek, vitézi és kesergő líra, szerelmi költészet

VÉGE