SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kistérségek. A kistérségek jellemzői • Abaúj-Hegyköz (legfejletlenebb)  Budaörs (legfejlettebb) *3,4 (komplex mutatóban) (1998-ban *2,7 volt) • 1996.
Advertisements

A Kompetencia és Tanácsadó Központ bemutatása Tóth Zsófia Kata Szociális Szolgáltatásokért Egyesület Pécs, október 28.
Városfejlesztés prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Pályázati információs nap Nyugat-Dunántúl GRIP-IT Kádiné Fülöp Erika Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség - Győr, április 4. -
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete A vidék fejlődését a sikeres programalkotást és megvalósítást veszélyeztető tényezők a as időszakban 2014.
Vargáné Gálicz Ivett PhD hallgató Szent István Egyetem
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
A társadalmi differenciálódás területi jellemzői Magyarországon
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
Legyen jobb a gyermekeknek!
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Az észak-alföldi közép- és kisvárosok feldolgozóipara az ezredfordulón
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
BESZÁMOLÓ A ÉVRŐL Horváth Gyula MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
1 „Esélyteremtés és értékalakulás” „Esélyteremtés és értékalakulás” Az MTA Szociológiai Kutatóintézete és a Somogy Megyei Esélyegyenlőségi Iroda közös.
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Genfi Egyetem, Európai Tanulmányok Intézete A vidékfejlesztés területi és közigazgatási aspektusai a magyar és a.
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A LEADER PROGRAM MINT HELYI PARTNERSÉG KÉRDÉSEI MAGYARORSZÁGON.
MTA Regionális Kutatások Központja A magyar Leader program végrehajtásának fontosabb tanulságai és a nemzetközi együttműködés lehetőségei Dr. Finta István.
Nyugat-dunántúli Régió
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat- Magyarországon konferencia Győr, április 27–28. Az információs társadalom.
A vidéki tér sikertényezői
„New Hungary” Rural Development Programme Győr, április 27–28. Gönczi Zsolt Ügyvezető igazgató A vidék fejlesztésének titka – a civil szerveződés.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Dél-dunántúli Munkaügyi Központ MUNKAERŐ-KERESLETIÉS KÍNÁLATI ELŐREJELZÉSEK HEFOP 1.2. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése kutatási alkomponens.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG LEADER Program a sikeres magyar vidékért Közösség, Összefogás, Tudás.
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
MTA Regionális Kutatások Központja Magyar-szlovák agglomeráció Pozsony környékén - Közszolgáltatás fejlesztési hálózat Pozsony határon átnyúló agglomerációjában.
„New Hungary” Rural Development Programme A Pannónia Kincse LEADER Egyesület AaAa Nyárádszereda, Pannónia Kincse LEADER Egyesület.
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
Kecskemét május 9 – 10. Ligetvári Ferenc DSc Debreceni Egyetem EGYETEMEK, FŐISKOLÁK KÖRNYEZETVÉDELMI OKTATÓINAK V. ORSZÁGOS TANÁCSKOZÁSA A KÖRNYEZETVÉDELEM.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
Településszerkezet, Humán erőforrás Korompai Attila – TFTE 2012 május 31. Budapest.
Duna menti Városok Együttműködési Fóruma Duna térségi programalkotó tanácskozás A Duna Menti Városok együttműködésének aktuális feladatai, javasolt cselekvési.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Pécs Telep-programok Tenczer tamás EMMI SZÜTFFÁT.
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
Norvég Civil Alap A Norvégia, Izland és Liechtenstein által az Európai Unió gyengébben fejlett tagállamainak felzárkóztatásához nyújtott támogatás keretében.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
Okos Jövő Fórum 2015 Smart Future Fórum 2015 Győr A Széchenyi István Egyetem és az Okos Jövő Innovációs Klaszter közös rendezvénye.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája október 14–15. Győr A járműipari beszállítók kapcsolati.
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
KISTÉRSÉG ÉS REGIONALITÁS A KÖZMŰVELŐDÉSI GYAKORLATBAN Pap István Megyei Művelődési Központ, Békéscsaba.
LEADER, Identitás, Sport
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
Előadás másolata:

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon című konferencia Győr, április 27–28. Civil társadalom, mint a sikeres vidék záloga Reisinger Adrienn Széchenyi István Egyetem egyetemi tanársegéd

Az előadás témái Civilek és a vidékfejlesztés: fogalmi/elméleti megközelítések Civilek szerepe a vidékfejlesztésben: európai és hazai politikák Civil szervezetek a Nyugat-Dunántúl rurális térségeiben Településfejlesztési tevékenységet folytató civil szervezetek a Nyugat-dunántúli régió rurális térségeiben

Civilek és a vidékfejlesztés: fogalmi/elméleti megközelítések Civil és nonprofit Vidék Mit értünk fejlesztés alatt? Helyi fejlesztés és vidékfejlesztés Részvétel, részvételi demokrácia – aktív demokrácia Állampolgári részvétel, társadalmi részvétel Partnerség A helyi fejlesztés és a társadalmi részvétel egy lehetséges modellje  Ábra!

A helyi fejlesztés és a társadalmi részvétel egy lehetséges modellje Forrás: Saját szerkesztés

Civilek szerepe a vidékfejlesztésben: európai és hazai politikák „Elvetett magok a rurális jövő számára – rurális politika perspektívái a tágabb Európáért” című konferencia: 2007–2013 vidékfejlesztési perspektívák Közösségen alapuló integrált vidékfejlesztés jellemzői, ismérvei és prioritásai Az Új Magyarországi Vidékfejlesztési Program és a civilek Az FVM civil cselekvési terve 2008–2010 Az Országos Civil Fórum ajánlásai Vidékfejlesztő civilek? A LEADER Program szerepe a vidékfejlesztésben

Civil szervezetek szerepe a fejlesztéspolitikában helyi és területi szinten Források: *1 Fennell – Gavelin – Wilson (2008) alapján saját szerkesztés; *2 Rechniter 1998 alapján saját szerkesztés; Saját szerkesztés

Civil szervezetek a Nyugat- Dunántúl rurális térségeiben

Településhálózat a Nyugat-Dunántúlon, 2007 Forrás: KSH

A szervezetek megoszlása településtípus szerint, 2007 Megjegyzés:1 településre jutó szervezetek száma 1: 500 fő alatt 3,4 2: 500–999 fő 7,4 3: fő feletti falu 14 4: fő alatti város 52,1 5: – ,5 6: fő felett 944,4 Forrás: KSH adatbázis

A szervezetek megoszlása településtípus és megyék szerint, 2007 Forrás: KSH adatbázis

A nonprofit szervezetekkel rendelkező települések megoszlása a működő szervezetek száma alapján megyei bontásban Forrás: KSH adatbázis.

A szervezetek tevékenysége, 2007 Forrás: KSH adatbázis..

Településfejlesztési tevékenységet folytató civil szervezetek a Nyugat-dunántúli régió rurális térségeiben:  regionális megoszlás  kérdőíves kutatás, 2007

Az összes és vidéki településfejlesztő szervezetek regionális megoszlása, 2007 Forrás:KSH adatbázis

A településfejlesztő szervezetek regionális megoszlása településtípus szerint, 2007 Forrás: KSH adatbázis Megjegyzés: 1: 500 fő alatt 2: 500–999 fő 3: fő feletti falu 4: fő alatti város 5: – : fő felett 7: fő feletti falu (KM) 8: Budapest

A településfejlesztő szervezetek tevékenysége regionális bontásban az összes és a vidéki szervezetekre vonatkozóan, 2007 Forrás: KSH adatbázis

Kutatás: A mintában és az alapsokaságban szereplő szervezetek megoszlása tevékenységtípus és megyék szerint Forrás: KSH adatbázis és saját kutatás

A vidéki szervezetek jellemzői (1) Forrás: Saját kutatás

A vidéki szervezetek jellemzői (2) Alapítók Közhasznúság Foglalkoztatás A tevékenység hatóköre Önkormányzati munkában való részvétel Stratégiai dokumentumok elkészítése, megvalósítása Kapcsolattartás Bevételek alakulása Jövőbeli kilátások

A szervezetek bevételi megoszlása Forrás: Saját kutatás Megjegyzés: A kiugró értékek kiszűrésével (25 millió Ft felett)

Köszönöm a figyelmet!