A válság tanulságai – Kell-e európai szinten erősebben ellenőrizni és szabályozni a pénzügyi rendszert? Becsey Zsolt EP képviselő (2004-2009) Gazdasági.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Válság az eurozónában, kihívások és válaszok Csermely Ágnes Október 1.
Advertisements

GLOBÁLIS válság – TOTÁLIS csőd Előadás a „Kiutak a gazdasági válságból: a fenntartható fejlődés irányai” konferencián (Budapest, MTA, május 14.)
Határmenti együttmûködés az EU-ban Mit jelentenek a Régiók? Klaus Klipp Fõtitkár Európai Régiók Gyûlése, Strasbourg.
PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK.
Hazai biztonsági körkép az ICT integrátor szemével Dani István, T-Systems Magyarország Zrt.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium
1 1 Barna-Lázár Zoltán április 11. Településfejlesztés EU-források bevonásával.
Külső finanszírozási lehetőségek az agrárgazdaságban Takács Zoltán Vállalati Értékesítési Vezető
Pénzügyi alapismeretek NKI, március 6 Bod Péter Ákos tanszékvezető egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Toma Pál Budapest, március 28.
A szikra Nagy Márton A szikra Nagy Márton Pénzügyi stabilitás Corvinus Egyetem, december 10. Ajánlott irodalom: Király.
Központi bankok kialakulása, hazai fejlődés és hatályos szabályozás
A válság és ami utána következik….
Az Európai Konvent működése Bakos Gábor BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar.
Az Európai Unió költségvetése Magyar esélyek és veszélyek Dr. Surján László október 10.
A nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer. Alapvető fogalmak Nemzetközi monetáris rendszer Nemzetközi pénzügyi rendszer Lehetetlen hármasság Tőkeliberalizáció.
Makrogazdasági kilátások ALUTA konferencia november 12.
Görögország és az euró Artner Annamária április 15. MTA VKI 1.
Készítette: Nagy Roland.  Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai.
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
Az Európai Unió intézményrendszere
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Rácz Margit MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgató Szeptemberi helyzetkép az eurózóna válságáról.
Közgazdasági és Befektetéselemzési Főosztály Gazdasági kilátások.
A növekedés esélyei jelentés az Eurozónából Havas István XX. Vezérigazgató Találkozó Sárvár, 2010 szeptember 29.
Gazdaságpolitikai kilátások és kihívások 2009 Hamecz István.
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
MNB felügyeleti integráció
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
1 Az amerikai jelzálogpiaci válság és következményei (európai és hazai kihatások) Homolya Dániel, Közgazdasági elemző, Pénzügyi Stabilitás
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
Bankadók Magyarországon és Európában november 30. Miskolci Egyetem  Magyar Könyvvizsgálói Kamara BAZ Megyei Szervezete Vass Péter Magyar Bankszövetség.
Fordulatok Európában és a magyar gazdaságban Lillafüred, 2013 október 24 Bod Péter Ákos
Pénzügyi szervezetek felügyelete a válság időszakában XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Budapest, szeptember 3. Farkas Ádám PSZÁF Felügyeleti.
A bankszabályozás kihívásai és változásai a pénzügyi-gazdasági válság hatására Mérő Katalin.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
A válság és a szakképzés Észak-alföldi Régió Szakképzési Konferencia június 17-e Hajdúnánás.
Az EU szomszédságpolitikája A Keleti Dimenzió. A bővítés utáni helyzet május 1-je után tíz új tag (az EU eddigi legnagyobb bővítése) május.
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
A Pénzügyi Válság Hatásai a Külföldi Nyugdíjalapokra Pénztárkonferencia November 10, Siófok Varga Csaba Főigazgató Erdős Mihály Főigazgató-helyettes.
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Mi történik az euróval? Dr. Mellár Tamás, egyetemi tanár.
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
1 Magyarok a piacon II. Hogyan hat a pénzügyi válság a KKV- szektorra? Király Júlia (MNB) A prezentáció készítésében közreműködtek a Pénzügyi Stabilitási.
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
Válság, válságkezelés DUF Szakkollégium, 2012 ősz.
©2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice ©2011 Hewlett-Packard Development.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
A véleménynyilvánítás szabadsága. A szólás- és a sajtószabadság
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
Gazdasági és Monetáris Unió december 1.. Tudnivalók a vizsgához: Vizsgatételek elérhetőek: ekg.doc.
Magyar gazdaságpolitika a nemzetközi kilátások tükrében Kopits György Magyar Közgazdasági Társaság 47. Vándorgyűlése Zalakaros, szeptember 25.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
Pénzügyi szolgáltatások gazdaságtana 2. Dr. Vigvári András
Válság és kilábalás László Csaba adópartner
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Egyedül vagy partnerségben?. Konzorcium fogalma  több érdekelt vagy egy érdekcsoport időleges együttműködése valamely közös cél megvalósítása érdekében.
VÁLSÁGON INNEN ÉS TÚL Monetáris politikai kihívások itthon és a világban Trippon Mariann Budapest Október 14.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió intézményrendszere.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Európai pénzügyi intézményrendszer
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
Európai Uniós ismeretek
Lisszaboni Szerződés tükrében
Előadás másolata:

A válság tanulságai – Kell-e európai szinten erősebben ellenőrizni és szabályozni a pénzügyi rendszert? Becsey Zsolt EP képviselő ( ) Gazdasági és Pénzügyi Bizottság Zalakaros, szeptember 25.

Mi az ok? – Túl sok vagy túl kevés szabályozás? A.Az EP-ben a liberális felfogás és McCreevynél a túl sok szabályozás az ok, főleg a szociális okok miatt. B.Nincs megfelelő szabályozás (Szabad a gazda.) Főként a keletiek, a déliek és a szocialisták. C.Hozzánk nem fog begyűrűzni. – Mindenhová bejött, hiszen likviditási válság keletkezett. Mi ebben kiszolgáltatottak vagyunk (globálisan is aránytalan a likviditás)

Európa válasza A.Mindenki ösztönösen reagált – nemzeti szinten a foglalkoztatottság és a saját ország pénzügyi biztonsága a fontos. B.Állami segélyek elfogadása, ennek európai bizottsági gyors jóváhagyása. – „Segíts magadon!” C.Betétvédelem – Befelé fordulás, kevés új EU pénz (5 Mrd-os projekt + 30 Mrd EIB). D.Euró-zóna – elitizmus megjelenése (euró-zóna csúcsértekezlet, az EKB csak az euró-zónában segít a likviditásban) E.A Bizottság későn reagál, de aztán úrrá lesz a helyzeten (közös betétvédelmi szabályok, Áfa szintek enyhítése, gyors pénzfelhasználási átcsoportosítások) F.Globális fellépés szorgalmazása – van e példamutatás? G.A szabályozás területén politikai áttörés kierőszakolása (ld. 5.dia)

Hogyan hatott a válság a tagállamokra? A.A tücsök és a hangya – Fegyelem a jó időkben? B.Hatalmas különbségek attól függően, hogy mennyire nyitottak (baltiak és írek kontra lengyelek, beléptek-e az euró-zónába) C.2005-ben fellazították a Stabilitási és Növekedési Paktumot, ezzel most élnek a hangyák és az euró-zóna tagok, nem tudnak viszont élni a tücskök (Magyarország). A jó időket használjuk másra is – pl. a bankok tőketartalékaira anticiklikus elvekkel? D.Bár Európa erősödik az USA-hoz képest, de a gyengék bedőlnek – Románia, Lettország, Magyarország IMF és EU hitel – utóbbiban egyharmad tagság és szolidaritás?

Pénzpiaci szabályozási dilemmák A.McCreevy és az angolok megtörtek, nem tud mindent a piac automatizmusa rendezni. B.Politikai kérdések Hová telefonáljak ha baj van? – Az USA-ban van központi felügyelet. Van-e demokratikus kontroll a felügyeletek mögött? – Az EP és a Lámfalussy Bizottságok viszonya. Alkotmányos gondok – Hogyan fogadom el más országok hatóságainak döntését? EKB - Eurózóna és a kívül eső tagállamok viszonya. Van közös monetáris és versenypolitika, miért nincs közös felügyelet?

Gyors szabályozási válaszok A.Betétgarancia emelése – tovább egy integrált rendszer felé közteherviseléssel? B.Hitelminősítők – legyen európai kontroll, függetlenség, átláthatóság, saját minősítők nevelése? C.Tőketartalék követelmény a bankoknál – önrész az értékpapírosításban, diverzifikált kihelyezés, anticiklikus tőketartalékképzés. D.Biztosítók – Solvency II összeomlott a csoporttámogatások miatt, túl nagy a lendület? E.CDS szabályozás és átláthatóság – jönni fog, mert jönnie kell. F.Fair value – megcsináljuk-e, milyen értéken tartsuk nyilván a döglött hiteleket? G.Jön az árnyékbankrendszer és a mérlegen kívüli eszközök regulázása. H.Mérlegen kívüli eszközök és módszerek – becsukjuk-e a kiskapukat? I.A pénzügyi szféra jutalmazási rendszere – hosszútávú eredmény alapján, utólagos garanciák és érdekeltségek. J.Lesz-e közös válságkezelési mechanizmus és intézményrendszer, vagy csak egyetértési nyilatkozatok?

A felügyeletek együttműködésének és helyzetének ügye Szubszidiaritás elve – Ki ismeri jobban a nemzeti piacot? Kb. 50 nagy határon átnyúló pénzintézet – Mi a viszony a home és host felügyeletek között? Ki dönt, ki arbitrál? Nagy a befogadók kiszolgáltatottsága – ld. Kelet- Európa vagy izlandiak működése a kontinensen. Vannak Lámfalussy Bizottságok – Felügyelet összessége, de nincs intézményi státusza, intézkedési, jogszabály alkotási joga. A Bizottságokban bejön a minősített többségi elv – ez elfogadható-e nekünk? Új javaslat – makroprudenciális rendszer az EKB vezetésével, és intézményesítenék a Lámfalussy Bizottságokat, melyek a mikroprudenciális felügyeletet is végrehajtják. – Valódi áttörés?

Köszönöm a figyelmet!