Eger, 2008. június 26-28 Gazdaságfejlesztés az ellenőrzés tükrében 46. Közgazdász Vándorgyűlés Eger, 2008. június 26-28. Bihary Zsigmond főigazgató Címzetes.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
JELENTÉS a Nemzeti Civil Alapprogram működésének- támogatásának hatásáról, figyelemmel a társadalmi és civil kapcsolatok fejlődésére, egyes kiemelt fontosságú.
Advertisements

Az államháztartási belső pénzügyi ellenőrzési rendszer fejlesztése
A időszak végrehajtási intézményrendszere
1 A BKV Zrt. fejlesztései, beruházásai Kovács Imre beruházási főosztályvezető BKV Zrt.
A magyar civil jogi szabályozás várható változásai, Kormányzat – Civil Szektor – Információs Társadalom Dr. Latorcai Csaba Nemzetiségi és Civil Társadalmi.
Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVI. Országis Szakmai Konferenciája III. Szekció „Az önkormányzatiság pénzügyi-, jogi korlátai” Dr. Lóránt Zoltán Eger, 2008.
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
Roncz Gábor vezérigazgató
Németh Tamás — Főtitkári beszámoló … Főtitkári beszámoló az Akadémia évi költségvetésének végrehajtásáról Németh Tamás Magyar Tudományos Akadémia.
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
Elkülönített állami pénzalapok
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
Műszaki ellenőrképzés
A kormányzat és a civil szervezetek kapcsolata Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár.
A kontrollok szerepének felértékelődése a közszférában Domokos László Az Állami Számvevőszék elnökének előadása Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú.
A FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELLENŐRZÉS JELLEMZŐI
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Szervezetfejlesztési Program
1 Az egészségipar az Állami Számvevőszék ellenőrzéseinek tükrében Prof. Dr. Báger Gusztáv Az ÁSZ Fejlesztési és Módszertani Intézetének főigazgatója.
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Díszkivilágítás árnyékában ( Budapest finanszírozási helyzete) Kardos Péter Közgazdász Vándorgyűlés 2009 Zalakaros.
A költségvetési intézmények feltételrendszereinek változása recessziós gazdasági környezetben, egy felsőoktatási intézmény szemszögéből Mag Zoltán Debreceni.
2009. december 8. Pomázi Gyula SZTE felsőoktatási stratégiai szakértő
Döntések a magyar parlamentben 2. Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán 2012.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
1 Az ISPA, Kohéziós Alap és a Strukturális Alapokból támogatott környezetvédelmi projektek ellenőrzési tapasztalatai. Budapest, március 21. Bihary.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
Az Állami Számvevőszék szerepe a környezetre káros támogatások ellenőrzésében Dr. Báger Gusztáv egyetemi tanár, főigazgató Állami Számvevőszék Fejlesztési.
főigazgató-helyettes
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Kézdi Árpád Államháztartási Szabályozási Főosztály
A költségvetés készítésének és elfogadásának folyamata
Az államháztartásról szóló törvény
Hajdics Antónia Államháztartási Szabályozási Főosztály
A felsőoktatási intézmények gazdálkodásának szabályozása az új felsőoktatási törvényben Prof. Dr. Katona Tamás.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
G YŐR M EGYEI J OGÚ V ÁROS adó- és gazdaságpolitikája Nagy Tamás Gazdálkodási Főosztályvezető Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Győr, 2016.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A KORMÁNYZATI ELLENŐRZÉSI HIVATAL - új szabályozás, új feladatok január 1-jétől - Dr. Tari Beatrix – főosztályvezető április 19.
A magyarországi K+F politika
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Az államháztartás.
Az önkormányzati működtetés átvételének tapasztalatai
A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat
A személyszállítási közszolgáltatások hatékonyabb ellátását célzó integrált utas-tájékoztatási, jegyértékesítési és forgalomirányítási rendszer (HKIR.
Előadás másolata:

Eger, június Gazdaságfejlesztés az ellenőrzés tükrében 46. Közgazdász Vándorgyűlés Eger, június Bihary Zsigmond főigazgató Címzetes főiskolai tanár

Eger, június A gazdaságfejlesztés állami eszközrendszere eredményesen és hatékonyan támogatta-e Magyarország gazdaságfejlesztési célkitűzéseinek megvalósulását. A teljesítmény-ellenőrzés a évekre vonatkozóan értékelte –a gazdaságfejlesztés feltételrendszerét; –a jogi-szabályozási és intézményi környezetet; –a gazdaságfejlesztési célú támogatások és adókedvezmények hasznosulását, hozzájárulását az eredményes és hatékony gazdaságfejlesztéshez; –a támogatások és adókedvezmények alakulását nyomon követő ellenőrzési, monitoring és értékelési, valamint a jelentési rendszereket. Teljesítménymutatókat és kritériumokat határoztunk meg az ellenőrzöttekkel közösen. Az ellenőrzés célja

Eger, június –Nincs definiálva. –Nem szabályozott a gazdaságfejlesztéshez kapcsolódó állami feladat. –Nem ismertek pontosan a gazdaságfejlesztésre rendelkezésre álló források –a működési és a fejlesztési források nem különíthetők el; –a korábbi évek determinációi és a szabad kötelezettségvállalási keret nem különül el. Mit értünk gazdaságfejlesztés alatt?

Eger, június § 55. pont: „szakmai fejezeti kezelésű előirányzat: a fejezet költségvetésében központosítottan megtervezett szakmai- ágazati, területfejlesztési célokat szolgáló előirányzat, melynek forrása döntő részben költségvetési támogatás;”. A 217/1998 (XII. 30.) – többször módosított – Korm. rendelet a gazdaságfejlesztési célok finanszírozásáról

Eger, június Fejlesztéspolitikai célkitűzések és azokhoz rendelt pénzügyi eszközök. A gazdaságfejlesztés állami eszközrendszere az ellenőrzés értelmezése szerint

Eger, június –A Pénzügyminisztériumtól kaptuk az adatokat. –A Pénzügyminisztérium a költségvetési tervek és a fejezeti beszámolók adatainak pótlólagos feldolgozásával állította elő. –A fejlesztési jellegű kérdések körének lehatárolását az Európai Bizottsággal, minisztériumonkénti megoszlását a tárcákkal egyeztették. –Az adókedvezményeket illetően az APEH által kitöltött tanúsítványok adatai szolgáltak alapul. Az ellenőrzés által használt adatforrás

Eger, június A fejlesztési jellegű államháztartási kiadások szektorok szerinti megoszlása Összesen 4603,5 Mrd Ft

Eger, június A fejlesztési jellegű kiadások összesen –fejezeti előirányzatból finanszírozott fejlesztési jellegű kiadás: 1832,9 Mrd Ft; –társasági adókedvezmény összege: 112,9 Mrd Ft; –helyi iparűzési adókedvezmény: 22,0 Mrd Ft.

Eger, június Az értékelés kiterjedt: – az alapinfrastruktúrára – autópályákra – környezetvédelemre – az emberi erőforrásokra – a termelő szektorra – a beruházás ösztönzésre – a KKV-k helyzetére – a K+F tevékenységre – az információs társadalomra – a területfejlesztésre – a turizmusra – a mezőgazdaságra – a társasági és iparűzési adókedvezményekre A gazdaságfejlesztési célú támogatások és adókedvezmények értékelése

Eger, június Autópálya fejlesztés: – ban 484,7 km gyorsforgalmi út forgalomba helyezése. (2001. december 31-én meglévő gyorsforgalmi úthálózat 573 km) –nettó 565,4 Mrd Ft hitel, 232,2 Mrd Ft magán forrás és 15,6 Mrd Ft EU forrás. Foglalkoztatás növelés és emberi erőforrás: –uniós és hazai forrás 261 Mrd Ft –munkanélküliek támogatása 250,8 Mrd Ft Termelő szektor támogatása: –egyedi kormányzati döntésen alapuló támogatások ( ) 87,3 Mrd Ft A gazdaságfejlesztési források felhasználásának fő irányai

Eger, június

Eger, június A helyi iparűzési adó kedvezmények 2006-ban a kedvezményezettek száma 143 ezer volt. A kedvezmény 42%-át az első három, 61%-át az első tíz, 84%-át az első ötven, 89%-át az első száz vállalkozás vette igénybe.

Eger, június Magyarország versenyképességi helyzetének alakulása Év51 ország27 európai ország és Változás, Forrás: IMD World Competitiveness Yearbook, Lausanne

Eger, június Az ellenőrzés fontosabb megállapításai I. –nem készült átfogó közép- és hosszú távú társadalmi- gazdasági stratégia; –nem valósult meg az állami fejlesztési feladatok tervezésének erősítését célzó átfogó törvényi szabályozás (96/2005. (XII. 25.) OGY. határozat); –a számos intézményi átalakulás következtében az intézményi feltételrendszerben jogi, szabályozási és értelmezési bizonytalanság mutatkozott az átfogó gazdaságfejlesztési stratégiák előkészítésének, kialakításának és felügyeletének intézményi felelőssége területén; –a hazai fejlesztési, azon belül támogatási források felhasználásának tervezésében hiányzik a döntés- előkészítés széleskörű társadalmi vitája és konszenzusa;

Eger, június Az ellenőrzés fontosabb megállapításai II. –az adókedvezményeket a Pénzügyminisztérium átfogóan nem értékelte, hiányzott a fejlesztési célokat szolgáló adóstratégia; –az uniós támogatások hazai ellenőrzési rendszereinek kialakítása és működtetése megfelelt az uniós előírásoknak; –a tisztán hazai támogatásokra nem volt egységes ellenőrzési rendszer; –a tisztán hazai forrású támogatások monitoring rendszereinek kiépítése elmaradt az uniós támogatásokétól; –a tisztán hazai forrású támogatások fizikai, naturális céljainak tervezése és értékelése nem volt szabályozva.

Eger, június −az állami fejlesztési feladatok tervezésének erősítését célzó átfogó törvényi szabályozás, amely magába foglalja a hazai és uniós források egységes tervezési módszertanát; −a már elfogadott programokra (részstratégiákra) épülő közép- és hosszú távú átfogó társadalmi-gazdasági fejlesztés stratégiája; −a hazai és az uniós támogatások egységes elvű monitoring, ellenőrzési és értékelési rendszere; −teljesítménycélok- és mutatók tervezése és alkalmazása; −az államháztartás információs rendszerének fejlesztése. Az ellenőrzés javaslatai

Eger, június pont: a pénzügyminiszter felelősségével december 31-ig ki kell dolgozni a teljesítmény-információkra is építő, programszemléletű költségvetési rendszer bevezetésének koncepcióját. A koncepciónak ki kell terjednie többek között: −a tényleges és összehasonlítható ráfordításokat és bevételeket szakfeladatonként kimutató számviteli rendszer; −a feladat alapú finanszírozási rendszer; −a mérhető és auditálható teljesítménymutatókkal jellemzett állami programok; −a szakértői személyi felelősségen alapuló programvégrehajtás; −a költségvetési dokumentumok programszemléletű parlamenti prezentációja; −és a mindehhez szükséges információtechnológia kérdéseire. 2233/2007. (XII. 12.) Korm. határozat a közfeladatok ellátásával kapcsolatos további feladatokról

Eger, június A pénzügyminiszter március 11-i leveléből –a teljesítménycélok és –mutatok tervezésével és alkalmazásával kapcsolatos jogszabály-módosítások kidolgozása folyamatban van; –beindult a Költségvetési Gazdálkodási Rendszer projekt.

Eger, június Köszönöm a figyelmet!