A belső kereslet szerepe a kilábalásban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Advertisements

GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
KILÁBALÁS - NÖVEKEDÉS október VARGA MIHÁLY.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
Nobody’s Unpredictable Vélemények a pénzügyi-gazdasági válságról az internethasználó lakosság és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében.
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
Jelentés az infláció alakulásáról február 23. Szakértői bemutató Közgazdasági főosztály.
Energiatervezési fogalmak
Kormányszóvivői tájékoztató. A gáz árának változása januárban GKM- PM tájékoztató december 14.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Gazdaságstatisztika Jogász képzés. Néhány fontos makrogazdasági index GDP volumenindexe Ipari termelői index Mezőgazdasági felvásárlási és termelői árindexek.
Az ipari növekedés mai területi folyamatai
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
A növekedés esélyei jelentés az Eurozónából Havas István XX. Vezérigazgató Találkozó Sárvár, 2010 szeptember 29.
Helyzetértékelés és kérdésfelvetések dr. Oszkó Péter november 14.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Inflációs Jelentés november Kovács Mihály András.
Inflációs Jelentés február elemzői fórum Kovács Mihály András.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
Konjunktúrajelentés 2008 Magyarországi befektetési környezet befektetői szemmel június 27. Dirk Wölfer Kommunikációs osztályvezető Német-Magyar Ipari.
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Palócz Éva A magyar gazdaság növekedésének néhány kulcskérdése MKT közgyűlés május 27. Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Készítette: Ékes Ildikó és Cserháti Ilona
TRANZITOLÓGIA IV. ELŐADÁS
Cementipari észrevételek és javaslat november 20. a es időszak tervezett CO 2 kvóta kiosztásával kapcsolatban MAGYAR CEMENTIPARI SZÖVETSÉG.
Cím Petz Raymund, kutatásvezető december 6. Az üzleti és lakossági felmérésekből származó „sentiment” indikátorok.
Az egykulcsos adó bevezetésének várható hatásai
A magyar gazdaság várható helyzete
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Kormányszóvivői tájékoztató. Tájékoztató a gazdaságról Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 14.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Szép esténk lesz…? Varga Mihály október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET.
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
Az inflációs jelentés frissítése augusztus.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
Jankuné Kürthy Gyöngyi AKI, Élelmiszerlánc Elemzési Osztály
Kismértékben javuló kilátások A magyar vállalkozások üzleti helyzete és várakozásai Az MKIK GVI áprilisi vállalati konjunktúra felvételének eredményei.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Kibontakozás helyett gazdasági káosz Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának csődje.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
Energiatervezés | © 2014 ENERGIATERVEZÉSI FOGALMAK Idősor elemzések Statisztikai jellemzők.
Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője.
MIT TEHETÜNK A GÁZFÜGGŐSÉG CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN?
Fizetési mérleg jelentés
Az értékkategóriák.
Makrogazdasági kilátások, december Magyar Nemzeti Bank Pellényi Gábor december 18.
Makrogazdasági kilátások Inflációs Jelentés június
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – szeptember Magyar Nemzeti Bank Gábriel Péter, igazgató szeptember 24.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
GKI Zrt., A gépipar kilátásai, fejlődése ban Budapest, május 23. GÉPIPARI ÁGAZATI PÁRBESZÉD BIZOTTSÁG Némethné dr. Pál Katalin.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
Gazdasági prognózisok MTA-STAB 2016 február 4
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – december
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – június
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – március
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Friedrich Ebert Stiftung Szociális párbeszéd és ipar 4.0 konferencia
Előadás másolata:

A belső kereslet szerepe a kilábalásban Cserháti Ilona ECOSTAT Gazdaságmodellezési Műhely A Magyar Közgazdasági Társaság 48. Vándorgyűlése Szeged, 2010. október 1.

GDP Magyarország zárkózott fel a leglassabban az EU15 átlagához mérve vásárlóerő-paritáson Csehország: 12,9%pont.növ. Szlovákia: 24,8%pont.növ. Magyarország: 11,1% pont.növ. Lengyelország: 20,5%pont.növ. Forrás: OECD

Világgazdasági kilátások A világgazdaság várható növekedése: GDP volumen és GDP alapú külső kereslet (százalékos változás) Forrás: KSH, Európai Bizottság, EUROSTAT, OECD

A belső konjunktúra alakulása A gyorsulási irányadó alakulása (GYIA) (előző év azonos időszaka=100) Forrás: KSH, OECD, MNB, ECOSTAT számítás

A belföldi felhasználás és az export-import alakulása a régióban Forrás: Eurostat

A bruttó hazai termék (GDP) végső felhasználása 2000. évi átlagáron Forrás: KSH

A belső konjunktúra alakulása Az ipari értékesítés volumenindexei, 2005. év havi átlaga = 100 (szezonálisan és munkanappal kiigazított) Forrás: KSH

A külföldi tulajdonú cégek súlya 2009-ben Forrás: ECOSTAT TÁSA adatbázis 2009, Informatikai és Statisztikai Osztály számítás

Termelékenység és átlagos munkajövedelem tulajdonosi szerkezet szerint 2009-ben Forrás: ECOSTAT TÁSA adatbázis 2009, Informatikai és Statisztikai Osztály számítás

Egy forint támogatásra jutó állami bevételek (szja, járulékok, tánya, különadó) 2009-ben (Mrd Ft) Forrás: ECOSTAT TÁSA adatbázis 2009, Informatikai és Statisztikai Osztály számítás

A belföldi tulajdonú gazdaság stagnál. Az exportdinamikát zömmel a külföldi tulajdonú vállalatok termelése adja. A belföldi tulajdonú gazdaság stagnál. A támogatások reálnövekedési hatása a termelékenykülönbségből adódóan ebben a szektorban kisebb lehet. Alacsony a kapacitáskihasználtság: a beruházás ösztönzés hatékonysága általában is kisebb, így várhatóan csak lassan dinamizálódnak a beruházások Forrás: KSH, ECOSTAT ECO-LINE modell

A GDP és a lakossági fogyasztás alakulása (változás az előző év azonos időszakához képest) Forrás: KSH, ECOSTAT ECO-LINE modell

Mikroökonómiai megalapozottság a makromodellekben Az utóbbi 1-2 évtizedben vált általánossá Alkalmazása jellemzően: RBC elméletekben, azon belül a napjainkban igen népszerű DSGE modellekben Ezekre az új módszerekre azért volt szükség, mert így vált megteremthetővé a Keynes-i és a neoklasszikus elméletek összhangja. Másik irány: mikroszimuláció. Itt ténylegesen mikroszinten végzünk számításokat, majd ezeket aggregáljuk. Előnye, hogy pontosabb eredményeket adhat, mint a makromodellek. Hátránya, hogy egyéni szintű adatbázisra van szükség (pl TÁSA, HKF, SZJA). A mikroszintről a makroszintre való áttérés nem mindig egyértelmű

Az ECOS-TAX mikroszimulációs modell: a lakossági jövedelmek változásának és eloszlásának becslésére A makrofolyamatok előrejelzése és a szabályozórendszer beépítése 2010-re : Szja sávhatár, kulcs, adójóváírás változás Adókedvezmények szűkítése, juttatások megadóztatása (cafeteria) Családtámogatások befagyasztása, jogosultsági feltételek változása 13. havi nyugdíj megszűnése Ágazati béremelkedés 2010 I. félévi adatok alapján.

A válság réteghatásai 10.dec./1.dec.:10,69 10.dec./1.dec.:11,01

Az egy főre jutó nettó jövedelmek alakulása a különböző háztartástípusokba tartozóknál A nagycsaládosok helyzete jelentősen romlott. A csak fiatalokból álló háztartások pozíciója romlott leginkább. A többgenerációs családok jobban alkalmazkodnak.

Az egy főre jutó nettó jövedelmek alakulása régiónként Pest megyében átlag alatti az életszínvonal romlás. A legrosszabb pozíciójú régió Észak-Magyarország. Pest megye alkalmazkodott a legjobban.

Jövedelemegyenlőtlenségek 2007-2010 2007-2010-es időszakban jelentős reáljövedelem-csökkenés A jövedelempolarizáció nő, szegényebb rétegek leszakadása folytatódik A nagycsaládosok, fiatalok, nyugdíjasok, regionális különbségek nőnek, nagycsaládosok, nyugdíjasok helyzete romlik Makrogazdasági problémákhoz vezethet: lanyha fogyasztási kereslet, elhúzódó recesszió, a rejtett gazdaság növekedés

Családi jövedelemadó és egykulcsos adórendszer Az egykulcsos jövedelemadó összességében nagyobb jövedelem kiáramlást jelent, de az 1-3. tizedig nominális csökkenés. A családi jövedelemadó valamivel egyenletesebb, de azért a gazdagoknak kedvez. Együtt 6%-nál nagyobb jövedelem többlet – elkerülhető a szegények nominális jövedelem csökkenése.

Következtetések Az szja csökkentés hatékony eszköz lehet: A magyar kilábalás speciális jellege A kínálatösztönzés egyik problémája, hogy a hazai. vállalkozási szektor reálhozadéka csak lassan emelkedik. A beruházás-ösztönzés nehézkes: a kapacitás- kihasználtság szintje jelenleg alacsony, a keresleti várakozások nem túlságosan derűlátóak. Az szja csökkentés hatékony eszköz lehet: ha nem veszélyezteti az államháztartás egyensúlyát, ha nem vezet szélsőséges jövedelempolarizációhoz.

Lehetőségek… 16% – a szuperbruttóra? Az adójóváírás kivezetésének kompenzációs technikái: minimálbér bruttósítása vállalkozók kompenzálása beruházási támogatásként Részletes hatásvizsgálatok!

Kilátások…