Családtámogató Gazdaság- és Pénzügypolitika és a „funkcionális” tőkepolitika Előadás: az MKT Társadalomgazdasági Szakosztályában Budapest, 2010. október.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
Advertisements

 Szociális alapú ösztöndíj kifizetésére: Rendszeres Szociális Ösztöndíj, Rendkívüli Szociális Ösztöndíj, Alaptámogatás, Szakmai Gyakorlati Ösztöndíj,
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
A jövő kezdete! Élő kommunikáció az interneten, iWowWe a kommunikáció új generációja Pénzcsinálási alapképzés.
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer
Rugalmas nyugdíjkorhatár tervezése
A Kormány intézkedései és tervei
GfK HungáriaMárkacsemeték konferencia – Dörnyei Otília május 5 Gyermek a családban, avagy a szülők megváltozott fogyasztási szokásai Dörnyei Otília,
Béren kívüli jutatások 2012 IVSZ Badak Béla okl.könyvvizsgáló
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
Foglalkoztatói nyugdíj
MI MENNYI 2011-BEN ? BÉREK, ILLETMÉNYEK, SZOCIÁLIS ÉS MUNKANÉLKÜLI ELLÁTÁSOK Készítette: Korózs Lajos szociológus.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A gyermekes családok otthonteremtéséért október 18.
Vajon mi is az a TVN? Gondolatok a 2009-es „észpénz.net” kampány kapcsán június 4. Turny Ákos igazgató.
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
1 VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban Bokros Lajos közgazdaságtan és közpolitika professzora vezérigazgató Közép-Európai Egyetem Budapest.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
A FIDESZ-KDNP ÉVI ADÓEMELÉSEI. KORMÁNYZATI JAVASLATRA BEVEZETETT ADÓEMELÉSEK Dr. Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter NŐ A SZEMÉLYI.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Budapest XIII. kerületi Cigány Kisebbségi Önkormányzat felmérése család bevonásával készített kérdőív kiértékelése.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Hogy mindenki jobban éljen! Adókedvezmény az átlagos és az átlag alatti keresetből élőknek.
AEGON Ösztöndíj Program
Gyermekünk jövője attól függ, hogy otthonról milyen útravalót kap!
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
K&H trambulin tapasztalatok
Nem lehet elég korán kezdeni – Lehetséges lépések egy koherens előtakarékossági rendszer irányába Holtzer Péter Budapest, június 4.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Segélyezési rendszer átalakítása
A háború és a modern fegyveres erő
SZJA feladatok Gazdasági közjog. Szja 1. 1.Munkabér: Ft/hó jutalom: Ft, étkezési utalvány: 3.000Ft/hó 2. FB tag: Ft/hó 3. megbízási.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
Kormányszóvivői tájékoztató ELSZÁMOLÁS Biztonságosabb időskor – felzárkózó nyugdíjak.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülést az idős embereknek! Adósságtörlesztés és méltányosság a nyugdíjemelésben 2002.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülés az idős embereknek! Kormánydöntés a kiegészítő nyugdíjemelésről szeptember.
Béren kívüli juttatások Adókedvezmények Adóelőleg Ingatlan.
Fogyasztói magatartás 2006
Szakképzési hozzájárulás Saját dolgozó képzési költségeinek elszámolása 2011.
Szép esténk lesz…? Varga Mihály október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
Holcim Hungária Zrt. © 2010 Ismeri Ön a Holcim Hungária Otthon Alapítványt?
A szociálpolitika kulcsproblémái gyermekvédelmi metszetben Gyermekvédelmi napok 2011 „Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben” konferencia Budapest, 2011.
Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM EURÓPAI ÖNKÉNTES SZOLGÁLAT LOVÁSZI ATTILA.
Kibontakozás helyett gazdasági káosz Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának csődje.
A felsőoktatási fejlesztési részhozzájárulásról (képzési hozzájárulás) október 19. dr. Halász Zsolt.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Biztos Kezdet Gyerekházak
„LEGYEN JOBB A GYERMEKEKNEK” NEMZETI STRATÉGIA TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Budapest, június 7.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
Tájékoztató 10. osztályosoknak
Vállalkozói mikrohitelek
A családi költségvetés
SIKERES PIACRA LÉPÉS SVÁJCBAN szeptember A svájci társadalombiztosítási rendszer fő pillérei.
Kormányszóvivői tájékoztató A KORMÁNY NOVEMBER HAVI NYUGDÍJINTÉZKEDÉSEI szeptember 22.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Megbecsülés az idős embereknek
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Közvélemény- és piackutatási igazgató
Előadás másolata:

Családtámogató Gazdaság- és Pénzügypolitika és a „funkcionális” tőkepolitika Előadás: az MKT Társadalomgazdasági Szakosztályában Budapest, október 27.

Tartalom: 1.A CSGP és a „Deák Ferenc Újraépítési Terv” 2.A CSGP lényege 3.A CSGP és a „funkcionális tőkepolitika” 4.„De miből, drága Asztalos úr?!” 5.A megvalósítás kulcspontjai

Dr. Asztalos László György Corvinus egyetemi magántanára, TPT elnöke www. tpt90.hu

1. CSGP és a „Deák-Terv” tavaszán többen: csinálni valamit,mert... A „Kérdés”: 2025-ben miből él meg ez az ország? = miért kell a globális világgazdaságnak Mo?! = hol és hogyan „verjük meg” mi a kínaiakat, osztrákokat, amerikaiakat, stb.?! Alaptételek: 1.Átfogó, teljes (paradigma)váltás 2.> 2/3 kell = Nagykoalíció = (HVK 1990) = Deák Ferenc Újraépítés Terv = 16 legfontosabb terület

2. A CSGP lényege A CsGP oka: az elmúlt időszak Magyarországában a)a családok létrejötte és fennmaradása és b)a különböző generációk egymás iránti felelőssége és törődése mindkét irányban (idősek-fiatalok) meggyengült, ami c) a gyermekszületések és az egészséges, kulturált, jól nevelt és önfegyelmezett munkaerő-utánpótlás elfogadhatatlan mértékű csökkenését hozta, s d) ez mára erkölcsileg és pénzügyileg egyaránt fenntarthatatlanná, finanszírozhatatlanná („ hiteltelenné”) vált, ill. e) az eddigi gazdaság- és pénzügypolitika inkább, a gyerekszületés, a fiatalokról és az öregekről való gondoskodás, a következő generáció családban való nevelése elleni anyagi érdekeltséget erősítette.

2. A CSGP lényege (folyt.1.) A CsGP stratégiai célja: az elkövetkező évtized Magyarországában pozitív és negatív ösztönzőkkel a)a családi élet erkölcsi és anyagi értékét megerősíteni, b)a család, mint több-generációs gazdasági-pénzügyi egység, szerepét helyreállítani és c)anyagi érdekeltséget is teremteni az önkéntes takarékoskodáshoz, a felelős pénzügyi döntésekhez, a generációk egymás iránti felelősségvállalásához és a rendszeres, folyamatos, egymás, ill. a közösségük iránti tevékenységükhöz, a gyermek-születéhez és a társadalmilag beilleszkedő fiatalok neveléséhez.

2. A CSGP lényege (folyt.2.) A CsGP alapelvei: pénzügyileg is az - és csak az - legyen a „legjobb üzlet”, ha a lehető legtöbb helyen a)3-gyerekes család alakul ki, ahol b) egészséges, kulturált, önfegyelmezett és takarékos fiatal munkavállalókat nevelnek, és c) gondoskodnak a rokonsághoz tartozó idősekről, betegekről. + d) Mindezen pontok tagadása: ne lehessen „jó üzlet” a család, a fiatalok és az idősebbek, az elesettek elhanyagolása.

2. A CSGP lényege (folyt.3.) CsGP-ben összehangolandó főbb területek: I. a gyerek-szülési kedv erősítése, II. a felelős gyereknevelés segítése, III.a több-generációs otthonok előtérbe helyezése, IV. az idősekről, betegekről való gondoskodás

2. A CSGP lényege (folyt.4.) I.A gyerek-szülési kedv erősítése: A)Nr 1. Munkahely-megőrzés= Dánia (1,2>>1,9) B) Nr.2. Pénzügyi ösztönzés 1.Társadalmi Ifjúsági Számla (TISZ)= születéskor: 1, 2, 5, 1, 0,5 M Ft jóváírás, 1-3 % kamattal, 18 éves korig, egy gyerek: havi 30 € (9 ezer Ft) = évi 360 € (110 ezer Ft) két gyerek: 100 € (30 ezer Ft) = évi 1200 (360 ezer Ft), három gyerek után 180 € (54 ezer Ft) = évi 2160 € (650 ezer Ft) négy és több gyerek után havi 30 € (9 ezer Ft) további adó leírással

2. A CSGP lényege (folyt.5.) Realitások:B:200 ezer, N:150 ezer/hó =500 €/hó, 1,5 kereső, =N:225 ezer Ft/hó = 3X 10 ezer Ft/hó = 18 év X 10 ezer X (1,5% kamat) = + 2,5 M Ft /gy M Dinamikus középrétegek, + „nagyszülők”: ezer Ft/gy= M Ft Max: 54 ezer/hó/gy= 11,66 M Ft = M Ft= 17 M Ft-tal ∑: 3-gyerekeseknél: gyerekenként min. 8 M Ft-tal, max. 19 M Ft-tal lesz „Nagykorú”…

2. A CSGP lényege (folyt.6.) Csak 7 célra/funkcióra lehet kivenni: 1. család-alapításra, házasságra 2. több-generációs együttélést hozó 1. lakás vásárlására, 3. gyermek-születéssel kapcsolatos többlet-költségekre, ill. jövedelem-kiesések kiegyenlítésére, 4. saját vagy más családtag oktatására-képzésére, 5. saját vagy más családtag nyugdíjának megelőlegezése, vagy kiegészítésére, 6. saját vagy más családtag egészségügyi ellátásának, majd pedig a temetésének megelőlegezése vagy kiegészítése és 7. újszülött TISZ-számlájába, ill. illeték-mentességbe való „átörökítésre

2. A CSGP lényege (folyt.7.) II. Felelős gyerek-nevelés segítése A)Gyerekek támogatás B)Gyerek-nevelők támogatása

2. A CSGP lényege (folyt.8.) A) Nevelési Támogatás” = 20 ezer Ft/hó folyamatosan iskolába jár, az iskolán kívüli kötelezővé teendő rendszeres sport, és kulturális, ill. szociális feladatainak eleget tesz, a nyári szünetben 2-4 hétig szervezett közösségi feladatot lát el nincs bűncselekménnyel járó rendészeti eljárása Növelhető: 50 %: vállalja legalább egy nem-családtag nyugdíjas, ill. beteg folyamatos és rendszeres otthonában való ellátását, 20 %:gyógy-intézményben lévővel való folyamatos törődést, 10 %-kal, ha természet- vagy állatvédelmi tevékenységet folytat, stb. Csökkenthető: kötelezettség megszegése, szabálysértés, bűncslekmény, ital- és drog-elvonó

2. A CSGP lényege (folyt.9.) B) Családi pótlék: =90ezer; +20,10 ezer >>> Két támogatás, együtt, 3-gyereknél : 3X20 ezer + 90 ezer = 150 ezer/hó >> B: 300 ezer +150 ezer = 450 ezer/hó N: 225 ezer +150 ezer (?!) = 375 ezer/hó, Ha van egyéb ok miatt is adókedvezmény!

2. A CSGP lényege (folyt.10.) C) Idősek ellátása: „kereszt-finanszírozás” = Családon belüli „Eltartási szerződés”= addig Te segítettél >> később Visszasegítelek = „befizethet” a fiatalnak, aki később visszaadja = Családi Nyugdíj- és Tanulmányi Szerződések (CSNTSZ) (Önként, APEH) Ösztönzése: - 1.lakásvásárláshoz: Kelengye-hitel v. TISZ-megtakarítás 50 %- támogatás ( NSZK) = jóváírás a TISZ-en -Több-generációs lakásra : TISZ-megtakarítás 50 %-a támogatás (jóváírva) -Gyerekszületés: 100 ezer, 400 ezer, 1 M = 1,5 M/3 gyerek TISZ- jóváírás -Későbbi tandíjra befizetés: SZJA-kedvezmény -Szülők nyugdíj-kiegészítésére befizetni: CSNTSZ-ig SZJA-mentes -Családtag későbbi egészségügyi költségét kifizetni -Más újszülött TISZ-számlájára „átörökíteni” nyitó-tételként,stb.

2. A CSGP lényege (folyt.11.) 18. Éves kortól: TISZ átneveződik= Állampolgári Számla év között: max.évi 3,6 M Ft-ig ( €) befizethet Reálisan: B: 200 e, N: 150 e = 10 % = 15 ezer Ft/hó megtakarítás = 1,5 M+ kamata Összesen: 28 éves korra mindenkinek minimum: M = 9 M Ft, (max.= = 55 M Ft/fő) megtakarítása lesz.

2. A CSGP lényege (folyt.12.) D) Nevelésügy újjáépítése: állami pénz esetén -Heti 2 sport, 1 kultúra + rendszeres verseny, seregszemle -Nyaranta 2-4 hét kötelező „társadalmi szolgálat” -Kötelező tanári óraszám csökkentés -Béremelés -Egyetem: min. 1 emelt érettségi, tandíj, tanulmányi és szegénységi ösztöndíj, végére 2 nyelv, tanár-értékelés= utolsó 10 % kirúgva, tananyag- megújítási kötelezettség, kötelező 4 hetes nyári „társadalmi szolgálat”, -„Közösségvédelmi Alap-képzés” (1 hónap katonai alap-kiképzés) „Közösségvédelmi Tovább-képzés” (3 évente 3 napos, területi elv szerint) -3 M nyugdíjas bevonása: sport és kultúra-lebonyolításra

2. A CSGP lényege (folyt.13.) III. pillér: Több-generációs otthon-teremtés = lakás-finanszírozás =2 fiatal= 9+9 M Ft=18 M Ft 1. lakás: 75 nm X 200 ezer Ft = 15 M Ft = = önrész min 30 % = 4,5 M Ft >< ÁSZA 40 %-a = 6 M FT a)6 M Ft = 10,5 M hitel-felvét + 1,5 M berendezésre b)ÁSZA-n marad:12 M Ft >< 10,5 M Ft hitel =betegség ?! + „Kelengye-hitel”: a lh. 10, 20, 50, 20, 10 %-át gyerek után kifizeti, ha …e lkezdenek takarékoskodni a családtagja /gyereke TISZ-ére = vagy a banknak fizeted ki, vagy megtakarítod a gyereked számláján…

2. A CSGP lényege (folyt.14.) Több-generációs otthon-teremtés : 1 km-en belül lakni Ingatlanadó: 1 fő : 25 nm-ig (pl. országos átlagként: 5 M Ft-ig), 2 fő: nm-ig (12 M Ft), 2 felnőtt és a velük lakó első gyerek után + 15 n-ig (15 M Ft) a második gyerek után + 20 nm-ig (19 M Ft) a harmadik gyerek után + 30 nm-ig (25 M Ft), továbbá a család „közelében” ( 1 km-en belül) lakó minden családtag után nm-ig ( M Ft), ill. a családdal egy helyrajzi számon lakó minden családtag után nm-ig (+ 4-4 M Ft). ∑: 3 gyerek nagyszülő = M Ft értékben vásárolt ingatlanjaik adójáért (lakásuk +családi nyaraló) nem kell aggódniuk!

2. A CSGP lényege (folyt.15.) IV. pillér: Idősek ellátása: CSNTSZ mértékéig -levonható az SZJA-ból, (Barankovics Alapítvány) -„maradék”-CSMTSZ illetékmentesen örökölhető -Negatív ösztönző: örökségből előbb az önkormányzati, állami segélyt visszafizetni

2. A CSGP lényege (folyt.16.) Összefoglalva: a „Családtámogatási Program” úgy kívánja szolgálni Magyarország újraépítését, hogy 1.a családok, a fiatalok és az öregek, az egészségesek az aktívak és a hátrányos helyzetűek, az elesettek ügyét összekapcsolja, s ezzel 2.az egységes nemzetként való közösségi életre ösztönöz és 3.erős, nyílt, nyilvános anyagi ösztönzést is teremt 4.az egymás iránti, a tényleges cselekedetekben megnyilvánuló szolidaritás, 5. a kölcsönös segítség, törődés és támogatás minden formájának társadalmi normává válásához.

3. Az ún. funkcionális tőkepolitika 1. Tőkepolitika : hosszú távú, tartós megtakarítás= tőke képzését 2. A mai „termék-centrikus tőkepolitika” = megbukott =kibulizott adókedvezmény, pénzintézethez megy, onnan állampapírba = =drága, alacsony megtak. ráta, anticiklikus, torz fogy. Szerkezet, stb. 3.A funkcionális tőkepolitika alapelvei: a)Csak 6 funkcióra kapható adókedvezmény (20 %) = bármilyen termékre b)10 M Állampolgári Számlára + 6 alszámlára megy a pénz = költségvetés olcsóbb finanszírozása c)ÁSZA: vásárolható bármilyen pénzintézeti termék v. ott tartható d)Más megtakarítási termékhez egy fillért sem…

3. Az ún. funkcionális tőkepolitika (Folyt.1.) 6 funkció: 1. családalapítás (házasság, gyerek-születés, stb.) 2. nyugdíj (az öregségre való felkészülés) 3. egészségügy ( a jövőbeli balesetek és betegségek miatti való öngondoskodás) 4. (első) lakás szerzése (és egy lakás pl. energia-, víz-, környezetvédelmi,stb.) korszerűsítése 5. („életfogytiglani”) oktatás-képzés (beleértve a családtag kitaníttatást, sportoltatását, kulturális-művészi fejlesztését) is) és 6. elmúlás (a temetésre, örökségre, közcél támogatására, stb. való anyagi felkészülés).

3. Az ún. funkcionális tőkepolitika (Folyt.2.) Mértékek: 1. a családalapítás, gyerekvállalás minimum 10 éves, havi max. 15 ezer Ft (~50 € X 2 fővel), évi 180 ezer Ft-ig (600 € X 2 fő), célhoz kötött, kb. 3,6 -4,0 M Ft(kb ezer €) kifizetéssel számol; 2. nyugdíj-előtakarékosságnál minimum 40 évi, max. havi 210 ezer Ft-ig (~ 700 €), évi max € összegig, ami a közép-rétegek számára is reálissá teheti a csak kb. járadékként megkapható, az euró-zónában való létet elviselhetővé tevő, havi € (kiegészítő) nyugdíj(-pótlék)ot; 3. egészségügyre, minimum 10 éves, havi maximum 60 ezer Ft-ig (~200 €), évi 720 ezer Ft (2400 €), ami a célhoz kötött, családilag összevonható és kombinálható kifizetés esetén, a széles közép-rétegek számára is ad némi esélyt az euró-bevezetése és a paraszolvenciát felszámoló egészségügyi átalakítás után megugró költségek fedezésére; 4. az első lakásszerzésre legalább 10 évi, havi max. 30 ezer Ft (~50 €), évi 360 ezer FT (1200 €), ami minden takarékoskodó fiatal pár számára reális, célhoz kötötten kifizethető, lehetőséget (~ ezer €) ad a felelős bankszerű finanszírozás (30 % önrész) igénybevételére, illetve családalapításhoz szükséges lakás meghitelezéséhez (max. 50 ezer €-ig, azaz) 15 M Ft-os lakásig; 5. oktatásra, kitaníttatásra legalább 15 éves, legfeljebb havi 15 ezer Ft (~50 €), évi 180 ezer FT (~600 €), összesen tehát min. 2,7 M Ft (~9 ezer €) elő-takarékossággal lehet felkészülni, ami lehetőséget ad arra, hogy a család már a születéskor elkezdje „összedobni” azt az összeget, ami nem csak a saját szakmai továbbképzésükre, hanem a tehetséges utódjuk közép- és felsőoktatására is felhasználható, (amelyet az oktatási reform korszerűsítésével párhuzamosan előre láthatóan meg is fog követelni); 6. az elmúlásra pedig legalább 10 évig, havi max. 7,5 ezer (~ 25 €), évi 90 ezer Ft-ig (~ 300 €), összesen kb. 0,9 M Ft (~3 ezer €) takarítható meg, ami még a legszegényebb (idősebb) közép-rétegek számára is lehetővé teszi a méltóságteljes eltemetést, a következő generáció tehermentesítését.

3. Az ún. funkcionális tőkepolitika (Folyt.3.) Összesen: max. 300 ezer Ft/hó =1000 €/hó = 3,6 M Ft/év = 12 ezer €/év = 1.Erős = tartalékokkal rendelkező) közép-osztály teremtés 2.Fokozatos és sikeres átmenet a nyugdíj-, az egészségügy, a lakás-finanszírozás és nevelésügy „európaivá” tételéhez 3.Mentalitás-váltás: a)A családnak (anyagilag is) megéri összetartani! b)Születéstől halálig takarékoskodni kell, azaz c)takarékosnak lenni mindennel (természet) azaz d)felelősen kell élni…

4. „De miből, drága Asztalos úr?!” KSH Háztartás Statisztika 2008, 3 sz. tábla, 5. old. Fogyasztásunk a jövedelmünk százalékában Termék-csoport Eltérés 2008 EU-27 Mo Eu-27(2006) Mo (%) 01. Élelmiszer+ 14,5 23,3 12, ,8 alk.mentes üdítő 02. Élvezeti cikk 3,7 8,5 3,5 9,9 + 6,4 (alk, kávé, drog) 08 Hírközlés 9,0 7,7 2,7 3,9 + 1,2 ∑ : + 12,4 % = minden 8. forintunkat egészségtelenül, pazarlóan, „nem európai” módon szórjuk el!!! = béreinkben benne van a 10 %-os megtakarítási hányad!!!

5. A megvalósítás kulcspontjai I. Elvi-koncepcionális vita= megértetni a helyzetet a)tényleg kell-e változatni? b)Ha igen: milyen irányba? II. „Gazdaságpolitikai és Tervezési Egység” = „mai, modern OT” Kormánynál, KSH, MNB, NGM, ÁSZ adatbázison, összefogja a magyar tud. életet, 1, 4, és 10 évre dolgoz ki, különböző műfajú munkákat, = elmélet és gyakorlat egysége, számszerűen is (IMF, EU) III. Koncepcionális elfogadtatás a politikával = FIDESZ IV.Menetrend kidolgozása: 1,4, 10 évre (Obama egészségügy–reform) V. Megvalósítás, önkorrekcióval

Köszönöm megtisztelő figyelmüket !