Új követelmények a nemzetgazdaság finanszírozásában Közgazdász Vándorgyűlés 2010. október 2. Kármán András Nemzetgazdasági Minisztérium.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Advertisements

KILÁBALÁS - NÖVEKEDÉS október VARGA MIHÁLY.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
A gazdaság helyzete – kampányban
Nemzetgazdaságunk aktuális kérdései – európai összefüggésben 2012 Harkány 2012 március 2 Bod Péter Ákos Egyetemi tanár
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
Gazdasági és piaci fejlemények Magyarországon 2010-ben Treasury Club Konferencia Barta György, CIB Elemzés Budapest, május 27.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
Az elveszett termelés az építőipar gondjairól. Forrás: eurostat.
Ciklikus vagy strukturális? A gazdaságpolitika fő kérdése Simor András Közgazdász vándorgyűlés, Eger Szeptember 29.
Görögország és az euró Artner Annamária április 15. MTA VKI 1.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR II. A magyar gazdaság „kórképe” - a diagnózis Szeged, február-május Belyó Pál „G A Z D A S Á G P O.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Rácz Margit: A betarthatóságról és a hitelességről a konvergencia-program kapcsán „Gazdasági és Politikai Kilátások a Választások Évében” című konferencia.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
Gazdaságpolitikai kilátások és kihívások 2009 Hamecz István.
Helyzetértékelés és kérdésfelvetések dr. Oszkó Péter november 14.
Külső adósság – Kockázatok és mellékhatások… Antal Judit MNB, Pénzügyi elemzések 2006 február 28. MNB-klub.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Horgony 2013 Simor András december A növekedéshez kiszámíthatóság és stabilitás kell Horgony 2013 – Simor András Ahová tartozni szeretnénk:
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
1 Az amerikai jelzálogpiaci válság és következményei (európai és hazai kihatások) Homolya Dániel, Közgazdasági elemző, Pénzügyi Stabilitás
Mikor legyen Magyarországon euro? A magyar gazdaság felzárkózási kilátásai Simor András május 19.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
1Magyar Közgazdasági Társaság Előadó: Magyari László Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Budapest, november 6. A MAGYAR NEMZETGAZDASÁGI.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
Palócz Éva A magyar gazdaság növekedésének néhány kulcskérdése MKT közgyűlés május 27. Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
A válság és a szakképzés Észak-alföldi Régió Szakképzési Konferencia június 17-e Hajdúnánás.
A magyar gazdaság várható helyzete
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ A magyarországi fogyasztási és hitelezési.
Do not put content in the brand signature area 7 szűk esztendő? Nemes Krisztián ING Lease Hungary értékesítési igazgató VIII. Manager konferencia Tata,
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
0 Makrogazdasági áttekintés november. 1 A Takarékbank es előrejelzése Reál GDP növekedés4.73,94, ,6-6,30,5.
? Államadósság Jól állunk-e vagy sem? Nagy a jólét, vagy éppen ellenkezőleg, romlik az élet minősége? Dübörög-e a gazdaság, vagy éppen ellenkezőleg, válság.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Kiútkeresés az adósságválságban Hol tartunk most? Csermely Ágnes Bankok Magyarországon – 2012 Dr. Gáspár Pál Közgazdaságtudományi Emlékalapítvány konferenciája.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
A hazai fiskális politika általános kérdései és kihívásai 42. Közgazdász-vándorgyűlés Eger, augusztus
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Csillag István. Folytatjuk…... Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyunk….(????) A fundamentumok a csúcson! -GDP: 3,6% (2014.I-III.negyedév)KSH.
„BÍZUNK MAGYARORSZÁGBAN” Garamhegyi Ábel Államtitkár Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
MBA Akadémia 1 A bővülés éve 2008?? Palócz Éva KOPINT-TARKI MBA Akadémia április26.
Fizetési mérleg jelentés
Pénzügyi folyamatok és monetáris politika Csermely Ágnes szeptember 26.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
GKI Zrt., Növekedés, beruházás, foglalkoztatás Munkaügyek Világa Klub Győr, szeptember 29. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
MAGYAR GAZDASÁG Jobban teljesít?
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – december
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – március
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Fordulatok után / fordulatok előtt
GAZDASÁG ÉS KÖLTSÉGVETÉS, 2015’
Előadás másolata:

Új követelmények a nemzetgazdaság finanszírozásában Közgazdász Vándorgyűlés október 2. Kármán András Nemzetgazdasági Minisztérium

2 Tartalom 1.A közép-kelet-európai finanszírozási modell a 2000-es években Külső forrásra alapozott növekedés A globális és regionális környezet támogatta a modell működését Magyarország módosított modellje A modell következményei 2.Szigorodó finanszírozási feltételek – a válság hatásai rövid- és hosszú távon Rövid táv: azonnali finanszírozási sokk Hosszú táv: likviditásbőség és kockázatkerülés Konzekvenciák Magyarország számára 3.A gazdaságpolitika szerepe A fiskális konszolidáció és a növekedésösztönzés szinkronizálása Csökkenő adósságpálya mellett visszatérés a piaci finanszírozáshoz Növekedésösztönzés a versenyképesség fejlesztésével Konklúzió

3 1. rész: A közép-kelet-európai finanszírozási modell a 2000-es években 1.Külső forrásra alapozott növekedés 2.A globális és regionális környezet támogatta a modell működését 3.Magyarország módosított modellje 4.A modell következményei

4 1. rész: A közép-kelet-európai finanszírozási modell a 2000-es években Külső forrásra alapozott növekedés (1) A KKE régió növekedése a 2000-es években arra alapult, hogy - a háztartások magas fogyasztása (alacsony nettó finanszírozási képessége) mellett - a vállalati szektor beruházásai (magas nettó finanszírozási igénye) hajtják a gazdaságot, ekképpen jelentős fizetési mérleg hiányt (nemzetgazdasági finanszírozási igényt) indukálva.

5 1. rész: A közép-kelet-európai finanszírozási modell a 2000-es években Külső forrásra alapozott növekedés (2) A KKE régió* fizetési mérleg hiánya, lakossági, és vállalati megtakarítása Adatok a GDP százalékában forrás: Eurostat *Bulgária, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovénia, Szlovákia

6 1. rész: A közép-kelet-európai finanszírozási modell a 2000-es években A globális és regionális környezet támogatta a modell működését A nemzetközi pénz- és tőkepiacokat jellemző - jelentős kockázatéhség és - magas likviditás következtében a befektetők alacsony áron és gyakorlatilag korlátlan mennyiségben voltak hajlandóak finanszírozni a régiót. A befektetők régióba fektetett bizalmát az EU-csatlakozás ténye, és az azzal kapcsolatos reálfelértékelődési várakozások tovább erősítették.

7 1. rész: A közép-kelet-európai finanszírozási modell a 2000-es években Magyarország módosított modellje (1) A Magyarországon alkalmazott gazdaságpolitika abban tért el a KKE- modelltől, hogy az állam magasabb finanszírozási igénye miatt jelentős ikerdeficit épült ki. Emiatt Magyarországnak nagyobb mértékben kellett adóssággeneráló finanszírozásra szorulnia.

8 1. rész: A közép-kelet-európai finanszírozási modell a 2000-es években Magyarország módosított modellje (2) A KKE régió* és Magyarország fizetési mérleg hiánya, FDI beáramlása, és EDP-hiánya Adatok a GDP százalékában forrás: Eurostat *Bulgária, Csehország, Lengyelország, Románia, Szlovénia, Szlovákia

9 1. rész: A közép-kelet-európai finanszírozási modell a 2000-es években A modell következményei (1) Magyarország számára a modell – annak módosított formájában - jelentős hátrányt jelentett a növekedésben és a versenyképességében, ezért a modell már a válság előtt is sikertelennek bizonyult. További probléma, hogy a kiépült adósságállomány szintje és szerkezete miatt jelentős adósságszolgálati teherrel és magas árfolyamkockázattal járt. Sérülékenység, adósságcsapda veszélye

10 1. rész: A közép-kelet-európai finanszírozási modell a 2000-es években A modell következményei (2) A KKE régió* és Magyarország növekedési üteme, külső és államadóssága forrás: Eurostat, MNB, ÁKK *Bulgária, Csehország, Lengyelország, Románia, Szlovénia, Szlovákia

11 2. rész: Szigorodó finanszírozási feltételek – a válság hatásai rövid- és hosszú távon 1. Rövid táv: azonnali finanszírozási sokk 2. Hosszú táv: likviditásbőség és kockázatkerülés 3. Konzekvenciák Magyarország számára

12 2. rész: Szigorodó finanszírozási feltételek Rövid táv: azonnali finanszírozási sokk (1) A piac azonnal megtagadta a finanszírozást, ezért Magyarország forrásbevonása nem-piaci alapokra helyeződött - nemzetközi segítség (IMF, EU) és - anyabanki források által. A kényszerű reálgazdasági alkalmazkodás egy új egyensúly szült, miszerint a magas adósságfinanaszírozási terhet - a háztartások magas megtakarítása mellett - a vállalatok kényszerű nettó megtakarítása és a - nettó export szükségszerű javulása finanszírozza.

13 2. rész: Szigorodó finanszírozási feltételek Rövid táv: azonnali finanszírozási sokk (2) Az egyes szektorok nettó megtakarítása és a folyó fizetési mérleg egyenlege a GDP százalékában forrás: MNB

14 2. rész: Szigorodó finanszírozási feltételek Hosszú táv: likviditásbőség és kockázatkerülés (1) Cél a visszatérés a piaci finanszírozáshoz. Probléma: a piac megváltozott A likviditás ugyan visszaállt a válság előtti szintjére, de a kockázatéhség eltűnt, utóbbi nyomán felértékelődött az adósságfenntarthatóság szerepe

15 2. rész: Szigorodó finanszírozási feltételek Hosszú táv: likviditásbőség és kockázatkerülés (2) Egyes likviditást és kockázatéhséget jelző mutatószámok (bp) forrás: Reuters

16 2. rész: Szigorodó finanszírozási feltételek Hosszú táv: likviditásbőség és kockázatkerülés (3) Eurozóna tagállamok CDS-felárai (bp) forrás: Reuters

17 2. rész: Szigorodó finanszírozási feltételek Konzekvenciák Magyarország számára (1) Az ikerdeficithez történő visszatérés nem lehetséges: Az államháztartás a források szűkössége és drágasága mellett - a közgazdasági logika (kiszorítási hatás) és - a nemzetközi szabályok (IMF, EU) miatt nem tud tovább eladósodni. A külső finanszírozási modell a külső adósság mértéke és magas adósságszolgálati kényszere mellett - az adósságcsapda elkerülése, és a - sérülékenység (pénzügy és reálgazdasági sokkok) miatt sem folytatható. Adósságleépítési kényszer

18 3. rész: A gazdaságpolitika szerepe 1. A fiskális konszolidáció és a növekedésösztönzés szinkronizálása 2. Csökkenő adósságpálya mellett visszatérés a piaci finanszírozáshoz 3. Növekedésösztönzés a versenyképesség fejlesztésével

19 3. rész: A gazdaságpolitika szerepe A fiskális konszolidáció és a növekedésösztönzés szinkronizálása Az adósságleépítés két módon történhet Egyszerre kell történniük, hiszen - növekedés nélkül nincs tartós hiánycsökkenés - magas hiány megfojtja a növekedést adósság „kinövése”finanszírozási igény csökkentése

20 3. rész: A gazdaságpolitika szerepe Csökkenő adósságpálya mellett visszatérés a piaci finanszírozáshoz (1) A piaci finanszírozáshoz történő visszatérés már rövid távon is lehetséges: - a piaci finanszírozással járó magasabb törlesztést ellensúlyozza az alacsonyabb hiány - jelentős tartalékok (szabad deviza betét) biztosítják a biztos finanszírozási hátteret még piaci turbulenciák esetén is

21 3. rész: A gazdaságpolitika szerepe Csökkenő adósságpálya mellett visszatérés a piaci finanszírozáshoz (2) forrás: Konvergenciaprogram A hiány és finanszírozási szerkezete

22 3. rész: A gazdaságpolitika szerepe Növekedésösztönzés a versenyképesség fejlesztésével (1) jelentős költségvetési konszolidáció Európa szerte Külső kereslet szempontjából kedvezőtlen kilátások Az európai fellendülés lassabb és vontatottabb lesz A válság után a pénzügyi rendszer tőkehelyzetének megerősítése visszafogott hitelezéssel jár

23 3. rész: A gazdaságpolitika szerepe Növekedésösztönzés a versenyképesség fejlesztésével (2) A gazdaságpolitika ezért elsősorban versenyképesség javítására összpontosít: - adórendszer egyszerűsítése, adókulcsok mérséklése - olcsóbb és hatékonyabb közigazgatás kialakítása - vállalkozásokat terhelő adminisztratív terhek csökkentése - foglalkozási szabályok egyszerűsítése, atipikus foglalkoztatás erősítése - szakképzés fejlesztése, képzés hozzáigazítása a vállalatok igényeihez - KKV szektor erősítése: új Széchenyi terv, európai uniós források átcsatornázása, közbeszerzési eljárások új rendszere

24 Konklúzió  A magyar gazdaság külső finanszírozási környezete hosszú távon is megváltozott, ami felértékeli a belföldi megtakarítások szerepét  Minél nagyobb mértékben támaszkodhatnak a jövőben a vállalatok a belföldi forrásokra, annál magasabb beruházási rátára és végső soron növekedésre számíthatunk  A külső adósság és az államadósság csökkenő pályára állítása csak dinamikusan növekvő gazdaság mellett képzelhető el  Az európai fellendülés várhatóan lassabb és vontatottabb lesz, ezért különösen fontos, hogy a gazdaságpolitika érdemben javítsa a magyar gazdaság versenyképességét.

25 Köszönöm a figyelmet!