A színészleletet jobban közelítő színrendszer megalkotásának lehetőségei Schanda János Pannon Egyetem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

A vízszintes mérések alapműveletei
Radiometria, fotometria, színmérés
Virtuális Környezet és Fénytani Laboratórium
A SZÍNES TELEVÍZIÓ SZÍNMÉRŐ RENDSZERE
Színformátumok és színmodellek
Ergonómia előadás 2006.május 4. Színek Salamon Péter Szathmáry András.
Színekről világítástechnikusoknak
A színek számítógépes ábrázolásának elve
2D-3D számítógépes grafika
2D-3D számítógépes grafika
Az emberi látás Segédanyag a Villamosmérnöki Szak
Digitális képanalízis
2D-3D számítógépes grafika
BME Építészmérnöki Kar Építészeti Ábrázolás Tanszék
2D-3D számítógépes grafika
A színmérés és a színinger-mérő rendszer fontosabb modelljei
Halmazok.
Vizuális modellezés Uml és osztálydiagram UML eszközök
SZÍNEKRŐL.
SZÍNEKRŐL.
Modellezés és szimuláció c. tantárgy Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézet Mechatronikai Mérnöki MSc 8.
LÁTÁS FIZIOLÓGIA II.RÉSZ
TERMELÉSI FÜGGVÉNYEK A PRECÍZIÓS MEZŐGAZDASÁGBAN SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA NOVEMBER.
Színes világban élünk.
A színészlelés fiziológiai alapjai
Katódsugárcsöves képmegjelenítő
Színharmónia elméletek
Látás – észlelet Az informatikus feladata információs technológiák:
Szín management szín(észlelet)helyes leképezés különböző mediumokban.
Színrendszerek és szín-atlaszok
Radiometria, fotometria, színmérés
A MacAdam-ellipszisek a CIE-xy diagramban.
Színmegjelenési modellek
Egyenletes színskálák vizsgálata különböző színrendszerekben
Színtervezés számítógépes felhasználás számára Schanda János és a Virtuális Környezetek és Fénytan Laboratórium Dolgozói és PhD hallgatói.
Schanda János Virtuális Környezet és Fénytani Laboratórium
Radiometria, fotometria, színmérés
Színtervezés számítógépes felhasználás számára Schanda János és a Virtuális Környezetek és Fénytan Laboratórium Dolgozói és PhD hallgatói.
VTT-BudapestSchanda János VE-Professzor Emeritus – CIE-MNB Színészlelet és „lágy” metrológia CIE TC 1-65:A framework for the measurement of visual appearance.
T.K. 33 – 34. Az alapértelmezett előtér- és háttérszín, valamint a körvonalak színének beállításához a Paletta színeit használhatjuk. 1 Az RGB színrendszerben.
Színek Harkai Richárd Free Powerpoint Templates.
Kontrasztok.
SZÍNHARMÓNIA.
A színrendszerezés rövid története
2. tétel.
Készítette : Tuska Borbála 8.b április
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
1 Kedves Kolléga, kérlek, hogy PowerPoint előadásaidhoz ezt a file-t használd fel alapként! a bemutatóban már van néhány, általunk összeállított dia, melyeket.
Világosság és fénysűrűség ajánlások a mezopos fénysűrűség értékelésére
Természetes és formális nyelvek Jellemzők, szintaxis definiálása, Montague, extenzió - intenzió, kategóriákon alapuló gramatika, alkalmazások.
Monitorok.
2D-3D számítógépes grafika
A napfény felbontása prizmával. Rozklad slnečného svetla prizmou
Fogszín meghatározás 2008.
11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása
Színkezelés RGB-színrendszer Készítette : Zelnik Paloma
Színkezelés RGB-színrendszer Zarka Eszter márc. 27.
Színkezelés RGB-színrendszer Készítette: Soós Lilla 2012 március 27.
Color Management I. színelmélet Lengyel Zsolt – Multimédia alapjai.
Grafika alapfogalmak.
Szimmetria Szimmetria figyelhető meg a legapróbb atomi elemektől egészen a galaxis méretű világokban is. Szimmetria létezhet: geometriában biológiában.
Batta Imre: 2D-3D számítógépes grafika / 0 2D-3D számítógépes grafika Színmérés BME Építészmérnöki Kar Építészeti Ábrázolás Tanszék Batta Imre DLA.
A színes képek ábrázolása. A szín A szín egy érzet, amely az agy reakciója a fényre. Az elektromágneses sugárzás emberi szem által látható tartományba.
Egy kis SZÍNtan elsősorban a vizuális megismerés tantárgyhoz Sándor Zsuzsa A tanuláshoz szükséges animációkat tartalmaz, töltse le a PPt fájlt is!
A szín fogalma A „szín” fogalmát kiegészítés nélkül ne használjuk! - inger vagy észlelet színészlelet - pszichológiai fogalom színinger - pszichofizikai.
2D-3D számítógépes grafika
Színelmélet Kalló Bernát KABRABI.ELTE.
3. Az emberi szem felépítése és a látás alapfolyamatai
Bevezetés a szoftver-ergonómiába
Előadás másolata:

A színészleletet jobban közelítő színrendszer megalkotásának lehetőségei Schanda János Pannon Egyetem

A Pannon Egyetem Virtuális Környezet és Fénytani Technológiák Laboratóriuma Áttekintés A színrendszer definíciója A színrendszerek készítésének célja Színrendszer és színtest A CIE által javasolt színrendszerek Színészlelet és színrendszer Fejlődési irányok Összefoglalás

A Pannon Egyetem Virtuális Környezet és Fénytani Technológiák Laboratóriuma A színrendszer fogalma Nem szerepel az MSz 9620-ban, sem az ILV 17.4 kiadásában Javasolt definíció: Minták valamilyen elv szerinti elrendezése azok színének rendszerezésére és megnevezésére, általában definiált skála alapján. Megjegyzés: Egy színrendszert általában fizikai minták csoportjának példájával jellemeznek, amit néha szín-atlasznak hívnak. Ez megkönnyíti a színekről való kommunikációt, de nem előfeltétele a színrendszernek.

A Pannon Egyetem Virtuális Környezet és Fénytani Technológiák Laboratóriuma Színrendszerek célja A vizuális megfigyeléssel korreláló leírás megkönnyítése Rend teremtés a színek világában Az egyenletes színtér – színinger különbségek leírása Szín(inger)tér: A színingerek geometriai szemléltetése, általában háromdimenziós térben Színtest: A színingertérnek az a része, amely a felületszíneket tartalmazza

A Pannon Egyetem Virtuális Környezet és Fénytani Technológiák Laboratóriuma Néhány történelmi példa Sigfrid Aronus Forsius (1611): 3-dimenziós gömbi ábrázolás Tobias Mayer, 1758 Moses Harris, 1766

A Pannon Egyetem Virtuális Környezet és Fénytani Technológiák Laboratóriuma Néhány történelmi példa Otto Runge: Gömbi ábrázolás, 1810 Goethe színköre, 1810

A Pannon Egyetem Virtuális Környezet és Fénytani Technológiák Laboratóriuma Hering és az NCS rendszer E Hering: Das natürliche System der Farb- empfin- dungen, 1874 Az NCS színrendszer, a 6 alapszínészleleten, Hering elméletén alapul

A Pannon Egyetem Virtuális Környezet és Fénytani Technológiák Laboratóriuma A Munsell színrendszer

A Pannon Egyetem Virtuális Környezet és Fénytani Technológiák Laboratóriuma A CIELAB színtest Igény: Egyenlőközüség! Előfutárok: Adams-Nickerson U*,V*W*, CIELUV színterek

A Pannon Egyetem Virtuális Környezet és Fénytani Technológiák Laboratóriuma A színinger leírások Az additív színinger keverés alapján, számítógépes grafikában szokásos: RGB szín kocka HSL and HSV színterek

A Pannon Egyetem Virtuális Környezet és Fénytani Technológiák Laboratóriuma Színinger megfeleltetés Additív színinger keverés alapján Tetszőleges 3 független alapszín rendszeréből csap-pigmens+szem szerkezeti abszorpciók figyelembevételével L, M, S alapszíningerekbe (cone fundaemntals) való transzformálás Grassmann törvények érvényessége Additivitás és multiplicitás

A Pannon Egyetem Virtuális Környezet és Fénytani Technológiák Laboratóriuma LMS függvényeken alapuló színinger diagram Iso- fénysűrű- ségű (iso- luminant funda- mental) színességi diagram

A Pannon Egyetem Virtuális Környezet és Fénytani Technológiák Laboratóriuma LMS függvényeken alapuló színterek Guth et al: XYZ  LMS LMS  A=C a (l 1 L+m 1 M), T=C t (l 2 L-m 2 M+s 2 S) D=C d (-l 3 L+s 3 S) a=C A /(C A +C T +C D ) t=C T /(C A +C T +C D ) d=C D /(C A +C T +C D )

A Pannon Egyetem Virtuális Környezet és Fénytani Technológiák Laboratóriuma CIECAM 02 XYZ  LMS Adaptáció figyelembe vétele Kihelyezett adaptációs színtér Környezeti hatások Nemlineáris inger  hatás összefüggés Színezet, (relatív) világosság, króma, színdússág, telítettség kimenő jellemzők

A Pannon Egyetem Virtuális Környezet és Fénytani Technológiák Laboratóriuma Továbbfejlesztés A színmegjelenési formulához tartozó színészlelet korrelátum különbség A csap-alapfügvényekből meghatározott (parvocelluláris) ős színek (vörös-zöld, sárga- kék) nem azonosak az észlelt legtisztább vörös, sárga, zöld, kék színnel. Az agyban kialakuló színészlelet és a természet színeinek összhangja, a természeti színek hatása a színmegkülönböztetés kialakulásában.

A Pannon Egyetem Virtuális Környezet és Fénytani Technológiák Laboratóriuma Összefoglalás Színrendszerek fejlesztésének két iránya A fiziológiához illeszkedő színrendszer Probléma az idegpályák jele és az agyi feldolgozás közti különbség Gyakorlati alkalmazhatóság Színészleleti különbség helyes leírása Világosság észleleti skála megteremtése (színesség hatása a vizuális fénysűrűségre)

Köszönöm a szíves figyelmüket