A magyar monetáris politika mozgástere 2013: Lecsúszás, stagnálás, vagy növekedés? Gazdasági Évindító a Világgazdasággal 2013. Február 7. Karvalits Ferenc.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
A monetáris politikai döntéshozatal szempontjai A magyar gazdaság és a monetáris politika kilátásai július 1. Simor András.
2004-es gazdasági kilátások és veszélyek az EU belépés küszöbén
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 29.
A gazdaság helyzete – kampányban
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Monetáris politika a válság idején Simor András elnök 2012.
A bankközi forintpiacok likviditásának és a bankközi referenciakamatok információtartalmának alakulása MNB, Pénzügyi elemzések október 1.
Meddig tart a „hét szűk esztendő” a hitelezésben? Simor András február 16. A Napi Gazdaság makrogazdasági fóruma.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
Ciklikus vagy strukturális? A gazdaságpolitika fő kérdése Simor András Közgazdász vándorgyűlés, Eger Szeptember 29.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 30.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Gazdaságpolitikai kilátások és kihívások 2009 Hamecz István.
Külső adósság – Kockázatok és mellékhatások… Antal Judit MNB, Pénzügyi elemzések 2006 február 28. MNB-klub.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
Horgony 2013 Simor András december A növekedéshez kiszámíthatóság és stabilitás kell Horgony 2013 – Simor András Ahová tartozni szeretnénk:
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
1 Az amerikai jelzálogpiaci válság és következményei (európai és hazai kihatások) Homolya Dániel, Közgazdasági elemző, Pénzügyi Stabilitás
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS szeptember Virág Barnabás szeptember
Inflációs Jelentés november Kovács Mihály András.
Az inflációs célkövetés tapasztalatai Magyarországon
Inflációs jelentés, december Elemzői fórum Pellényi Gábor december 20.
Inflációs kilátások ra Kovács Mihály András November.
Inflációs Jelentés február elemzői fórum Kovács Mihály András.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS szeptember Virág Barnabás Szeptember 22.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS június Virág Barnabás Június 28.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS június Virág Barnabás Június 22.
Makrogazdasági kilátások Inflációs Jelentés március Virág Barnabás Március 28.
Az Magyar Nemzeti Bank monetáris politikai eszköztára
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Monetáris politika a válság idején
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
Monetáris politika a válság idején Karvalits Ferenc alelnök március 28.
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Monetáris politika a válságban: vissza- és kitekintés szeptember 26. Simor András.
Monetáris politikai kihívások – globális perspektíva és a magyarországi helyzet Karvalits Ferenc Közgazdász Vándorgyűlés június.
A pénzügyi és gazdasági válságra adott jegybanki válaszok
Aktuális monetáris politikai kérdések Simor András XVI. Országos Könyvvizsgálói Konferencia, Eger szeptember 4.
Magyar államadósság és a kötvénypiac
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
Az inflációs jelentés frissítése augusztus.
Inflációs jelentés Elemzői fórum Kiss Gergely február.
1 Magyarok a piacon II. Hogyan hat a pénzügyi válság a KKV- szektorra? Király Júlia (MNB) A prezentáció készítésében közreműködtek a Pénzügyi Stabilitási.
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
Makrogazdasági pénzügyek
Pénzügyi stabilitási jelentés
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Inflációs célkövetés a pénzügyi válság tapasztalatainak tükrében
Magyar gazdaságpolitika a nemzetközi kilátások tükrében Kopits György Magyar Közgazdasági Társaság 47. Vándorgyűlése Zalakaros, szeptember 25.
Monetáris transzmissziós mechanizmus
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
Fizetési mérleg jelentés
GAZDASÁGPOLITIKA IV. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE.
Fenntartható növekedés – Banki kockázatok (makro körkép) Hornok Attila OTP Banka Srbija VMKT konferencia május 18.
A kéthetes jegybanki betét megszüntetésével kiteljesedik az MNB eszköztár-fordulata Nagy Márton alelnök Hoffmann Mihály igazgató Magyar Nemzeti Bank 1.
Innovatív monetáris politika nem-hagyományos időkben Az MNB válaszai a makrogazdasági kihívásokra GTTSZ konferencia Kuti Zsolt, igazgató április.
MAGYAR GAZDASÁG Jobban teljesít?
A három hónapos betét mennyiségi korlátozásának paraméterei (szerkesztett változat) Elemzői háttérbeszélgetés szeptember 20.
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – december
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – június
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – március
Fizetési mérleg jelentés április
Előadás másolata:

A magyar monetáris politika mozgástere 2013: Lecsúszás, stagnálás, vagy növekedés? Gazdasági Évindító a Világgazdasággal Február 7. Karvalits Ferenc alelnök MNB

„A jegybank elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása” A törvényben meghatározott elsődleges célja megvalósításához az MNB az inflációs célkövetés rendszerét (Inflation Targeting – IT) használja Az IT keretrendszer egyik fő eleme az inflációs cél elsőbbrendűsége, a független monetáris politika Az IT rezsimben a nyilvánosan bejelentett inflációs célt a jegybank az alapkamat változtatásával próbálja elérni A monetáris politika vitelét, a kamatpolitika irányultságát az inflációs folyamatok mellett további tényezők is befolyásolják: konjunktúra-folyamatok, reálgazdasági kilátások pénzügyi piaci fejlemények, kockázati prémium alakulása pénzügyi stabilitási kockázatok stratégiába való illeszkedés: az aktuális kamatdöntés hogyan viszonyul a korábbi lépésekhez, kommunikációhoz A monetáris politikának az árstabilitásra kell fókuszálnia 2

3 Az árstabilitási mandátum Magyarországon korlátokba ütközött – 1. Árfolyamsáv Az árfolyamsáv miatti kettős cél 2008-ig korlátozta a hatékony monetáris politikát

4 Az árstabilitási mandátum Magyarországon korlátokba ütközött – 2. Jelentős árfolyamkitettség A magas devizakitettség miatt a válság során az árfolyam leértékelődése és magas volatilitása megemelte a pénzügyi stabilitási kockázatokat

5 Az árstabilitási mandátum Magyarországon korlátokba ütközött – 3. Inflációs fiskális politika A fiskális kiigazítások jellemzően számottevő inflációs hatással jártak

6 Számos tényező hatott a mozgástér növekedése irányába… A monetáris politika korlátai több területen oldódtak: Az árfolyamsáv eltörlésre került, szabadon lebegő árfolyam mellett nincs kettős cél A válság erős dezinflációs hatással járt, a gyenge belső keresleti környezet árazásra és bérezésre gyakorolt fegyelmező hatása erősödött Az árszintemelő kormányzati intézkedések hatásainak kifutásával és a szabályozott árak erőteljes csökkenésével az inflációs főszám ban várhatóan jelentősen mérséklődik. Jelenleg rendkívül támogató külső befektetői környezet jellemzi a pénzügyi piaci folyamatokat A kormányzati intézkedések csökkentették a lakosság árfolyamkitettségét Az anyabanki tőkeemelések növelték a bankrendszer sokk- ellenállóképességét

7 … de a monetáris politikai ma is dilemmákkal szembesül Számos kockázat továbbra is velünk maradt: Az inflációs folyamatokat középtávon a költségsokkok és a gyenge konjunktúra alakítja A fogyasztóiár-indexet maginfláción kívüli tételek mérséklik, az inflációs alapfolyamatokban nőtt a bizonytalanság Megkérdőjeleződött az inflációs várakozások horgonyzottsága Az elmúlt években tartósan cél feletti infláció Jellemzően inflációs intézkedésekkel kiigazító fiskális politika A külső környezetben az optimista pénzpiaci hangulat és a gyenge konjunkturális kilátások divergenciája fennmaradt Az árfolyam gyengülése változatlanul inflációs és reálgazdasági áldozattal jár

Rövidtáv – középtáv, illetve főszám – alapfolyamatok kettőssége Rövidtávon kedvező folyamatok várhatóak a fogyasztóiár-index szintjén, de a főszámot főként maginfláción kívüli tételek viszik lefelé, míg a maginflációban középtávon emelkedésre számítunk. Alapfolyamat-mutatók a céllal konzisztens sáv felső szélén alakulnak 8 A monetáris politika mai dilemmái: Inflációs kilátások kettőssége

Monetáris politika számára releváns horizonton fennmaradt a gyenge kereslet és a termelési költségsokkok kettőssége Az új, illetve tartóssá váló adónemek, a termelékenységtől elszakadó (minimál)béremelések nehezítik a vállalati szektor profit-helyreállítását A vállalatok többféle csatornán keresztül (bérben, létszámban, árakban, profitban) alkalmazkodhatnak Egyelőre keveset tudunk róla, hogy hogyan alkalmazkodik a gazdaság a költségsokkokhoz A gyenge kereslet korlátozhatja a költségsokkok árazásban történő áthárítását Magasan ragadó inflációs várakozások esetén nagyobb mértékű lehet az áthárítás A hatások eredője egyelőre bizonytalan 9 A monetáris politika mai dilemmái: Középtávú inflációs folyamatok vs. reálgazdaság

10 A monetáris politika mai dilemmái: Inflációs várakozások horgonyzottsága Az elemzői konszenzus alapján 2014-ben és 2015-ben sem érjük el a célt A monetáris politika horgony szerepét célszerű erősíteni

1.Az árfolyam gyengülése változatlanul emeli az inflációt, és rontja a cél elérésének valószínűségét A monetáris transzmisszióban az árfolyamcsatorna kiemelt jelentőségű 1 százalékkal tartósan gyengébb árfolyam két éves időtávon 0,2-0,3 százalékkal magasabb inflációhoz vezet 11 A monetáris politika mai dilemmái: Árfolyamgyengüléssel szembeni tolerancia

2.A pénzügyi stabilitási kockázatok csökkentek, de nem szűntek meg A kormányzati intézkedések (árfolyamgát, végtörlesztés) mérsékelték a háztartások devizakitettségét A bankrendszer sokk-ellenállóképessége az anyabanki tőkeemelések nyomán érdemben javult Ezzel szemben: Az árfolyamgátban alacsony a részvétel, és csak részben kezeli a problémát: a gyengülés háztartásokra gyakorolt vagyonhatása a tőketartozás miatt változatlanul fennáll A nemteljesítő hitelállomány továbbra is magas A továbbra is magas külső és államháztartási devizaadósság miatt a leértékelődés alááshatja a befektetői bizalmat A kontrollálatlan árfolyamgyengülés kockázata magas => Nem zárható ki, hogy kontrakciós hatással jár a gyengülés 12 A monetáris politika mai dilemmái: Árfolyamgyengüléssel szembeni tolerancia

13 A monetáris politika mai dilemmái: Nemkonvencionális eszközök (NKE) alkalmazása A téma aktualitását az MNB-vel szembeni megalapozatlan kritikák adják Nagy jegybankok számos olyan nemkonvencionális eszközt alkalmaznak, amelyekkel az MNB nem élt eddig Az MNB nem támogatja eléggé a hitelezési aktivitást és a gazdasági növekedést (túlzottan magasnak tartott devizatartalék és kéthetes kötvény-állomány, túlzottan lazának tűnő kötelező tartalékrendszer) A fejlett országok jegybankjai által alkalmazott NKE-k jellemzői Főbb célok Inflációs cél elérése (defláció elkerülése, BOJ, BoE, Fed) Pénzügyi zavarok helyreállítása, hitelezés összeomlásának elkerülése (EKB) Főbb eszköztípusok Banki likviditásnyújtó eszközök Közvetlen hitelpiaci beavatkozások Nagymértékű állampapír-vásárlások, esetenként kockázatosabb értékpapírok vásárlása

A közvetett lazításon túli eszközöknek nincs létjogosultsága Magyarországon: Nincs deflációs veszély, ha a kockázati megítélés és az inflációs kilátások javulása lehetővé teszi, van még tere az alapkamat mérséklésén keresztüli monetáris lazításnak (nincs Zero Lower Bound) A kedvezőtlen piaci megítélés miatt tőkekivonást és árfolyamgyengülést okozhatna (veszélyes a magánszektor és az állam magas devizaadósságára) Az eszközvásárlások hitelkockázatot jelentenének a jegybanki mérlegben A fiskális költségek felmerülése miatt csak maximálisan hiteles monetáris és fiskális politika esetén alkalmazható Magas és a válság során tovább növekvő likviditástöbblet van a bankrendszerben Az értékpapírpiacok fejletlensége korlátozza a mozgásteret (jelzáloglevél program) 14 NKE-k alkalmazhatósága korlátozott Magyarországon

Az MNB a lehetőségeihez mérten és régiós összevetésben is aktív volt, 6 új deviza és 8 új forint eszközt vezetett be, melyek célja: Bankrendszer likviditásának biztosítása Piaci zavarok elhárítása 15 Látványosan aktív az MNB, ami régiós összevetésben is megmutatkozik

16 MNB által alkalmazott nemkonvencionális eszközök (1) FX-swap piaci eszközök (2-2 fajta egynapos és egyhetes, 3 és 6 hónapos) Indok: a dráguló devizafinanszírozás veszélyezteti a transzmisszió hatékonyságát és a bankrendszer stabilitását, hitelezési aktivitását. Hét jegybanki swapeszköz (EKB, SNB megállapodással), kettős céllal: Swap-felárak visszafogása (forint elleni pozíció kiépítése ellen) Devizalikviditás biztosítása (védőháló szerep) A jegybanki EUR/HUF swapeszközök állománya

17 MNB által alkalmazott nemkonvencionális eszközök (2) Forintlikviditást biztosító eszközök Indok: A nagyobb swappiaci ráutaltság és a bankközi piacok kiszáradása (partnerlimit visszafogása) negatívan hatottak a forintlikviditásra A likviditásbeli kockázatok a hitelezési képesség romlásán keresztül negatív reálgazdasági hatással járnak A likviditásbővítő eszközök védőhálót jelentenek a bankrendszernek, a hitelezési aktivitás megugrását a likviditás nem akadályozza Eszközök Hitelnyújtás fedezet mellett Fedezeti kör bővítése Kötelező tartalékrendszer rugalmasságának növelése (2-5% ráta) A kamatfolyosó szűkítése

18 Likviditási kockázatok már nem akadályozzák a hitelezést Hitelezési feltételek változása és a változáshoz hozzájáruló tényezők alakulása a vállalati szegmensben Magyarországon Forrás: MNB hitelezési felmérés.

19 MNB által alkalmazott nemkonvencionális eszközök (3) Értékpapír-vásárlások Az MNB 2008-as állampapír-vásárlásainak célja a piac működésének helyreállítása volt. Az EKB beavatkozás logikája egész más: Cél a periféria országok felárainak mérséklése, a transzmisszió helyreállítása A mag országok hitelességet kölcsönöztek, nálunk ez nem lehetséges Az EKB vásárlása sem volt önmagában hatásos, az új, hatásosabb OMT sok feltételt szab (fiskális kiigazítás, EU-program vállalása, kötvénypiaci jelenlét), amik önmagában növelik az igénybevevő hitelességét. Magyarországon negatív piaci hatása lehet: az inflációs várakozások és a kockázati prémium emelkedését eredményezheti A piac szerint monetáris finanszírozás történne, alkalmazkodás helyett A kapott likviditás tőkekiáramlást és árfolyamválságot okozna Az MNB 2010-es jelzáloglevél-vásárlási programja az univerzális jelzáloglevél-kibocsátás nélkül korlátozott hatású volt

20 1. Kritika: Túl magas a devizatartalék A devizatartalék fő funkciói az MNB esetében: piaci szereplők elvárásainak megfelelő tartalékszint biztosítása („international collateral”), a sokktűrő képesség demonstrálása, intervenciós kapacitás; devizalikviditási problémák enyhítése (bankrendszer devizahitel-állománya); tranzakciós devizaigény biztosítása (az állam deviza-kifizetéseihez). Szükséges mértékét leggyakrabban a rövid külső adósság nagyságával azonosítják a befektetők. Biztosítás, megfelelő szintje esetén a kamatprémiumra kedvezően hat. Előretekintve a tartalék csak fokozatosan, a rövid adósság leépülésével párhuzamos csökkenthető.

21 2. Kritika: Az MNB a kéthetes kötvényébe vonzza a bankok pénzét A devizatartalék megnövekedését a bankok kéthetes kötvény állománya finanszírozza. A kéthetes kötvény állomány növekedése az állami devizahitel-felvétel eredménye, teljesen független a bankok hitelezési tevékenységétől Az állam a jegybanknál átváltott devizáért kapott jegybankpénzt elkölti, ami automatikusan banki számlákra kerül. A végeredmény: megugró likviditástöbblet a bankrendszerben, felfúvódó jegybankmérleg A nemkonvencionális eszközök (eszközvásárlás, hitelnyújtás) esetében is a ugyanez a végeredmény (ld. EKB, Fed)

22 2. Kritika: Az MNB a kéthetes kötvényébe vonzza a bankok pénzét A megnövekedett MNB-kötvény bőséges likviditási puffert jelent a bankrendszernek, tehát kimondottan támogatja a hitelezési képességet. A hitelezés másrészt nem is feltétlenül igényel jegybankpénzt, mivel a banki hitelnyújtás egy részéből ismét bankbetét lesz Ha az MNB korlátozná a kéthetes kötvény állományát, attól a bankrendszer továbbra is csak az MNB-nél tudná elhelyezni a jegybankpénzét, viszont alacsonyabb kamaton, O/N betétben (-100 bp) vagy túltartalékolásban (- 550 bp): Ez rendkívül nagymértékű kamatcsökkentést jelentene A gazdasági környezet változatlansága mellett ez a forinteszközök eladását, drasztikus árfolyamgyengülést okozna

23 3. Kritika: Túl engedékeny a kötelező tartalék rendszer A tartalékrendszer fő funkciója a bankközi hozamok alacsony volatilitásának biztosítása Ezt a jelenlegi formájában tudja a leghatékonyabban betölteni a rendszer: Rugalmas tartalékráta Jegybanki alapkamat a tartalékokra Ha az MNB nem fizetne kamatot a kötelező jegybanki tartalékokra, az a bankbetétek megadóztatásával volna egyenértékű A költségek áthárítása nyomán csökkennének a betéti, és emelkednének a hitelkamatok. A lépés a hitelezést drágítaná, a monetáris lazítás helyett tehát éppen megszorító hatású volna. Nem állnak fenn a szigorítást indokló tényezők: Csak a túlzott hitelezési aktivitás, tőkebeáramlás és felértékelődés ellen szigorítottak (közelmúltban Kína, korábban Románia).

Az MNB aktívan, eszközeinek átalakításával és nagyszámú új eszköz bevezetésével alapvetően járult hozzá a válság negatív hatásainak mérsékléséhez. A lényegesen kedvezőtlenebb kockázati megítélés és inflációs kilátások miatt viszont szűkebb a mozgástere, így a legfejlettebb országok jegybankjai által használt néhány eszközt valóban nem alkalmazhatott. A gazdaság élénkítése helyett, a gazdaságpolitikai kiszámíthatatlanságot és a kockázatokat növelné az NKE-k indokolatlan használata. A jelenlegi eszközrendszer csökkenti a hitelnyújtást fékező likviditási korlátokat, védőhálót biztosít az esetleges likviditási sokkokkal szemben. Az MT egységesen a jelenlegi eszköztár alkalmazása mellett foglalt állást. 24 A jelenlegi eszköztár megfelelő mozgásteret biztosít

Köszönöm a figyelmet !