A magyar pénzügyi rendszer csekély mértékben tudja támogatni a gazdaság fellendülését Jelentés a pénzügyi stabilitásról 2010. november (az első három negyedév.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A statisztika rejtelmei
Advertisements

Jelentés a pénzügyi stabilitásról
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
A monetáris politikai döntéshozatal szempontjai A magyar gazdaság és a monetáris politika kilátásai július 1. Simor András.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 29.
XXVI. Vezérigazgató Találkozó
Lehet-e sikeres gazdaságunk jól működő bankrendszer nélkül? Simor András Horgony december 8.
Új szelek a lakáshitelezésben? Merre tovább 2011-ben? Lakásvásár 2011 Árva András, CIB Bank lakossági üzletfejlesztési vezető Budapest, március 4.
Agrár Európa Klub Budapest, május 27.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
Meddig tart a „hét szűk esztendő” a hitelezésben? Simor András február 16. A Napi Gazdaság makrogazdasági fóruma.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
A bankok és az állam viszonya válságok idején
A magyar bankszektor aktuális állapota jegybanki szemmel
1 Az MNB hitelezési felmérésének módszertana Fábián Gergely (Pénzügyi Stabilitás) Homolya Dániel (Pénzügyi Stabilitás) február 11.
Jelentés az infláció alakulásáról február 23. Szakértői bemutató Közgazdasági főosztály.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
A növekedés esélyei jelentés az Eurozónából Havas István XX. Vezérigazgató Találkozó Sárvár, 2010 szeptember 29.
Horgony 2013 Simor András december A növekedéshez kiszámíthatóság és stabilitás kell Horgony 2013 – Simor András Ahová tartozni szeretnénk:
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
1 Az amerikai jelzálogpiaci válság és következményei (európai és hazai kihatások) Homolya Dániel, Közgazdasági elemző, Pénzügyi Stabilitás
Jelentés a pénzügyi stabilitásról (2012. november) november 5.
Inflációs Jelentés november Kovács Mihály András.
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
Inflációs Jelentés február elemzői fórum Kovács Mihály András.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS szeptember Virág Barnabás Szeptember 22.
Jelentés a pénzügyi stabilitásról május május 21.
Amit tanárnak és diáknak is érdemes tudni a pénzügyi stabilitásról
Tények, lehetőségek, következtetések
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
Új követelmények a nemzetgazdaság finanszírozásában Közgazdász Vándorgyűlés október 2. Kármán András Nemzetgazdasági Minisztérium.
GKI Zrt., Versenyképes-e a magyar adósságcsökkentés? Közgazdász Vándorgyűlés Pécs, szeptember 30. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, november 25.
A magyar gazdaság várható helyzete
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
1 Pénzügyi stabilitás Magyarországon és Európában Tabák Péter a Pénzügyi stabilitás vezetője Stabilitás Pénztárszövetség – Pénztárkonferencia Siófok, 2008.
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
Inflációs jelentés Elemzői fórum Kiss Gergely február.
Kiútkeresés az adósságválságban Hol tartunk most? Csermely Ágnes Bankok Magyarországon – 2012 Dr. Gáspár Pál Közgazdaságtudományi Emlékalapítvány konferenciája.
1 Magyarok a piacon II. Hogyan hat a pénzügyi válság a KKV- szektorra? Király Júlia (MNB) A prezentáció készítésében közreműködtek a Pénzügyi Stabilitási.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Pénzügyi stabilitási jelentés
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
Devizahitel  A devizahitel olyan hitel, ahol mind a hitel folyósítása, mind pedig a törlesztése az adott devizában történik.
Fizetési mérleg jelentés
III. További finanszírozási alternatívák
1 Pénzügyi stabilitás Magyarországon Király Júlia alelnök, Magyar Nemzeti Bank Közreműködött: Homolya Dániel, Szigel Gábor és a PST munkatársai Lízingszövetség.
Pénzügyi Stabilitási Jelentés május
Makrogazdasági kilátások Inflációs Jelentés június
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – szeptember Magyar Nemzeti Bank Gábriel Péter, igazgató szeptember 24.
Beruházások banki finanszírozási lehetőségei, változó tendenciák a bankrendszer működésében az építőipar szemszögéből „Kárpát-medence Kincsei Egerben”
Pénzügyi Stabilitási Jelentés május Elemzői háttérbeszélgetés Nagy Tamás, főosztályvezető Pénzügyi Rendszer Elemzése Igazgatóság május 19.
A magyar gazdaság helyzete és kilátásai – a jegybank szerepe Treasury Club Vonnák Balázs, MNB június 4.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
A nemteljesítő lakossági jelzáloghitel- portfólió átfogó elemzése mikroszintű adatok segítségével Elemzői háttérbeszélgetés
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – december
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – június
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

A magyar pénzügyi rendszer csekély mértékben tudja támogatni a gazdaság fellendülését Jelentés a pénzügyi stabilitásról november (az első három negyedév pénzügyi információi)

Legfontosabb üzenetek A hazai bankrendszer működési környezetének elmúlt időszakban megfigyelhető romlása az erős tulajdonosi háttér és a hazai bankok magas tőkeellátottsága miatt nem veszélyezteti a pénzügyi stabilitást. Az erős svájci frank árfolyam fennmaradása, a bankadó és a kilakoltatási moratórium fenntartása kedvezőtlenül érinti a bankrendszer jövedelemtermelő képességét. A regionális versenyképességi előny elvesztése miatt a hazai bankrendszer hátrányos helyzetbe kerülhet a külföldi anyabanki finanszírozás elosztásában. Mindez növeli annak kockázatát, hogy a pénzügyi rendszer hitelkibocsátása és így a gazdasági növekedéshez való hozzájárulása tovább csökken. DE

Főbb üzenetek az alappálya mentén A gazdasági növekedést követve jövőre már bővülő hitelállományokat várunk, bár számos erősen lefelé mutató kockázat veszélyezteti a fordulópontot A portfolióminőség nagymértékben romlik: a vállalatoknál döntően a projekthitelek rossz teljesítménye, a háztartásoknál az erős svájci frank miatt A jelzáloghitelek esetén a nem teljesítő hitelek értékvesztéssel való fedezettsége nem tekinthető magasnak Az NPL arány kissé meghaladhatja a 15 százalékot 2011 végére, a hitelezési veszteségek aránya idén tetőzhet valamivel 3 százalék felett A jelentős értékvesztés-képzés és a bankadó hatására a hazai bankrendszer jövedelmezősége mind a régió, mind pedig az anyabankokhoz képest alacsony szintre csökkent A bankrendszer tőkeellátottsága megfelelő, alappályán a pótlólagos tőkeigény minimális A külföldi refinanszírozásra való ráutaltság továbbra is magas, a sérülékenységet a külföldi források rövidülése tovább növeli

A vállalatok hitelállománya tovább esik, a harmadik negyedévi adat talán már a fordulópont közelségére utal (A hazai bankszektor és az egyéb pénzügyi közvetítők vállalati hiteleinek nettó negyedéves növekménye) Forrás: MNB.

A nem árjellegű feltételek bár nem szigorodnak tovább, de 4 évig folyamatosan romlott a vállalatok hitelhez jutása Forrás: MNB.

A vállalati szegmensben régiós összeghasonlításban nálunk a legnagyobb a visszaesés Megjegyzés: A reál GDP százalékos változása az előző negyedévhez képest, szezonálisan igazított adatok. A nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott banki hitelek tranzakciói a negyedéves nominális GDP százalékában. Forrás: Eurostat, nemzeti jegybankok.

A háztartási hitelek visszaesése folyamatos Forrás: MNB. (A hazai bankszektor és az egyéb pénzügyi közvetítők háztartási hiteleinek nettó negyedéves növekménye)

A háztartásoknál a devizahitelezés gyakorlatilag megszűnt, ugyanakkor az árfolyamhatás miatt a hitelállomány közel csúcson van Forrás: MNB.

A háztartási szegmensben is nálunk a legnagyobb a hitelezés visszaesése Megjegyzés: A fogyasztás százalékos változása az előző negyedévhez képest, szezonálisan igazított adatok. A háztartásoknak nyújtott banki fogyasztási hitelek tranzakciói a negyedéves nominális GDP százalékában. Forrás: Eurostat, nemzeti jegybankok.

Jövőre már keresletoldali hitelnövekedés várható, de a fordulópontot a kockázatok jelentősen befolyásolhatják Forrás: MNB. (A belföldi hitelezés előrejelzése (árfolyamszűrt nettó állományváltozás))

A vállalatoknál növekvő nem-teljesítési arány és jelentősen bővülő értékvesztés szükséglet a projekthiteleknél Forrás: MNB.

A svájci frank jelzáloghitellel rendelkező háztartások törlesztési terhe jelentősen növekedett Forrás: MNB.

Magasak a háztartások adósságszolgálati költségei, de az új adórendszer segíthet Megjegyzés: A hitellel rendelkező háztartások 43 százalékának javulna, 39 százalékának romlana, és mintegy 18 százalékának változatlan maradna a jövedelmi helyzete. Mivel a banki hitelállomány 50 százaléknál nagyobb része a jómódú háztartásoknál összpontosul, ezért az adórendszer változásai összességében kedvező hatást gyakorolnak a hitelportfolió minőségére. Forrás: GfK. (A hitellel rendelkező háztartások jövedelemarányos törlesztőterhe)

A háztartásoknál minden termék esetén növekszik a nem-teljesítési arány (NPL) Forrás: MNB. (A 90 napon túli késedelemmel rendelkező hitelek állományon belüli aránya az egyes lakossági terméktípusoknál)

A magasabb NPL mellett a növekvő LTV bővülő értékvesztés szükséglethez vezet Forrás: MNB.

A háztartásoknál a nem-teljesítő jelzáloghitelek értékvesztéssel való fedezettsége alacsony Forrás: MNB.

A lakásárak csökkenése növelheti a nem-teljesítő jelzáloghitelek várható veszteségét Forrás: FHB. (FHB Lakásár index (2000=100))

Alappályán az értékvesztés eredményt rontó hatása idén tetőzhet Forrás: MNB. (Az alappálya mentén feltételezett hitelezési veszteségráták szektorok szerint)

Csökkenő jövedelmezőség, növekvő aszimmetria Forrás: MNB.

Megfelelő tőkeellátottság az alappályán Forrás: MNB.

A hitel/betét arány csökkenése lelassul Forrás: MNB.

A bankrendszer külföldi forrásokra való ráutaltsága továbbra is magas Megjegyzés: Az ábra az eredeti futamidő szerinti rövid külföldi források részarányát mutatja. A buborékok mérete a rövid külföldi források mérlegfőösszegen belüli részarányát jelzi (2010 június). Forrás: IMF, EKB, az egyes jegybankok honlapjai.

A külföldi források futamidejének csökkenése kockázatnövelő tényező Forrás: MNB.

A gazdaság és a hitelezés fellendülését veszélyeztető kockázatok A CHF árfolyam A hazai gazdasági növekedést az erős svájci frank is veszélyezteti (szolvencia- RWA, likviditási hatás, ügyfelek hitelképessége ) A hazai bankrendszert érintő szabályozási kockázatok A bankadó hosszabb távon való fennmaradása rontja a bankrendszer versenyképességét (gyengülő jövedelmezőség – forrásallokációs kérdések, áthárítás esetén dráguló hitelek) A kilakoltatási moratórium („moral hazard” - ↑ PD, fedezetek létét megkérdőjelezi - ↑ LGD, ellehetetleníti a jelzáloglevél piacot) A külső konjunktúra törékeny A szuverén kockázatok növekedése Magas eurozónabeli megújítási igények „kiszorítási” hatással járhatnak

Mind regionális, mind pedig az anyabanki összehasonlításban gyenge jövedelmezőség Forrás: MNB.

A kínálati oldal oldódása nélkül nem lesz tartós hitel- fellendülés Kockázatok Forrás: MNB. (A belföldi hitelezés előrejelzése (árfolyamszűrt nettó állományváltozás))

Magas tőkeellátottság miatt erős sokkellenáló- képesség A korábbi és a mostani stresszpályák összehasonlítása: A stresszpályán a veszteségráta a háztartásoknál 2011-ben is tovább növekszik A jelenlegi stresszpálya mentén felmerülő 40 Mrd forintos tőkehiány kezelhető mértékű, ugyanakkor a bankrendszeri tőkepuffer már számottevően zsugorodik Az április jelentésben is milliárdos tőkeigény jeleztük a stresszpályán, azóta erősebb lett a svájci frank + bankadó, de magasabb a tőkeellátottság Alappálya mentén még nem, de a stresszpályán a nem megfelelő tőkeellátottság miatt elindulhat a bankrendszeri mérlegalkalmazkodás

2012-re tolódhat az értékvesztés eredményt rontó hatásának csökkenése a stresszpályán Forrás: MNB. (Az alap-, illetve a stresszpálya mentén feltételezett hitelezési veszteségráták szektorok szerint)

Bankrendszeri szinten a tőkemegfelelés mindkét pályán kielégítő, de … Forrás: MNB. (A bankrendszer aggregált tőkemegfelelési mutatója az alap-, illetve a streszpálya mentén

… egyedi szinten a stresszpályán kezelhető mértékű tőkepótlás válhat szükségessé Forrás: MNB. (Tőkepuffer és pótlólagos tőkeigény a bankrendszerben az alap-, illetve a stresszpálya mentén )

Legfontosabb üzenetek A hazai bankrendszer működési környezetének elmúlt időszakban megfigyelhető romlása az erős tulajdonosi háttér és a hazai bankok magas tőkeellátottsága miatt nem veszélyezteti a pénzügyi stabilitást. Az erős svájci frank árfolyam fennmaradása, a bankadó és a kilakoltatási moratórium fenntartása kedvezőtlenül érinti a bankrendszer jövedelemtermelő képességét. A regionális versenyképességi előny elvesztése miatt a hazai bankrendszer hátrányos helyzetbe kerülhet a külföldi anyabanki finanszírozás elosztásában. Mindez növeli annak kockázatát, hogy a pénzügyi rendszer hitelkibocsátása és így a gazdasági növekedéshez való hozzájárulása tovább csökken. DE