Nem lehet elég korán kezdeni – Lehetséges lépések egy koherens előtakarékossági rendszer irányába Holtzer Péter Budapest, 2010. június 4.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Rövid áttekintés, hogy mi történt a magán- nyugdíjpénztári fronton!
Advertisements

MI LESZ VELED NYUGDÍJ(AS)?
Energy Efficient Solutions Kassai Ákos vezérigazgató.
HUNGÁRIA Takarék Vállalkozói Fórum.
Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer
A Rehabilitációs Foglalkoztatás lehetőségei
Nyugdíj.
Facebook.com/KBCEquitas | twitter.com/KBCEquitas | Kihagyhatatlan lehetőségek a vagyongyarapításban László Zoltán Marketing Manager,
Foglalkoztatói nyugdíj
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A gyermekes családok otthonteremtéséért október 18.
Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária A kistelepülési könyvtári ellátás korszerűsítésének lehetőségei Informatikai és Könyvtári Szövetség.
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
1 VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban Bokros Lajos közgazdaságtan és közpolitika professzora vezérigazgató Közép-Európai Egyetem Budapest.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
A es válságok keresztény szemmel
Tanulmány a bizalomról Nyolc európai országban és az USA-ban október-november.
Romhányi Balázs Költségvetési Felelősségi Intézet ügyvezető igazgatója.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
„Nyugdíjrendszerváltás 2010” avagy jogfosztás a nép nevében Szikra Dorottya, ELTE TÁTK Lakner Zoltán, ELTE TÁTK.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
ADÓVÁLTOZÁSOK ÉLETBIZTOSÍTÁSI ADÓKEDVEZMÉNY Életbiztosítási adókedvezmény továbbra is változatlan feltételek teljesülése esetén járhat DE érvényesíteni.
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia IT biztonság menedzsment a gyakorlatban (döntéshozóknak) Kovács Balázs META Group Stratis.
Luxemburg, Málta,Hollandia
A gondoskodás területei Mit tehet a munkáltató és mit a munkavállaló?
Stabil megoldás a béren kívüli juttatások változó világában: FOGLALKOZTATÓI NYUGDÍJSZOLGÁLTATÁS.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Kicsit felelőtlen, kicsit vakmerő, de a miénk….
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
K&H trambulin tapasztalatok
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Az Új Széchenyi Terv kiindulópontjai Szepesi Balázs, NGM parlamenti és gazdaság-stratégiai államtitkár kabinetfőnöke.
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár kutatásvezető, GKI Zrt. Fejlesztéspolitika válságban és válság után.
Palócz Éva A magyar gazdaság növekedésének néhány kulcskérdése MKT közgyűlés május 27. Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Díszkivilágítás árnyékában ( Budapest finanszírozási helyzete) Kardos Péter Közgazdász Vándorgyűlés 2009 Zalakaros.
Nyugdíjkérdések közgazdász szemmel
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülést az idős embereknek! Adósságtörlesztés és méltányosság a nyugdíjemelésben 2002.
Béren kívüli juttatások Adókedvezmények Adóelőleg Ingatlan.
Államtalanítás vagy álomtalanítás Az állam szerepének és az adórendszer újragondolása Magyarországon Jaksity György.
QUAESTOR Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltatás Több mint béren kívüli juttatás - egy hatékony eszköz az egyéni és a szervezeti célok összehangolásához 2011.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Szabályozási reform – az intézményrendszer és a járadékszabályozás továbbfejlesztése Szikszainé dr. Bérces Anna PM, főosztályvezető Pénztárkonferencia.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
Osztalékadó. Osztalékadó A Medgyessy-Gyurcsány-kormány adóreformja I. 550 milliárd Ft elvonás évente (55 ezer Ft/fő) 22 adóemelés Áfa radikális.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Autonómia Alapítvány projektfejlesztő programja a Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány (OSI) „EU forrásokkal a romák integrációjáért” nemzetközi program.
ADÓTÖRVÉNYVÁLTOZÁSOK Évi LXXVII tvr.. SZJA ADÓTÁBLA A évtől az összevont adóalapba tartozó jövedelmek esetében a személyi jövedelemadó alapja.
2010 : KIHÍVÁSOK ÉVE A PÉNZÜGYI SZEKTORBAN Kisbenedek Péter, MABISZ október 5.
Pénzügykutató Zrt. és az UniCredit Bank Hungary Zrt. közös konferenciája Lehetséges-e Nyugdíjrendszer Reformja? Borza Gábor ING Stabilitás Pénztárszövetség.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
Nyugdíjrendszer átalakítása?
Az adóreform lehetséges irányai Palócz Éva Kopint-Tárki Zrt.
A Tartós Befektetési Számla előnyei, működése, típusai, megnyitásának és megszűnésének módja.
SCBK Üdvözlünk a klubban!. SCBK Ti miért vagytok olyan fontosak?
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )
Mikroszintű versenyk é pess é g. Az üzleti szervezetek versenyképességének elemzése, a versenyképesség növelése Egy, a magyar közgazdászok által 1995-ben.
i.e. SMART üzleti ötletek versenye SWOT analízis workshop
Kiből lehet milliomos? Körséta a befektetések világában
Itbusiness konferencia, CONFESSION ON A DANCEFLOOR Cégek az üzleti modellváltásról Gulyás János / Ipsos Zrt. Nobody’s Unpredictable.
Egész életre szóló biztonság az anyagi biztonság megteremtésének eszköze minden életszakaszban az igényeknek megfelelően alakítható a kiegészítő élet-,
A pénz időértéke Gazdasági és munkaszervezési ismeretek 2., 1. ea. Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
Kiből lehet milliomos? Körséta a befektetések világában Széchenyi István Egyetem Szalay György szakértő április 16.
SIKERES PIACRA LÉPÉS SVÁJCBAN szeptember A svájci társadalombiztosítási rendszer fő pillérei.
Családbarát adórendszer Magyarországon Tamásné Czinege Csilla NAV Adószakmai Ügyekért Felelős Szakmai Helyettes július 5.
27–28. Nyugdíjas évek A. Mi a nyugdíj? B. Ki fizeti a nyugdíjakat és miből? C. Melyek a nyugdíjrendszer pillérei?
Közvélemény- és piackutatási igazgató
Előadás másolata:

Nem lehet elég korán kezdeni – Lehetséges lépések egy koherens előtakarékossági rendszer irányába Holtzer Péter Budapest, június 4.

A hatásvizsgálat alapján is jól látszik, hogy az önkéntes nyugdíj-előtakarékosság szerepének a jövőben nőnie kell, ha további adósság felhalmozása és/vagy magas mértékű járulékok/adók beszedése nélkül kívánunk elérni egy elfogadható mértékű teljes nyugdíjhelyettesítést. Az öngondoskodás eszköztárával kapcsolatban az elmúlt húsz évben nem alakult ki egységes megközelítés Magyarországon, a szabályozók, az adókörnyezet ad hoc módon változnak szinte évről évre, kiszámíthatatlanul, a stabilitás jeleit nélkülözve. Javasoljuk, hogy a döntéshozók először alakítsanak ki egy világos képet arról, hogy a kötelező rendszereken kívüli előtakarékosságnak milyen stratégiai szerepe legyen a jövőben. Ehhez kell azután igazítani az intézményrendszert, az eszközöket, a kedvezményrendszert – ezt világos, átlátható módon kell bemutatni, és azután tartósan változatlanul kell hagyni. A Jelentés megállapításai az előtakarékossági rendszerekről

Ha a cél havi Ft nyugdíjkiegészítés (mai értéken), kb 20-25% kiegészítés, 40 évesen elkezdve havi ezer Ft megtakarításra van szükség, míg a gyermek születésétől kezdve havi 1-2 ezer Ft. Alapvetően a hosszú távú megtakarítási rendszerekről beszélek. Megalapozás – a kamatos kamat hatása

1.Nincs miből. 2.Nem látszik a szükség – úgyis segít az állam. 3.Alacsony pénzügyi kultúra. 4.Bizalomhiány az intézményekben. Miért nem takarítunk meg?

Azok tudnak leginkább félretenni, akiknek kevésbé lenne rá szükségük. Sok nem-pénzügyi „megtakarítást” nem veszünk figyelembe. Szükséges a bérterhek csökkentése. Nincs miből

Meg kell teremteni az állam hitelességét abban, hogy nem lesz ingyen ebéd. Az alacsonyabb elvonások alacsonyabb ígéreteket is keletkeztetnek. Nem látszik a szükség

Javítása igen hosszú munkát igényel. Iskolai oktatás! Máshol sincs kolbászból a kerítés. Pénzügyi kultúra

Az állam mint szabályozó feladata. Az első húsz év tapasztalatai nem kedvezőek. Az intézményrendszer hitelessége

A kívánatos célállapot 1. Könnyen elérhető, egyszerű, olcsó, hatékony tömegtermékek. Ez az állam és a közvetítőrendszer közös érdeke. 2. A támogatások ne kerüljenek túlzottan sokba, és javítsák a célzást, az elérést azok felé, akik a leginkább rászorulnak.

Célzás Sokan vannak, akiknek a havi 2000 Ft megtakarítás sem elérhető. Éppen ők azok, akiknek nemigen lesz állami nyugdíjuk sem, és ahol a gyerekek sem számíthatnak valós értékű iskolázásra. Az önkéntes pénztári munkáltatói támogatásokat főleg a formális gazdaságban alkalmazottak veszik igénybe. Az önkéntes pénztári és nyesz számlajóváírások is rosszul céloznak.

Egy lehetőség (egy példa) Állami számlajóváírás gyermekszületéskor (pl 12*2e Ft). Kiegészítő jóváírás (1/1) adott életkorig, nem magas plafonnal. Csökkenő kiegészítés ezt követően. Kamat- és árfolyamnyereség-adómentesség. Nincs egyéb adókedvezmény. Kizárólag nyugdíj-kiegészítésre vehető igénybe. „Rászoktatás”. Nem hozzáférhető más célokra. Kalibrálás.

Egy koherens rendszer felé A nyugdíjcélú kiegészítő megtakarítás nyugdíjig tart. Közvetlenül adható kedvezmények helyett a minden egyéb megtakarítást sújtó kamat- és árfolyamnyereség-adó mentessége a vonzerő. A rövidebb, pár éves megtakarítások támogatása erősen kérdéses. Ne szorítsuk be a nyugdíjcélú kiegészítő megtakarításokat a hazai eszközökbe.

Könnyen elérhető, egyszerű, olcsó, hatékony tömegtermékek Globális kockázatmegosztás Olcsó passzív indexalapok, ETF-ek Életciklus-megközelítés Céldátum-alapok „bölcsek tanácsa” Mindez „csak” segítség a választani nem képes többségnek

Az állam és az intézményrendszer feladata és érdekeltsége Az állam mint szabályozó és ellenőrző, illetve a pénzügyi közvetítő rendszer mint végrehajtó szerepe és felelőssége. Rendszeres megtakarítási programok, nagy volumen, kisebb haszon. Az állam és a pénzügyi közvetítők szövetségesek a jövő nyugdíjproblémáinak enyhítésében. Transzparencia, önmérséklet, 1 százalék éves költségkülönbözet hatása. Az állam és az iparág együttes stratégiai gondolkodására van szükség