Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, 2004. október 21.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
Advertisements

„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
2004-es gazdasági kilátások és veszélyek az EU belépés küszöbén
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
Pályázatírás az Európai Unióban Tóth Ákos Lehetőségek a csatlakozás után  Strukturális Alapok  Kohéziós Alap.
Pénzügyi alapismeretek NKI, március 6 Bod Péter Ákos tanszékvezető egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
A befektetési bank helye a bankrendszerben
Központi bankok kialakulása, hazai fejlődés és hatályos szabályozás
Miért fontos a fiatal korosztályok pénzügyi jártasságának fejlesztése? Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnöke október 6.
A bankközi forintpiacok likviditásának és a bankközi referenciakamatok információtartalmának alakulása MNB, Pénzügyi elemzések október 1.
Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
A nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer. Alapvető fogalmak Nemzetközi monetáris rendszer Nemzetközi pénzügyi rendszer Lehetetlen hármasság Tőkeliberalizáció.
Jelentés az infláció alakulásáról február 23. Szakértői bemutató Közgazdasági főosztály.
2. A MAKROGAZDASÁGI POLITIKA CÉLRENDSZERE
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
Rácz Margit: A betarthatóságról és a hitelességről a konvergencia-program kapcsán „Gazdasági és Politikai Kilátások a Választások Évében” című konferencia.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Gazdaságpolitikai kilátások és kihívások 2009 Hamecz István.
Lengyelország és Magyarország foglalkoztatáspolitikájának és munkanélküliségi helyzetének összehasonlítása XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Horgony 2013 Simor András december A növekedéshez kiszámíthatóság és stabilitás kell Horgony 2013 – Simor András Ahová tartozni szeretnénk:
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Az inflációs célkövetés tapasztalatai Magyarországon
Pénziránytű pénzügyi ismeretterjesztő honlap fiataloknak Háttér információk Szalay György Pénzügyi Kultúra Központ november 27.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 21.
Mit tesz az MNB a pénzügyi kultúra fejlesztéséért?
Mit tesz az MNB a hazai lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztéséért? Dr. Simon András, kommunikációs igazgató Április 7.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
A felzárkóztatás buktatói Riecke Werner. A régió.
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár kutatásvezető, GKI Zrt. Fejlesztéspolitika válságban és válság után.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
Monetáris politikai kihívások – globális perspektíva és a magyarországi helyzet Karvalits Ferenc Közgazdász Vándorgyűlés június.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
TÖRÖKORSZÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ Készítette: Harcsa Henrietta.
A magyar gazdaság várható helyzete
Makrogazdasági folyamatok és versenyképesség Csillag István Budapest, március 4.
A fiskális politika makrogazdasági kihatásai Szapáry György MNB.
A KTI az EU és a hazai közlekedéspolitika irányelveit követve a fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve folyamatosan fejlődő,
Inflációs jelentés Elemzői fórum Kiss Gergely február.
Felzárkózás helyett távolodás az eurós követelményektől Varga Mihály, április 21.
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője.
A ’95-ÖS STABILIZÁCIÓTÓL AZ EURÓPAI UNIÓIG A magyar gazdaság tíz éve Dr. Surányi György egyetemi tanár A Banca Intesa közép-kelet-európai igazgatója 2005.
Inflációs célkövetés a pénzügyi válság tapasztalatainak tükrében
Monetáris transzmissziós mechanizmus
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
MBA Akadémia 1 A bővülés éve 2008?? Palócz Éva KOPINT-TARKI MBA Akadémia április26.
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
Fizetési mérleg jelentés
GAZDASÁGPOLITIKA IV. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Innovatív monetáris politika nem-hagyományos időkben Az MNB válaszai a makrogazdasági kihívásokra GTTSZ konferencia Kuti Zsolt, igazgató április.
Pénzügyi folyamatok és monetáris politika Csermely Ágnes szeptember 26.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
MONETÁRIS POLITIKA ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE
Az euró Előadó: Halm Tamás.
Európai Uniós ismeretek
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
Fizetési mérleg jelentés április
Előadás másolata:

Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.

2 Tartalom A jegybanki függetlenség értelme Nemzetközi tapasztalatok Jegybankfüggetlenség Magyarországon –A törvényes garanciák alakulása –Személyi függetlenség –Eszközfüggetlenség –Infláció alakulása

3 A jegybanki függetlenség definíciója A kormány a monetáris politika alakítását egy tőle független, a hosszú távú árstabilitás mellett elkötelezett jegybankra bízza. Így feltétel: Törvényben rögzített elsődleges cél Eszköz-függetlenség (kamat- és árfolyam-politika, közvetlen hitelezés tiltása)

4 A jegybanki függetlenség értelme Az inflációs meglepetés rövid távú előnyei: időlegesen magasabb gazdasági növekedés költségvetési hiány kedvezőbb alakulása Hosszú távú hátrányok: a gazdaság szereplői beépítik a várakozásaikba → hosszú távon magasabb infláció, magasabb növekedés és kedvezőbb deficit nélkül Ezért a kormánynak a hosszú távú célokért érdemes megkötnie a saját kezét.

5 Nemzetközi tapasztalatok Bundesbank nagyon sikeres alapmodell Átfogó nemzetközi vizsgálatok alapján függetlenebb jegybank: –alacsonyabb és stabilabb inflációhoz vezet –mérhető növekedési, vagy költségvetési hatás nélkül Különbség a törvényes (de jure) és valódi (de facto) függetlenség között, különösen a feltörekvő és a fejlődő országokban

6 Törvényes függetlenség Magyarországon (1) Eurózóna-csatlakozáshoz elvárás a magas szintű törvényes függetlenség Törvényes függetlenségi garanciák –funkcionális: cél rögzítése, eszközök biztosítása, közvetlen hitelezés tiltása –intézményi: nem fogadhat el utasítást –személyi: hosszú és biztonságos mandátum –pénzügyi: elégséges pénzügyi forrás

7 Törvényes függetlenség Magyarországon (2) Jelentős fejlődés (Cukierman index) Jelenleg majdnem teljesen EU konform

8 Személyi függetlenség (1) Valódi (de facto) függetlenség egy meghatározó tényezője Egy lényeges kérdés: a jegybankelnökök gyakrabban cserélődnek-e, mint a kormány? Magyarországon

9 Személyi függetlenség (2) Azaz 1995 óta hosszabb és átfedő mandátumok → személyi függetlenség erősödését jelzi Azonban jelentős személyi konfliktusok az átfedő időszakokban –Surányi György ben (CW bank, prémium-megvonás) –Járai Zsigmond 2003-ban (nyilvános szakmai ellentétek a PM és az MNB között)

10 Eszközfüggetlenség Az árfolyam alapvető monetáris politikai eszköz Magyarországon Sávos árfolyamrendszer Az árfolyamrendszer paramétereiről a kormánnyal közös döntés kell Így korlátozott eszközfüggetlenség: –Surányi György (2000) és Járai Zsigmond számára is ( ) korlátot jelent az árfolyamrendszer

11 Az infláció alakulása Az időszak egészében jelentősen csökkent

12 Az inflációs célkövetés alakulása

13 Összefoglalás A jegybank függetlensége hosszú távon előnyös Törvényes függetlenség jelentősen emelkedett Személyes függetlenség is számottevő, azonban komoly konfliktusok Eszközfüggetlenség korlátozott A függetlenség emelkedése hozzájárult az infláció mérséklődéséhez

Köszönöm a figyelmet!