Vezérlési szerkezetek: elágazások, ciklusok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szerver oldali programozás
Advertisements

Vezérlő utasítások.
Programozás I. Szelekciók: egy- és kétágú szelekció
Algoritmusok.
Összefoglalás 1. Pascal program szerkezete 2. Pascal típusai
Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária
Ismétlés: Döntések a feltétel egy logikai kifejezés if feltétel then
A C nyelv utasításai. Kifejezés+ ; Utasítás printf("Hello")printf("Hello"); a=b+ca=b+c; fuggveny(a,b)fuggveny(a,b); Blokkok: több utasítás egymás után,
3. előadás (2005. március 1.) Utasítások, tömbök
Csala Péter ANDN #4. 2 Tartalom  C# - ban előre definiált típusok  Változók  Változókkal műveletek  Elágazás  Ciklus.
Algoritmusok Az algoritmus fogalma:
C A C nyelv utasításai. Ismétlés Utasítások csoportosítása.
Nat Pedellus Informatika 8. osztály óra.
Programozás I. Horváth Ernő.
Java programozási nyelv 2. rész – Vezérlő szerkezetek
Utasítások, elágazás- és ciklusszervezés C nyelvi utasítások
PHP Webprogramozás alapjai
C++ Alapok, első óra Elemi típusok Vezérlési szerkezetek
Önleíró adatok: XML INFO ÉRA, Békéscsaba
Programozás I. Ciklusok
Programozás I. Egymásba ágyazott szelekciók, többágú szelekció
Vizuális és web programozás II.
Programozás C# -ban Elágazások.
P ROGRAMOZÁS C# - BAN Kivételkezelés. P ÉLDA I. Nullával való osztás miatt kapjuk a hibaüzenetet.
C nyelv utasításai.
Ismétlés A pascal program szerkezete: program programnev; Programfej
A rekurzió Páll Éve Boglárka.
ALGORITMUS.
Algoritmusok.
ismétlődő (azonos vagy hasonló) tevékenységek megvalósítására szolgál
Az ABAP programozási nyelv Alapvető vezérlési szerkezetek
PHP nyelv. PHP Interpreteres nyelv → parancsértelmező szükséges hozzá Rasmus Lerdorf 1995 → személyes felhasználás (internetes önéletrajzának megtekintésének.
Programozási nyelvek.
Készítette: Csíki Gyula
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Objektumorientált programozás
Turbo Pascal Indítás: C:\LANGS\Turbo Pascal Turbo Pascal.
Algoritmus szerkezetek
Java programozási nyelv Vezérlési szerkezetek
Algoritmusok.
Elnevezések, ciklusok, feltételvizsgálat
Egyágú elágazás Szintaxis: if (feltétel)
A Visual Basic nyelvi elemei
1 Mivel foglalkoz(t)unk a laborokon? 1.hét: Word dokumentumok 1.hét: Word dokumentumok tagolása, tartalomjegyzék, ábrák számozása, hivatkozások, egyenlet-szerkesztő.
Programozás, programtervezés
Török Katalin és Marosi Nóra 11/c. Pascal: Az es években megjelent magas szintű programozási nyelv, közel áll az emberi gondolkodáshoz. Nevét.
Algoritmusok. Az algoritmus meghatározott sorrendben elvégzendő műveletek előírása, mint azonos típusú (matematikai, logikai) feladatok megoldására alkalmas.
Mintapélda Készítsünk programot, amely beolvas egy egész számot, és eldönti arról, hogy prímszám-e. Készítsünk programot, amely beolvas egy egész számot,
Nat Pedellus Free Pascal Elágazások..
1 Mivel foglalkoz(t)unk a laborokon? 1.Labor: Word alapok Excel alapok: Excel alapok: Cellahivatkozás, munkalapfüggvény, diagram varázsló, trendvonal 2.
Adatszerkezetek és algoritmusok 2008/ Algoritmus Az algoritmus szó eredete a középkori arab matematikáig nyúlik vissza, egy a i.sz. IX. században.
TÁMOP /1-2F JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam Utasítás és blokk. Elágazás típusai, alkalmazása Kovács.
Strukturált programozás.  A strukturált programozás jelenti valamennyi ma használatos programtervezési módszer alapját  Széles körben elfogadott az.
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhet ő ség: Linux kezelése.
Script nyelvek előadás
Script nyelvek előadás
Elágazások a programban – IF utasítás
Gépészeti informatika (BMEGEMIBXGI)
Script nyelvek előadás
Algoritmizálás.
Piros-fekete fák Beszúrás, ill. törléskor a fa elveszítheti az egyensúlyát. A piros-fekete fák: az egyensúly megtartását biztosítják. +1 bit információ.
Programozás C# -ban Elágazások.
Bevezetés a programozásba Algoritmikus gondolkodás
JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam
Algoritmusok szerkezete
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Algoritmus készítés.
Strukturált és nem strukturált programok
Előadás másolata:

Vezérlési szerkezetek: elágazások, ciklusok C# 2008 HALADÓKNAK Vezérlési szerkezetek: elágazások, ciklusok Szakképzési Portál

Elágazások Gyakran előfordul, hogy a programban döntési helyzet alakul ki, azaz bizonyos feltétel(ek) teljesülésétől függően mást kell csinálnunk, mint amikor azok nem teljesülnek. Ezt hívjuk elágazásnak. Fajtái: egy-, illetve kétirányú elágazás többirányú elágazás

Elágazások: egy- és kétirányú Egyirányú elágazás: if (feltétel) { utasítások; } Kétirányú elágazás: if (feltétel) { utasítások; } else

Elágazások egymásba ágyazása Egymásba ágyazott elágazások: if (feltétel1) { utasítások; } else if (feltétel2) … else if (feltételn) else Például: if (x>0) { label1.Text="pozitív"; } else if (x<0) label1.Text="negatív"; else label1.Text="nulla";

Elágazások: többirányú Elágazás egy változó értékétől függetlenül switch (kifejezés) { case érték1: utasítások; break; case érték2: utasítások; break; case érték3: utasítások; break; … default: utasítások; break; } Szabályok: A kifejezés csak int vagy char típusú lehet. Intervallumot nem lehet megadni, és több értéket sem lehet felsorolni. Nem lehet két sorban a case után ugyanaz az érték. Ha a case után nem írunk utasítást, akkor a következő soron folytatódik a végrehajtás. A default utáni utasításokat akkor hajtja végre, ha egyik felsorolt érték sem egyezik meg a kifejezés értékével. A break utasítás minden ág végén kötelező!

Ciklusok Ciklusokat akkor használunk, amikor egy adott tevékenységet (ciklusmag) többször végre kell hajtanunk. Azokat a változókat, amelyektől a ciklus futása függ, ciklusváltozónak hívjuk. Fajtái: számláló: előre megadott számú alkalommal fut le a ciklusmag. elöltesztelő: egy feltétel teljesülésétől függően hajtja végre a ciklusmagot (előfordulhat, hogy egyszer sem, ha a feltétel már kezdetben sem teljesül) hátultesztelő: egyszer mindenképpen végrehajtja a ciklusmagot, majd addig ezt ismétli, amíg a feltétel teljesül.

Ciklusok: számláló Előre megadott számú alkalommal fut le a ciklusmag. for ( kezdőérték-adás; feltétel; ciklusváltozó növelése) { utasítások; } Példa: for (i=0; i<10; i++) listBox1.Items.Add(i.ToString()); A példában az i a ciklusváltozó, amely sorban felveszi a 0, 1, 2, 3, …, 9 értékeket, ezeket beírja a listába, majd a ciklus futása befejeződik. Megjegyzés: az i++ jelentése: i = i + 1.

Ciklusok: elöltesztelő Egy feltétel teljesülésétől függően hajtja végre a ciklusmagot Előfordulhat, hogy egyszer sem, ha a feltétel már kezdetben sem teljesül while (feltétel) { utasítások; } Példa: while (!f.EndOfStream) s = f.ReadLine(); listBox1.Items.Add(s); A példában addig olvasunk be egy szövegfájlból, amíg nem érünk a végére. Itt a ciklusváltozó szerepét az f fájlváltozó játssza.

Ciklusok: for és while A for és a while ciklusok lényegében egyformák a C# nyelvben. Példa: for (i=0; i<10; i++) { listBox1.Items.Add(i.ToString()); } int i=0; while (i<10) i++; Ez alapján bármelyik átírható a másikra! Figyeljünk oda, hogy a while ciklusból ne maradjon ki a ciklusváltozó változtatása, mert az végtelen ciklushoz vezet!

Ciklusok: hátultesztelő Egyszer mindenképpen végrehajtja a ciklusmagot, majd addig ezt ismétli, amíg a feltétel teljesül. do { utasítások; } while (feltétel); Példa: i=0; ossz=0; i++; ossz += i; // jelentése: ossz = ossz + i } while (i<10); A példában 1-től 10-ig összeadjuk a számokat.