Szappanok és mosószerek tisztító hatása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fluid-fluid határfelületek, a felületi feszültség
Advertisements

 oxigéntartalmú szerves vegyületek egyik csoportját alkotják  molekulájukban egy vagy több karboxilcsoportot tartalmaznak  egy karbonilcsoportból és.
Oldatok témakör.
KÖZLEKEDŐEDÉNYEK HAJSZÁLCSÖVEK
Wilhelmy- és Langmuir-típusú filmmérlegek
Öntisztuló felületek Tőkés Réka XII. A Bolyai Farkas Elméleti Líceum
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009.
Mosodai innovációk, fertőtlenítő mosás
Optikai fehérítés, kémia a mosógépben
A szappanok és mosószerek tisztító hatása
Kristályrácstípusok MBI®.
Hő- és Áramlástan I. - Kontinuumok mechanikája
,,Az élet forrása”.
Szintetikus mosószerek Eutrofizáció
Készítette: Zsók Győző 10.C
Összefoglalás 7. osztály
KOLLOID OLDATOK.
Készítette Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Új irányzatok a biológiában Fehérjék szerkezete, felosztása
A szappanok káros hatásai
A szappanok káros hatásai
Szappanok káros hatása
A szappanok és mosószerek tisztító hatása
Ötvözetek ötvözetek.
Asszociációs (micellás) kolloidok (vizes rendszerek)
Asszociációs (micellás) kolloidok (vizes rendszerek)
FELÜLETI HÁRTYÁK (oldhatatlan monomolekulás filmek) Amfipatikus molekulákból létesül -Vízben való oldhatóság csekély -Terítés víz-levegő határfelületen.
Kémiai baleset egy fővárosi gimnáziumban, öten megsérültek
FIZIKA A NYOMÁS.
Testek úszása,lebegése és elmerülése
A forrás. A forráspont Var. Bod varu.
A lipidek.
A víz.
A fémrács.
23. Szappanfőzés.
31. Szappan habzása vízben, savas és lúgos oldatban
Vízkeménység vizsgálata szappanforgáccsal
Oldószermodellek a kvantumkémiában A kémiai reakciók legnagyobb része oldószerben játszódik le (jelentőség) 1. Az oldószermodellek elve 2.
Kémiai kötések Kémiai kötések.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Háztartási vegyszerek
„És mégis mozgás a hő” Készítette: Horváth Zsolt Krisztián 11.c.
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Oldatkészítés, oldatok, oldódás
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
Összefoglalás: A testek nyomása
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Többkomponensű rendszerek II.
Mechanikai hullámok.
Oldat = oldószer + oldott anyag (pl.: víz + só, vagy benzin + olaj )
Kölcsönhatás a molekulák között. 1.Milyen fajta molekulákat ismerünk? 2.Milyen fajta elemekből képződnek molekulák? 3.Mivel jelöljük a molekulákat? 4.Mit.
Kén oxidjai és a kénsav. Kén-dioxid SO 2 Fizikai tulajdonságai: Színtelen, szúros szagú, levegőnél nehezebb, gáz. Kémiai tulajdonságai: Vízben oldódik.
AZ ERŐ SEBESSÉGVÁLTOZTATÓ HATÁSA
"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."
Cukrok oxigén BIOKÉMIA VÍZ zsírok Fehérjék szteroidok DNS.
Kovalenskötés II. Vegyületet molekulák.
Szervetlen vegyületek
Másodrendű kötések molekulák között ható, gyenge erők.
Molekulák A molekulák olyan kémiai részecskék, amelyekben meghatározott számú atomot kovalens kötés tart össze. pl.: oxigén: O2; víz: H2O; ammónia: NH3;
Wilhelmy- és Langmuir-típusú filmmérlegek
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
Kémia - matematika osztatlan tanári szak
A folyadékállapot.
Kémiai kötések.
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Folyadék halmazállapot
OLDATOK.
Előadás másolata:

Szappanok és mosószerek tisztító hatása Készítette: Bene Szabolcs

A víz tulajdonsága A tiszta víz nem habzik, a lehető legkisebb felület kialakítására törekszik. Amennyiben a víz és a szilád test között nagyobb a vonzóerő, mint a víz és a levegő között, akkor a víz szétterül, az anyag jól nedvesedik. Ellenkező esetben a vízcseppet a felületi feszültség többé-kevésbé gömb alakba igyekszik összehúzni.

A szappan A szappanoldatban lévő savmaradék-anionok hosszú szénhidrogénlánca apoláris, ez jelentősen zavarja a vízben kialakult hidrogénkötés-rendszert. Az apoláris és poláris részt egyaránt tartalmazó molekulákat amfipatikus anyagoknak nevezzük. Amfipatikus molekula:

A szappan anionjai a folyadék felületén az apoláris levegő és a dipólusos víz között építenek ki hidat úgy, hogy az ionos vég a vízbe merül, az apoláris szénhidrogénlánc a levegőbe kerül.

Az így kialakított, egyrétegű szappanhártya, ún Az így kialakított, egyrétegű szappanhártya, ún. film a kisebb erőhatásra létrejövő buborékok felszínén tovább növekedik.

A micella Az oldatban - a "hasonló hasonlót old elv" alapján - a víztaszító szénhidrogénláncaikkal egymás felé fordulva több anion együtt olyan gömböt hoz létre, amelynek felszínén a karboxilát-anionok vízkedvelő tulajdonságú csoportjai vannak. Nem egy-egy anion, hanem egy-egy micella körül alakulhat ki hidrátburok. A micellák kisebb-nagyobb erőhatásra torzulhatnak, méretük (micellát alkotó anionok száma) is változhat. A szappan tisztító hatása is ezzel függ össze.

A felületaktív anyagok mosó hatása A felületaktív anyagok közrefogják a szennyeződést és a textíliát, nedvesítenek. A két anyag közé is beékelődnek. A szennyeződést így lefejtik és kisebb molekulahalmazokra aprítják (diszpergálják). Annál gyorsabban zajlik le, minél nagyobb felületen terül el a szennyeződés, minél frissebben került az a textíliára.

A fellazított, leválasztott, szétdarabolt folyékony szennyeződés kis gömböcskék alakjába húzódik össze, amiket körülvesznek a felületaktív anyag molekulái és az e körül lévő vízmolekulák. A kettős gyűrű biztosítja a szennyeződés tökéletes emulgeálását. Ez gátolja meg, hogy a szennyeződés újra visszatapadhasson a mosólében lévő textilneműre.

A mosószerek A mosószerek feladata a különböző jellegű szennyeződések eltávolítása az áztatás, a mosás, az öblítés segítségével, a textília károsítása nélkül. Mosószereink több, egymás hatását kiegészítő és fokozó komponensből tevődnek össze. Jelentőségük abban van, hogy olyan hatásokat (fertőtlenítő, fehérítő stb.) is kifejtenek, amelyek régen csak utókezelés segítségével volt megvalósítható. A szappan igazán magas hőmérsékleten fejt ki jó mosóhatást, míg a szintetikus szálas anyagból készült textíliák hőérzékenyek. mosószerek

Előállításuk szappanok és mosószerek

A szappan gyártási folyamata

Köszönöm a figyelmet!