Alapanyagok Segédanyagok Szeszgyártás Alapanyagok Segédanyagok
Cukortartalmú gyümölcsök levéből, levegőben lévő élesztőgombák enzimjei hatására alkohol keletkezik. A folyamat neve:szeszes erjedés.
A finomszeszgyártás alapanyagai Keményítőtartalmúak: burgonya, rozs, rizs, zab, kukorica, burgonyatörköly Cukortartalmúak: cukorrépa ,melasz ,tejsavó Inulintartalmúak: csicsókaszörp ,cikória Cellulóztartalmúak: napraforgó-héj, rizs-héj, kukoricacsutka, szalma, fahulladék
A finomszesz-gyártás segédanyagai Fertőtlenítésre: Oltott mész kénsav formaldehid-oldat
Gyártás A folyamatban felszabaduló hőt az élesztőgombák életfolyamataihoz használják fel. Erjesztéssel legfeljebb 15%-os alkohololdat állítható elő, mert ennél töményebb oldatban az élesztőgombák elpusztulnak. Töményebb alkohololdat a 15%-os vizes oldat lepárlásával (desztillálással)nyerhető. Az így kapott tiszta szesz legfeljebb 96%-os töménységű lehet.
Etanolt nagy mennyiségben állítanak elő keményítőtartalmú növényi anyagokból. A keményítő enzimek hatására cukorrá alakul, s a cukorból erjesztéssel alkohol lesz.
Készítette:Sztehlik Alexandra 10.b