Munkanélküliség.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Advertisements

A Kormány intézkedései és tervei
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing (BA Levelező) 2010.
Makroökonómia 5. előadás.
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Munkaerő-piaci ismeretek
A munkapiac és az összkereslet
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Az infláció és az inflációs folyamatok
A félév programja Dátum Témakör Előadó február 6.
Makroökonómia Aggregált kínálat.
A makrgazdasági munkakínálat:
Szociális munka VI. Munkanélküliek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH A jelenlegi magyar munkaerő- piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors, Ph.D. Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH.
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH Az ÁFSZ felépítése, a jelenlegi magyar munkaerő-piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó.
Munkaerő-közvetítés recesszió idején Munkaerő-piaci ismeretek EURES hazai tréning 2009 Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH.
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
Lakónépesség*: Lakónépesség*: ezer fő Foglalkoztatottak: Foglalkoztatottak: ezer fő Munkanélküliek száma: Munkanélküliek száma: ezer fő Gazdaságilag.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő-kínálat,
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A Berettyóújfalui Kistérség bemutatása
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató december 4.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Munkaerőpiaci számítások szeminárium
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
ÜDVÖZÖLJÜK a Térségi Konferencia résztvevőit november.
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard VI.Előadás Munkanélküliség Infláció Április.
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Munkaerő-piaci helyzetkép Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
Esélyegyenlőség a foglalkoztatásban a TÁMOP projekt képzési tapasztalatai alapján Szabó Zsóka Nők a Holnapért Alapítvány Várpalota 2011,
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Kőszeg, Foglalkoztatási helyzet a Kőszegi Kirendeltség vonzáskörzetében Kőszeg,
Kazincbarcika és vonzáskörzete munkaerő-piaci helyzetének bemutatása
A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERŐPIACI HELYZETE, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A DIPLOMÁSOK ELHELYEZKEDÉSÉRE SOPRON, december 11.
Munkanélküliség fogalma, típusai
A gazdasági élet problémái
Makroökonómia II. ea. Munkakereslet és munkakínálat. Munkapiac a neoklasszikus modellben. Neoklasszikus árupiac.
A GAZDASÁGI VÁLSÁG HATÁSA A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERŐPIACÁRA Kőszeg, december 14.
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
Miért és mit – a program céljai és várható eredményei Galasi Péter, MTA KTI.
A munkaerő-felmérés módszertana
Foglalkoztatottság és munkanélküliség
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
Önkormányzati fórumok február- március – a válság éve A régió ipari termelése 25 %-kal csökkent A foglalkoztatottak száma mintegy 17 ezer.
Munkaerőpiaci alapfogalmak Karriertervezés és munkaerőpiaci ismeretek kurzus.
2014 tavasz Emberi erőforrás menedzsment Munkaerőpiaci helyzetkép 2014 Emberi erőforrás menedzsment Munkaerőpiaci helyzetkép 2014 Krajcsák Zoltán.
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
Munkaerő-piaci helyzetkép a Lenti kistérségben. A népesség csoportosítása gazdasági aktivitás, foglalkoztatás és munkanélküliség szerint Népesség Munkaképes.
Munkaerő- piaci helyzetkép a Nyugat- dunántúli régióban Kleizerné Tamás Györgyi szakreferens Nyugat- dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
Csongrád megye munkaerőpiaci helyzetéről. Megnevezés Csongrád megyeMagyarország 2010.II. név2016.II. névváltozás2010.II. név2016.II. névváltozás ezer.
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Munkagazdaságtani feladatok
Aktivitás, közfoglalkoztatás, esélyek Budapesten Kulinyi Márton
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A munkaerőpiac áttekintése
Munkaerő- piaci helyzetkép a Nyugat- dunántúli régióban
„Út a munkához”program
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Munkagazdaságtani feladatok 1
Előadás másolata:

Munkanélküliség

Munkanélküli: Az aktív népesség azon tagja, aki nem foglalkoztatott és munkát keres. Munkaképes lakosság Aktívak Inaktívak Foglalkoztatottak Munkanélküliek

Önkéntes vagy szándékolt munkanélküliek azok az aktívak, akik adott feltételek között nem hajlandók munkát vállalni. Ls W/P L× = aktív népesség W/P esetén L1 fő kíván munkát vállalni L× – L1= önkéntes munkanélküliek W/P1 L1 L L×

Kényszerű munkanélküliek azok, akik adott feltételek között vállalna munkát, de a munkapiacon nincs irántuk kereslet W/P Ls L× = aktív népesség W/P1 esetén Lf fő a foglalkoztatottak száma Lf – L1= kényszerű munkanélküliek W/P1 LS > LD LD L Lf L1 L× A munkapiaci túlkínálatból fakadó munkanélküliséget kényszerű munkanélküliségnek nevezzük. A kényszerű munkanélküliek száma a munka kínálata és a tényleges foglalkoztatottság különbsége.

Strukturális munkanélküliség Strukturális munkanélküliségről akkor beszélünk ha a munkaerő kereslete és kínálata eltérő összetételű, és egyes munkavállalók ezért nem találnak állást. Pl. eltérhet: - szakképzettség földrajzi hely nem Technológiai munkanélküliség A munkanélküliségnek az a fajtája, amikor a technikai-technológiai fejlődés következtében a termelékenység nő, ezért csökken a munkaerő iránti kereslet. A felszabaduló munkáslétszámot csak a tőkeállomány növekedése vagy más, munkaigényes ágazatok termelésének növekedése tudja felszívni.

Konjunkturális munkanélküliség A gazdasági visszaesés és gazdasági válság az összkereslet csökkenését váltják ki amely a csökkenő foglalkoztatást eredményezi. Ez a konjunkturális munkanélküliség együtt jár a strukturális és technológiai munkanélküliséggel is.

Frikciós vagy súrlódásos munkanélküliség Az átmeneti, a munkapiac működésének sajátosságából fakadó munkanélküliséget nevezzük így. Addig tart amíg a munkavállaló meg nem találja a számára megfelelő állást. Pl.: - munkapiacra újonnan belépők, néhány hétig keresik számukra a megfelelő munkahelyet személyes ok miatt változtatnak munkahelyet, költözés konfliktus miatt felmond

A munkaképes korú népesség megoszlását a statisztikában különböző mutatókkal mérik: 1. Aktivitási ráta : az aktív és munkaképes korú népesség arányát fejezi ki százalékos formában. aktívak munkaképes korúak Aktivitási ráta = x 100 2. Munkanélküliségi ráta: A munkanélküliek és az aktívak aránya százalékos formában. munkanélküliek aktívak Munkanélküliségi ráta = x 100

2009 - ben

Foglalkoztatottsági helyzet Cegléd térségében 2010. október 2010. októberben a Közép-Magyarországi régióban a nyilvántartott álláskeresők száma enyhe emelkedést mutat az elmúlt hónapokhoz képest, de a 2008 októbertől 2010 márciusáig tartó meredek emelkedési időszak után viszonylag stagnál, enyhén csökkent a mutató. Közelebbről, Cegléd térségében a munkanélküliek száma 2009 II. negyedévi adataihoz viszonyítva több mint 2000-rel nőtt, 5335 főről 7372 főre változott.   A kördiagramon látható a nyilvántartott álláskeresők ellátás szerinti megoszlása, melyen jól látható, hogy az álláskeresők közel 30%-a kap RÁT-ot, mintegy tizedük álláskeresési támogatást, 22,7%-uk álláskeresési járadékra jogosult, míg ellátás nélkül 37,3%-uk van jelenleg. A hátrányos helyzetű álláskeresők száma október hónapban 3075 fő, melyben a megváltozott munkaképességű, az 50 feletti, és a tartósan több mint egy éve állást keresők foglaltatnak.

Nyilvántartott álláskeresõk ellátás szerinti megoszlása Cegléd térségében - 2010. október. Ceglédi Panoráma Készítette: Veres Anita & Fülöp Szabina