Bevezetés az orvosi kódrendszerekhez 2. előadás Semmelweis Egyetem Egészségügyi szervező szak II. évf. 2012.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Utazás a sejtben Egy átlagos emberi sejt magja megközelítőleg 510-15 gramm mennyiségű és 1,8-2 méter hosszúságú (3000 millió bázispárnyi) DNS-ből,
Advertisements

Az információ alaptulajdonságai 1.Mérhető 2.Tudásunkra hat Értelmességi alapfeltétel értelmes >< igaz állítás.
Adatbázis-kezelés.
A térkép és a propaganda kapcsolata Bobák Szilvia.
Információ és közlemény
Miről szól a Katégoriák? Cat.3: „Amikor valamit másvalamiről, mint alanyról állítunk, mindaz, amit az állítmányról mondunk, az alanyról is mondható. Pl.
Matematikai logika.
Rendszer: Elemekből áll  Bármely két elem között közvetlen vagy közvetett kapcsolat létezik  Létezik olyan elem, amely különböző állapotokat vehet.
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Az információ rögzítése, tárolása, átviteli módjai
Logikai műveletek
Adatmodellezés: E-K modell
Ívmérték, forgásszögek
Középkori istenérvek.
Webdesign I - Oldaltervezés alapelvek. I. Tartalom-elhelyezés az oldalon ALAPELVEK 1.Mindig értékes és érdekes tartalom jelenjen meg az oldalon! 2.A tartalom.
2011. szeptember Az információtechnológia menedzselése Az információs rendszer fejlesztése Image of the slide: www2.raritanval.edu/departments/busadmin/.../Ch07-IntrotoBusiness.ppt.
Logika 5. Logikai állítások Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék március 10.
JSP és JavaBean JavaServer Pages és Java Beans Fabók Zsolt Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem.
Az érvelés.
Önleíró adatok: XML INFO ÉRA, Békéscsaba
Spektroszkópiai alapok Bohr-féle atommodell
Atommodellek II Franck-Hertz kísérlet
Halmazelmélet és matematikai logika
Orvosi kódrendszerek. Élő és élettelen Környezeti hatás  szerkezetváltozás.
Információ típusok.
Öröklődés molekuláris alapjai
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
Tudnivalók: - előadás - írott anyag - kérdések, konzultáció - vizsga
Vektorok © Vidra Gábor,
Gépi tanulás Tanuló ágens, döntési fák, általános logikai leirások tanulása.
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2005/2006. őszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
VÁLLALATI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK 1. Jegymegajánlás –ZH-eredmények alapján –TDK alapján –önálló munka alapján ZH –nagy: Mikulás körül –kicsik: gyakorlatok.
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
Kommunikáció.
Logika 2. Klasszikus logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 17.
Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II.
Zentai László: Térképészet Térinformatika sáv Térképészet Zentai László Eötvös Loránd Tudományegyetem Térképtudományi és GeoinformatikaiTanszék
Logikai műveletek.
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Első Analitika I.1. Az állításelmélet újrafogalmazása „Protaszisz az a mondat, ami valamit valamiről állít vagy tagad.” „Lehet egyetemes, részleges (en.
Atomi mondatok FOL-ban Atomi mondat általában: amiben egy vagy több dolgot megnevezünk, és ezekről állítunk valamit. Pl: „Jóska átadta a pikk dámát Pistának”
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
(nyelv-családhoz képest!!!
Objektumorientált tervezés Út az objektumig Az objektum fogalma, jellemzői Objektummal kapcsolatos fogalmak Hardverfogalmak A rendszer modell nézetei Objektumorientált.
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
SICStus Objects Objektum orientált kiterjesztés a SICStus Prolog nyelvhez Pereszlényi Attila Az előadás.
Információelméleti alapok Adat és információ. Szemléletmód Fogalomalkotás Kommunikáció - konvenciók Az ismeret rokonai - adat, információ Az adatkezelés.
Web-grafika II (SVG) 3. gyakorlat Kereszty Gábor.
Jelek, jelrendszerek.
Kommunikáció-technikai mérnök szak
Adatbázis-kezelés. Alapfogalmak Adat: –észlelhető, felfogható ismeret –jelsorozat –valakinek, vagy valaminek a jellemz ő je –tény, közlés Információ:
Címlap Bevezetés az információelméletbe Keszei Ernő ELTE Fizikai Kémiai Tanszék
Címlap Információelmélet: egy kis ismétlés Keszei Ernő ELTE Fizikai Kémiai Tanszék
1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.
Az XML nyelv (Extensible Markup Language). XML  XML: leíró nyelv (metanyelv)  XML alkalmazás: egy megalkotott nyelv  XML dokumentum: egy új nyelv egy.
1 Objektum orientált programozás Az objektumok és az osztályok – példányosodás Nagy Szilvia.
A tematikus térképek ábrázolási formái Zentai László: Térképészet
Kommunikáció.
Adat és információ. Információ, tudás  A latin informatio = felvilágosítás, tájékoztatás, oktatás szóból  Minden, ami megkülönböztet  Új ismeretté.
Információelmélet 8. 1 Eszterházy Károly Főiskola, Eger Médiainformatika intézet Információs Társadalom Oktató-
Információelmélet 1 Eszterházy Károly Főiskola, Eger Médiainformatika intézet Információs Társadalom Oktató- és.
A szintagmák (szószerkezetek).
34. lecke A fehérjék felépítése a sejtben. Lényege: Lényege:  20 féle aminosavból polipeptidlánc (fehérjelánc) képződik  A polipeptidlánc aminosav sorrendjét.
A kommunikációs folyamat tényezői és funkciói
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
INFORMÁCIÓS RENDSZEREK 1.
Atomi mondatok Nevek Predikátum
Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II.
Előadás másolata:

Bevezetés az orvosi kódrendszerekhez 2. előadás Semmelweis Egyetem Egészségügyi szervező szak II. évf. 2012

Az információ nem anyagi természetű Az információ továbbításakor az anyagáramlás iránya lehet ellentétes az információ-áramlás irányával Az információra vonatkozóan nincs megmaradási törvény

Jelkészlet Jelsorozat

Jelkészlet A Jelkészlet B

Shanon Hartley

Feladat Az emberi szervezet fehérjéi 20 különböző aminosavból állnak. Számítsuk ki, mennyi információt hordoz egy 1000 aminosav hosszúságú fehérje. DNS molekuláinkban az örökletes információt négy különböző molekula hordozza. Egy három elemből álló egység határoz (triplet) meg egy aminosavat. Mennyi az információtartalma a fenti fehérjét leíró génnek?

De miért is?

Információ: "Valamiről mond valamit" Szubjektum, tárgy Szubsztancia (Arisztotelész) Nominális Objektum Perdikátum Tulajdonság, property attribútum

Minimális feltétel: Minden értelmes közlés legalább egy objektumot és annak legalább egy attribútumát meg kell nevezzen. O||A objektum attribútum

Kognitív térkép

Az ember "kognitív térképe" Ismereteink származhatnak –Tapasztalásból –Közlésből –Következtetésből Mindezekben a nyelv kitüntetett szerepet játszik

Attribútum: típus + érték Valid attribútum:: az attribútum értéke megfelel az adott típusnak (pl.: szín ) Valid szerkezet:: az attribútum típus megfelel az adott objektumnak (pl.: a cipő mérete, a kés élessége Példák invalid állításokra: "A Hold savanyú {ízű}", "Vettem egy kék alakú könyvet"

Állítás Állítás az, aminek igazság-értéke van ("Igaz" vagy "Hamis") Az állítás igazság-értéke csak akkor vizsgálható, ha az állítás értelmezhető (Létező entitás lehetséges attribútumára vonatkozik.)

Miért kommunikálunk? Célok (Warren Weaver nyomán): A küldött jelsorozat pontosan (sértetlenül) érjen célba [szintaktika] A küldött jelsorozat közvetítse a szándékolt jelentést [szemantika] Az üzenet értelme váltsa ki a kívánt hatást [pragmatika]