Régiók a világgazdaságban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális világgazdaság regionális átrendeződése
Advertisements

PIC number – szükséges bármilyen Erasmus + pályázathoz PKE:
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Európai Unió Valahol Európában…...
Üdvözöljük Waldviertelben. következetesség kézimunka tapasztalat bölcsesség megbecsülés.
A világ az I. világháború előestéjén
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
Az Európai Unió a globális világban Készítette: Kozák Magdolna.
Többség- Kisebbség Nyugat- Európában
LATIN-AMERIKA.
Észak Dél ellen.
ÖSSZEFOGLALÓ FELADATOK
Az Európai Unió története
Gazdaságtudományi ismeretek I. - Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
FÖLDRÉSZEK.
Térszerkezeti sajátosságok Közép-Kelet-Európában
A Szatmári határmenti térség társadalmi-gazdasági jellemzői Nagy Egon Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár, RO.
Földünk a második világháború után
A nemzeti és vállalati kultúra összefüggései
EU II..
Jelkép-ország Jakab Sándor Kálmán
T.K. 33 – 34. Az alapértelmezett előtér- és háttérszín, valamint a körvonalak színének beállításához a Paletta színeit használhatjuk. 1 Az RGB színrendszerben.
A versenyképesség technikai-minőségi oldaláról a „Schumpeter-termékek” kereskedelmének tükrében The research leading to these results has received funding.
a hidegháború korszaka és a hírszerzés
Felsőoktatási munkatársak képzési célú mobilitása - STT 2014/2015.
Összehasonlító gazdaságtan
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2009 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól június 3.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2010 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól December 9.
A határon túli magyar nyelvűség
1914.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
C.E.P.M. - Bruxelles, 12 janvier 2005 C.E.P.M. - Bruxelles, 12 janvier 2005 A GM növények termelésének helyzete a világon és az EU-ban...
Az Európai Unió bővülése Vincze János, 12. osztály Fazekas Mihály Gimnázium Debrecen >
A kutatás-fejlesztés értelmezésének változása a gazdasági világválság időszakában Tálas Péter Stratégia Védelmi Kutatóközpont Nemzeti Közszolgálati Egyetem.
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Kelet-Közép-Európa értelmezése
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
Az Európai Unió.
Európa regionális földrajza
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
VILÁGGAZDASÁGI ISMERETEK-12
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
1 Regionális gazdaságtan 9. előadás A regionalizmus és regionális politika az Európai unióban.
V alidáció/elismerés a nagyvilágban és Európában Mi ez? Mire való? Milyen megoldások léteznek?
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
Szabadkereskedelmi társulások
Egészségi állapot Demográfia Horváthné Csolák Erika tanársegéd
Áttekintés a mozgóképes tartalomfogyasztás átalakulásáról Magyarországon és a CEE régióban.
VeloREX adventure 3 whells, km, 2 people. Magamról: Pulay Sándor 1971-ben születtem Komárnóban /Révkomárom/ 1989-ben végeztem vas és fémszerkezeti.
A világ az első világháború után
Újdonságok az NIIF VoIP szolgáltatásában
A nemzetközi migráció globalizálódása
Szarvasmarhák Neuquén, Argentina
A világ földrajzi tagolódása, a világgazdaság elméleti kérdései
Nemzeti fejlődés és versenyképesség a mai világgazdaságban
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
Szövetségi rendszerek
A II. világháború (1.) A háború első szakasza
,,Migráns” országok Latin-Amerika,USA,Kanada,Izrael,Ausztrália,Új-Zéland és Dél-Afrika készítette: Verdes Máté.
33. EURÓPA FELOSZTÁSA.
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
A REGIONÁLIS INTEGRÁCIÓK
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
A gyarmatosítás folyamata
Friedrich Ebert Stiftung Szociális párbeszéd és ipar 4.0 konferencia
A magyar gazdaság versenyképessége:
Előadás másolata:

Régiók a világgazdaságban

A régió területileg összefüggő, a vizsgált társadalmi és gazdasá-gi jelenség szempontjából homogénnek tekintett, hatá-raival többé-kevésbé megadható térség (Hoover-Giarra-tani, 1984) földrajzi-területi egység → földrajzilag lehatárolható funkcionális egység → meghatározott struktúrája van, működése célorientált politikai-hatalmi egység → kohéziós erők tartják össze intézményi egység

Régió a globalizált világban A globalizálódó világgazdaság öt meghatározó folyamata (Dicken, 2003) transznacionális vállalatok (TNC-k) technológiák nemzetközi integrációk globális pénzügyi rendszerek nemzetközi méretekben szervezett termelés A fenti folyamatok egymással kölcsönhatásban a régiókat meghatározó téri sajátosságokat alakítanak ki.

Régió a globalizált világban A térbeli szerveződés szintjei (Porter, 2002) világgazdaság nemzetközi integrációk országok régiók városok klaszterek eddig a nemzetgazdasági szint volt meghatározó, de a glo- balizált világban a gazdaság hármas kötődésűvé vált: a nacionális, szubnacionális és szupranacionális szintek egyformán fontosak

Régió a globalizált világban a vállalatok versenyképessége az eddigiekhez képest sokkal nagyobb mértékben függ a lokális környezettől és gyökerektől → a regionális szint felértékelődése mindezek következtében felerősödött a regionális spe-cializáció → a vállalatok azokra a tevékenységekre sza-kosodnak, amelyeket a lokális kulturális közeg felerősít a regionális specializáció nemcsak az elkülönülést, hanem a térségek egyre szorosabb együttműködését is magával hozta → újregionalizmus

A regionális szerveződés értelmezései A régiók számos megközelítés alapján kialakíthatók: a régió mint térbeli társadalmi szerkezet (szimbolikus-intézményi-gazdasági tér) a régió mint időbeli szerveződés - mint történelmi fejlődési modell - mint a mai világgazdaság növekedési klaszterei a régió mint a világgazdaság vertikális szerveződési formája (centrum-periféria-félperiféria)

A régió mint térbeli társadalmi szerkezet Térbeli szerkezet Régió Ideológiai alrendszer Civilizációk, vallások, nyelvek stb. Szimbolikus tér Politikai-jogi alrendszer Megye, állam, államszövetség stb. Intézményi tér Munkamegosztási hálók, fogyasztói közösségek stb. Gazdasági alrendszer Gazdasági tér Castells

A régió mint időbeli szerveződés a térbeli struktúrák kialakulásának és formálódásának tipikus jegyei alapján → fejlődési modellek egy adott időszakra (pl. XXI. sz. eleje) kialakult állapotok térbeli különbözőségei alapján → mai növekedési klasz-terek A régió mint történelmi fejlődési modell a.) Kis európai nemzetgazdaságok modellrégiója (Svájc, Dánia, Hollandia, Belgium, Svédország, Norvégia, Finnország, Ausztria)

A régió mint időbeli szerveződés b.) Telepes gyarmatokból fejlődött gazdaságok modellrégiója az Európából kivándorolt telepes társadalom felváltotta a terület őslakosságát (USA, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland) a telepesek a többségi őslakossággal szimbiózisban, ugyanakkor hatalmi pozícióban éltek együtt (DAK, Izrael)

A régió mint időbeli szerveződés c.) Európa domináns országainak stratégiai modell- régiója a kétpólusú világban; a jóléti állam modellek skandináv modell (Dánia, Svédo., Norvégia, Finnország) angolszász liberális modell (Nagy-Britannia, Írország) kontinentális modell (Németország, Ausztria, Francia-ország, Belgium, Luxemburg) mediterrán modell (Olaszország, Spanyolország, Portu-gália, Görögország)

A régió mint időbeli szerveződés d.) A távol-keleti modellrégió illetve a fejlesztő állam koncepciója (Japán, „a kis tigrisek”, Kína, India, Brazília, Törökország) e.) A „centrumközeli” periféria önerős modellrégiója a fejlettebb latin-amerikai országok (Mexikó, Argentína, Brazília, Chile) a Közel- és Közép-Kelet egyes országai (Argentína, Egyiptom, Irak, Irán) Kelet-Közép-Európa és a volt Szovjetunió országai

A régió mint időbeli szerveződés Régiók mint a mai világgazdaság növekedési klaszterei „Déli egyenlőtlenek” Kolumbia, Dél-Afrika, Brazília Mexikó, Peru, Venezuela „Posztszocialista átalakulók” Románia, Ukrajna Horvátország, Lengyelország, Szlovénia, Bulgária Magyarország, Litvánia, Szlovákia Észtország Kazahsztán

A régió mint időbeli szerveződés „Európai típusú modellek” Franciaország, Olaszország, Portugália, Spanyolország Dánia, Finnország, Hollandia, Svédország Ausztrália, Egyesült Királyság Ausztria, Németország, Új-Zéland Belgium „Fejlesztő állam” Írország, Malajzia Tajvan

A régió mint időbeli szerveződés „Extenzíven növekedők” Kína, Indonézia, Korea, Thaiföld „Alulteljesítők” Fülöp-szigetek, Törökország India Önálló régióknak tekinthetők: Oroszország, az Egyesült Államok, Japán Norvégia, Svájc, Hongkong Csehország

A régió, mint a világgazdaság vertikális szerveződési formája a világgazdaság vertikális hierarchiában létezik és fejlő-dik → centrum-félperiféria-periféria régiók Az osztályozás szempontjai fejlődési modell fejlettségi szint (humán, anyagi, társadalmi dimenzió) a társ. és gazd. differenciáltsága és integráltsága társadalmi, gazdasági stabilitás nemzetközi tényezőkapcsolatok szimmetriaviszonyok domináns pozíció fejlődési feltételek (jövőalakítási képesség)

A régió, mint a világgazdaság vertikális szerveződési formája Centrum szerves fejlődési utat jár be a fejlettség anyagi, humán és társadalmi tényezője magas és egymással harmonikus stabil, integrált, változatos társadalom és gazdaság a nemzetközi gazd-i kapcsolatokban előnyös szimmetria viszonyokat alakít ki, nagy értékű tényezőket cserél domináns pozíció nagyfokú jövőalakítási képesség pl.: a „triász” (Észak-Amerika, Nyugat-Európa, Kelet-Ázsia), Ausztrália, Új-Zéland nem homogén (centrális, periferiális övezetek alkotják)

A régió, mint a világgazdaság vertikális szerveződési formája Periféria nem szerveződik a világgazdasági rendszerbe nem homogén a.) sem gazd-ilag, sem pol-ilag nem számottevő területek (Nepál, Etiópia, Észak-Jemen) b.) egykori gyarmatok, az eredeti kultúra nem marad meg, duális társ-i-gazd-i szerkezet (Fekete-Afrika nagy része) c.) korábban fejlett társ-ak, de a fejlettség eltorzult vagy visszamaradt (India, Jáva, Bali vagy Latin-Amerika ill. Irak, Irán, Algéria, Líbia és az Arab-félsziget országai) d.) az eredeti kultúra megmarad, az euroatlanti civilizá-cióval való érintkezés a XX. században lehetővé teszi a kitörést (Kína, kis tigrisek)

Régió, mint a világgazdaság vertikális szerveződési formája Félperiféria a legbonyolultabb szerveződés: nem a centrum és peri-féria között helyezkedik el félúton helyzeti adottságai a centrumhoz vannak közelebb állandó erőfeszítés → minél közelebb kerül a centrum- hoz, annál nagyobb erőfeszítést igényel a felzárkózás ha abbamarad a felzárkózási törekvés → leszakad nem homogén a.) Latin-Amerika fejlettebb része (Brazília DK-i, Mexikó É-i része, Uruguay, É-Argentína, Chile középső része) b.) mediterrán régió (D-Olaszo., Spo., Görögo., Portugália) c.) Kelet-Közép-Európa (Baltikum, visegrádi országok stb.) d.) Balkán, Kelet-Európa (pl.: a FÁK egy része)