RENDI FEJLŐDÉS A XIII-XV. SZÁZADBAN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A rendi állam kialakulása, működése
Advertisements

A törvényhozó Nagy Lajos
A KÖZÉPKORI VÁROS.
Magyar politikai gondolkodás története es tanév, 1. félév.
„Meghiúsult reformok és forradalom Franciaországban”
AZ ÖNELLÁTÁSTÓL AZ ÁRUTERMELÉSIG
Az Aranybulla mozgalom és a magyar rendiség kialakulása
Az újjáépítés kora a Magyar Királyságban
„vissza a természethez!”
AZ ARANYBULLA-MOZGALOM
Az Aranybulla.
III. Béla (1172 – 1196).
Mária Terézia
EURÓPA AGRÁRGAZDASÁGÁNAK FEJLÉŐDÉSE A KÖZÉPKORBAN
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, III.
A NYUGATI FRANK KIRÁLYSÁG
A francia forradalom és a francia alkotmányok
MAGYARORSZÁG A SZÁZADBAN
Sumér, az első civilizáció
A polisz születése.
Az angol alkotmányos monarchia megszületése
A FRANCIA FORRADALOM.
HAZÁNK A SZATMÁRI BÉKE UTÁN
Az országgyűlés felépítése és működése
Mátyás Botond Hunor PTE-BTK-TTI Középkor MA II. évf.
Felvilágosodás Bevezető óra.
1. Magyarország államformája 1918-ig
Bevezetés a magyar alkotmány- és jogtörténet tanulmányozásába
Kelet-Közép-Európa eltérő fejlődése az érett középkorban
A királyi hatalom helyreállítása
A Jagelló-kor – a rendi monarchia válsága
Az ország 2 majd 3 részre szakadása
A köztársasági Róma.
Az athéni demokrácia fénykora
A FEUDALIZMUS NYUGAT –EURóPA′BAN
Korom Tamara: A szatmári béke
A kezdetek A lovagrend a szentföldön alakult a zarándokok védelmére. Kezdetben „Krisztus szegény lovagjai” voltak. A templomosok nevet azért kapták, mert.
Gazdaság és társadalom változása a korai középkorban
Nagyhatalmi erőviszonyok, az európai egyensúly a XVIII. században.
A Frank Birodalom Nagy Károly és kora.
1. Magyarország Európában
Kis országok az ókori Közel-Keleten
Erzherzogin Maria Theresia Amalia Walpurga von Österreich
Reformkor Magyarországon
II. József "A kalapos király".
Az Aranybulla mozgalom és a magyar rendiség kialakulása.
A Nyugat előretörése (XI―XIII. század) Tk. 24. és 25. anyag.
Nagy Lajos Nagy Lajos, a lovagkirály A király jövedelmei az Anjouk idején.
A monarchia társadalma. Az angol társadalom jellemzői Középosztályi társadalom » a társadalom széles rétegét jelentette, életmódja, értékrendje mintát.
A hódító háborúk következménye: a köztársaság válsága A köztársaság válsága.
A felvilágosult abszolutizmus
Az angol és francia rendi fejlődés
Kelet-Európa és a Balkán
A köztársasági Róma.
A francia forradalom.
A polisz születése és a görög gyarmatosítás
A Német-római Birodalom
A reformáció főbb irányzatai
A római köztársaság válsága
A SZATMÁRI BÉKE.
A százéves háború.
A Napkirály udvarában.
A rendi monarchiák kialakulása
A királyság újjászervezése: Károly Róbert
Közép- és Kelet-Európa, a Balkán a XI-XIII. sz.-ban
A Német-római Birodalom és a pápaság
Az újjáépítés kora a Magyar Királyságban
Cseh- és Lengyelország
Az alkotmányos monarchia jellemzői Angliában
A politikai rendszerek tipológiája I.
Előadás másolata:

RENDI FEJLŐDÉS A XIII-XV. SZÁZADBAN

1. A rendi fejlődés előzményei a) Változások a mezőgazdaságban: a parasztok érdekeltek a termelésben, ezért fejlesztik eszközeiket (vaseke, szügyhám…) Ennek következtében a terméshozam megnő, a paraszt többet tud a piacra vinni, mint eddig. A gazdaság átalakul árutermelővé, már nem az önellátásra törekszenek a parasztok, hanem, hogy minél többet adjanak el a piacon.

b) Társadalmi változások Aki többet tud termelni, az meggazdagodik, aki nem, az elszegényedik, a társadalom rétegződik. Ez a rétegződés a renddé válás első lépése. Az iparosok és a kereskedők a városokba költöznek, kialakul a városi polgárság. A termés növekedése a népesség növekedését is magával hozza. A népességrobbanás miatt a lakóhelyétől megvált, a földesúr szolgálatában álló egyént hospesnek, vendégnek nevezünk. A hospeseket szívesen látják, mert a nagybirtokosnak érdeke, hogy földjének minél nagyobb része művelés alatt álljon. A hospesek földet kapnak, amit örökíthetnek, kedvezményes termény- és pénzadóban részesülnek, nem kell robotolniuk, valamint szabad költözési joggal rendelkeznek.

A hospesek alkalmazása csökkenti a paraszti terheket is, mert ha a földesúr túl nagy terheket ró parasztjára a hospesekkel szemben, az elköltözik egy másik földesúr birtokára. Ennek a folyamatnak az eredményeként kialakul a jogilag egységes jobbágyság. a társadalom azonos helyzetű rétegei fokozatosan közelednek egymáshoz. A kapcsolatok kialakulásával az emberek jogaik védelmében vagy növelésében nem egyedül szervezkednek, hanem csoportosan. Az azonos gazdasági helyzetű, jogú és érdekű emberek csoportosulását rendnek nevezzük. Pl. nemesség, papság, polgárság.

3. Az angol rendiség kialakulása a) II. Henrik (1154-től 1189) Angliában a XII. században a francia származású Plantagenet-dinasztia foglalja el kerül trónra. Az új dinasztia első királya II. Henrik. Ő származása és házassága révén Franciaországnak is mintegy a felét birtokolja. II. Henrik a feudális uraktól nem katonai szolgálatot, hanem pénzt kér (pajzspénz), ebből és a városi adókból zsoldos hadsereget szervez, amire támaszkodva egy erős királyi hatalmat épít ki. Királyi hivatalokat épít ki, állandó törvényszéki hivatalt és esküdtbíróságokat hoz létre.

b) I. Földnélküli János (1199-1216) a francia uralkodók sorozatos háborúkkal elveszik tőle a franciaországi birtokait. A területeket szeretné visszaszerezni megadóztatja a parasztságot és a polgárságot elégedetlenek a magas adók miatt + a nemesség is hatalomhoz akar jutni, a királyt kényszerítik a Magna Charta Libertatum (1215) kiadására. a király ígéretet tesz 25 tagú királyi tanács létrehozására, ami a nemesség képviselőiből áll. A királynak minden fontosabb kérdésben ki kell kérnie a nemesség véleményét (pl. adókivetés, háborúk). A király nem ítélhet el és nem tarthat fogva senkit bírói eljárás nélkül, növeli a városok és az egyház kiváltságait illetve jogait. Továbbá kimondja még, hogyha a király nem teljesíti ezeket, akkor a nemesség erre rákényszerítheti és joga az ellenállás.

c) Simon d’ Monfort mozgalma János halála után III. Henrik 9 évesen kerül a trónra a királyi hatalom meggyengül, a főnemesek visszaélnek az adókkal, a polgárság és a köznemesség tiltakozik. Ennek az élére áll Simon d' Monfort. vezetésével megverik a főnemesek és a király hadait, d' Monfortot kormányzóvá választják. Hatalmát nemcsak egy szűk rétegre akarja alapozni, ezért 1265-ben összehívja az első angol parlamentet A parlament kétkamarás, két külön tanáccsal: főpapok és főnemesek (felsőház, Lordok Háza) városok és grófságok követei (alsóház, Közösségek Háza). Ezek után minden országgyűlésre meghívják a rendeket, az uralkodó pedig meghallgatásuk nélkül nem hoz fontosabb rendeletet.

4. A francia rendi monarchia IV. Szép Fülöpnek (1285-1314) háborúihoz (Flandriáért) pénzre van szüksége, ezért megadóztatja az egyházat. Emiatt VIII. Bonifác kiközösíti Fülöpöt az egyházból. Válaszként a pápa halála után a bíborosok IV. Fülöp nyomására francia főpapot választanak pápának, ezután a pápa székhelye átkerül Avignonba 1308-ban, ezzel megkezdődik a pápák 70 évig tartó "avignoni fogsága". IV. Fülöpnek mindehhez széleskörű támogatás kell, ezért 1302-ben összehívja az első francia rendi országgyűlést. Ezen a papság a nemesség és a harmadik rend, a városok és a szabad parasztok képviselői vesznek részt.

5. Az angol és a francia rendi fejlődés különbségei: az angol rendiség alulról szerveződik: a királlyal elégedetlen rendek kezdeményezik; a francia rendi gyűlést maga a király hívja össze (felülről kezdeményezés) az angol parlament kétkamarás, a francia csak egykamarás

6. A rendi monarchia Angliában és Franciaországban az országgyűlések összehívásával államforma-változás is történik, az új államforma a rendi monarchia lesz. A rendi monarchia az érett feudalizmus jellemző államformája. Ebben a király és a rendek közösen gyakorolják a hatalmat, közöttük általában ellentétek feszülnek. Ugyancsak ellentétek vannak a rendek között is (pl. az adózás kérdésében), amelyeket az uralkodó kihasználhat, és központosított rendi monarchiát hozhat létre (pl. megnyeri a polgárság támogatását a főnemesekkel szemben és így keresztülviheti akaratát.)

ha azonban a király gyengekezű, akkor rendi anarchiába fullad az ország. A király hatalmának gazdasági alapját elsősorban az adók, másodsorban a regálék (királyi felségjogon szedett jövedelem) képzik. Jövedelmére támaszkodva az uralkodó létrehoz egy központosított hivatalszervezetet és egy zsoldoshadsereget. Ez lehetőséget ad az uralkodónak egy önálló politika folytatására. A királyi hatalom fő támaszai tehát a rendi monarchiában: hivatalnokok (utasítások végrehajtása, adóbeszedés) hadsereg (belső rend fenntartása, háborúk megvívása)  adók (fenntartani az első két támaszt)