ALLERGIA MSc.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
IBD 2011 A MAGYARORSZÁGI CROHN-COLITISES Dr Kovács Ágota
Advertisements

A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
Auto immun betegségek.
AIDS.
A táplálékallergia tünetei
ESZMÉLETVESZTÉST OKOZÓ ALLERGIÁS KÓRKÉPEK, KATASZTRÓFA ÁLLAPOTOK
Allergia.
B-vércsoport.
A tejalapú táplálás és gasztroenterológiai hatásai 1-3 éves korban
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
Emésztőszervi betegségek
Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről
AZ IDEGRENDSZERI SZÖVŐDMÉNY OKA
Alkoholizmus.
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
A köszvény Arthritis urica.
CISZTÁS FIBROSIS Dr. Boda Márta.
TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Újabb eredmények az allergia prevenciójában Várkonyi Ágnes Várkonyi Ágnes SZTE ÁOK Gyermekklinika SZTE ÁOK Gyermekklinika Baja Baja.
11 Fiktív példa az ELISA, Western blot és áramlásos citometria alkalmazására a humán diagnosztikában.
Asztma Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.
Allergia Tacsi Korpácsi Tamás 10.b.
Autoimmun betegségek Raduly Georgina.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Immunrendszer Betegségei.
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
Légzőszervrendszer betegségei
ENTERITIS ACUTA FOLYADÉK-ELEKTROLIT TERÁPIA
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Allergia dr.Hella Zoltán.
Készítette: Leidecker Orsolya
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Horváth Krisztián A Vitamin.
Dr. Domján Gyula Dr. Gadó Klára. WEGENER GRANULOMATOSIS BELGYÓGYÁSZATI VONATKOZÁSOK Dr. Domján Gyula, Dr. Gadó Klára Szent Rókus Kórház I. Belgyógyászat.
azaz a nemzetbiztonsági hivatal felépítése és működése
Az immunrendszerrel kapcsolatos egészségügyi vonatkozások
TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK Ártalmatlan anyagok bejutása egyes egyedekben túlérzékenységi reakciókat válthat ki.
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE
A légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járhat együtt.
FELSŐ LÉGÚTI FERTŐZÉSEK
Hitek és tévhitek az influenzáról
Dr Kovács Ágota Péterfy Sándor utcai Kórház Gasztoenterológiai Osztály
A szervezet energiaforgalma
Diabetes gondozás a gyakorlat szempontjából
A TÁPLÁLÉKALLERGIA KEZELÉSI LEHETŐSÉGEI IMMUNTERÁPIÁVAL
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK
Gyulladásos bélbetegség IBD
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A mozgás szükséglete.
A cukorbetegség.
Légzőszervrendszer betegségei
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
Testünk építőkövei – a vitaminok
Glutén-érzékenység, Lisztérzékenység
Dr. Bányai Zsuzsa Az allergia (szó szerinti jelentése: a szervezet megváltozott reakciókészsége) E-AKADÉMIA.
Táplálékallergia, asthma, atópia Dr Gruber Szilvia Leonard Fromer, MD Diagnosis and Management of Food Allergies.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
Túlérzékenységi reakciók Tornóci László Semmelweis Egyetem Kórélettani Intézet.
Felszívódás zavarai. I. Maldigestio (preabsorptív-secunder felszívódási zavar) 1. A táplálék és az emésztőnedv elégtelen keveredése következtében, pl.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
Nem megfelelően szabályozott immunválaszok, amelyek saját szövetek, nem patogén mikroorganizmusok vagy ártalmatlan környezeti antigének ellen irányulnak.
Védőoltások valós és vélt kontraindikációi
Coeliákiás gyermekek olthatósága
A vastagbél gyulladásos betegségei
Alultápláltság és veszélyei
Előadás másolata:

ALLERGIA MSc

táplálékallergia népegészségügyi problémává vált az érintettek számának növekedése, az allergiás reakció súlyossága jelentősen rontja mind az allergiás egyén, mind a családja életminőségét számos esetben rosszabb, mint más krónikus megbetegedésben, mint akár pl.: az 1. típusú cukorbetegségben

genetikusan determináltak Az öröklődés poligénes, több kromoszómán több gén felelős a megváltozott immunválaszért. Az öröklődés prediszpozíciót jelent, kialakulását * környezeti hatások befolyásolják A genetikai anyag ilyen rövid idő alatt nem módosulhatott, ezért a gyakoriság növekedésének okát környezeti tényezőkben kell keresni

Családi anamnézis negatív: 12% egyik szülő: 26% 37% + egy testvér: 35% mk. szülő: 47% 62% „ + 1 testvér: 73%

azonos szervi manifesztáció esetén : 70%-ra nő a kockázat A szülő neme utódok anya atópiás 32% apa „ 17% azonos szervi manifesztáció esetén : 70%-ra nő a kockázat

Saját integritás megőrzése Immunrendszerünk felismeri a „sajátot” és a nem „sajátot” veszedelmesnek tekinti; saját integritásának megőrzésére törekszik

védelem antigén terhelés és kórokozókkal szemben életünk során mintegy 100 tonna táplálék halad át a gyomor-bél traktuson védelem antigén terhelés és kórokozókkal szemben a bélnyálkahártya érintkezik a legnagyobb felületen a környezettel Bélflóra /probiotikumok/

Allergia vagy immunitás Immunitás: az antigénnel szembeni védettség, csökkent reaktivitás Pl.: a szervezetbe jutott kórokozókat v. azok termékeit semlegesíti. Ennek eredményeként jön létre az immunitás (betegség átvészelése v. védőoltás) Allergia: fokozott reaktivitás

Allergia Antigén, (allergén) hatására az immunrendszer egyik reakció-típusa kórosan fokozott mértékben aktiválódik, s ez a túlzott reakció magát a szervezetet károsítja

n antigén prezentáció antigén-specifikus antitestek (B ly termeli) antigén – antitest reakció kémiai mediátorok keletkeznek v. direkt sejtkárosodás váltja ki a tüneteket

A bélflóra bifidogén túlsúlya fokozza a mucosalis IgA választ, enyhe bakteriális fertőzések szükségesek a Th1 – Th2 egyensúly kialakításához . A Th1 limfociták szabályozzák az immunválaszt, a Th2 limfociták aktivációja az allergia kialakulását eredményezi. A bélflóra bifidogén túlsúlya fokozza a mucosalis IgA választ, normalizálja az intesztinális permeábilitást, növeli a mucosa barrier funkcióját, elősegíti a bélsejtek immunológiai érését

tolerancia Th1 és Th2 ly egyensúly Th1 limfociták szabályozzák az immunválaszt, a Th2 limfociták aktivációja az allergia kialakulását eredményezi Th1 Th2

allergia Th2 túlsúly Th1 Th2

autoimmun megbetegedés Th1 túlsúly Th2 Th1

definíciók atópia: öröklött hajlam antigén: ellenanyag termelést indukáló anyag allergén: az immunreakcióban résztvevő antigén molekula

allergiás reakció immun-mediált adverz reakció az érintett szervek funkcionális változása kíséri

Az antigén ingerekre fokozott IgE típusú ellenanyag válasz IgG, IgM, IgD védelem (bakt. és vírus) IgA lokális védelem IgE a klasszikus allergiás reakciókért is felelős

kialakulását meghatározza genetika allergén kontaktus (fajta, koncentráció, időtartam, interakciók, expozíciós út) környezetszennyeződés életvitel egészségügyi ellátás

Az allergia kialakulásának algoritmusa Allergén expozíció genetikai prediszpozíció korai szenzitizáció allergén expozíció immunmoduláció infekció intestinalis microflóra más tényezők allergiás megbetegedés

Az évszázados táplálkozási szokásoknak megfelelően Olyan élelmiszerek váltanak ki allergiás tüneteket, amelyeket korábban bárki gond nélkül fogyaszthatott Az évszázados táplálkozási szokásoknak megfelelően az északi államokban a hal, Amerikában a földimogyoró, Ázsiában a szója nálunk, a tej, a tojás (mindkettőt nem csak önállóan, hanem egyéb élelmiszerek alkotórészeként is fogyasztjuk), és nő gabonafélék és a szója iránt érzékenyek száma is.

Gyermekkorban az adverz reakciók 75%át tehéntej, tojás, földimogyoró, hal, diófélék okozzák, a felnőtteknél 50 %-át gyümölcsök és zöldségfélék váltják ki (pl.: kivi, banán, zeller)

valamennyi élelmiszer kiválthat allergiát erős, átmeneti, gyenge allergének A legerősebb allergének fehérjék (tej, tojás, gabonafélék,hüvelyesek, olajos magvak, halak, rákfélék máskor poliszacharidok, lipoidok, vagy az élelmiszerekben maradványként, szennyeződésként előforduló anyagok,

az antigenitást a szervezet is befolyásolja megnövekedett abszorpció? nagyobb szérum antitest koncentráció? a kukorica (kis allergiás potenciál): erősen szenzitív egyénben a kukorica csíraolaj is tüneteket válthat ki

allergén aktivitás meghatározása immunogén jelleg: antitest indukálása keresztreaktivitás: a már meglévő antitesthez kapcsolódási készség kapcsolat az immunglobulin-kötő képesség és a klinikai tünetek között

Az allergének permeábilitásra képes molekulamérettel és kötésre alkalmas térszerkezettel rendelkeznek Ha a táplálékfehérje a tápcsatornában lebomlott peptidekre, akkor a szervezet már nem ismeri fel az idegen fehérje eredetét

A táplálékallergia a táplálék, v. a táplálék-összetevők által kiváltott specifikus reprodukálható „adverz” tünet-együttes, melyben kóros immunológiai eltérések mutathatók ki.

A táplálékallergia epidemiológiája A táplálékallergia/intolerancia előfordulását nehéz meghatározni, mert az adatok a fekvő- és járó- betegellátáshoz forduló személyekre vonatkoznak, nem fedik le a teljes populációt double blind placebo controlled food challenge gyakran nem végzik el a diagnosztikában egyéb diagnosztikai eljárásokat bőrtesztek, specifikus IgE vizsgálatok, önkitöltős kérdőív gyakran túlbecsülik/alábecsülik IgE-reakció hiánya nem zárja ki nem tesznek különbséget allergia és az intolerancia között,

gyermekek között 4-8%-ot , a felnőttek körében 2%-os előfordulását tartanak valószínűnek Az utóbbi években mind Európában, mind az Egyesült Államokban nagyobb előfordulási gyakoriságról számolnak be A tehéntejallergia előfordulását 2,25 %-os, tojásallergiát 2,6 %-os, a földimogyoró-allergiát 0,4-6%-os Kisgyermekekben a tehéntej allergia gyakoribb előfordulását immunológiai éretlenség és a nagyobb tejfogyasztás?. A földimogyoró allergia gyermekek, és felnőttek körében azonos Nők körében gyakoribb a táplálékallergia

A táplálékallergia prevalenciájának a megállapítása a./ önkitöltős kérdőíves, „self reported”, felmérésben a kérdezett személy allergiásnak tartja magát b./ az orvos a klinikai kép alapján állítja fel a diagnózist c./ dupla-vak placebo kontrollos terhelés és IgE ellenanyag jelenlétének kimutatása egy reprezentatív népcsoportban.

dupla-vak placebo kontrollos terhelés - költséges az önkitöltéses kérdőíves felmérések (akár tízszeresen) túlbecsülték. Validált telefonos interjú alkalmazva a túlbecsülés (kb. kétszeres) a precíz, validált telefonos interjút megbízhatóbbnak tartják a prevalencia megítélésére, mint a pozitív bőrtesztet, és a szérum analízist

Táplálékintolerancia a táplálék vagy a táplálék-összetevők által kiváltott kellemetlen tünetek immunológiai vagy pszichés eltérés nélkül következnek be A táplálékallergiának megfelelő kép jön létre.

táplálék-intolerancia Természetes Kemikáliák anyagok hatására tejcukor szulfit glutén nitrit koffein glutamát hisztamin tartrazin tiramin benzoesav triptamin oxalát szerotonin réz stb. stb.

intolerancia enzimdefektus pl.: a tejcukorbontó enzim hiánya enzimaktivitás gátlása pl.: proteináz inhibítorok * biogén aminok fokozott bevitele pl.: hisztamin : sajt, hal, sonka, szalámi, szerozonin : banán tiramin : sajt, sonka, szalámi, bor fenil-etilamin : csokoládé, bor hisztamin felszabadító faktorok: földieper hisztamin lebontás gátlása adalékanyagok koffein, irritáló hatás pl.: fűszerek  

Diagnózis felállítása A táplálékallergia * a diagnózis felállítása az orvos feladata * nem minden adverz reakció allergia * sokféle tünet allergiás eredetű

türelem, bizalom és kitartás A táplálékallergia diagnózisa: * a klinikai tünetek gondos észlelése, a pontos diagnosztikus eljárások, eredményeinek értékelése, verifikálása: eliminációs és provokáció, gasztroenterológus és dietetikus együttműködése

Diagnosztikai lehetőségek A táplálkozási anamnézis. A táplálék-tüneti napló, táplálkozás idejét, az elfogyasztott étel részletes összetételét, a megjelenő tüneteket és azok megjelenési idejét, esetleges külső tényezőket (pl. étkezés utáni fizikai aktivitást). A beteg 1 hónapig vezeti megszokott étkezési és életkörülmények között. Specifikus IgE és IgG kimutatása. Bőrpróbák (Prick-tesztek, illetve Pach-tesztek) - gyári készítményekkel, - friss táplálékkal (pl. friss zöldségekkel, vagy tejjel).

Epikután tesztek Provokáció, amely lehet nyílt, illetve kettős vak, placebokontrollált (DBPCFC=Double Blinde Placebo Controll Food Challenge) A provokációt megelőzően a beteg úgynevezett „kereső étrend”-et (allergénszegény) kap, amely mellet tünetmentessé válik.

éhgyomorra kapja reggel az első provokáló anyagot és meghatározott sorrendben a továbbiakat délutánig. dokumentálni a provokáció során történteket (tüneteket vagy azok hiányát). Ezt egymást követő napokon megismételjük. étel adalékanyag provokációnál 90 percet kell várni két különböző anyag adása között, táplálékallergének esetében ½-1 napot a beteg anamnézisétől függően (azonnali vagy késői reakcióra számítunk-e).

Szűk (kereső étrend): főtt pulykahúst, főtt burgonyát, főtt rizst, főtt almát, főtt körtét, vizet tartalmaz. 2 hétig alkalmazzák. Leromlott tápláltsági állapot a diéta kiegészíthető hidrolizált klinikai gyógytápszerrel, amelyek a fehérjéket részben bontva tartalmazzák.

Oligoantigén diéta A változat: bárányhús, rizs, rizsliszt, alma, körte, napraforgó-, és kukorica-csíraolaj, zöld saláták, víz, ásványvíz, konyhasó, kalcium, vitaminok alkotják, kizárólag a főzés és párolás engedhető meg. B változat: pulykahús, burgonya, burgonyapüré, alma, körte, banán, napraforgó-, kukoricacsíra-olaj, zöld saláták, brokkoli, karfiol, kelbimbó, víz, konyhasó, kalcium, vitaminok alkotják, enyhén lehet fűszerezni, de itt is kizárólag a főzés, párolás engedhető meg.

A táplálékallergia tünetei nem étel-specifikusak /orális allergia!/ akut és krónikus monoszimtómás halmozottan jelentkező különböző súlyosságú a korral változhat mind a súlyosság, mind a szervi lokalizáció

A táplálékallergia tünetei nem étel-specifikusak /orális allergia!/ akut és krónikus monoszimtómás halmozottan jelentkező különböző súlyosságú a korral változhat mind a súlyosság, mind a szervi lokalizáció

táplálékallergia tünetei igen színesek különböző súlyosságúak egy tünet is lehet nagyon diszkrét * egy betegben egy időben többféle tünet ugyanazon beteg egyszerre többféle táplálékra is lehet allergiás

ATÓPIÁS MENET táplálékallergiához később inhalációs allergia csatlakozik, ill. felváltja azt. csecsemőkorban: tejfehérje allergia 3 éves korra megszűnik 6-10 éves korra: pollen érzékenység : conjunctivitis 14 éves korba: allergiás rhinitis, bronchitis obstructiva

Táplálék és légúti allergének között: keresztallergia Táplálékok között: tehéntej - kecsketej - juhtej tojás – baromfihús uborka – sárgadinnye –tökfélék Táplálék és légúti allergének között: görögdinnye - paprika – parlagfű alma – barack – körte - nyírpollen

A nagy imitátor Az allergiás tünetek gyakran más megbetegedés klinikai képét utánozhatják allergiára gyanakszunk más megbetegedés esetén Más betegségek (savtúltengés, műtét, fekélybetegség, alkoholizmus, fertőzés, gyógyszerek) hozzájárulhatnak az ételallergiák kialakulásához

Fertőzések ill. a bélflóra szerepének megítélése Infekciók növelhetik a szenzitizáció lehetőségét pl. RSV fertőzés triggerelheti az allergiás reakciót; vakcináció? Rosszabb higiénés viszonyok között élő észt gyermekekben kevesebb az allergia, mint a jobb körülmények között élő svédekben Bélflórájukban több a lactobacillus

A nagy imitátor Az allergiás tünetek gyakran más megbetegedés klinikai képét utánozhatják allergiára gyanakszunk más megbetegedés esetén Más betegségek (savtúltengés, műtét, fekélybetegség, alkoholizmus, fertőzés, gyógyszerek) hozzájárulhatnak az ételallergiák kialakulásához

A táplálékallergia tünetei 1. gyomor-bélrendszeri tünetek: hasmenés, véres széklet, hasi fájdalom GOR súlyállás (csecsemő) Utánozhatja: gyomor, máj, epehólyag, hasnyálmirigy betegségei, bélfertőzés, ulceratív colitis, Crohn betegség, diverticulitis, alkohol ill. gyógyszer mellékhatás stb

Táplálékallergia tünetei 2. Bőrtünetek: ekzema, urticaria, exanthema ajak és nyálkahártya tünetek, dermatitis, viszketés, angio-oedema Utánozhatja: kiütéses fertőzőbetegségek, biogén aminok ( bevitel, felszabadítás, lebontás) gyógyszerek, fénytúlérzékenység, anaciditás, bélhurút, alkoholizmus stb.

Táplálékallergia 3. Légúti tünetek: orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, köhögés, rekedtség, obstruktív bronchitis, asztma rhino-conjunctivitis Utánozhatja: bakteriális, virális, mikotikus fertőzés, sinusitis, krónikus bronchitis, GOR stb.

Táplálékallergia tünetei 4. Hematológiai tünetek: apró bőr v. nyálkahártya-vérzés vashiányos anaemia eosinophylia Utánozhatja: elégtelen vas bevitel és/vagy felszívódás, vérzés, hematológiai betegségek stb.

Táplálékallergia tünetei 5, Idegrendszeri tünetek: viselkedési zavar alvászavar migrén * Utánozhatja: minimális cerebrális dysfunctio, depresszió, szorongás, szenvedély-betegség, mindennapi stressz stb.

Táplálékallergia tünetei 6. Anafilaxiás shock Ált. 30’-en belül kialakul szédülés, kipirulás, hasi fájdalom; súlyos állapot, keringés összeomlása amerikai mogyoró, tenger gyümölcsei

Az anaphylaxiás reakció 25-60%-át táplálékallergia okozza 172 esetből 103-at táplálékallergia 28-at darázscsípés 15-öt gyógyszer okozott Kemp et al: Arch. Intern.Med. 1995:155:1749-1754.