Táplálkozási irányzatok és megítélésük

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Directions: Answer all the below questions and ask your consultant to provide you with your results! Directions: Answer all the below questions and ask.
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Élelmiszer-önrendelkezés a közétkeztetésben
Táplálkozási alapfogalmak
EGÉSZSÉGKONYHA PROGRAM FŐ TÉNYEZŐK: -SAJÁT SZOKÁSAIM -KÖRNYEZETI HATÁSOK.
Hagyományostól eltérő táplálkozási formák
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Helyes táplálkozás.
Paleolit táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Zöldségfélék.
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
B-vércsoport.
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
A rák, a helyes táplálkozás és életmód
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
A nyersanyagban rejlő veszélyek
KÖRNYEZET-EGÉSZSÉGTAN
Reformtáplálkozás.
A szervezet nitrogén- és fehérjeforgalma
ALTERNATÍV TÁPLÁLKOZÁSI IRÁNYZATOK
A helyes táplálkozás.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Egészséges Táplálkozás
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
Táplálkozási ismeretek II.
A szervezet nitrogén- és fehérjeforgalma
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Ha nem, akkor figyelj!!!.  Az egészséges életmód könnyen betartható, ha oda figyelünk arra, hogy egészségesen táplálkozunk, naponta legalább félórát.
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Aktív, egészséges életmód
Testi - lelki egyensúly
B12 vitamin Kozma Vivien. B12 hiánya A B12-vitamin hiánya a vészes vérszegénység (anaemia perniciosa)
Testünk építőkövei – a vitaminok
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Klikk a folytatáshoz!. A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom.
A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Prof. dr. Szkenderovity Horvát Teréz BIO-ÉLELMISZEREKKEL AZ EGÉSZSÉGÉRT.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Egészségtudatos gasztronómia
Egészségtudatos kávéházi sütemények
Az éhezés.
10. rész :Táplálékunk összetevői
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

Táplálkozási irányzatok és megítélésük 2017.04.04. Táplálkozási irányzatok és megítélésük Mák Erzsébet

Archimboldo:. Dalmady Zoltán (1909):. Vegetarianos Archimboldo: Dalmady Zoltán (1909): Vegetarianos Mende-mondák a természet- tudomány köréből „Alig van tér, amelyen elterjedtebb, izmosabb s hatásukban veszedelmesebb mende-mondákat találunk, mint az orvostudományok területe . . . . . . A legrégibb és legerősebb mende-mondák egyike, amelyet csodálatosképpen a tudomány pozitív bizonyítékai és kézzel fogható adatai ma sem tudnak teljesen kiirtani, az a hibás felfogás, amelyet ezzel az egy szóval fejezhetünk ki: vegetarianizmus.”

A vegetariánizmus történetéből 2017.04.04. A vegetariánizmus történetéből Vegetabilis - latin, jelentése növényi Európába vélhetőleg ázsiából terjedt el bizonyos vallások gyakorlóitól: buddhisták brahmanok hinduisták Ie. 3-4 ezerben az ókori Egyiptom papjai sem fogyasztottak húst

A vegetariánizmus történetéből Az egyes tanok kialakításában nagy szerepet játszottak a görög filozófusok, orvosok, mint: Platón Szokratész Hippokratész A középkorban a keresztény aszkétákra jellemző a vegetariánizmus

A vegetariánizmus történetéből A reneszánszban Rousseau-nak köszönhetően erősödött az érdeklődés a vegetariánizmus iránt. 1847-ben vegetariánus társaság jött létre Manchasterben, amelynek tagjai az állatok leölése ellen tiltakoztak. Hazánkban Bicsérdi Béla vezetésével erősödött az irányzat. Hirdette a nyers koszt, és a gyümölcsök fogyasztásának előnyeit.

Kényszer vegetariánizmus A WHO megnevezett 43 országot ahol az emberek táplálkozása nem éri el a minimális energia-és fehérjebevitel ajánlatos értékeit. Étrendjük gabonafélékből, zöldségekből, gyümölcsökből, hüvelyesekből, gumókból áll.

Választott vegetariánizmus v ökológiai lehetőségek v egészséges életmódra való törekvés v részvét az állatok iránt v vallási megfontolás Valamennyi étrendi típusra jellemző, hogy az állati eredetű feldolgozott és nem feldolgozott élelmiszerek közül vörös húsokat és húskészítményeket az étrend nem tartalmazhat.

Vegetariánus irányzatok Vegán: Kizárólag növényi eredetű táplálékot fogyasztanak. Lakto-vegetariánus: A növényi étrendet tejjel és tejtermékekkel is kiegészíti. Ovo-lakto-vegetáriánus: A növényi étrendet tejjel, tejtermékkel és tojással egészíti ki. Szemi-vegetariánus: Az ovo-lakto irányzat mellett baromfit és halat is fogyaszt.

A táplálkozás pozitív hatásai Ritkán fordulnak elő a nem fertőző krónikus betegségek obezitás hipertónia hiperlipidémiák 2 típusú diabétesz egyes daganatos betegségek {tüdő, vébél, emlő, méh, prosztata} purin anyagcsere zavar

A táplálkozás pozitív hatásai Jellemzően hosszú a laktációs időszak A bélperisztaltika általában megfelelő Az alkoholfogyasztás minimális A dohányzás igen ritkán fordul elő

Táplálkozási rizikótényezők

Tojás Limitáló esszenciális As hiány: NINCS Bőségesen tartalmaz: cisztin lizin metionin triptofán Komplett fehérje forrás

Cereáliák Limitáló esszenciális As hiány: Bőségesen tartalmaz: lizin izoleucin Bőségesen tartalmaz: cisztin treonin metionin triptofán {Kivéve a kukoricát és a rizst, amelyek ebben is hiányosak.} Komplettálása hüvelyessel, vagy olajos magvakkal lehetséges

Hüvelyesek Limitáló esszenciális As hiány: Bőségesen tartalmaz: metionin cisztin triptofán {Kivéve a szójabab, amely tartalmazza.} Bőségesen tartalmaz: lizin treonin Komplettálása cereáliával, vagy olajos magvakkal lehetséges

Tej, tejtermékek Limitáló esszenciális As hiány: NINCS Bőségesen tartalmaz: lizin izoleucin metionin Komplett fehérje forrás

Diófélék, olajos magvak Limitáló esszenciális As hiány: lizin izoleucin {Kivéve a kesudiót és a tökmagot amelyek tartalmazzák.} Bőségesen tartalmaz: cisztin metionin triptofán {Kivéve a földimogyorót amely hiányos metioninban és triptofánban.} Komplettálása hüvelyesekkel lehetséges

Zöldségek, főzelékek Limitáló esszenciális As hiány: cisztin metionin izoleucin {Kivéve a spenót, amely ezt tartalmazza.} Bőségesen tartalmaz: lizin triptofán Komplettálása diófélékkel, olajos magvakkal, cereáliákkal lehetséges.

Táplálkozási rizikótényezők

Táplálkozási rizikótényezők

Makrobiotika A yin-yang elvén alapuló irányzat Erősen hangsúlyozza az élelmiszerek bio- és natúr jellegét Az irányzaton belül 10 fokozatot lehet elkülöníteni, amelyek egyre szigorodnak. Cél eljutni addig a szintig, amikor gabonaféléken és gyógyteákon kívül már mást nem kell fogyasztani.

Makrobiotika fokozatai

Makrobiotika előírásai v évszaknak megfelelően kell válogatni a táplálékokból v csak olyan alapanyagokat lehet fogyasztani, ami a lakóföldünkön élt v tilos az iparszerűen előállított termékeket fogyasztani v tilos az izgatószerek fogyasztása v tilos a burgonya, a paradicsom, a padlizsán v bármilyen betegség áll elő barnarizzsel és algák étrendbe iktatása a diéta v folyadékból mindig csak keveset lehet fogyasztani

Reform étrend Táplálkozási szokásuk megváltoztatását, javítását tűzték ki célul. Az élelmiszer legyen a természetes állapotához minél közelebb. Csak igen kíméletes konyhatechnológiát lehet alkalmazni. Csak vegyszer mentes növényeket esznek. Elhagyják a cukrot, finom lisztet. Tejet, tejterméket, csírátlanított tojást esznek.

Egyéb atipusos vegetariánista irányzatok Natúr konyha: adalékanyagtól, peszticidektől mentes, bio élelmiszert fogyasztanak. Fruitáriánusok: Főleg gyömölcsöt, de ritkán diót, mézet, olívaolajat is fogyasztanak. Nyers koszton élők: Csak vegán alapú, nyers termékekkel táplálkoznak.

Köszönöm a figyelmet!