Táplálkozási irányzatok és megítélésük 2017.04.04. Táplálkozási irányzatok és megítélésük Mák Erzsébet
Archimboldo:. Dalmady Zoltán (1909):. Vegetarianos Archimboldo: Dalmady Zoltán (1909): Vegetarianos Mende-mondák a természet- tudomány köréből „Alig van tér, amelyen elterjedtebb, izmosabb s hatásukban veszedelmesebb mende-mondákat találunk, mint az orvostudományok területe . . . . . . A legrégibb és legerősebb mende-mondák egyike, amelyet csodálatosképpen a tudomány pozitív bizonyítékai és kézzel fogható adatai ma sem tudnak teljesen kiirtani, az a hibás felfogás, amelyet ezzel az egy szóval fejezhetünk ki: vegetarianizmus.”
A vegetariánizmus történetéből 2017.04.04. A vegetariánizmus történetéből Vegetabilis - latin, jelentése növényi Európába vélhetőleg ázsiából terjedt el bizonyos vallások gyakorlóitól: buddhisták brahmanok hinduisták Ie. 3-4 ezerben az ókori Egyiptom papjai sem fogyasztottak húst
A vegetariánizmus történetéből Az egyes tanok kialakításában nagy szerepet játszottak a görög filozófusok, orvosok, mint: Platón Szokratész Hippokratész A középkorban a keresztény aszkétákra jellemző a vegetariánizmus
A vegetariánizmus történetéből A reneszánszban Rousseau-nak köszönhetően erősödött az érdeklődés a vegetariánizmus iránt. 1847-ben vegetariánus társaság jött létre Manchasterben, amelynek tagjai az állatok leölése ellen tiltakoztak. Hazánkban Bicsérdi Béla vezetésével erősödött az irányzat. Hirdette a nyers koszt, és a gyümölcsök fogyasztásának előnyeit.
Kényszer vegetariánizmus A WHO megnevezett 43 országot ahol az emberek táplálkozása nem éri el a minimális energia-és fehérjebevitel ajánlatos értékeit. Étrendjük gabonafélékből, zöldségekből, gyümölcsökből, hüvelyesekből, gumókból áll.
Választott vegetariánizmus v ökológiai lehetőségek v egészséges életmódra való törekvés v részvét az állatok iránt v vallási megfontolás Valamennyi étrendi típusra jellemző, hogy az állati eredetű feldolgozott és nem feldolgozott élelmiszerek közül vörös húsokat és húskészítményeket az étrend nem tartalmazhat.
Vegetariánus irányzatok Vegán: Kizárólag növényi eredetű táplálékot fogyasztanak. Lakto-vegetariánus: A növényi étrendet tejjel és tejtermékekkel is kiegészíti. Ovo-lakto-vegetáriánus: A növényi étrendet tejjel, tejtermékkel és tojással egészíti ki. Szemi-vegetariánus: Az ovo-lakto irányzat mellett baromfit és halat is fogyaszt.
A táplálkozás pozitív hatásai Ritkán fordulnak elő a nem fertőző krónikus betegségek obezitás hipertónia hiperlipidémiák 2 típusú diabétesz egyes daganatos betegségek {tüdő, vébél, emlő, méh, prosztata} purin anyagcsere zavar
A táplálkozás pozitív hatásai Jellemzően hosszú a laktációs időszak A bélperisztaltika általában megfelelő Az alkoholfogyasztás minimális A dohányzás igen ritkán fordul elő
Táplálkozási rizikótényezők
Tojás Limitáló esszenciális As hiány: NINCS Bőségesen tartalmaz: cisztin lizin metionin triptofán Komplett fehérje forrás
Cereáliák Limitáló esszenciális As hiány: Bőségesen tartalmaz: lizin izoleucin Bőségesen tartalmaz: cisztin treonin metionin triptofán {Kivéve a kukoricát és a rizst, amelyek ebben is hiányosak.} Komplettálása hüvelyessel, vagy olajos magvakkal lehetséges
Hüvelyesek Limitáló esszenciális As hiány: Bőségesen tartalmaz: metionin cisztin triptofán {Kivéve a szójabab, amely tartalmazza.} Bőségesen tartalmaz: lizin treonin Komplettálása cereáliával, vagy olajos magvakkal lehetséges
Tej, tejtermékek Limitáló esszenciális As hiány: NINCS Bőségesen tartalmaz: lizin izoleucin metionin Komplett fehérje forrás
Diófélék, olajos magvak Limitáló esszenciális As hiány: lizin izoleucin {Kivéve a kesudiót és a tökmagot amelyek tartalmazzák.} Bőségesen tartalmaz: cisztin metionin triptofán {Kivéve a földimogyorót amely hiányos metioninban és triptofánban.} Komplettálása hüvelyesekkel lehetséges
Zöldségek, főzelékek Limitáló esszenciális As hiány: cisztin metionin izoleucin {Kivéve a spenót, amely ezt tartalmazza.} Bőségesen tartalmaz: lizin triptofán Komplettálása diófélékkel, olajos magvakkal, cereáliákkal lehetséges.
Táplálkozási rizikótényezők
Táplálkozási rizikótényezők
Makrobiotika A yin-yang elvén alapuló irányzat Erősen hangsúlyozza az élelmiszerek bio- és natúr jellegét Az irányzaton belül 10 fokozatot lehet elkülöníteni, amelyek egyre szigorodnak. Cél eljutni addig a szintig, amikor gabonaféléken és gyógyteákon kívül már mást nem kell fogyasztani.
Makrobiotika fokozatai
Makrobiotika előírásai v évszaknak megfelelően kell válogatni a táplálékokból v csak olyan alapanyagokat lehet fogyasztani, ami a lakóföldünkön élt v tilos az iparszerűen előállított termékeket fogyasztani v tilos az izgatószerek fogyasztása v tilos a burgonya, a paradicsom, a padlizsán v bármilyen betegség áll elő barnarizzsel és algák étrendbe iktatása a diéta v folyadékból mindig csak keveset lehet fogyasztani
Reform étrend Táplálkozási szokásuk megváltoztatását, javítását tűzték ki célul. Az élelmiszer legyen a természetes állapotához minél közelebb. Csak igen kíméletes konyhatechnológiát lehet alkalmazni. Csak vegyszer mentes növényeket esznek. Elhagyják a cukrot, finom lisztet. Tejet, tejterméket, csírátlanított tojást esznek.
Egyéb atipusos vegetariánista irányzatok Natúr konyha: adalékanyagtól, peszticidektől mentes, bio élelmiszert fogyasztanak. Fruitáriánusok: Főleg gyömölcsöt, de ritkán diót, mézet, olívaolajat is fogyasztanak. Nyers koszton élők: Csak vegán alapú, nyers termékekkel táplálkoznak.
Köszönöm a figyelmet!