A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán 2003. szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A takarmányok emészthetősége Emészthetőnek a táplálóanyagoknak azt a részét nevezzük, amely az emésztőtraktusban lebomlik és felszívódik. pl. fehérjék.
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
E85 Szűcs Dániel 11.A.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 11. Csoportosítsa és jellemezze a szénákat!
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA I.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Takarmányismeret 4. Magvak.
A takarmányok rosttartalma
A sav bázis egyensúly szabályozása
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányozás jelentősége
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
A takarmányok összetétele
Malomipari melléktermékek
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV.
VADTAKARMÁNYOZÁS Tóth Tamás1 – Beke Károly1 – Marosán Miklós2
Kutya- macskatápok minőségük és ellenőrzésük
A regionális források felhasználása az egészségmegőrző funkcionális élelmiszerek előállítására /Využitie regionálnych zdrojov na produkciu funkčných.
A takarmányok összetétele
Közbülső anyagcsere 2.. Közbülső anyagcsere  =A megemésztett és felszívódott tápláló- anyagok kémiai, biokémiai átalakulásának sorozata  N tartalmú.
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
Takarmányok táplálóértékének mérése
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
A TÁPLÁLKOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA IX. 9. – XII. 9.
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Malomipari termékek.
A cellulóz.
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
A helyes táplálkozás.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
SZÉNHIDRÁTOK.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Megoldások az együttműködés segítségével AGP – Mezőgazdasági Konferencia június Harkány Hogyan reagáljunk a sertéságazatot érintő mai kihívásokra?
Takarmányozástan.
Táplálékok , tápanyagok
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Tápanyagok.
Pernye Energia és környezet keletkezése, tulajdonságai,
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Alapképletek Térfogat változás száraz anyag tartalom csökkenés esetén:
Kérődző állatok emésztési sajátosságai
A TAKARMÁNYOZÁS ELMÉLETI ALAPJAI
Pannon Egyetem Georgikon Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék.
A TÁPLÁLKOZÁS ÉS ÉLELMEZÉSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA II. 7. – V. 9.
Növényi rostok Cellulóz
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
Takarmányok zsírtartalma
Tápanyagaink.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Nitrogénmentes kivonható anyagok
Előadás másolata:

A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma 1.IX.15.A Weende-i takarmány-analitikai rendszer, takarmányok szárazanyag és víztartalma 2.IX.22.Takarmányok N-tartalmú anyagai 3.IX.29.Takarmányok zsírszerű anyagai 4.X.6.Takarmányok rost és Nmka anyagai 5.X.13.Ásványi anyagok, vitaminok 6.X.20.Antinutritív anyagok 7.X.27.Kérődző állatok emésztési sajátosságai 8.XI.3.Monogasztrikus állatok emésztési sajátosságai 9.XI.10.Takarmányok tartósítása erjesztéssel 10.XI.17.Takarmányok tartósítása szárítással 11.XI.24.Takarmányozás hatása az állati termékek minőségére 12.XII.1. ZH 13.XII.8.Keveréktakarmány gyártás és forgalmazás 14.XII.15.Keveréktakarmány gyártás és forgalmazás

A félév elfogadásának feltételei: az előadások és gyakorlatok látogatása a ZH-n legalább 60 %-os eredmény elérése az egyéni feladatok határidőre történő beadása

A Weende-i takarmányanalitikai rendszer Takarmány minta víztartalom szárazanyag-tartalom szennyeződések (föld, homok) hamutartalom szervesanyag-tartalom valódi hamu Nitrogén mentes kivonható anyagok nyersrost nyersfehérje nyerszsír amid anyagokvalódi fehérje

Néhány lényeges eltérés az állatok és a növények összetételében Szénhidrát–tartalom: növény >állat –növényi sejtfal: cellulóz, hemicellulóz stb. –állati sejtfal: fehérje, lipidek Zsírtartalom: állat > növény –növény: keményítő a tartalék táplálóanyag –állat: zsír Fehérjetartalom: állat >=< növény –az életkorral, vegetációs idővel változik Rosttartalom: csak növény Vitaminok: a növények önellátók, az állatok nem Ásványi anyagok: növények (P, K); állatok (Ca, P)

Vízsz.a.ZsírFehérjeRostSzénhidrátHamu legelő fű búza tej tök extr. szója hús

Takarmányok víztartalma Állatok % A vízhiányt az állatok nem képesek tolerálni Legfőbb szerepe: –táplálóanyagok szállítása –a metabolikus végtermékek eltávolítása –enzimműködés (hidrolízis) –hőháztartás

Vízforrások: ivóvíz takarmány metabolikus víz (szénhidrátok, zsírok elégetésekor) Halmazállapot szerint: folyékony – lédús – száraz takarmány

A takarmányok víztartalma befolyásolja a táplálóértéket (koncentrált; terimés) szállíthatóságot eltarthatóságot (gabonák 14%; tápok, darák 12%; széna 16-18%) a tejelő állatok teljesítményét

Takarmányok szárazanyag – tartalma Eredeti - 100%-os - légszáraz szárazanyag- tartalom Meghatározza, hogy mennyi takarmányt képes az állat elfogyasztani Jóllakottsági érzés Nagyobb sz.a. több táplálóanyag Koncentrált takarmányok