A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma 1.IX.15.A Weende-i takarmány-analitikai rendszer, takarmányok szárazanyag és víztartalma 2.IX.22.Takarmányok N-tartalmú anyagai 3.IX.29.Takarmányok zsírszerű anyagai 4.X.6.Takarmányok rost és Nmka anyagai 5.X.13.Ásványi anyagok, vitaminok 6.X.20.Antinutritív anyagok 7.X.27.Kérődző állatok emésztési sajátosságai 8.XI.3.Monogasztrikus állatok emésztési sajátosságai 9.XI.10.Takarmányok tartósítása erjesztéssel 10.XI.17.Takarmányok tartósítása szárítással 11.XI.24.Takarmányozás hatása az állati termékek minőségére 12.XII.1. ZH 13.XII.8.Keveréktakarmány gyártás és forgalmazás 14.XII.15.Keveréktakarmány gyártás és forgalmazás
A félév elfogadásának feltételei: az előadások és gyakorlatok látogatása a ZH-n legalább 60 %-os eredmény elérése az egyéni feladatok határidőre történő beadása
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer Takarmány minta víztartalom szárazanyag-tartalom szennyeződések (föld, homok) hamutartalom szervesanyag-tartalom valódi hamu Nitrogén mentes kivonható anyagok nyersrost nyersfehérje nyerszsír amid anyagokvalódi fehérje
Néhány lényeges eltérés az állatok és a növények összetételében Szénhidrát–tartalom: növény >állat –növényi sejtfal: cellulóz, hemicellulóz stb. –állati sejtfal: fehérje, lipidek Zsírtartalom: állat > növény –növény: keményítő a tartalék táplálóanyag –állat: zsír Fehérjetartalom: állat >=< növény –az életkorral, vegetációs idővel változik Rosttartalom: csak növény Vitaminok: a növények önellátók, az állatok nem Ásványi anyagok: növények (P, K); állatok (Ca, P)
Vízsz.a.ZsírFehérjeRostSzénhidrátHamu legelő fű búza tej tök extr. szója hús
Takarmányok víztartalma Állatok % A vízhiányt az állatok nem képesek tolerálni Legfőbb szerepe: –táplálóanyagok szállítása –a metabolikus végtermékek eltávolítása –enzimműködés (hidrolízis) –hőháztartás
Vízforrások: ivóvíz takarmány metabolikus víz (szénhidrátok, zsírok elégetésekor) Halmazállapot szerint: folyékony – lédús – száraz takarmány
A takarmányok víztartalma befolyásolja a táplálóértéket (koncentrált; terimés) szállíthatóságot eltarthatóságot (gabonák 14%; tápok, darák 12%; széna 16-18%) a tejelő állatok teljesítményét
Takarmányok szárazanyag – tartalma Eredeti - 100%-os - légszáraz szárazanyag- tartalom Meghatározza, hogy mennyi takarmányt képes az állat elfogyasztani Jóllakottsági érzés Nagyobb sz.a. több táplálóanyag Koncentrált takarmányok