Mit lehet és mit nem? Timár János. A szabályozó az „általános” gyermekből indul ki, ugyanakkor konkrét, megfogható érték,- érdeksérelem mentén működik.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készült 2008-ban az Országos Bűnmegelőzési Bizottság megbízásából
Advertisements

„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
KORHATÁR BESOROLÁS a gyakorlatban
Somogy megyei projektek
1 A fiatalok művelődési szokásai. 2 A vizsgált korosztály korévenként, 2000-ben és 2004-ben (fő)
Ahány ház, annyi szabály Székely Levente
Az eEgészség Program Az eEgészség Program A Fogyatékkal élők portálja első félév.
Módszerek az ártalmas tartalmak hozzáférésének korlátozására
Médiagazdaságtan A televíziózás piaca.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
FIP képzés - menetrend 01. – Bevezetés – Általános információk a FIP-ekről 02. – Közfeladatot ellátó szervek, közérdekű adatok közzététele 03. – ÁFSZ és.
CROATIA—HUNGARY U E F A EURO 2012 Pályázat. Pályázati folyamat mérföldkövei I. szakasz – Pályázati Szabályzat kiadása – Pályázati.
Pályakezdők munkával való elégedettsége Kiss Paszkál ELTE PPK Társadalom- és Neveléspszichológiai Tasznék.
1. Első körös fejlesztések Törzsadat csomag, mintaadatbázis Oktatási anyagok Ajánlatok, szerződéstervezetek
A középfokú iskolai felvételi eljárás ütemezése a 2011/12. tanévben.
A kiskorúak védelme a média káros hatásaival szemben
Elpusztult és Pusztuló Falvakért Egyesület A helyi önkormányzatok a következő elpusztult települések emlékére állítottak tanújeleket az Egyesület részvételével.
Statisztika Érettségi feladatok
Számítógépes képelemzés 2007/08 I. félév Előadó:Dr. Gácsi Zoltán Gyakorlatvezető:Póliska Csaba Koncz-Horváth Dániel.
2011/2012. Iskolatípusok  Gimnázium 5 évfolyamos- nyelvi előkészítő 4 évfolyamos – hagyományos  Szakközépiskola 5 évfolyamos- nyelvi előkészítő 4 évfolyamos.
POLYCYSTÁS OVÁRIUM SZINDROMÁS CSALÁD
Fogyatékosügyi portál előkészítése Projekt szakértő: Szikora Tamás.
Fekete László Született: Csillagjegye: Vízöntő
Híres magyar nők.
Festményei 1. Michelangelo Buonarroti Zene: Gregorian Amazing Grace
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
A Médiatanács klasszifikációs ajánlásának alkalmazásával kapcsolatos eredmények és tapasztalatok dr. Futó Gábor Médiafelügyeleti munkatárs NMHH Médiafelügyeleti.
Az új klasszifikációs ajánlás Szilády Szilvia Tudományos munkatárs Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Műsorfigyelő és elemző főosztály szeptember.
Tapasztalatok az Smtv. és az Mttv. fényében szeptember Készítette: Dr. Detrekői Zsuzsa.
Szülői vélemények gyermekeik tévénézési szokásairól
A kiskorúak védelme a hatósági gyakorlatban dr. Futó Gábor Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiafelügyeleti főosztály szeptember 28.
Borsos Tibor iü tűzvédelmi szakértő
A települések polgári védelmi sorolásának szabályai Jogszabályi háttér § §114/1995. (IX. 27.) Korm. rendelet a települések polgári védelmi besorolásának.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
FIP képzés - menetrend 01. – Bevezetés – Általános információk a FIP-ekről 02. – Közfeladatot ellátó szervek, közérdekű adatok közzététele 03. – ÁFSZ és.
2014. január 1. TERMÉKELHELYEZÉSI LEHETŐSÉGEK KIEGÉSZÍTŐ AJÁNLAT.
Gazdaságfejlesztési Operatív Program
A 2012-es év eseményei. 1, Olvasás népszerűsítő program Alsomocsolád 2012-ben hét alkalommal tartottak könyvklubot, alkalmanként fő részvételével.
Econet.hu Nyrt év jelentősebb eseményei I i alaptőke-emelés Est Média Group Kft. 70%-ának megszerzése /Pesti Est, Est.
A kommunikációs folyamat funkciói és tényezői
A választási eljárásról szóló évi XXXVI. törvény EP választásra vonatkozó különös részi szabályai Előadó: Dr. Molnár Krisztián főjegyző, TVI vezető.
Közösségi érték (public value) vizsgálat Budapest, Szonda Ipsos.
ÁROP „Partnerség erősítése”.
20).7-es szint Rákóczi 2. sz. barlang előtt
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
R29 Tőkebefektetések éves adatszolgáltatása
AZ IVÓVÍZVIZSGÁLATOK VÉGZÉSÉNEK, ÉS A LABORATÓRIUMI EREDMÉNYEK JELENTÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI Laczkó András közegészségügyi felügyelő.
Határozatlan integrál
Az informatika alapjai
KARSZTHIDROGEOLÓGIA (2012)
Elektronikus tananyag
Továbbtanulás 2013/2014..
Pályaválasztás Pályaválasztás
Fischer András© 1 A tudományos kommunikáció esélyei a televízióban - Hogy érzi magát bátyám? - Köszönöm kérdését, jól. - Kifejtené egy kicsit bővebben?
Kvantitatív módszerek
Középiskolai továbbtanulás 2012/13 Készítette: Simon Zoltán ig.h.
EUCIP IT administrations vizsgák eredménye SZÁMALK-Szalézi szakközépiskola és napokon tartok vizsgák alapján.
Az egészségvédelmi program megvalósításának értékelése A program ideje: – A Béres József TIT Kisvárdai Egyesületének Egészségvédelmi.
KARSZTHIDROGEOLÓGIA (2012)
Csonka János Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola
A DIGITÁLIS MARKETING JOGI VONATKOZÁSAI
Az NFFF megvalósításának szervezési és szervezeti kérdései
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Az audiovizuális szolgáltatások szabályozásának új útjai A médiaszabályozás reformja az Európai Unióban dr. Zachar Balázs Miniszterelnöki Hivatal.
Médiagazdaságtan GSVMG11KNC /II. Televízió.
A médiaszolgáltatásban közzétett termékmegjelenítés és az arról szóló tájékoztatás törvényi feltételeinek való megfelelés dr. Szikora Tamás jogász Nemzeti.
Mit lehet és mit nem? Timár János.
Előadás másolata:

Mit lehet és mit nem? Timár János

A szabályozó az „általános” gyermekből indul ki, ugyanakkor konkrét, megfogható érték,- érdeksérelem mentén működik A konkrét gyerek a konkrét élettér mentén igényel segítséget: család iskolai oktatás médianevelés más eszközökkel

5/A. § (1) A műsorszolgáltató - a műsorelőzetes, a hírműsorszám, az időszerű eseményekkel foglalkozó műsorszám, a sportműsorszám, valamint a reklám kivételével - valamennyi, általa közzétenni kívánt műsorszámot a közzétételt megelőzően az 5/B. § szerinti kategóriák valamelyikébe sorolja. (2) A műsorelőzetes nem tehető közzé olyan időszakban, amikor az általa bemutatott, ismertetett műsorszám nem lenne közzétehető. (3) Időszerű eseményekkel foglalkozó műsorszám, sportműsorszám, illetve reklám nem tehető közzé olyan időszakban, amelyben tartalmának megfelelő kategóriába sorolása esetén közzétételének - előre láthatóan - nem lenne helye.

A „megrázó” hírek hossza növekszik: 2003 – 56 másodperc 2005 – 73 másodperc 2007 – 68 másodperc

Tendencia, hogy viszonylag előkelő helyet kap a hírműsorban – az erőszakos elemeket tartalmazó közlések fele az első tíz hírben szerepel Az ilyen közlések egyötöde a head-lineban szerepel (MTV-1 – minden negyedik) A közlések fele „céltudatos” erőszak, fele „történés”

A szabályozás alapvető célja a hozzáférés korlátozása. -Időbeni elhelyezés -Tartalom tiltása -Technikai eszközök -A környezet informálása

I. kategória nem tartalmazhat olyan mértékben félelmet és támadó indulatot keltő jelenetet, amelyet a 12 év alatti gyermek még nem képes feldolgozni, nem közvetíthet olyan magatartásmintákat, amelyeken keresztül az erőszak kritika nélkül jelenik meg, és amelyet a gyermek nem képes fikcióként értelmezni.

II. Kategória Fontos, hogy a főhős által alkalmazott erőszak, akivel a néző azonosul, erkölcsileg igazolható legyen. A műsorszámok besorolásánál irányadó szempont, hogy az egyes, erőszakot tartalmazó jelenetek - az előfordulás és az ábrázolás módját tekintve - visszafogottak legyenek az erőszakkal szembeni magatartásbeli elfásulás elkerülése érdekében.

III. kategória Nem megengedhetők az erőszak nyersebb, direktebb formái realitás-közelibb kontextusban, amelynek feldolgozása nem annyira a médiatapasztalatoktól, sokkal inkább a befogadó élettapasztalataitól függ. Mindenekelőtt a társadalmilag káros üzenetek közvetítése jelent e korosztály szempontjából gondot, így például azok a műsorszámok, amelyekben dicsőítik az erőszakot.

IV. kategória az előfordulás gyakoriságát tekintve: az erőszak halmozottan van jelen, az erőszak intenzitását tekintve: durva, brutális, az ábrázolás módját tekintve: az erőszak részletező, elnyújtott, realisztikus vagy naturális, a közvetített üzenet ártalmasságának mértéke.

V. kategória ha az erőszaknak, mint sikeres cselekvési stratégiának viszonylagossága a műsorszám kontextusában elégtelenül jelenik meg; ha az erőszak olyan koncentráltan van jelen, hogy a konfliktusmegoldás eszközeként alkalmazott erőszak problematikus volta nem kap elégséges hangsúlyt; ha az erőszakos cselekmény ábrázolása oly mértékben megrövidített, hogy például az áldozatra gyakorolt hatás, következmény elhallgatásra kerül.

Példák a szankcionált filmek ismételt sugárzására szankcionált csatorna szankcionált adásnap javasolt kategóriaúj adásúj kategóriamegoldás 12 majomV T helyes kategória Amerikai szépségT T magasabb kategória Balkán F F helyes kategória Cyborg, a robotnőV V vágott verzió Dzsungelháborúh RTL vágott verzió Gyilkosság BostonbanV Via helyes kategória Hétköznapi életV Via vágott verzió InfernoRTL T helyes kategória Ronda ügyT T helyes kategória TúsztörténetF F helyes kategória

2007-ben a második leggyakrabban észlelt törvénysértés volt a kiskorúak védelmére vonatkozó szabályok megsértése Reklám – 163 eset Besorolás – 138 eset

Korhatári kategóriák újragondolása: korosztály finomítása alsó kategória időbeni korlátozása (pl. Németországban a 12-es kategória este 20 óra után)

Ofcom (Egyesült Királyság) A 12 éves korosztály internetezésre fordított ideje már kétharmada a tévénézésre fordított időnek! Mit hiányolnak a szabadidős tevékenységben? a televíziót5-7 évesek 66% évesek 27%

Egységes szemléletű kategóriarendszer filmek, televíziók, videó-dvd, játékok Egységes szemléletű állami kontroll Önszabályozás és társszabályozás Iparág bevonása