Merre tart a hazai energiaszektor 2010 tavaszán. dr

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
Advertisements

Villamosenergia-piac
Intézkedési terv-javaslat a nemzeti energiahatékonysági célok megvalósítására a Széchenyi terv keretében Dr. Grasselli Gábor Dr. Szendrei János Debreceni.
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
IV. Energy Summit Konferencia.
/21 TESZÖV – Fejér Földgázpiac Aktuális információk Székesfehérvár, január 22.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
Bogya Zoltán GasCon Workshop GasCon Workshop Hotel Novotel Palace Hotel Novotel Palace Hotel Novotel Palace.
Kiskereskedelmi verseny és szolgáltatóváltás a hazai árampiacon Paizs László MTA KRTK KTI Budapest, 2012 május 29.
A HAZAI ÁRAMPIACRÓL Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Budapesti Corvinus Egyetem, REKK október 17.
Javaslat a magyar villamosenergia-piac piaci kapcsolat-rendszerének módosítására a fogyasztókért folyó verseny hatékonyságának növelése céljából és az.
A földgázpiac jelenlegi szereplői, működési tapasztalatok, várható változások. A Magyar Gázipari Egyesülés működésének bemutatása Molnár.
A távhőszolgáltatás időszerű (hatósági) kérdései
Műegyetem - Kutatóegyetem Fenntartható energetika 1/11 Fenntartható Energetika Kiemelt Kutatási Terület.
Ambrovics Andrea KEOP IH vezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Néhány szó a földgáz piacról
VI. CRM konferencia - CEBC „ CRM? - Igen! A versenytársaink már csinálják! - De mit is? ” Számely Éva Vialto Consulting Május 28.
A kormányzati munka minősége és számon- kérhetősége – az energiaszektor mint politikai mumus dr. Matos Zoltán XI. Vezérigazgató Találkozó április.
A földgázpiac szabályozása, az átalakulás tapasztalatai Budapest, október 8. Zarándy Tamás főosztályvezető.
Molnár Gábor, az MGE igazgatója
„Hidat építünk” az energetikai tanácsadók szerepe Magyarországon
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Tájékoztatás az Európai Gazdaságélnkítő Csomagról ÚMVP MB Budapest, június 29. ÚMVP MB
Globalizáció, avagy a nemzeti energiapolitikák alkonya MAGYAR ENERGETIKAI STRATÉGIÁK-műhelyvita június 2. Hegedűs Miklós GKI Energiakutató Kft.
1 „ Energiapolitikai kérdőjelek, lehetséges válaszok” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. MKT Vándorgyűlés, Eger Június.
A NEM KONZISZTENS VERSENYMODELL VESZÉLYEI A HÁLÓZATOS KÖZSZOLGÁLTATÁSOKBAN Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Budapesti Corvinus Egyetem, REKK.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
12. témakör Gazdasági kérdések 2.: Tulajdon, árak, liberalizáció.
Balatonszemes Június A villamos energia közszolgáltatási helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
Budapest, szeptember A villamos energia közszolgáltatás helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
A magyar energetika bányászatot érintő aktuális kérdései Szentpétery Emese főosztályvezető-helyettes november 17.
Az Okos Jövő Innovációs Klaszter Amelynek célja, hogy tagjai minél többet profitáljanak az új technológiák kialakításából. Amelynek feladata, hogy erősítse.
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
Bogya Zoltán GasCon Workshop GasCon Workshop Hotel Novotel Palace Hotel Novotel Palace Hotel Novotel Palace.
A GÁZSZOLGÁLTATÓK JOGI SZÉTVÁLASZTÁSA MIATTI VÁLTOZÁSOK
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
MVM Trade portfoliója 2009-ben
Horváth J. Ferenc elnök Magyar Energia Hivatal Jubileumi Szakmai nap szeptember 16. A VEZETÉKES ENERGIAIPAR SZABÁLYOZÁSÁNAK 10 ÉVES TAPASZTALATAI,
Horváth J. Ferenc, elnök Magyar Energia Hivatal GAZDASÁGI BIZOTTSÁG Energetikai Albizottság Budapest, december 14. A VILLAMOSENERGIA-ÁRKÉPZÉS RENDSZERE.
Árszabályozás az energiaszektorban: eredmények és kihívások Varró László Vezető Közgazdász
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
A decentralizált villamosenergia-termelés hazai helyzetének áttekintése -a legfrissebb és közeljövőben várható szabályozói fejlemények- Tóth Tamás közgazdasági.
Energia konferencia Székesfehérvár 2008 Dr. Tiborcz Péter Fejér Megyei Önkormányzat alelnök.
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
Gárdonyi Géza Bt. 1 A KVVM erőfeszítései a geotermikus energia mezőgazdasági hasznosításának támogatása érdekében Lakatosné Dr.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
ÚJ EURÓPAI KIHÍVÁSOK AZ ENERGIAPOLITIKÁBAN MAGYARORSZÁGON Hatvani György helyettes államtitkár.
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
Privatizáció és liberalizáció az energiaiparban, veszteségek és lehetőségek a bányaiparban Holló Vilmos vagyongazdálkodási igazgató Balatongyörök, 2006.
A piacnyitás sikeressége
Európai nagykereskedelmi árak és hazai fogyasztói árak MEH Nagykereskedelmi Fórum, Hornai Gábor,CEZ Magyarország Kft.
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
Az Európai Unió energiapolitikája: a harmadik energia csomag
Decentralizált energiaellátás
TJ Energiapolitika, energiamix. Forrás: KHEM Energiapolitika, energiamix.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, július 13. Előrehaladás a fogyasztóvédelmi ügyek területén első félévében.
Az atomenergia szerepe a Nemzeti Energiastratégiában dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének.
Az Európai Unió energiapolitikája
A megújulók piaci lehetőségei és támogatási megoldásaik
Piacnyitás az energiaszektorban
Az EED főbb elemei és hatásai a magyar energiaszektorra
Az SZMBK Intézményi Modell
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989
Előadás másolata:

Merre tart a hazai energiaszektor 2010 tavaszán. dr Merre tart a hazai energiaszektor 2010 tavaszán? dr. Matos Zoltán elnök, Magyar Energia Hivatal CEBC Energetika 2010 konferencia, Budapest 2010. május 6. jövője szempontjából.

Főbb megállapítások Az üzleti energetikai konferenciák önmagukban hozzájárulhatnak az aktualitások bemutatásához és egyfajta párbeszéd kialakulásához, de nem tudnak válni az egyébként szükséges egyeztetések (egyedüli) terepévé. A meghaladást az jelenti, ha kormányzati irányítás és koordináció mellett rendszeres egyeztető fórum jönne létre az összes érintett szereplő (stakeholder) bevonásával. A hazai energiaszektor kapcsán érdemes a megfelelő különbségtételeket megtenni az egyes jól beazonosítható szegmensek között, annak érdekében, hogy adekvát válaszokat lehessen adni és prioritásokat kijelölni. Magyarország mint az EU tagállama nem tudja magát kivonni az európai egységes energiapiac kialakításának hatásai alól. Választás abban van, hogy tudatosan építkezünk-e, megértve a folyamatokat és megfogalmazva saját stratégiánkat vagy csak sodródunk. A döntés és a felelősség a miénk.

A konferencia(k) aktualitása és paradoxonja Időpont Relevancia vs. hiánypótlás Költségek és hasznok Magyar Energia Hivatal helye

Javaslat rendszeres energetikai egyeztető fórumra Célkitűzések Energia stratégia megfogalmazása Akciók, intézkedések, előkészítések Visszacsatolás Transzparencia Lehetséges témák Energia stratégia Európai egységes energiapiac Regionális szerep Szervezett energiapiac(ok) Piacnyitás tapasztalatai Okos mérés, okos hálózatok 13/20/20 teljesítése Ellátásbiztonság Stb. Résztvevők Gyakoriság: féléves Kormányzat MEH (OAH OBFH) Termelők TSO-k Elosztók Kereskedők Nagy befektetők Fogyasztói képviselet Civil szervezetek, kamarák Műhelyek Kutatóint-ek Tanácsadók

A hazai energiaszektor fejlődésére ható tényezők EU egységes energiapiac megterentése Vízió / Célok Pl. 13/20/20 Energia stratégia Eddigi hazai piacnyitás Energia szektor 2004.07.01 Piacnyitás II. - nem-lakossági - de még van közüzem 2007.07.01. Új VET hatályba lépése Piacnyitás III. - mindenki - Jogi szétválasztás 2007.06 Új VET elfogadása 2010.01.29. VET módosítása (TSO 2003.01.01. Piacnyitás I. - > 6,5 GWh/év - Számviteli szétválasztás Új piaci modell: Közüzem megszűnése ESZ definiálása Védendő fogyasztó Kereskedőváltás 2008.12 HTM-ek felbontása Egyéb intézményi-szabályozási változások Eljárások, technológiák változása, fejlődése

Fenntarthatóság/ Energiatudatosság Piaci vegyes felvágott A hazai energiaszektor – miről is beszélünk? A hazai energiaszektor differenciált megközelítést igényel az eltérő jelleg és a különböző érettségi szint miatt a szükséges beavatkozások/változtatások terén. Verseny- képesség Ellátás- biztonság Fenntarthatóság/ Energiatudatosság Értéklánc / vállalatok Termékek Villamos energia Földgáz Energia (ki)termelők Villamos energia Földgáz Átviteli rendszer üzemeltetők Villamos energia Földgáz Elosztó rendszer üzemeltetők Villamos energia Földgáz Nagykereskedők (Tároló/k/) Villamos energia Földgáz Egyetemes szolgáltatók Villamos energia Földgáz Piaci szolgáltatók Piaci vegyes felvágott Monopol Szürke zóna Piac 6

Kihívások az energiaszektorban Az EU kihívásai és az arra adott válaszok Kihívások az energiaszektorban Biztonságos, hatékony energiaellátás megfizethető árakon a klímavédelmi szempontok figyelembe vételével Liberalizáció a gáz- és villamosenergia-iparban 3. Energiacsomag Energiapolitikai és klíma csomag Emisszió csökkentés Forrás diverzifikáció (terület és energiahordozók) Ellátásbiztonság

EU 3. energiacsomag JPE Okos mérés RHD ESZ KÁT Energetikai szabályozás 2010 Monopol szegmens Piaci szegmens EU 3. energiacsomag JPE Keretek Okos mérés RHD ESZ Árszabályozás Ösztönzés Infrastruktúra Megújuló Költség/minőség Széltender KÁT

Köszönöm a figyelmet. dr. Matos Zoltán zoltan. matos@eh. gov Köszönöm a figyelmet! dr. Matos Zoltán zoltan.matos@eh.gov.hu Magyar Energia Hivatal www.eh.gov.hu