© 2004 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice Beck György Az informatikától az.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az információs társadalom helyzete Magyarországon
Advertisements

IT-mentor és a képzés gyakorlati kérdései
© Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. Önkéntes oktatói tapasztalatok.
Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 2002.november.
határtalan technológia Szülőföldön boldogulás, határtalan technológia Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter Budapest, november.
NJSZT Közgyűlés május 13. NJSZT KÖZGYŰLÉS május 13.
Információs és kommunikációs technológiák a hazai és a francia közoktatásban.
Dombi Gábor főtitkár, Inforum
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
1 A hírközlés szerepe a nemzetgazdaságban – új célok Vitaindító Vasváriné dr. Menyhárt Éva.
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
„Kutatás az atipikus tanulási formák (távoktatás/e-learning) modelljeinek kifejlesztésére célcsoportonként, a modellek bevezetésére és alkalmazására” Megbízó:
19 July 2014 © 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice HP PPM Center HP Projekt.
GINOP 3. Infokommunikációs fejlesztések prioritás
Informatikai Érdekegyeztető Fórum, Dr. Beck György, elnök Hidak az információs társadalom felé
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Stratégiai tervezés.
Közigazgatási technológia
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Dr. Bakonyi Péter helyettes államtitkár Az információs társadalom kialakításának kiemelt feladatai Agrárinformatikai Fórum Budapest, 2003.
I(K)T tájkép küzdelem előtt… CEBC – 2006 Eszes Gábor – GKM.
Az informatika szükségessége és lehetősége a hazai és az Európai Uniós fejlesztési célkitűzésekben Dr. Köpeczi-Bócz Tamás.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
44. MKT Vándorgyűlés , Nyíregyháza 1 „MAGYAR HELYTEREMTÉS EURÓPÁBAN” Informatika a modern magyar gazdaságért avagy a GKM teendői.
Az elektronikus könyvtárak hálózata Moldován István OSZK MEK Osztály Hódmezővásárhely, július 5-7. Digitalizálási konferencia.
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
Az állami szerepvállalás alapelvei és terepei a hazai infokommunikáció terjesztésében Sere Péter.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT mentor projekt.
Frontális pedagógia helyett „konstruktivista” pedagógia Dr. Magyar Bálint Oktatási miniszter október 12.
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat (EKG) – a Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszer alapinfrastruktúrája
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
„Méltóképpen Időskorban” Az országgyűlési biztos idősügyi projektje Dr. Borza Beáta projektvezető.
1.Témakör TÁJÉKOZTATÓ ÉS TARTALOM- SZOLGÁLTATÓ TEVÉKENYSÉGEK.
Programzáró szakmai nap Szolnok, november 12. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet.
"Vállalkozások és az Információs Társadalom Konferencia" - Szentgotthárd december 5.1 Nyugat-Dunántúl Információs Társadalmi Stratégiájának környezete.
2005. Május 02.MTA Felolvasóterem Kőhalmi Zsolt Május 02.MTA Felolvasóterem Kőhalmi Zsolt PTA TÁMOGATÁSI PROGRAM IHM költségvetéséből Neumann Táborok.
2004. November 11.MTA Felolvasóterem Kőhalmi Zsolt.
Sapientia-EMTE informatikai rendszerének kialakítása és fejlesztése Dr. Dávid László Dr. Györfi Jenő Budapest, November 11.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációja Budapest 2005.szeptember 8.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
A kompetenciafejlesztés eszközrendszere
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
©2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice ©2011 Hewlett-Packard Development.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Dr. Bakonyi Péter helyettes államtitkár
Az elektronikus szolgáltatások előnyei és veszélyei
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Az elektronikus közigazgatás jogi környezete
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
A köznevelési intézményi rendszer változása, Szakképzési Centrum és Kamara együttműködése a kamarai garanciavállalás sikeres megvalósításáért Kalmár Andrea.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Az Európai Unió Információs-társadalom politikája
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Magyar Útügyi Társaság
Az informatikai biztonság irányításának követelményrendszere (IBIK)
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
Előadás másolata:

© 2004 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice Beck György Az informatikától az Információs Társadalomig

Magyarország Útkeresés IT stratégiák virágkora: víziók és első lépések (Sulinet, teleházak, civil szövetségek) Nincs kormányzati szövetséges Elinduló növekedés a nagy gazdálkodó szervezetek IT-felhasználásában

Magyarország Informatikai Érdekegyeztető Fórum: Magyar Informatikai Charta, április Az informatika kormányzati prioritása Szolgáltató közigazgatás Versenyképes és modernizált gazdaság Az információs társadalomra felkészítő oktatás és továbbképzés Széles információs kultúra Az információk online hozzáférésének biztosítása A hátrányos helyzetűek társadalmi integrációjának informatikai elősegítése Benchmark a kormányzati IT aktivitás méréséhez Szakmai lobbi az önálló IT politikáért: IT Kormánybiztosság, parlamenti bizottság, IHM Komoly kormányzati források megnyitása

A nagy kísérlet: IHM Új stratégiák, új eredmények: Jogalkotás (e-keresekedem, hírközlés, elektronikus információszabadság) Közháló, e-Magyarország pontok, nekilendülő önkormányzatok, de ezek a rendszerek egyediek – koordináció hiány Árletörés, Internet népszerűsítés Megtorpanó lendület Az Internet használók száma 2004-től stagnál Nincs e-Befogadási és digitális írástudás fejlesztési kormányzati program Hiányzik a vonzó tartalom Az IT Társadalom eszméje nem tör át, nem válik modernizációs hajtóerővé, nem erős a szakmapolitikai képviselet

A megtorpanó lendület: OM Bővül az oktatási tartalomszolgáltatás A oktatási reformharcok miatt az IT kikerül a fókuszból Szükséges lenne a felnőttoktatás (szülők iskolája), hiányzik a nyelvtudás Lelassul a Sulinet Express és kioltja a munkavállalói PC-programot is Strukturális problémák a felsőoktatásban, komoly szakember hiány

Felsőfokú oklevelet szerzett hallgatók száma főbb tanulmányi területek szerint ( ) Forrás: KSH

Felsőfokú oklevelet szerzett hallgatók száma főbb tanulmányi területek szerint ( ) Forrás: KSH

Graduates in science and technology per 1000 population, aged 20 to 29, ( ) Forrás: OECD oktatási adatbázis, július

Lassú építkezés: MeH Átalakuló kormányportál EKG, ügyfélkapu Lassú építkezés a szolgáltatások számában Megosztottság a kormányzati / önkormányzati rendszerek építésében A nagy államháztartási e-rendszerek lassan fejlődnek, az APEH-et kivéve

A feltámadó lendület: GKM Új üzenetek a vállalkozói szférának: megerősítés az elbizonytalanodó körnek Elkezdődött a váltás a pénzügyi logikától a gazdaságvezérelt logikák felé A GVOP programok felértékelődnek Hosszú távú felemelkedési stratégia fogalmazódik meg

Mit mutatnak az adatok Forrás: Tárki & WIP

Nemzetközi mezőnyben Forrás: Kék notesz, ITTK

Charta benchmarking Nem valósultak meg a Magyar Informatikai Charta fő pontjai −Az IT nem vált kormányzati prioritássá az IHM léte ellenére sem, nem valósultak meg az e-kormányzati szolgáltatások −Az e-kereskedelem gyermekcipőben jár −A kulturális portálok és tartalmak száma kevés, súlyos gondok vannak a szerzői jogokkal −6,5 millió ember digitális analfabéta, a legjobban rászorulók nem kapnak megfelelő IT-képzést és támaszt.

Forrás: WIP A növekedés lehetőségei A bekapcsolható milliók

Modernizáció vagy lemaradás Újra kell kommunikálni: mit jelent a társadalmi és gazdasági modernizáció számára az informatika −Újjászervezni a meglévő struktúrákat (közigazgatás,pénzügyi nagyrendszerek, közérdekű információk) → Hatékonyságnövekedés −Be kell vonni az eddig kimaradt korosztályokat az IT- felhasználók közé (40 éven felüliek, idősek, videken élők, alacsonyabb iskolázottságúak) → e-Befogadás −Növelni kell a digitálisan írástudók körét (szülők iskolája, ECDL, új oktatási anyagok, távoktatás) →e-Oktatás −Érdekes, értékes tartalomszolgáltatások fejlesztésére van szükség (IP-kommunikáció, e-kormányzat, magyar kulturális örökség, nyelvoktatás, szerzői jogok) → e- Kultúra −Növelni kell az IT társadalmi infrastruktúráját (több Internet-végpont, több számítógép a háztartásokban)

Szakmai összefogás Az IKT szektor képviselőiként kérjük az új kormánytól, hogy helyezze előtérbe az információs társadalom alábbi legsürgetőbb kérdéseit. 1.Az információs társadalmi, informatikai iparági, a kormányzati informatikai és kommunikációs fejlesztések és szabályozások egy kormányzati intézmény keretei között valósuljanak meg, amelyhez a Kormány rendeljen a tervezhetőséget és a célok megvalósítását garantáló költségvetést. 2.A „modern közigazgatás – szolgáltató állam” reformprogram jegyében biztosítsa, hogy a kormányzati, önkormányzati, államigazgatási informatikai rendszerek egységes és elfogadott szabványoknak feleljenek meg, előírt minőségbiztosítás mellett. A közigazgatás átalakításánál és az informatikai fejlesztéseknél a hatékonyság, a szolgáltatások minőségének javítása, és a transzparencia is legyen éppolyan kiemelt szempont, mint a költségcsökkentés. 3.A modern korszak feltétele, hogy szélessávú infrastruktúrát tekintsék hivatalosan is alapinfrastruktúrának, ugyanúgy, mint az elektromos-, közúti- és csatornahálózatot. 4.Az Európai Uniós fejlesztési támogatások egy meghatározott részét intézményesített módon is az IKT fejlesztésekre kell fordítani. Ezt a nemzeti fejlesztési tervben (NFT2) is kifejezésre kell juttatni. 5.Adóprogram segítse az innovatív, különösen a kis- és középvállalatokat (KKV), így is ösztönözve az innovációra és kutatás-fejlesztésre fordított összegek növelését. 6.Mindezen célok és a társadalmi modernizáció elengedhetetlen feltétele, hogy jelentősen csökkenjen a digitálisan írástudatlan milliók száma, segítsék a hátrányos helyzetűek (idősek, vidéken élők, alacsonyabb iskolázottságúak) információs társadalmi beilleszkedését, növekedjék a hazai internetes tartalmi szolgáltatások mennyisége és minősége is. Amcham IT, IVSZ, INFORUM, NJSZT, MATISZ, VISZ

© 2004 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice Köszönöm a figyelmet!